Roadtrip Jordanië (10-14 dagen) Complete route voor je rondreis + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Jordanië (10-14 dagen) Complete route voor je rondreis + kaart

25 april 2024 in Jordanië1 reactie

Op roadtrip door Jordanië met de auto? Gebruik onze uitgestippelde rondreis route

Het Koninkrijk Jordanië is een land van uitersten. De meeste internationale reizigers komen hier voornamelijk om de historische site Petra en de dramatische woestijnlandschappen van Wadi Rum te bewonderen. Maar Jordanië heeft natuurlijk veel meer te bieden dan dat.

Jordanië herbergt namelijk een schat aan historische christelijke en islamitische plaatsen die verspreid liggen te midden van fascinerende, dorre landschappen die tot een andere planeet lijken te behoren. Het land telt maar liefst 100.000 archeologische en toeristische sites. Tijdens deze 14-daagse roadtrip laten we je alvast kennis maken met het allerbeste dat elk deel van dit bijzonder diverse land te bieden heeft.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Jordanië

Duur10 - 14 dagen ()
Vliegtickets3u45 vliegen naar Amman, richtprijs € 249 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Amman naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Jordan Nomads (va. € 750), Djoser (va. € 1265), ANWB (va. € 967), KoningAap (va. € 1295) of Sawadee (va. € 1449)
HuurautoIn Jordanië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de route van onze roadtrip door Jordanië

Deze 14-daagse route begint met een dag in de hoofdstad Amman. Daarna maak je een rondreis door de oostelijke woestijn en verken je de hoogtepunten van het noorden van Jordanië. Je rijdt vervolgens langs de Jordaanvallei naar het zuiden, richting de Dode Zee. Daar kan je genieten van de natuurwonderen van Wadi Al Mujib en uitrusten aan de stranden van de Dode Zee.

Je gaat verder zuidwaarts langs de verbazingwekkende Koningsweg en geniet twee dagen van het wereldberoemde Petra voordat je de dramatische woestijn van Wadi Rum bereikt. Je eindigt de reis aan de prachtige stranden van Aqaba in het uiterste zuiden van Jordanië, tot je weer huiswaarts keert.

Mis niets tijdens deze roadtrip met onze uitgebreide reisgids Jordanië inclusief wandelingen, verblijftips en weetjes.

Dag 1: Amman en omgeving

Deze rondreis Jordanië begint met een dag in de hoofdstad Amman. De bruisende hoofdstad barst van de archeologische en historische bezienswaardigheden, restaurants, kleurrijke markten en hotels. Amman wordt vaak gezien als vertrekpunt om het land te verkennen, maar de stad zelf heeft ook veel te bieden. Op de eerste dag van je roadtrip laten we je de mooiste plekjes van deze stad zelf ontdekken voordat je de reis verder zet.

Met onze stadswandeling door het oude en moderne Amman kom je langs dé hoogtepunten van de stad.

Wat zie je zoal tijdens je bezoek aan de Jordaanse hoofdstad Amman?

 • Begin je verkenning van de stad in de Citadel van Amman. De citadel ligt op de top van Jebel Al Qala'a - een heuvel in het centrum van Amman waar je vanop 850 meter hoog uitkijkt over de oude stad. In de citadel van Amman kan je verschillende topbezienswaardigheden bezichtigen.
 • Het Umayyad-paleis met de bijzondere koepelvormige publiekshal en de Umayyad-moskee met een prachtig bewerkte toegangspoort.
 • Breng een bezoekje aan het Archeologisch Museum van Jordanië die Jordaanse kunstvoorwerpen vanuit de prehistorie tot de 15e eeuw herbergt.
 • De tempel van Hercules is misschien nog de bekendste en meest iconische bezienswaardigheid binnen de citadel. Opvallend op deze site is vooral de kolossale marmeren hand.
 • De middeleeuwse wachttoren is een ideale plek om foto's te maken en te genieten van het uitzicht op de historische binnenstad.

