Alcatraz bezoeken: Tickets, tips + wat te zien op het gevangeniseiland?

Volledige reisgids kopen voor € 15

Alcatraz bezoeken: Tickets, tips + wat te zien op het gevangeniseiland?

28 december 2022 in USA Westkust2 reacties

Naast de Golden Gate Bridge en de kabeltrams heeft San Francisco nog een andere bekende bezienswaardigheid: het eiland Alcatraz. De meesten kennen het eiland als de plek van de historische gevangenis waar de grote criminelen van Amerika uit de eerste helft van de 20ste eeuw hebben vastgezeten, maar de geschiedenis van het eiland gaat veel verder dan dat en het is tegenwoordig ook mogelijk om het eiland zelf te bezoeken.

Duik in de sfeer van Alcatraz en geniet van een spectaculaire ervaring. Je vindt hier onze tips en alle info + boek je tickets online (ter plaatse kan je er geen meer kopen wegens zeer populair).

Onze tip: Koop tickets voor Alcatraz online of ga mee met een tour

Wil je graag het gevangeniseiland Alcatraz in de baai van San-Francisco bezoeken? Boek dan zeker je tickets online, zo ben je zeker dat je mee kan op de boot richting Alcatraz. Ticketbar is de officiële aanbieder van tickets.

Help, ... de tickets voor Alcatraz zijn uitverkocht wat nu? Je kan nog steeds proberen om een combiticket of Alcatraz + tour te boeken voor € 71, is iets duurder maar je kan dan toch nog binnen.

Hoe kan je geld besparen? Koop een San Francisco Super Combi kaart. Hiermee heb je alles wat je nodig hebt voor je bezoek aan San Francisco: Hop-on/Hop-off bus + bezoek aan Alcatraz + San Francisco 10% Kortingskaart.

Bekijk hieronder ook het aanbod combi-tours en begeleide rondleiding in San Francisco. Boek bij GetYourGuide of kijk bij Ticketbar voor nog meer keuze.

Inhoud artikel

 1. Korte geschiedenis van Alcatraz-eiland

1.1. Het ontstaan van Alcatraz

In 1775 voer de Spaanse Juan Manuel de Ayala door de baai van San Francisco om een kaart van de baai te kunnen maken. Hierbij kwam hij op 3 kleine eilandjes voor de kust van het Amerikaanse vasteland, waarvan hij er één Isla de los Alcatraces noemde, ofwel ‘het eiland van de pelikanen’. Al snel werd het eiland gewoon ‘Alcatraz’ genoemd.

1.2. Kopen & verkopen

In juni 1846 werd het eiland door de Mexicaanse gouverneur Pio Pico aan Julian Workman gegeven. Workman verkocht het eiland in 1850 aan de gouverneur van Californië, John C. Frémont, die het eiland kocht in naam van de overheid van de Verenigde Staten en het bewaarde als militair grondgebied. Californië was toen net, aan het einde van de oorlog tussen Amerika en Mexico, door Amerika overgekocht van Mexico.

1.3. Bescherming San Francisco Baai

Al snel begon het Amerikaanse leger na te gaan hoe Alcatraz ingezet kan worden als bescherming van de San Francisco Baai. In 1853 werd er begonnen met het fortificeren van het eiland, waarbij in 1584 de eerste vuurtoren van de kust van Californië gebouwd werd. De bouw op het eiland duurde tot 1858 en resulteerde in het Fort Alcatraz. Tegen het einde van het jaar arriveerde het eerste garnizoen op het eiland, bestaande uit 200 soldaten en 11 kanonnen.

1.4. De Alcatraz gevangenis

In 1861 begon de Amerikaanse Burgeroorlog en al snel werd het eiland gebruikt om wapens op te slaan zodat die niet in de handen van de geconfedereerden zouden vallen. Het eiland werd ingezet als gevangenis voor de geconfedereerden.

Na de oorlog werd er aanvankelijk besloten om de gebouwen op het eiland aan te passen met ondergrondse tunnels en opbergruimtes, maar al snel werden deze plannen veranderd en werd er van de fortificatie een officieel detentiecentrum gemaakt. In 1867 werd de eerste officiële cel blok gebouwd en in 1868 werd Alcatraz geopend als gevangenis.

1.5. Zware criminelen & ontsnappingspogingen

Tot 1933 hield de gevangenis vooral oorlogsgevangenen vast, maar op 12 oktober 1933 werd Alcatraz overgenomen door het Departement van Justitie en werd het een federale gevangenis. Tot aan 1963 werden de gevaarlijkste criminelen naar Alcatraz gebracht, waaronder Al Capone, George “Machine Gun” Kelly en Robert “Birdman of Alcatraz” Stroud.

