24 x mooiste bezienswaardigheden in Jordanië: wat zien & doen? Info, tips & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

24 x mooiste bezienswaardigheden in Jordanië: wat zien & doen? Info, tips & foto's

18 februari 2024 in Jordanië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Jordanië + verblijftips

Het Koninkrijk Jordanië is een fascinerend land op het kruispunt van Azië, Afrika en Europa. Het is een land van uitersten. De meeste internationale reizigers komen hier alleen om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien, vooral de rode stad Petra en de dramatische woestijnlandschappen van Wadi Rum. Maar avontuurlijke reizigers zullen merken dat Jordanië veel meer te bieden heeft dan wat je ziet in de toeristische folders.

Jordanië herbergt een schat aan historische christelijke en islamitische plaatsen die verspreid liggen te midden van fascinerende, dorre landschappen die tot een andere planeet lijken te behoren. Het land telt maar liefst 100.000 archeologische en toeristische sites. Ontdek in deze blogpost alvast dé topbezienswaardigheden van Jordanië.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Jordanië

Duur10 - 14 dagen ()
Vliegtickets3u45 vliegen naar Amman, richtprijs € 249 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Amman naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Jordan Nomads (va. € 750), Djoser (va. € 1265), ANWB (va. € 967), KoningAap (va. € 1295) of Sawadee (va. € 1449)
HuurautoIn Jordanië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Amman, de Jordaanse hoofdstad

Amman is een geweldige plek om je Jordaanse avontuur te beginnen. Deze bruisende hoofdstad barst van de archeologische en historische bezienswaardigheden, restaurants, kleurrijke markten en hotels. Velen zien Amman alleen als een noodzakelijk vertrekpunt om vooral andere delen van het land te verkennen, maar de stad zelf heeft ook veel te bieden.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan Amman?

 • Begin je verkenning van de stad op de Citadel van Amman. De citadel ligt op de top van Jebel Al Qala'a - een heuvel in het centrum van Amman waar je vanop 850 meter hoog uitkijkt over de oude stad. In de citadel van Amman kan je verschillende topbezienswaardigheden bezichtigen.
 • Het Umayyad-paleis met de bijzondere koepelvormige publiekshal en de Umayyad-moskee met een prachtig bewerkte toegangspoort.
 • Breng een bezoekje aan het Archeologisch Museum van Jordanië die Jordaanse kunstvoorwerpen vanuit de prehistorie tot de 15e eeuw herbergt.
 • De tempel van Hercules is misschien nog de bekendste en meest iconische bezienswaardigheid binnen de citadel. Opvallend op deze site is vooral de kolossale marmeren hand.
 • De middeleeuwse wachttoren is een ideale plek om foto's te maken en te genieten van het uitzicht op de historische binnenstad.

VERBLIJFTIP: Jabal Amman Hotel is een viersterrenhotel, gelegen in Rainbow Street. Het moderne hotel biedt zowel studio's als appartementen met panoramisch uitzicht over de stad. Iedere ochtend kan je bovendien genieten van een open ontbijtbuffet met lokale producten, verschillende soorten yoghurt en vers fruit, jam en vruchtensappen. Meer info en boeken.

 1. Petra, een wereldwonder

Petra, één van de meest mysterieuze plekken ter wereld

De unieke stad Petra is eeuwen geleden gesticht door een relatief onbekend volk uit de Oudheid: de Nabateeërs, een Arabisch volk dat in de klassieke oudheid in het zuiden van Jordanië leefde. Ze waren voor hun tijd hele bekwame architecten. Zo hakten zij tientallen huizen, tempels en tombes uit de rotsen. Ze wisten Petra honderden jaren verborgen te houden voor de buitenwereld. Tot 1812, wanneer een Zwitserse ontdekkingsreiziger per toeval op de ruïnes stuit.

Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet helemaal duidelijk wat de functie was van Petra. De stad werd herontdekt in 1812 door de Zwitserse Jean Luc Bruckardt en is sindsdien een van de meest toeristische plekken op de wereld. Wanneer je door de site wandelt, zie je slechts een deel van de oude stad. Het doet je als het ware nadenken over de zovele andere schatten die hier wellicht nog verstopt liggen onder de rotsen.

De historische site van Petra in haar volle lengte ontdekken? Volg dan het wandelpad Ad Deir is in feite het verlengde van het hoofdpad (Main Trail), dat steil omhoog klimt naar Ad Deir, het klooster.

Wat zijn de hoogtepunten tijdens je bezoek aan de historische site van Petra?

 • Begin je wandeling met een foto bij het bord 'I Love Petra' en breng eerst nog een bezoekje aan het bezoekerscentrum van Petra. Hier vind je ook nog enkele souvenirwinkels, restaurants en cafés.
 • Wandel de archeologische site binnen langs de Djinn-rotsen en de obelisk-tombe en door de hoge en galmende Siq-kloof, voordat ze worden begroet door de Al-Khazneh Schatkamer, de iconische gevel van Petra met zijn zuilen en prachtige details die uit de rotswand zijn gehouwen. De plaatselijke bedoeïenen dachten dat er een schat in verborgen lag, dus noemden ze het een "schatkamer" genoemd. In werkelijkheid diende Al-Khazneh als een graftombe.
 • Iets verderop, voorbij het enorme Nabateese amfitheater, bereik je de koninklijke graftombes. Deze kijken uit over de verborgen vallei die het stadscentrum van Petra beschut.
 • Vervolgens kan je door de Zuilenstraat lopen, waar je de resten van een nyphaeum, de Grote Tempel en de Byzantijnse Kerk van Petra kan zien.
 • Neem ook een kijkje bij het Petra zwembad- en tuinencomplex, een reeks bouwwerken in het centrum van de stad.
 • Beklim de trappen naar het grootste monument van het complex, het klooster Ad Deir, uitgehouwen in een bergtop.
 1. Ontdek ook Little Petra

Op slechts 10 km van Petra kan je ook Little Petra bezoeken. Zoals de naam al doet vermoeden is Little Petra een kleinere versie van Petra. In Little Petra kan je een triclinium vinden, een grafgevel uit de klassieke Nabateeër-periode, uitgehouwen in de zandsteen bij de canyon Siq al-Barid. Iets verderop in de canyon zie je het Beschilderde Huis waar verbazingwekkende schilderingen van vogels, bomen, enz. op het plafond staan.

Dicht bij Little Petra ligt Bayda, een neolithische nederzetting. Bayda is veel ouder dan andere sites in Petra. We raden je zeker aan om de plek een bezoekje te brengen om een gevoel te krijgen van hoe het leven hier in de steentijd kan zijn geweest. Dankzij de reconstructie van een woning en enkele verklarende borden kan je dit vaak over het hoofd geziene deel van Petra makkelijk zelf verkennen.

Onze tip? Vermijd de grote toeristische drukte bij Petra en ontdek "Little Petra". Je kan ook van hieruit naar Petra zelf wandelen, via de wandelroute die de Petra Backdoor Trail wordt genoemd.
 1. Leer het echte Jordanië kennen Irbid

Irbid, de op een na grootste stad van Jordanië, kan misschien niet uitpakken met evenveel bezienswaardigheden als Amman of andere grote steden op deze lijst, maar dit is wel de perfecte stad om het echte Jordanië te proeven. Ooit was Irbid bekend als Arabella, een lid van de Decapolis, een oud verbond van tien Griekse steden in de Levant.

Romeinen en islamitische kolonisten speelden ook een belangrijke rol in de stadsgeschiedenis. Tegenwoordig mist Irbid belangrijke toeristische attracties, maar er hangt wel een levendige studentensfeer, je kan de Osmanli-citadel bezoeken, eten in ontelbare goede restaurants, en het geweldige Museum van Jordaans Erfgoed verkennen. Een ander museum, gevestigd in een voormalige gevangenis uit 1886, belicht de geschiedenis van de stad.