VERBLIJFTIP: Jabal Amman Hotel is een viersterrenhotel, gelegen in Rainbow Street. Het moderne hotel biedt zowel studio's als appartementen met panoramisch uitzicht over de stad. Iedere ochtend kan je bovendien genieten van een open ontbijtbuffet met lokale producten, verschillende soorten yoghurt en vers fruit, jam en vruchtensappen. Meer info en boeken.

Dag 2: Lus langs de oostelijke woestijnkastelen

Vandaag stellen we voor dat je vanuit Amman de oostelijke woestijn intrekt en onderweg een aantal historische "woestijnkastelen" verkent, dat zijn vroeg-islamitische herbergen en jachthuizen. De oostelijke woestijn strekt zich honderden kilometers ten oosten van Amman uit. In dit ruige en stoffige landschap, het dunst bevolkte deel van Jordanië, liggen enkele fascinerende historische juweeltjes verstopt die je met weinig andere toeristen moet delen.

Enkele woestijnkastelen waar je halt houdt op je route:

 • Umm al-Jimal, oorspronkelijk bewoond tussen de 1e en de 8e eeuw, floreerde als landbouw- en handelscentrum. Wanneer de plaatselijke bevolking zich tot het christendom bekeerde, verrezen er niet minder dan 15 kerken. Na de verovering door de moslims bleef de stad bloeien tot in de 8e eeuw. Een aardbeving, een plaag en en een oorlog zorgden er uiteindelijk voor dat de stad verlaten werd. De vlakte wordt nu geïrrigeerd, en rond de ruïnes is een modern dorp met goede wegen ontstaan. Hier maak je kennis met het "echte leven" van de onderdanen van Rome.
 • Qasr al-Hallabat is de eerste van de "woestijnkastelen" van de Umayyaden die je kan bezoeken. Oorspronkelijk was het een Romeins bouwwerk dat in de 2e en 3e eeuw werd gebouwd om het Romeinse Rijk te beschermen. In de basalt- en kalkstenen structuur van het paleis zijn decoratieve mozaïeken, fresco's en stucwerk te zien, en ook de resten van de moskee zijn bewaard gebleven.
 • Het uitzonderlijk goed bewaarde woestijnkasteel van Quseir 'Amra, was zowel een fort met een garnizoen als een residentie van de Umayyad-kaliefen. De meest opvallende kenmerken zijn de ontvangsthal en de baden, beide rijkelijk versierd met figuratieve muurschilderingen die de wereldlijke kunst van die tijd weerspiegelen.
 • Een van de bekendste woestijnkastelen is Qasr al-Kharanah. Historici menen dat het uit de 8e eeuw dateert, aan het begin van de Umayyad-periode. Het kasteel is erg goed bewaard gebleven en daarom een must-see in deze regio.

Dag 3: Noord-Jordanië

Vandaag trek je vanuit Amman naar het noorden om enkele pareltjes in Noord-Jordanië af te vinken. Je begint je avontuur in het noorden van Jordanië in het "Pompeii van het Oosten", Jerash. Jerash, waar een van de best bewaarde Grieks-Romeinse steden ligt, is een van de meest bezochte plaatsen in Jordanië, na Petra. Mensen wonen hier al sinds de neolithische tijd. In Tal Abu Sowan zijn zeldzame menselijke resten gevonden die dateren van rond 7500 v.Chr.

Neem zeker een kijkje bij de overblijfselen van het Grieks-Romeinse Gerasa en de talrijke ruïnes van monumenten, tempels en andere gebouwen, de opvallende bouwwerken uit de vroeg-Byzantijnse periode en Umayyad-moskeeën en -huizen uit de vroege moslimperiode en het nabijgelegen museum (bekijk ligging) waar opgegraven artefacten uit de archeologische site worden tentoongesteld. Nadien rijd je verder door richting het kasteel van Ajloun. Het hele complex, met kamers, trappen en uitkijkpunten, is erg goed bewaard gebleven.