In de 29 jaar dat Alcatraz dienst deed als gevangenis is er officieel geen enkele gevangene ontsnapt, al waren er wel 14 pogingen, waarbij er 23 gevangenen opnieuw gepakt werden. 5 ontsnapte gevangenen werden nooit teruggevonden, maar er wordt gedacht dat ze door de sterke stroming rondom het eiland verdronken zijn.

1.6. Het eiland verlaten

Op 21 maart 1963 werd het eiland verlaten omdat de kosten voor onderhoud en de levering van zoet water en het transport van het afval te veel geld en tijd kostten. Daarnaast waren de gebouwen door het gure klimaat ook behoorlijk geërodeerd.

1.7. Bezetting & verwoesting

In zowel maart 1964 als in november 1969 claimden native Americans het eiland, gebaseerd op een wet in de VS die stelt dat elk federaal overheidsgebied dat door de overheid wordt verlaten opnieuw Indiaans gebied wordt. Met deze acties werd de discriminatie van de native Americans aangeklaagd.

Tijdens de tweede bezetting in 1969 verbleven sommige activisten voor bijna 2 jaar op het eiland. In deze periode werden een aantal gebouwen op Alcatraz zwaar beschadigd of volledig verwoest tijdens branden.

1.8. Nationaal Historisch Monument

In 1972 werd Alcatraz onderdeel van het Golden Gate National Recreation Area, waarna het in 1976 opgenomen werd in het nationaal register van historische plekken. In1986 werd het zelfs benoemd tot Nationaal Historisch Monument.

Onze tip: Boek je tickets online voor € 39, ter plaatse is de kans zeeer klein dat je nog een ticket kan boeken. Heb je toch geen ticket? Kom zeer vroeg naar Pier 33 vanwaar de tours vertrekken of boek een combi-tour naar Alcatraz.
 1. Wat is er te zien op Alcatraz?

2.1. Het eiland: algemeen

Het eiland van Alcatraz is ongeveer 9 hectare groot en ligt op zo’n 2 kilometer van de kust van San Francisco. Op het eiland zijn onder andere het oude celblok, de vuurtoren en de Alcatraz tuinen te bezoeken. In de bijgebouwen worden er ook tentoonstellingen gehouden.

2.2. De celblok

De celblok is het centrale hoofdgebouw op het eiland. Het gebouw is 150 meter lang en bevat 336 cellen verdeeld over 4 blokken. Van de cellen werden er niet meer dan 302 tegelijk gebruikt en op een bepaald punt werden er zelfs maar 222 cellen gebruikt. De cellen waren spartaans ingericht met een bed, een toilet en een wasbak. Er is zero privacy.

Naast de cellen bevat het gebouw ook nog het kantoor van de opzichter, de bezoekersruimte, de kappersruimte en een bibliotheek. De keuken en de eetzaal liggen in een aangebouwd deel van het gebouw, waarboven de ziekenzaal gebouwd was.

Wil je geld besparen? Koop een San Francisco Super Combi kaart. Hiermee heb je alles wat je nodig hebt voor je bezoek aan San Francisco: Hop-on/Hop-off bus + bezoek aan Alcatraz + San Francisco 10% Kortingskaart.

2.3. De vuurtoren

De vuurtoren van Alcatraz was de eerste vuurtoren die aan de westkust van Amerika gebouwd werd. De huidige toren dateert van 1909 als vervanging van de oude toren uit 1854. De vuurtoren is 26 meter hoog en is daarmee kleiner dan de watertoren op het eiland, maar het gebouw lijkt groter omdat het 65 m boven zeeniveau gebouwd is.

2.4. De natuur van Alcatraz

De natuur op Alcatraz bestaat uit ruige kliffen, agaven en de tuinen die werden aangelegd door de families van de gevangenbewaarders. De oude tuinen zijn deels gerestaureerd, maar doordat het eiland een belangrijke nestplaats is geworden voor verschillende vogels zijn delen van de nu overgroeide tuinen beschermd.

De pelikanen die in de 18de eeuw door Juan Manuel de Ayala op het eiland gespot werden, zijn hier niet meer te zien. Maar heel wat andere vogelsoorten, zoals aalscholvers, nachtreigers en meeuwen maakten van het eiland hun thuis.