 1. Bewonder de woestijnkastelen van Jordanië

Jordanië is natuurlijk meer dan alleen maar de wereldberoemde trekpleisters als Petra en Wadi Rum. Het is ook een ideale vakantiebestemming voor de kasteelliefhebbers onder ons. Jordanië herbergt namelijk enkele historische kastelen en mysterieuze woestijnkastelen.

Het is best indrukwekkend om deze bijzondere bouwwerken midden in de uitgestrekte zandvlaktes te zien pronken. Het is eens wat anders dan die typische middeleeuwse slotgrachten die je anders gewoon bent. Breng zeker een bezoekje aan Qasr al-Hallabat, een van de grootste woestijncomplexen van de Umayyaden.

 1. Jerash, het Pompeii van het Oosten

Jerash, waar een van de best bewaarde Grieks-Romeinse steden ligt, wordt ook wel het "Pompeii van het Oosten" genoemd. Dit is een van de meest bezochte plaatsen in Jordanië, na Petra. Mensen wonen hier al sinds de neolithische tijd. In Tal Abu Sowan zijn zeldzame menselijke resten gevonden die dateren van rond 7500 v.Chr.

Jerash groeide en bloeide totdat het grotendeels werd verwoest door de aardbeving in Galilea in 748. In 1120 werd een fort gebouwd op de ruïnes van de oude stad, maar het jaar daarop werd het al veroverd en volledig verwoest. Nadat de kruisvaarders Jerash hadden verlaten, werd aangenomen dat de stad grotendeels verlaten was. Maar toen de stad in het begin van de 16e eeuw onder Ottomaans bewind terug opdook, was er een Mamlukse nederzetting die bewijst dat Jerash nooit helemaal vergeten werd.

Overblijfselen van het Grieks-Romeinse Gerasa, ongetwijfeld een bijzonder belangrijke attractie

Er vallen talrijke ruïnes van monumenten, tempels en andere gebouwen te ontdekken, waaronder een uniek ovaal plein omgeven door een ionische zuilengalerij, twee grote heiligdommen met goed bewaarde tempels voor Artemis en Zeus, twee theaters, een lange zuilengalerij met zijstraten, twee zogenaamde tetrapyla, de Boog van Hadrianus, een circus of hippodroom, twee badcomplexen, een groot nymphaeum gevoed door een aquaduct, twee grote bruggen, een bijna complete reeks stadsmuren en, buiten de muren, een heiligdom met grote zwembaden en een klein theater. Als dat geen bezoekje waard is!

Ook andere opvallende bouwwerken uit de vroeg-Byzantijnse periode en Umayyad-moskeeën en -huizen uit de vroege moslimperiode hebben de tand des tijds overleefd.

De opgegraven artefacten uit de archeologische site worden tentoongesteld in een nabijgelegen museum en in het bezoekerscentrum, dat de site op een moderne manier kadert. De nieuwe stad Jerash strekt zich uit ten oosten van de rivier die ooit de oude stad doorsneed.

Boek hier je daguitstap naar Jerash

 1. De Jordaanvallei

De Jordaanvallei is een laaggelegen vallei die de westelijke grens van het land doorklieft. Ze maakt deel uit van de Grote Riftvallei, die zich zuidwaarts uitstrekt tot in Oost-Afrika. De Jordaanvallei is verdeeld in verschillende geografische subgebieden. Het noordelijke deel staat bekend als de Ghor en omvat de rivier de Jordaan.

De Ghor is de voedselkom van Jordanië

Het is er enkele graden warmer dan in de rest van het land, de regio heeft het hele jaar door een uitstekend klimaat, de grond is er vruchtbaar en de rivier voorziet water. De ideale omstandigheden voor landbouw dus. In dit gebied worden dan ook al ongeveer 10 000 jaar gewassen verbouwd. Sommige methoden van voedselproductie zijn echter duurzamer dan andere en de producenten en telers in deze regio hebben het hoofd geboden aan heel wat moeilijke omstandigheden.