Leer het echte Jordanië kennen in Irbid

Nadat je het kasteel van Aljoun hebt bezocht, zet je de reis verder naar Irbid, de op een na grootste stad van Jordanië. Deze stad laat je kennis maken met het échte Jordanië. Je kan de Osmanli-citadel bezoeken, eten in ontelbare goede restaurants, en het geweldige Museum van Jordaans Erfgoed verkennen. Een ander museum, gevestigd in een voormalige gevangenis uit 1886, belicht de geschiedenis van de stad.

De laatste stop op onze planning vandaag zijn de opgegraven ruïnes van Abila, verscholen in de vredige Wadi Qwaylbeh. De grootste vindplaats van de oude stad ligt verscholen tussen landbouwvelden bij de bron van de rivier Ain Quweilbeh. Hier zijn de overblijfselen van Romeinse tempels, Byzantijnse kerken en vroege moskeeën te zien. Hoewel verschillende van de oude structuren zijn opgegraven, waaronder aquaducten, graven, poorten en openbare gebouwen, ligt een groot deel nog onder de grond verstopt.

Rijd verder naar Umm Qais, waar de volgende etappe van je reis begint. Bekijk hier het volledige aanbod hotels.

Dag 4: Vallei van de heuvels en de Balqa-heuvels

Op dag 4 bezoek je het pittoreske dorpje Umm Qais bezoekt en trek je langs de Jordaanvallei naar het zuiden. Je trekt de Balqa-heuvels in ten westen van Amman, daalt dan langzaam weer af naar de Jordaanvallei om de doopplaats van Jezus te bezoeken en eindigt de dag aan de zoute stranden van de Dode Zee.

Umm Qais is vooral beroemd om de productie van de beste olijven in de regio. Het is een prachtige plek om te genieten van de magische landschappen en fantastische uitzichten die dit noordelijke deel van het land typeren. Breng er ook zeker een bezoekje aan de ruïnes van Gadara, waar Jezus een van zijn beroemdste wonderen verrichtte. Nadien rijd je door naar de oude stad Pella waar je onder andere een bezoekje kan brengen aan de resten van een 14e-eeuwse Mamluk-moskee, de ruïnes van Byzantijnse en Romeinse openbare gebouwen.

De zachte heuvels van Amman rollen verder af naar de Jordaanvallei door het historische Balqa-gebied. De hoofdstad van deze regio is de sierlijke oude stad Salt. Op weg daarheen kan je de weelderige valleien en het aantrekkelijke landschap van deze regio bewonderen. Download zeker onze stadswandeling door Salt en mis niets van je bezoek aan deze historische stad.

Enkele hoogtepunten tijdens je stadswandeling door Salt

 • In Salt kan je genieten van Ottomaanse architectuur die relatief onaangetast is gebleven door de tsunami die modernisering heet. Een van de mooiste huizen van de stad, Abu Jaber, werd gebouwd in 1886 met plaatselijke zandsteen, Belgisch glas-in-lood, Italiaans marmer en handgeschilderde tegels uit Jeruzalem.
 • Daal dan weer af naar het Al-Ain plein en ga Souk Hammam in. Je ziet er gebouwen uit de gouden eeuw van de stad prijken, waaronder een prachtige oude moskee. Het is de oudste en beste souk van de stad, waar levensmiddelen en huishoudelijke producten worden verkocht, terwijl de geur van specerijen de lucht vult.
 • Het archeologisch museum van Salt huisvest intrigerende tentoonstellingen die je zeker zullen verrassen.