 1. Openingsuren Alcatraz

 • Alcatraz is het gehele jaar door geopend, behalve op Thanksgiving, kerst en op 1 januari.
 • Sommige gebieden op het eiland worden in bepaalde periodes afgesloten om de broedende vogels te beschermen.
 • Alcatraz is alleen te bereiken met de ferry, die ongeveer elk half uur naar het eiland vertrekt.
 • De vertrektijden van de ferry verschillen per periode. Tot 4 november vertrekt de eerste boot naar Alcatraz om 8u15 en de laatste om 18u30. De laatste boot terug naar het vaste land vertrekt om 21u25.
 • De Night Tour en de Behind the Scenes Tour zijn alleen te boeken van donderdag tot en met maandag.
 1. Hoe tickets voor Alcatraz kopen?

4.1. Waar tickets kopen?

Tickets zijn online te kopen bij Ticketbar voor € 39 (enige officiële online verdeler in België en Nederland) of Pier 33 ter plekke. Boek je tickets ruim op voorhand, om zeker te zijn van een plaatsje.
Tickets gaan 90 dagen voor data in verkoop. De kans dat je ter plaatse nog tickets kan kopen is zeer klein.

Mochten alle tickets uitverkocht zijn kan je nog steeds proberen om een tour met combiticket te boeken, is wel iets duurder.

Hoe geld besparen? Koop een San Francisco Super Combi kaart. Hiermee heb je alles wat je nodig hebt voor je bezoek aan San Francisco: Hop-on/Hop-off bus + bezoek aan Alcatraz + San Francisco 10% Kortingskaart.

4.2. Welk ticket?

4.2.1. De Early Bird Tour

 • De Early Bird Tour is de eerste tour van de dag en geeft je de mogelijkheid om Alcatraz in alle rust te ontdekken.
 • Senioren ouder dan 62 jaar en kinderen tussen de 5 en 11 jaar krijgen korting.
 • Kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee.

4.2.2. De Day Tour

 • De Day Tour geeft je precies dezelfde toegang tot Alcatraz als de Early Bird Tour, maar dan met een latere boot.
 • Er is geen verschil in prijs met de Early Bird Tour.

4.2.3. De Night Tour

 • Met de Night Tour vaar je eerst rond het eiland en krijg je onder andere verhalen over de ontsnappingspogingen te horen.
 • Eenmaal op het eiland wordt je onder begeleiding naar het celblok gebracht, waar je vervolgens zelf rond kan lopen.

4.2.4. De Behind the Scenes Tour

 • De vierde tour is de Behind the Scenes Tour, waarbij je dezelfde ervaringen krijgt als de Night Tour, maar ook verschillende andere vergeten plekken op het eiland zal bezoeken, zoals verborgen ruimtes en ondergrondse cellen.
 • Deze tour is alleen voor iedereen ouder dan 12 jaar, jongere kinderen worden niet toegelaten.

4.2.5. Alcatraz + Angel Island

 • Het laatste ticket dat te verkrijgen is combineert een bezoek aan Alcatraz met een bezoek aan het nabijgelegen Angel Island.
 • Met deze Alcatraz & Angel Island Combo Tour krijg je ook de kans om met de Tram Tour van Angel Island mee te gaan om vervolgens op eigen houtje dit eiland te ontdekken.

  Bij alle tours is de uitstekende cellhouse audiogids inbegrepen. Deze audio-rondleiding is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans en nog een hoop andere talen.

Klik hier om je tickets te reserveren € 39

 1. Boek op voorhand en wees zeker van je plek op de ferry!

We raden ten stelligste aan om je tickets op voorhand online te kopen en dit zo snel mogelijk te doen. De vraag is veel groter dan het aanbod en tickets voor Alcatraz zijn erg snel uitverkocht. Met een vooraf gekocht ticket kan je ook direct doorlopen naar Pier 33, vanwaar de ferry vertrekt. Je kan ook met een combi tour mee naar Alcatraz.

Wanneer je in alle rust het eiland wilt verkennen is het Early Bird-ticket een aanrader, waarbij je het eerste uur het eiland voor jezelf hebt. Ook de Night Tour zorgt voor een eigen, bijzondere en zelfs onvergetelijke sfeer.

Wil je graag geld besparen? Koop een San Francisco Super Combi kaart. Hiermee heb je alles wat je nodig hebt voor je bezoek aan San Franciso: Hop-on/Hop-off bus + bezoek aan Alcatraz + San Francisco 10% Kortingskaart.

 1. Hoe geraak je op Alcatraz?

De ferry naar Alcatraz vertrekt vanop Pier 33.

6.1.Te voet

Pier 33 ligt in het verlengde van Fisherman's Wharf. Het is vlot te voet te bereiken.

