17 x mooiste bezienswaardigheden in Ascoli Piceno: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Ascoli Piceno: wat zien & doen tijdens je verblijf?

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Ascoli Piceno + verblijftips

Ascoli Piceno bezoeken is als het ware terugreizen in de tijd. De stad ligt in het zuiden van de Italiaanse regio Le Marche en ademt een gezellige middeleeuwse sfeer uit. Schitterende pleinen worden hier afgewisseld met prachtige paleizen, imposante kerken en uiteraard ook intrigerende musea en een gastronome traditie om duimen en vingers bij af te likken. Dat de geschiedenis van de stad hier een belangrijke rol speelt getuigt de Quintana, een middeleeuws spektakel dat je eens in je leven zou hebben moeten meegemaakt.

In dit blogartikel vertellen we je dan ook graag over alles wat er te beleven en bezichtigen valt in deze uiterst boeiende stad Ascoli Piceno.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Ascoli Piceno

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar Ancona, richtprijs € 90 vergelijk prijzen bij Momondo of Cheaptickets
Met de wagenMet de auto dien je 1440 km te rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië.
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen in Ascoli Piceno:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Le Marche is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Ascoli Piceno

 1. Een korte geschiedenis van Ascoli Piceno

Voor we aan ons lijstje met bezienswaardigheden in Ascoli Piceno beginnen, moet er kort iets worden gezegd over de rijke geschiedenis van de stad, opdat je deze beter zou begrijpen.

Het gebied werd al bewoond in het neolithicum en in de derde eeuw voor Christus vestigden de Romeinen zich hier, waarop ze het Asculum noemden, dat een belangrijk centrum werd vanwege haar strategische ligging. Van oorsprong was het een Sabijnse stad en het was tevens de eerste Italiaanse stad die in opstand kwam tegen Rome (tijdens de Sociale Oorlog).

Nadien werd de stad nog geregeerd door verschillende landsheren, waaronder de Malatesta en Sforza, en tot halverwege de 19de eeuw bleef het ook in handen van de pauselijke staat. Leuk weetje: ze kreeg ook de Gouden Medaille voor Militaire Dapperheid vanwege haar belangrijke rol in het verzet tegen de Duitse bezetting.

 1. Piazza del Popolo

Het zogenaamde “Plein van het volk” dankt haar naam aan het Palazzo dei Capitani del Popolo, waarover je hieronder meer te weten komt. Het wordt vaak geroemd vanwege de harmonie van het geheel en is de plek waar de plaatselijke inwoners samenkomen, waardoor het ook wel de "woonkamer van de stad" wordt genoemd.

Vroeger diende het als Romeins forum, nu vinden er grote evenementen plaats. Het is het ideale startpunt om Ascoli te verkennen.

 1. Palazzo dei Capitani del Popolo

Dit paleis heeft doorheen de geschiedenis van de stad een belangrijke rol gespeeld in het bestuurlijke maar ook sociale aspect hiervan. Het werd gebouwd tussen de 13de en 14de eeuw, toen Ascoli op het hoogtepunt van haar commerciële expansie was. Oorspronkelijk deed het dienst als woonst van de Kapitein van het Volk, die over wetgevende macht beschikte. Daarnaast was hier ook de Podestà ondergebracht: de uitvoerende, gerechtelijke en politionele macht van de stad.

WANDELTOUR: Ontdek de mooiste plekjes van de stad tijdens deze begeleide wandeltour door Ascoli Piceno.

 1. Kathedraal van Ascoli Piceno

Officieel bekend als de kathedraal van Santa Maria Madre di Dio e Sant’Emidio is dit naast de belangrijkste kerk van de stad ook de zetel van het bisdom. Archeologische vondsten doen vermoeden dat de eerste tempel in de vierde of vijfde eeuw werd gebouwd, op een reeds bestaande Romeinse tempel, mogelijks gewijd aan de Muzen, Juno of Hercules.

Men gebruikte overblijfselen van de civiele basiliek van het Romeinse forum voor de bouw van de kathedraal waarbij het gebouw doorheen de jaren heel wat transformaties kende. In 1539 werd deze Romaans-Byzantijnse mix eindelijk afgewerkt.

 1. Piazza Arringo

Dit plein wordt ook wel de Piazza dell’Arrengo genoemd en is het oudste en grootste monumentale plein in de stad. Het is genoemd naar het Palazzo dell’Arengo dat werd gebouwd als gemeentehuis in de 12de eeuw. Vandaag doet een deel van het gebouw dienst als de Pinacoteca Civica, een kunstgalerie.

 1. Chiesa e Chiostro Maggiore di San Francesco

De kerk van Sint Franciscus is een architectonisch juweeltje dat wordt gezien als een van de mooiste voorbeelden van de franciscaanse architectuur. Men begon aan de bouw in 1258 en ze is gewijd aan Johannes de Doper. Toch werd ze genoemd naar Sint Franciscus van Assisi, toen deze in 1215 Ascoli bezocht.