Alvorens we de doopplaats van Jezus bereiken, komen we eerst nog langs Fuheis, een kleine, overwegend christelijke stad met verschillende 19e-eeuwse kerken, Qasr al-Abed, de ruïnes van een zeldzaam stenen Hellenistisch paleis met twee verdiepingen bij een oud grottenstelsel dat bekend staat als Irak al-Amir. Daarnaast verdiep je je vandaag ook in de permacultuur en landbouwtechnieken in droge gebieden bij "Greening the Desert". Het project bevindt zich tussen de dorpen Al-Jawfa en Al-Jawasreh in de vallei van de Jordaan.

Bezoek de Doopplaats van Jezus aan de Jordaan

Voor christenen is de belangrijkste gebeurtenis die verband houdt met de rivier de Jordaan de doop van Jezus. De doopplaats van Jezus werd in het Nieuwe Testament bekend als Bethanië en zou het dorp zijn "aan de overkant van de Jordaan" waar Johannes de Doper woonde.

Rondom deze heilige plek vind je kluizenaarsgrotten, kloosterruïnes en talrijke kerken. Je kan de vermeende doopplaats bezoeken en de nieuwe doopplek ontdekken, die is ontstaan doordat de rivier in de afgelopen 2000 jaar van koers is veranderd. In elk geval zijn de geschiedenis en de omgeving interessant, of je nu religieus bent of niet.

REISGIDS: Download onze reisgids Jordanië en mis niets tijdens je verblijf.

Dag 5 & 6: Dode Zee en Wadi Mujib

Geniet van twee volle dagen rondom de Dode Zee

Breng wat tijd door in een van de luxeresorts hier en/of verblijf aan de stranden van de Dode Zee en geniet van de unieke sfeer. De Dode Zee (al-Bahr al-Mayit in het Arabisch) is een van de meest bezochte plekken in Jordanië en wij begrijpen zeker waarom! Je kan er namelijk drijven op het water en een complete schoonheidsbehandeling ondergaan. Daarnaast zou het zeewater ook geneeskrachtig zijn en helpen tegen allerlei aandoeningen. Een bezoek aan de Dode Zee is ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring.

Enkele must-see bezienswaardigheden rondom de Dode Zee:

Wil je graag de omgeving van de Dode Zee wat beter leren kennen? Rij verder zuidwaarts langs de kust van de Dode Zee.

 • Bezoek de historische site van de Grot van Lot, een archeologische vindplaats die bestaat uit een reeks kloosterresten daterend uit de Byzantijnse periode. Je bereikt de oude site door een voetpad te beklimmen vanaf het Museum van het Laagste Punt op Aarde (bekijk ligging) dat trouwens ook een bezoekje waard is.
 • Een paar kilometer ten noorden van de Grot van Lot kan je een wandeling maken door Wadi Numeira, een prachtige rotskloof die eeuwen geleden uitgesneden werd door een rivier.
 • Of breng een bezoekje aan de schitterende warmwaterbronnen van Ma’in, vlak naast de Dode Zee. Dit is dé plek om even helemaal te ontspannen en te genieten van het warme, helende water. Van de talrijke warmwaterbronnen en watervallen hier wordt gezegd dat ze tot de mooiste natuurlijke waterbronnen ter wereld behoren. De baden worden verwarmd door heet water dat van de top van de naastgelegen basaltberg stroomt.

VERBLIJFTIP: Er zijn bijna geen steden of dorpen rond de kust van de Dode Zee. De beste optie om de zee te ervaren is door te verblijven in de buurt van Swemeh. Verblijf bijvoorbeeld in het Mövenpick Resort and Spa Dead Sea. Het resort voelt een beetje aan als een Arabisch dorp, vanwege de pittoreske architectuur met kleine gebouwen en charmante pleinen. Meer info en boeken.

Bezoek de Wadi Mujib

Een andere bezienswaardigheid in de omgeving van de Dode Zee is Wadi Mujib, waar je kan genieten van een ongereptere omgeving binnen het biosfeerreservaat. Als je naar het noorden gaat, zie je links de Dode Zee met het Zoutstrand. En iets verderop, aan je rechterhand, zie je de rotsformatie die bekend staat als het "Zoutbeeld van Lots vrouw", dat je vanaf de weg kan bekijken. Dan, net voorbij de Golfo de Cap, vind je het begin van wandelpaden die naar het biosfeerreservaat leiden.