Natuurlijk heeft de Jordaanvallei ook een sterke religieuze weerklank voor veel christenen over de hele wereld. Het is een historisch en symbolisch belangrijk gebied dat in verband gebracht wordt met veel belangrijke gebeurtenissen in de Bijbel.

 1. Het pittoreske dorpje Umm Qais

Aan de rand van het Transjordaanse plateau vind je het dorpje Umm Qais, hier kan je de lekkerste olijven van de streek vinden. Deze plek biedt prachtige uitzichten over het noordelijke deel van Jordanië.

Het dorp is echter vooral bekend om de ruïnes van Gadara, waar Jezus een van zijn beroemdste wonderen verrichtte (de uitdrijving van het Gadarense zwijn) en het spectaculaire uitzicht over het meer van Galilea. Bezoek naast de moderne stad ook het gelijknamige traditionele dorp Umm Qais.

 1. De oude stad Pella

Pella, in het Arabisch bekend als Tabaqat Fahl, zou al in 5000 v.Chr. bewoond zijn geweest. Pas tijdens de Grieks-Romeinse periode kwam de nederzetting echt tot bloei. Pella was strategisch gelegen op het kruispunt van een aantal handelsroutes, waardoor het zich ontpopte tot een centrum voor handel en cultuur. Tijdens de Byzantijnse periode werd de stad nieuw leven ingeblazen. Tegenwoordig wordt de geschiedenis van Pella geleidelijk opgegraven door teams van Amerikaanse en Australische archeologen.

Wat mag je zoal verwachten van je bezoek aan de oude stad Pella?

 • Als je de steile wadi beklimt, zie je links drie zuilen die de plaats aangeven van een kerk uit de 6e eeuw.
 • Verderop zie je de resten van een 14e-eeuwse Mamluk-moskee en een begraafplaats.
 • Links daarvan ligt een immense watertank, gebouwd door de Byzantijnen, die maar liefst 300 000 liter water kon vasthouden.
 • Vervolgens nader je de belangrijkste ruïnes, die bestaan uit huizen, winkels, opslagplaatsen en andere constructies belangrijk voor het dagelijkse leven van de bewoners indertijd.
 • Even verderop liggen de ruïnes van Byzantijnse en Romeinse openbare gebouwen.
 • Op de beekbedding van Wadi Jirm prijkt een Romeins odeon, of theater, uit de 1e eeuw. Daarnaast liggen de ruïnes van een grote Byzantijnse kerk, gebouwd in de 6e en 7e eeuw bovenop een Romeins heiligdom.
 • Er zijn ook resten van Romeinse baden opgegraven.
 • Op een natuurlijk balkon met uitzicht op het oostelijke deel van de vallei staat de Oostkerk.
 • In het zuiden ligt Tel Husn, waarop een Byzantijns fort stond.
Download onze reisgids Jordanië en mis niets tijdens je verblijf.
 1. De sierlijke stad Salt

Zachte heuvels rollen van Amman af naar de Jordaanvallei door het historische Balqa-gebied. De hoofdstad van deze regio is de sierlijke oude stad Salt. Op weg daarheen kan je de weelderige valleien en het aantrekkelijke landschap van deze regio bewonderen. Download zeker onze stadswandeling door Salt en mis niets van je bezoek aan deze historische stad.

Enkele hoogtepunten tijdens je stadswandeling door Salt

 • In Salt kan je genieten van Ottomaanse architectuur die relatief onaangetast is gebleven door de tsunami die modernisering heet. Een van de mooiste huizen van de stad, Abu Jaber, werd gebouwd in 1886 met plaatselijke zandsteen, Belgisch glas-in-lood, Italiaans marmer en handgeschilderde tegels uit Jeruzalem.
 • Daal dan weer af naar het Al-Ain plein en ga Souk Hammam in. Je ziet er gebouwen uit de gouden eeuw van de stad prijken, waaronder een prachtige oude moskee. Het is de oudste en beste souk van de stad, waar levensmiddelen en huishoudelijke producten worden verkocht, terwijl de geur van specerijen de lucht vult.
 • Het archeologisch museum van Salt huisvest intrigerende tentoonstellingen die je zeker zullen verrassen.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in Salt? Dan kan je verblijven in Jordan Heritage Madhafa gevestigd in een van de pittoreske straatjes. De accommodatie biedt ruime units, gratis privéparkeergelegenheid, een tuin en een terras. 's Ochtends geniet je er van een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

