Premium

Wandeling Lagazuoi-tunnels hike: tunnels uit WO I

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Wandeling Lagazuoi-tunnels hike: tunnels uit WO I

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Wandeling Lagazuoi-tunnels uit de Eerste Wereldoorlog

Deze spectaculaire wandeling gidst je door de Lagazuoi-tunnels uit de Eerste Wereldoorlog. Deze tunnels werden door het Italiaanse leger aangelegd ter verdediging tegen het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk tijdens WO I. Ze waren van groot strategisch belang. Nu kun je de meer dan één kilometer lange tunnels zelf verkennen.

Parkeer je wagen bij de parking Passo Falzarego. Van Passo Falzarego ga je met de kabelbaan omhoog naar het hoogste punt van de berg, Piccolo Lagazuoi. De wandeling omvat de Via Ferrata Kaiserjägersteig (bekijk ligging), die je door een soort openluchtmuseum langs informatieborden en soldatenbarakken naar de gerestaureerde tunnels voert.

Eenmaal boven, kan je het verbluffende uitzicht over de Dolomieten in je opnemen en je avontuurlijke tocht verder zetten. Naast het kabelbaanstation volg je direct een pad naar de ingang van het tunnelstelsel. Tracht je tijdens de wandeltocht in te beelden hoe het voor de soldaten in die tijd geweest moet zijn om hoog in de Dolomieten strijd te leveren. Wat krijg je allemaal te zien tijdens je wandeling door de Lagazuoi-tunnels?

  • Het beginpunt van de Lagazuoi tunnels is een groot houten luik dat verborgen zit in de rotsen. Via de steile trappen wandel je naar beneden, dieper de berg in.
  • Je wandelt langs de ruïnes van de Oostenrijkse stellingen naar de Vonbank-frontlijn.
  • Indrukwekkende loopgraven, grotten die in het gebergte zijn uitgehakt en waar de soldaten hun keuken en slaapzaal hadden, opslagplaatsen voor munitie enzoverder.
  • Hier en daar zorgen de gaten in de tunnelwand voor wat extra licht en een prachtig uitzicht hebt op de schilderachtige omgeving.

Houd er rekening mee dat je ook door pikdonkere ruimtes wandelt waar je amper iets kan zien. Een hoofdlamp en een paar handschoenen zijn dan ook zeker aan te raden tijdens deze tocht.

VERBLIJFTIP: Tijdens de wandeling passeer je Rifugio Lagazuoi, waar je even kan pauzeren of zelfs overnachten (best vooraf reserveren).

Dolomieten & Zuid-Tirol

Gratis preview reisgids Dolomieten downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol

Ontdek de Dolomieten & Zuid-Tirol via 18 uitgewerkte wandelingen en hikes die je langs adembenemende bergtop en bekende meren leiden, maar ook minder bekende plekken laten zien. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

Route op de kaart


Geschreven door

Wouter Coppens

Gratis preview reisgids Dolomieten downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?