Van hieruit kan je door het water van de kloof wandelen, dat naar de Dode Zee stroomt, en je een weg banen naar enkele prachtige watervallen. Je hebt de keuze uit een paar verschillende wandelpaden van verschillende lengtes. Een aantal reisorganisaties organiseren ook canyoning- en abseilavonturen in dit deel van de "Grand Canyon" van Jordanië.

Dag 7: De King's Highway (Koningsweg)

De King’s Highway (Koningsweg) - de ietwat megalomane vertaling van een oud-Hebreeuwse term die waarschijnlijk gewoon "hoofdweg" betekende - is een lange, kronkelende route die je zuidwaarts voert door een van de mooiste landschappen van Jordanië. De weg werd al genoemd in het Oude Testament, toen de koning van Edom weigerde dat Mozes de weg zou bereizen. Later gebruikten de Nabateeërs uit Petra de King’s Highwayom luxegoederen te verhandelen tussen Arabië en Syrië.

Daarna drukten de eerste christenen hun stempel op de eeuwenoude snelweg, en ook kruisvaarders reisden erlangs. Maar deze eens zo belangrijke route werd minder belangrijk toen er nieuwe wegen en doorgangen werden aangelegd. Vandaag de dag liggen er langs de King’s Highway enkele must-see bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om bij halt te houden.

 • De eerste bestemming op de King's Highway is de Nebo-berg, een 817 meter hoge berg waar Mozes naar het beloofde land keek voordat hij stierf. Naast genieten van het prachtige uitzicht kan je hier ook kerkruïnes bezoeken om er de eeuwenoude mozaïeken te bewonderen.
 • Nadien rijd je door naar het archeologisch park van Madaba voor de Byzantijnse mozaïeken te bezichtigen. Bezoek de Grieks-orthodoxe basiliek van Sint-Joris, met daarin een mozaïek van de oudste kaart van Palestina. Beklim daarna de rechthoekige toren van de Johannes de Doperkerk voor een prachtig uitzicht over de stad.
 • Je stopt ook nog even bij het onopvallende dorpje Dhiban.
 • Op het zuidelijke deel van de King’s Highway rijd je door een steeds groener landschap dat bezaaid is met weelderige nederzettingen rondom waterbronnen zoals Kerak. Het stadje ligt op een heuveltop en er staat een van de best bewaarde kruisvaarderskastelen in het Midden-Oosten overeind.
LEESTIP: Hoe de King's Highway rijden? Allerlei tips en info.

Als je langs de King’s Highway naar het zuiden trekt, kom je op prachtige uitkijkpunten

Langs weerszijden zie je spectaculaire landschappen vanop het 1200 meter hoge woestijnplateau en de Dode Zee in het oosten. Een mooie plek om te stoppen is de Mujib Valley Panorama Site (bekijk ligging), waar je in het kleine winkeltje een dampende kop traditionele Jordaanse thee kan proeven.

Nadien stop je nog bij het biosfeerreservaat Dana, opgericht om het ruige landschap van de Grote Slenk te beschermen en het kasteel van Shobak, dat dramatisch als een gekapseisd schip op de top van een heuvel prijkt. Aan het einde van de dag rijd je het laatste stuk naar Wadi Musa, de toegangspoort tot de sprookjesachtige site van Petra.

Dag 8 & 9: Wadi Musa en Petra

We zijn nu halverwege van dit prachtige avontuur in Jordanië, tijd om de bekendste en beroemdste bestemming van Jordanië, Petra te bezoeken. We raden je aan om hier ten minste twee dagen door te brengen in en rond dit prachtige gebied. Op die manier heb je voldoende tijd om de indrukwekkende bezienswaardigheden helemaal in je op te nemen.