 1. Greening the Desert

In de afgelopen tien jaar is Greening the Desert uitgegroeid tot een luide stem op landbouwvlak en een belangrijk educatiecentrum. Het is een project van de bekende permacultuurbeoefenaar Geoff Lawton en zijn vrouw Nadia Lawton, beheerd door Hayal Abu Yahia. Greening the Desert illustreert het positieve effect van een geïntegreerde permacultuurbenadering in een droog klimaat. Het project bevindt zich tussen de dorpen Al-Jawfa en Al-Jawasreh in de vallei van de Jordaan.

Wat is permacultuur?

Permacultuur is een blauwdruk voor duurzaam telen dat streeft naar "permanente landbouw", met zorg voor mens, planeet en de ethiek van eerlijk delen. Dit proefproject houdt de deuren open voor iedereen die meer wil weten over permacultuur en landbouwtechnieken in droge gebieden. Dit baanbrekende project is volgens ons een must-see als je in de regio bent.

Greening the Desert draait om energie-efficiënte, aan het klimaat aangepaste woningen met natuurlijke koelsystemen en een aangebouwde plantenkwekerij, elektriciteit op zonne-energie, warm water op zonne-energie, biologische afvalwaterbehandeling en -recycling, droge composttoiletten, regenwateropvang en diverse interactieve planten-, dieren- en boomsystemen voor de plaatselijke voedselproductie en -verwerking.

Wie Greening the Desert bezoekt, ziet het positieve effect van permacultuur en krijgt een dieper inzicht in de uitdagingen waarmee Jordanië en andere droge gebieden in de wereld worden geconfronteerd. Er bevinden zich ook een ecolodge en een café op het terrein om het project te helpen financieren. Meer info op de website.

 1. Wadi Rum, de beroemde woestijn van Jordanië

Wadi Rum, ook bekend als de Maanvallei, is een van de beroemdste bestemmingen in Jordanië

Het is de grootste wadi (ravijn) van het land. Dit prachtige gebied is beroemd om zijn ruige en ontzagwekkende rode woestijnlandschap. Het centrum van dit gebied is het dorp Wadi Rum. Op ongeveer 30 kilometer van het dorp ligt de hoogste berg van Jordanië, Jabal Umm ad Dami, met 1840 meter. Vanaf de top kan je bij helder weer de Rode Zee en de Saoedische grens zien.

Wat kan je allemaal zien en doen in Wadi Rum?

 • Bezoek het gelijknamige dorpje Wadi Rum, waar enkele honderden bedoeïenen wonen. Je ziet er de typische tenten, maar ook betonnen huizen, scholen, een paar winkels en het hoofdkwartier van de Woestijnpatrouille.
 • Op je weg naar naar het dorp kom je langs het in onbruik geraakte treinstation Hejaz van Wadi Rum, gelegen midden in de rode stoffige woestijn. Verken het oude spoorwegterrein en maak een paar mooie foto's met de antieke stoomlocomotief en de ouderwetse wagons die hier in onbruik staan.
 • Bewonder de de ruïnes van een Nabateese tempel net buiten het dorpje Wadi Rum.
 • De bekende kloof van Jebel Khazali, een van de belangrijkste attracties van Wadi Rum. De smalle kloof is beroemd omdat de wanden zijn versierd met rotstekeningen en schilderingen van de Nabateeërs en Thamuds.