6.2. Met het openbaar vervoer

Geen zin om al moe te zijn voor je het eiland zelf verkent? Neem dan het openbaar vervoer. Het is mogelijk om de historische tram van de MUNI F Lijn naar de Alcatraz Landing op Pier 33 te nemen. Deze stopt op een paar minuten lopen afstand van de pier.

6.3. Met de auto

Wanneer je met de auto naar Pier 33 rijdt is het aan te raden om te parkeren bij 80 Francisco bij Kearny.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Er zijn maar beperkte toiletgelegenheden op het eiland, bij de aanlegplaats en bovenaan het eiland.
 • Je kan geen eten kopen op het eiland, wel op de ferry. Eten en drinken mag op het eiland alleen in het 'island dock' gebied, hier mag ook gerookt worden. Een flesje water is de enige uitzondering op deze regel.
 • Draag stevige schoenen voor een bezoek aan Alcatraz. De paden kunnen behoorlijk stijl zijn en wanneer je alle delen van het eiland wilt bezoeken, zal heel wat afwandelen.
 • Let op: Alcatraz Cruises is de enige geautoriseerde vertegenwoordiger van National Park Service! Dat betekent dat zij de enige zijn die een overtocht naar het eiland aanbieden. Andere aanbieders varen misschien wel langs het eiland, maar brengen je er niet heen.
  Vergeet niet om een ID-bewijs met pasfoto mee te nemen! De persoon die de kaarten gekocht heeft, moet zichzelf identificeren mét ID-bewijs. Boek alvast je tickets online zodat je zeker ben dat je naar het eiland kan.
 1. Filmpje: kijk binnen in de gevangenis

Ben je je bezoek aan Alcatraz volop aan het plannen, maar wil je toch al eens een kijkje nemen binnen in de gevangenis? In dit filmpje word je meegenomen tijdens een tour en krijg je alvast een idee van hoe de gevangenis en de cellen eruitzien.

 1. Onze tips voor je bezoek aan Alcatraz

 • Boek je tickets online, zo kan je de wachtrijen overslaan + ben je zeker dat je Alcatraz kan bezoeken.
 • Houd er rekening mee dat het op de zogenaamd Rock (bijnaam voor Alcatraz) heel wat frisser kan zijn dan op het vaste land van San Francisco. Neem daarom zeker een jas of trui mee. Het weer op Alcatraz kan onverwacht veranderen en er is sowieso altijd veel wind.
 • De kaarten die je koopt hebben een bepaalde vertrektijd. De overtocht naar het eiland duurt ongeveer 15 minuten en er is ook een korte uitleg. Daarna kan je zelf bepalen hoe lang je op het eiland blijft (tenzij je de laatste boot moet nemen).
 • Opgelet: wanneer je de laatste middagtour naar het eiland neemt (niet aan te raden!), heb je maar 2 uur de tijd voor je bezoek, omdat je verplicht bent om ook de laatste boot terug te nemen.
 • Wij zouden aanraden om ruim de tijd te nemen voor je bezoek aan Alcatraz, zeker zo'n 3 tot 4 uur.
 • Een bezoek aan Alcatraz is ideaal te combineren met een bezoek aan Fisherman's Wharf. Je kan hier te voet naartoe. Het is slechts 5 à 10 minuten wandelen vanaf Pier 33.
 • Weeg de kosten en baten eens af van een avond-tour. Deze tours zijn duurder dan die van overdag, maar ze bieden ook meer. Ten eerste krijg je meer persoonlijke uitleg en ten tweede heb je de kans om een bijzondere zonsondergang mee te pikken. Vergeet ook zeker je camera niet!
 1. Waar overnachten in San Francisco?

Op zoek naar de ideale buurt om te overnachten in San Francisco. Rondom Union Square vind je heel wat hotels en slaapmogelijkheden, en je ligt ook nog eens erg centraal in de stad. Wijzelf verbleven in de buurt van Fisherman's Wharf, in het Marriott Hotel.

Onze tip: Nog meer hotel inspiratie voor je verblijven nodig? Bekijk ook onze 5 favoriete plekjes in San Francisco om te overnachten.

 1. Extra: download gratis je preview reisgids Zuidwest USA

Ben jij van plan een trip te maken naar Zuidwest USA? Koop onze reisgids Zuidwest USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest USA en kom helemaal in de stemming!

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 29 juni 2021 - Liane te Pas

Super!!! Aan de hand van deze route onze reis naar West Amerika uitgestippeld en geboekt. Heel duidelijk en heel veel tips. Een aanrader!!!!

- 27 november 2019 - Mariette

Duidelijke praktische tips met uitgebreide beschrijving en mooie foto’s.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?