Petra, één van de meest mysterieuze plekken ter wereld

Deze unieke stad is eeuwen geleden gesticht door een relatief onbekend volk uit de Oudheid: de Nabateeërs, een Arabisch volk dat in de klassieke oudheid in het zuiden van Jordanië leefde. Ze waren voor hun tijd hele bekwame architecten. Zo hakten zij tientallen huizen, tempels en tombes uit de rotsen. Ze wisten Petra honderden jaren verborgen te houden voor de buitenwereld. Tot 1812, wanneer een Zwitserse ontdekkingsreiziger per toeval op de ruïnes stuit.

Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet helemaal duidelijk wat de functie was van Petra. De stad werd herontdekt in 1812 door de Zwitserse Jean Luc Bruckardt en is sindsdien een van de meest toeristische plekken op de wereld. Wanneer je door de site wandelt, zie je slechts een deel van de oude stad. Het doet je als het ware nadenken over de zovele andere schatten die hier wellicht nog verstopt liggen onder de rotsen.

De historische site van Petra in haar volle lengte ontdekken? Volg dan het wandelpad Ad Deir is in feite het verlengde van het hoofdpad (Main Trail), dat steil omhoog klimt naar Ad Deir, het klooster.

Wat zijn de hoogtepunten tijdens je bezoek aan de historische site van Petra?

 • Begin je wandeling met een foto bij het bord 'I Love Petra' en breng eerst nog een bezoekje aan het bezoekerscentrum van Petra. Hier vind je ook nog enkele souvenirwinkels, restaurants en cafés.
 • Wandel de archeologische site binnen langs de Djinn-rotsen en de obelisk-tombe en door de hoge en galmende Siq-kloof, voordat ze worden begroet door de Al-Khazneh Schatkamer, de iconische gevel van Petra met zijn zuilen en prachtige details die uit de rotswand zijn gehouwen. De plaatselijke bedoeïenen dachten dat er een schat in verborgen lag, dus noemden ze het een "schatkamer" genoemd. In werkelijkheid diende Al-Khazneh als een graftombe.
 • Iets verderop, voorbij het enorme Nabateese amfitheater, bereik je de koninklijke graftombes. Deze kijken uit over de verborgen vallei die het stadscentrum van Petra beschut.
 • Vervolgens kan je door de Zuilenstraat lopen, waar je de resten van een nyphaeum, de Grote Tempel en de Byzantijnse Kerk van Petra kan zien.
 • Neem ook een kijkje bij het Petra zwembad- en tuinencomplex, een reeks bouwwerken in het centrum van de stad.
 • Beklim de trappen naar het grootste monument van het complex, het klooster Ad Deir, uitgehouwen in een bergtop.

Optionele tip: Ontdek ook Little Petra

Of vermijd de grote toeristische drukte en ontdek Little Petra. Je kan ook van hieruit naar Petra zelf wandelen, via de wandelroute die de Petra Backdoor Trail wordt genoemd. In Little Petra kan je een triclinium vinden, een grafgevel uit de klassieke Nabateeër-periode, uitgehouwen in de zandsteen bij de canyon Siq al-Barid. Iets verderop in de canyon zie je het Beschilderde Huis waar verbazingwekkende schilderingen van vogels, bomen, enz. op het plafond staan.

Dicht bij Little Petra ligt Bayda, een neolithische nederzetting. Bayda is veel ouder dan andere sites in Petra. We raden je zeker aan om de plek een bezoekje te brengen om een gevoel te krijgen van hoe het leven hier in de steentijd kan zijn geweest. Dankzij de reconstructie van een woning en enkele verklarende borden kan je dit vaak over het hoofd geziene deel van Petra makkelijk zelf verkennen.