Verblijf in een woestijnkamp en boek een onvergetelijke excursie in Wadi Rum

Veel mensen komen naar Wadi Rum om te verblijven in woestijnkampen die voor toeristen in dit bijzondere woestijngebied zijn opgezet. Die liggen verspreid tussen de rode duinen en rotsen ten zuiden en oosten van het dorp. Daarnaast is het ook erg populair om hier kameeltochten of jeeptochten door de woestijn te boeken.

Tochten door Wadi Rum brengen je onder andere langs verbazingwekkende landschappen, waaronder rotsformaties als de canyon Burrah, de Paddenstoelenrots, de canyon Abu Khasaba, de stenen brug Burdah, en de boogrots Umm Frouth... om er een paar te noemen. Bezoekers gaan ook vaak naar een plek waar Lawrence of Arabia zou hebben gelogeerd. Je ziet er lage stenen muurresten onder enkele rotsen.

 1. Doopplaats van Jezus in de Jordaanrivier

Voor christenen is de belangrijkste gebeurtenis die verband houdt met de rivier de Jordaan de doop van Jezus. De doopplaats van Jezus werd in het Nieuwe Testament bekend als Bethanië en zou het dorp zijn "aan de overkant van de Jordaan" waar Johannes de Doper woonde. De doopplaats staat in het Arabisch bekend als al-Maghtas. Het ligt aan het begin van een weelderige vallei net ten oosten van de Jordaan.

Rondom deze heilige plek, helemaal gewijd aan Jezus, vind je kluizenaarsgrotten, kloosterruïnes en talrijke kerken. Je kan de vermeende doopplaats bezoeken en de nieuwe doopplek ontdekken, die is ontstaan doordat de rivier in de afgelopen 2000 jaar van koers is veranderd. In elk geval zijn de geschiedenis en de omgeving interessant, of je nu religieus bent of niet.

Bezoek de Grot waar Johannes de Doper woonde, op de heuvel van Elia

Boven de Doopplaats ligt de Heuvel van Elia, waar volgens sommigen de profeet Elia in de 9e eeuw v.Chr. ten hemel werd opgenomen. Aan de westkant van de heuvel ligt een grot waar Johannes de Doper woonde en waar Jezus hem zou hebben bezocht. Rondom die grot werden in de 5e eeuw een kerk en een klooster opgetrokken. Het was het eerste klooster ten oosten van de Jordaan op de vroegchristelijke pelgrimsroute tussen enerzijds Jeruzalem en Bethlehem in het westen en anderzijds de berg Nebo in het oosten.

Visueel lijkt de doopplek van Jezus sterk op hoe het er in de tijd van Jezus en Johannes zou hebben uitgezien. De Bijbel beschrijft het riet dat vandaag de dag het hele jaar door te zien is. De kleine ruwe struiken zijn de natuurlijke habitat voor bijen, die ons herinneren aan wat Johannes de Doper zou hebben gegeten: wilde honing en sprinkhanen.

 1. Drijven in de Dode Zee

De verbazingwekkende Dode Zee (al-Bahr al-Mayit in het Arabisch) heeft geen gelijke op onze planeet. Zwemmen in deze bijzondere zee is een onvergetelijke ervaring. Het hoge zoutgehalte van het water zorgt ervoor dat je blijft drijven en je moeilijk kan bewegen. Uiteraard levert dat enkele leuke foto’s op. Naast drijven in het water smeren veel bezoekers zich ook in met de hete zwarte modder die je in plassen op het strand vindt. Laat de modder drogen en geef je huid zo een schoonheidsbehandeling.

De Dode Zee ligt in de Grote Slenk, een vallei die zich uitstrekt van Turkije tot in Oost-Afrika. De kustlijn markeert het laagste punt van onze planeet, en het is er een groot deel van het jaar verstikkend heet.

Het geneeskrachtige, zoute water van de Dode Zee

Al sinds de oudheid wordt deze plek de Dode Zee genoemd vanwege het unieke zoute water, dat vrijwel al het zeeleven doodt. Het meeste zeewater is 3-4% zout, terwijl het zoutgehalte van de Dode Zee maar liefst meer dan 30% bedraagt. Het water zou geneeskrachtig zijn en helpen tegen allerlei aandoeningen, en ook de lucht is gezond, omdat die ongewoon veel zuurstof bevat.