Het interieur van de kathedraal is eenvoudig, kenmerkend aan de Romaanse stijl. Toch bevat het lunet enkele mooie versieringen van Johannes de Doper, Sint-Franciscus en Onze-Lieve-Vrouw. Ook het grote gotische portaal mag je niet missen, dit toont hoe Julius II de stad bevrijdde van tirannen.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de Abruzzen met onze reisgids Le Marche & Abruzzo.

 1. Loggia dei Mercanti

In de 16de eeuw werd tegen de rechterzijde van de bovenstaande kerk van Sint Franciscus een travertijnen (kalkstenen) architectonische structuur gebouwd, die bestaat uit vijf bogen die gestructureerd zijn op hoge sokkels en rusten op Korintische zuilen. De zogenaamde loggia werd gebouwd in opdracht van de rijke wolgilde (Corporazione della Lana), die de ruimte gebruikten om hun goederen tentoon te stellen.

Binnen de loggia, op de buitenmuur van de kerk, vind je een plaquette die aangeeft welke afmetingen de bakstenen hadden. Deze ongewone maatregel was ingevoerd om dat bakstenen die de metselaars gebruikten te reguleren, omdat ze vaker kleiner waren dan het formaat dat ze hadden besteld.

 1. Caffè Meletti

Sinds 1907 is dit café de plek waar de locals elkaar ontmoeten. Echter is het niet alleen de plaatselijke bevolking die Caffè Meletti weet te vinden, ook Hemingay en Sartre hebben hier ooit gezeten. Of ze de beroemde lokale specialiteit “Anisetta Meletti”, een likeur op basis van anijs, ook dronken weten we niet, maar wij kunnen deze alvast aanraden. De kans is trouwens groot dat je dit na je maaltijd in eender welk restaurant in Ascoli voorgeschoteld krijgt.

In 2013 werd het restaurant van Caffè Meletti heropend (bekijk hier de ligging), waar je kan genieten van een heerlijke menu, variërend met de seizoenen. Er zijn ook heel wat huisgemaakte desserts en ambachtelijke gelato voor de zoetekauwen.

 1. Forte Malatesta

Forte Malatesta werd gebouwd om de linkeroever van de Castellano te verdedigen en in de loop der eeuwen werd het meermaals verwoest en herbouwd. In 1349 gaf Galeotto Malatesta, de commandant van de militie, de opdracht om het gebouw te versterken en veranderen in een middeleeuws fort. Nadien zou het nog onder meer dienst doen als pauselijk garnizoen, kazerne en gevangenis. In 2010 werd het geopend voor het publiek, na uitvoerige restauraties. Veertien jaar later opende men hier het Museum van de Vroege Middeleeuwen. Hier kan je alvast een virtuele tour maken door verschillende ruimtes van het fort.

 1. Teatro Romano

Aan de voet van de Annunziata heuvel bouwden de Romeinen dit theater, op een al bestaand theater dat door de Piceners werd gebruikt voor hun riten. De Romeinse proconsul Quintus Servilius hield hier een uitdagende toespraak, die zou leiden tot de Sociale Oorlog en de vernietiging van de Piceense hoofdstad.

Het Teatro Romano is naar het noorden gericht om de toeschouwers te beschermen tegen de zon. In 578 werd het door Longobarden geplunderd en geraakte het in onbruik en zelfs na enige tijd begraven vanwege aardbevingen en landverschuivingen. In 1932 werd het ontdekt tijdens opgravingen en sinds 2010 kan je hier in de zomer ook voorstellingen bijwonen.

 1. La Piazzarola

De naam van deze oude wijk verwijst naar een uitdrukking in het dialect die refereert aan het bescheiden plein in het midden van de vele straatjes rond de kerk van Sant’Angelo Magno. Ooit was dit gebied de exclusieve verblijfplaats van de rijke aristocratie van de stad en het ademt nog steeds een bijzondere middeleeuwse sfeer uit.

WANDELTOUR: Leer meer over de stadsgeschiedenis tijdens deze wandeltour door de middeleeuwse wijk van Ascoli Piceno.

 1. Tempietto di Sant’Emidio alle Grotte

Dit “tempeltje” is genoemd naar Sint Emidius, die in 303 werd onthoofd en nadien met zijn hoofd in zijn armen naar deze plek kwam om er te worden begraven. “Alle Grotte” verwijst dan weer naar de grotten die het interieur vormen. In 1717 besloot men deze tempel te bouwen om Sint Emidius te bedanken om de inwoners te beschermen tijdens de hevige aardbevingen die toen plaatsvonden.