Dag 10: Wadi Rum

Vandaag laat je Petra achter je en trek je naar het zuiden. We stellen voor dat je wat tijd besteedt aan het verkennen van het prachtige woestijngebied van Wadi Rum, een plek die er buitenaards uitziet. Wadi Rum, ook bekend als de Maanvallei, is een van de beroemdste bestemmingen in Jordanië en de grootste wadi (ravijn) van het land. Dit prachtige gebied is vooral beroemd om zijn ruige en ontzagwekkende rode woestijnlandschap. Dankzij de rode zandvlakten en de grote zandsteenrotsen die uit het landschap oprijzen, lijkt Wadi Rum een beetje op Mars.

Het centrum van dit gebied is het dorp Wadi Rum. Op ongeveer 30 kilometer van het dorp ligt de hoogste berg van Jordanië, Jabal Umm ad Dami, met 1840 meter. Vanaf de top kan je bij helder weer de Rode Zee en de Saoedische grens zien.

Wat kan je allemaal zien en doen in Wadi Rum?

 • Bezoek het gelijknamige dorpje Wadi Rum, waar enkele honderden bedoeïenen wonen. Je ziet er de typische tenten, maar ook betonnen huizen, scholen, een paar winkels en het hoofdkwartier van de Woestijnpatrouille.
 • Op je weg naar naar het dorp kom je langs het in onbruik geraakte treinstation Hejaz van Wadi Rum, gelegen midden in de rode stoffige woestijn. Verken het oude spoorwegterrein en maak een paar mooie foto's met de antieke stoomlocomotief en de ouderwetse wagons die hier in onbruik staan.
 • Bewonder de de ruïnes van een Nabateese tempel net buiten het dorpje Wadi Rum.
 • De bekende kloof van Jebel Khazali, een van de belangrijkste attracties van Wadi Rum. De smalle kloof is beroemd omdat de wanden zijn versierd met rotstekeningen en schilderingen van de Nabateeërs en Thamuds.
 • Een andere beroemde site is Siq Um Tawaqi (bekijk ligging), waar meer Thamudische rotstekeningen te zien zijn, samen met enkele veel minder authentieke houtsnijwerken.

Bijzonder overnachten in de Wadi Rum woestijn

Wanneer je op roadtrip bent in Jordanië, is het een absolute must om eens te overnachten in Wadi Rum. Wakker worden midden in de woestijn, het is een unieke ervaring die je misschien geen twee keer zal meemaken. Er zijn tal van mogelijkheden om in de Wadi Rum-woestijn waar je kan overnachten, van eenvoudige hotels tot luxueuze resorts. Wij verbleven in het Hasan Zawaideh Camp, een charmante verblijfplaats aan de rand van het reservaat Wadi Rum.

Het heeft het voordeel dat het niet in het reservaatgebied zelf ligt. Dat betekent dat je met je eigen auto naar het kamp kan rijden, dat net naast een geasfalteerde weg ligt. De gastenkamers bevinden zich in stenen gebouwen met een eigen badkamer of in futuristisch uitziende koepelvormige pods. In het kamp kan je excursies boeken per 4x4 of kameel in de Wadi Rum-woestijn. Boek je verblijf in Hasan Zawaideh Camp hier.

Dag 11 tot 14: Aqaba

Het laatste stuk van je avontuur in Jordanië brengt je naar de kuststad Aqaba in het uiterste zuiden van het land. Hier kan je nog enkele dagen doorbrengen op de prachtige stranden, snorkelen in de prachtige omgeving en genieten van de faciliteiten die deze levendige badplaats biedt voordat je weer naar huis gaat.

Aqaba is de enige kuststad in Jordanië en de grootste stad aan de Golf van Aqaba

Het is een levendige havenstad aan de Rode Zee die zich in de loop van duizenden jaren heeft ontwikkeld. Aqaba is snel uitgegroeid tot een belangrijk toeristisch centrum voor de regio. Het is een populaire plek om te duiken, snorkelen en andere wateractiviteiten uit te proberen. Naast het natuurschoon en de gebouwen zal de gigantische Jordaanse vlag zeker in het oog springen.