De Dode Zee wordt voornamelijk gevoed door de rivier de Jordaan en heeft geen uitstroom. Daardoor verdampen dagelijks miljoenen liters water uit de zee. Dat leidt tot een vreemde waas die boven de Dode Zee hangt, die als bijkomend voordeel heeft dat zonaanbidders minder snel verbranden.

VERBLIJFTIP: Er zijn bijna geen steden of dorpen rond de kust van de Dode Zee. De beste optie om de zee te ervaren is door te verblijven in een van de luxeresorts in de buurt van het dorp Swemeh. Verblijf bijvoorbeeld in het Mövenpick Resort and Spa Dead Sea. Het voelt een beetje aan als een Arabisch dorp, vanwege de pittoreske architectuur met kleine gebouwen en charmante pleinen. Je kan drijven op het zoute water van de Dode Zee voor het privéstrand. En waarom niet genieten van de ontspannende faciliteiten van de Zara Spa? Meer info en boeken.

 1. Grot van Lot en het Museum van het Laagste Punt op Aarde

De Grot van Lot is een archeologische vindplaats ten zuiden van de Dode Zee, bij het dorp Gho as-Safi (het oude Zoar). Het bestaat uit een reeks kloosterresten die dateren uit de Byzantijnse periode, vanaf de 7e eeuw. Je bereikt de oude site door een voetpad te beklimmen vanaf het Museum van het Laagste Punt op Aarde (bekijk ligging).

Het hele complex - bestaande uit een waterreservoir, een kerk, een grot en woonvertrekken - dateert uit de Byzantijnse tot de vroege Abbasidische periode (5e-8e eeuw). Een vroeg 9e-eeuwse Arabische inscriptie op de plek verraadt dat hier ook moslims woonden. Lot is trouwens een profeet uit de Koran. Menselijke resten die in de grot gevonden werden dateren uit de vroege bronstijd (3300-2000 v.Chr.).

De Grot van Lot is een van de vele Bijbelse plaatsen in Jordanië

Deze grot zou de plaats zijn waar Lot en zijn dochters woonden na hun vlucht voor de vernietiging van Sodom en Gomorra. Je kent misschien het verhaal van Lots vrouw die in een zoutpilaar veranderde nadat ze omkeek naar de smeulende stad. In het minder bekende deel van het verhaal drogeren de twee dochters van Lot hun vader en baren negen maanden later Moab en Ben Ammi, de voorvaderen van de Moabieten en Ammonieten.

Keer na je bezoek aan de grot terug naar beneden en breng vervolgens een bezoekje aan het Museum van de Laagste Plaats op Aarde. Er is een echt mummie-skelet uit een van de graven te zien, evenals veel grafstenen die bijna 1900 jaar oud zijn. De toegang is gratis als je de Jordanië Pass hebt.

 1. Wadi Numeira, een prachtige rotskloof

Een paar kilometer ten noorden van de Grot van Lot kan je een wandeling maken door Wadi Numeira, een prachtige rotskloof die eeuwen geleden uitgesneden werd door een rivier. Helaas heeft zich bij het begin van dit pad afval opgestapeld, dat dringend opgeruimd moet worden. Maar eenmaal je het eerste deel voorbij bent en aankomt op het gedeelte waar auto's niet kunnen komen, is het probleem veel minder erg. Als dit gebied zou worden opgeruimd en onderhouden, dan zou het een veel mooiere plek zijn om wat tijd door te brengen.

Er is geen officiële parkeerplaats bij Wadi Numeira. Parkeer je auto voor het gewelfde Herdenkingsmonument voor de Martelaren van het Zuiden (bekijk ligging) en begin vanaf hier te wandelen, over de opgedroogde rivierbedding, naar de ingang van de kloof.