 1. Bezoek de musea in Ascoli Piceno

Musei della Cartiera Papale

Dit complex werd opgericht in 1512 door paus Julius II en ligt op de rechteroever van de Castellano rivier, die de molens en bijhorende papierfabriek van energie voorzag. Er zijn een aantal musea in ondergebracht zoals onder andere het Papiermuseum en het Antonio Orsini Natuurhistorisch Museum. Meer info op de website.

De Pinacoteca Civica

Dit museum, gevestigd in het schitterende Palazzo dell’Arengo, werd opgericht in 1863 en huisvest een verzameling van meer dan 800 kunstwerken, van onder andere Titiaan, Carlo Crivelli en Luca Giordano. In 2022 werd het nog erkend als Beste Openbare Museum van de stad. Meer info op de website.

Het Museo Archeologico Statale

Sinds 1981 kan je hier historische artefacten bewonderen die de geschiedenis van de stad vertellen. Ook de plek waar het museum is ondergebracht, het Palazzo Panichi, is alleen al het bezoeken waard. Er zijn twee afdelingen: een tot aan de Romeinse tijd en de Romeinse afdeling. Daarnaast zijn er ook altijd interessante tentoonstellingen.

 1. Quintana di Ascoli Piceno

Als je tijdens de zomermaanden in Ascoli vertoeft, heb je misschien het geluk om de Quintana mee te maken. Dit historische spektakel gaat eeuwenlang terug en is verweven met de cultuur van de stad. Het vindt een keer plaats in juli en augustus en alle zes wijken van de stad zijn hierbij betrokken. Elke wijk wordt vertegenwoordigt door een ridder die deelneemt aan een ruitertornooi (waardoor het je ongetwijfeld doet denken aan de beroemde Palio van Siena).

Volgens sommigen heeft dit festival zijn wortels in de negende eeuw, tijdens de inval van de Saracenen. Deze hypothese wordt gestaafd door het feit dat er op het speelveld een buste staat die de Moor (de vijand) voorstelt. De oorsprong gaat dan weer terug naar de Romeinse tijd, toen men legionairs trainde om met een zwaard of speer een paal te raken.

Naast het ruitertoernooi vinden er nog heel wat andere activiteiten plaats, zoals de Palio van de vlaggenzwaaiers en muzikanten, het lezen van de uitdaging, de groet aan de Madonna van de Vrede en de beëdiging van de consuls. Maar de allerbelangrijkste activiteit is zonder enige twijfel de uitreiking van de Palio: het vaandel dat wordt gegeven aan de winnende wijk. Hier kan je alvast het programma van dit jaar raadplegen.

 1. Lavatoio Pubblico

Lavatoio Pubblico, het openbare washuis, dateert uit de 17de eeuw en ligt in de Porta Cappuccina wijk. Het staat ook bekend als de bron van Sint Emidius (la Fonte di Sant’Emidio) omdat deze beschermheilige niet genoeg water had om alle nieuwe gelovigen te dopen. Daarop sloeg hij op een steen, waaruit warempel een bron tevoorschijn kwam die de fontein van water zou voorzien.

 1. Proef de heerlijke gastronomie van Ascoli Piceno

 • Olive Ascolane zijn ontpitte en met vlees gevulde gepaneerde en gefrituurde olijven. Het vlees is meestal een mengeling van kip, varkensvlees en kalfsvlees, dat op smaak wordt gebracht met nootmuskaat en Parmezaan.
 • Fritto misto kan je in heel het land eten, maar het is ook een specialiteit in Ascoli. Het is een mix van gefrituurde garnalen, inktvis, ansjovis en sardientjes.
 • Vincisgrassi is een traditioneel streekgerecht en is een lasagneschotel die naast de klassieke ingrediënten ook kippenbouten bevat.
 • Deze gerechten eet je het best met een glaasje rosso Piceno superiore, de plaatselijke topwijn.
 • Nog meer typische Italiaanse gerechten
 1. Waar overnachten in Ascoli Piceno?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan het charmante Ascoli Piceno? Bekijk hieronder enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledig aanbod hotels en appartementen in Ascoli Piceno online.

 • Bed and breakfast il Duomo ligt op 200 meter van de Piazza del Popolo. De kamers zijn smaakvol ingericht en er kan een veganistisch ontbijt worden voorzien.
 • Hotel Villa Pigna is een viersterrenhotel met vriendelijk personeel, alsook eigen restaurant en pizzeria.
 • Hotel Palazzo Guiderocchi is een historisch paleis in het centrum van de stad dat nog steeds uit de oorspronkelijke adellijke residentie bestaat, net zoals de bisschopsappartementen, privékapel en stallen en binnenplaats. De grote kamers zijn naar de stijl van het gebouw ingericht.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf aan Le Marche?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Le Marche / De Marken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Le Marche met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Le Marche.

Le Marche & Abruzzo

Gratis reisgids Le Marche & Abruzzen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?