Aqaba is de ideale plek om bij te komen van deze fascinerende roadtrip door Jordanië. Op je laatste dag kan je ervoor kiezen om terug te vliegen vanaf Aqaba International Airport of je kan via de de Desert Highway terug rijden naar de internationale luchthaven van Amman (Queen Alia). In dat laatste geval moet je rekening houden met een rit van ongeveer vier uur.

FAQ - Veelgestelde vragen over Jordanië

Hoe best naar Jordanië vliegen?

Jordanië heeft een strategische positie in op het kruispunt van Azië, Afrika en Europa, in het Levantgebied van de Vruchtbare Sikkel. Het land grenst in het noorden aan Syrië, in het noordoosten aan Irak, in het zuiden aan Saoedi-Arabië en in het westen aan Israël en Palestina. Alvorens je aan deze prachtige roadtrip kan beginnen, moet je natuurlijk eerst in Jordanië zelf geraken. Hieronder ontdek je alvast de makkelijkste optie.

Met het vliegtuig naar Jordanië:

 • Amman is internationaal bereikbaar via de luchthaven Queen Alia International Airport (AMM). De luchthaven ligt in Zizya, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de hoofdstad.
 • Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Londen. Ook vanuit Brussel en Amsterdam kan je vliegen naar Amman al dan niet met een tussenstop.
 • Als avontuurlijke reiziger kan je ook via land aankomen, misschien vanuit Caïro. Door de onrust in Syrië en Israël/Palestina zijn veel routes echter lastiger toegankelijk dan in het verleden.
 • We raden je aan om de prijzen alvast te vergelijken bij TUIFly of Cheaptickets

Hoe je best verplaatsen in Jordanië? Huur een auto!

Om zelfstandig te kunnen reizen en alle bezienswaardigheden op deze route te kunnen bezoeken, raden we je aan een auto te huren voor de duur van je verblijf in het land. Zo kan je van de gebaande paden afwijken en de bezienswaardigheden op je eigen tempo bezoeken. Je kan op de luchthaven of in Amman een auto huren voordat je aan je avontuur begint. Als je terug wil vliegen vanuit Aqaba International Airport (AQJ) in plaats van Amman International Airport, kan de je de auto tegen een toeslag daar achterlaten. Meer info over een auto huren op vakantie.

Vergelijk ook aanbieders van huurauto's

Belangrijke info als je zelf gaat rijden in Jordanië

 • De wegen in Jordanië bevinden zich meestal in goede staat.
 • Respecteer de snelheidslimieten, want overal in het land zijn veel snelheidscontroles, zelfs midden in de woestijn.
 • Langs de hoofdwegen houdt de politie willekeurig auto's aan om documenten te controleren.
 • We raden je aan om niet in het donker te rijden. Op de wegen, en zelfs op de snelwegen, kan je plotseling verkeersdrempels tegenkomen waar geen enkel waarschuwingsbord aan voorafgaat.
 • Het verkeer in de hoofdstad Amman kan druk en chaotisch zijn.
 • Neem de voorrangsregels voor rotondes hier niet al te serieus als je niet urenlang wil wachten tot je verder kan.
 • Parkeren is bijna overal gratis, zelfs bij de grote hotspots van Jordanië.
Laat de auto af en toe eens achterwege om de prachtige landschappen van Jordanië echt te bewonderen en te waarderen. Als je gaat wandelen of anderszins van de natuur gaat genieten, zorg er dan wel voor dat je goede wandelschoenen en voldoende water bij je hebt. Wees voorbereid op de typisch hete en dorre omstandigheden.

Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Boek je pakketreis naar Jordanië

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Jordanië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Jordanië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Jordanië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Jordanië.

Jordanië

Gratis reisgids Jordanië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 mei 2024 - De Groote Sandra

Dit was een perfecte reisgids voor Jordanië, en dit voor 10 eur. Aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?