 1. Wadi Mujib

Als je van de Wadi Numeira doorgaat naar Wadi Mujib, kan je genieten van een veel ongereptere omgeving binnen het biosfeerreservaat. Als je naar het noorden gaat, zie je links de Dode Zee met het Zoutstrand. En iets verderop, aan je rechterhand, zie je de rotsformatie die bekend staat als het "Zoutbeeld van Lots vrouw", dat je vanaf de weg kan bekijken. Dan, net voorbij de Golfo de Cap, vind je het begin van wandelpaden die naar het biosfeerreservaat leiden.

Van hieruit kan je door het water van de kloof wandelen, dat naar de Dode Zee stroomt, en je een weg banen naar enkele prachtige watervallen. Je hebt de keuze uit een paar verschillende wandelpaden van verschillende lengtes. Een aantal reisorganisaties organiseren ook canyoning- en abseilavonturen in dit deel van de "Grand Canyon" van Jordanië.

 1. Warmwaterbronnen van Ma’in

De schitterende warmwaterbronnen van Ma’in liggen vlak naast de Dode Zee. Dit resort ligt een indrukwekkende 264 meter onder de zeespiegel, verstopt in een desolaat landschap. Bezoekers kunnen hier een paar uur, een nacht of zelfs langer blijven. Dit is dé plek om even helemaal te ontspannen en te genieten van het warme, helende water, of de omgeving in te trekken voor een actiever avontuur.

Van de talrijke warmwaterbronnen en watervallen hier wordt gezegd dat ze tot de mooiste natuurlijke waterbronnen ter wereld behoren. De baden worden verwarmd door heet water dat van de top van de naastgelegen basaltberg stroomt. Velen komen hier in de hoop dat het warme water hun kwalen zal genezen.

ROADTRIP: Nog inspiratie nodig voor je volgende reis? Bekijk dan zeker eens onze 14-daagse roadtrip door Jordanië.

 1. King’s Highway

De King’s Highway (Koningsweg) - de ietwat megalomane vertaling van een oud-Hebreeuwse term die waarschijnlijk gewoon "hoofdweg" betekende - is een lange, kronkelende route die je zuidwaarts voert door een van de mooiste landschappen van Jordanië. Het landschap is hier groener en weelderiger dan rond de Dode Zee.

 • De weg werd al genoemd in het Oude Testament, toen de koning van Edom weigerde dat Mozes de weg zou bereizen.
 • Later gebruikten de Nabateeërs uit Petra de King’s Highway om luxegoederen te verhandelen tussen Arabië en Syrië, en ook de Romeinen zijn hier gepasseerd.
 • Daarna drukten de eerste christenen hun stempel op de eeuwenoude snelweg, en ook kruisvaarders reisden erlangs.
 • Maar deze eens zo belangrijke route werd minder belangrijk toen er nieuwe wegen en doorgangen werden aangelegd.
 • De King’s Highway werd uiteindelijk pas in de jaren 1950 en 1960 over de hele lengte geasfalteerd.

Mujib Valley Panorama Site

Als je langs de King’s Highway naar het zuiden trekt, kom je op prachtige uitkijkpunten. Langs weerszijden zie je spectaculaire landschappen vanop het 1200 meter hoge woestijnplateau en de Dode Zee in het oosten. Een mooie plek om te stoppen is de Mujib Valley Panorama Site (bekijk ligging), waar je in het mini-winkeltje een dampende kop traditionele Jordaanse thee kan proeven (zie foto).

De kronkelende rit naar beneden in de kloof en via de andere kant terug omhoog is onvergetelijk. Om je heen strekt het beschermde biosfeerreservaat Mujib zich uit, een gebied dat je het beste kan verkennen vanaf de kant van de Dode Zee, iets later op dit avontuur. Neem vooral je tijd en geniet van het prachtige uitzicht.

 1. Geniet van het uitzicht op de Nebo-berg

De berg Nebo, in het Arabisch Jebel Nibu genoemd, is een 817 meter hoge berg ten noordoosten van de Dode Zee, gelegen in de Jordaanvallei tegenover Jericho (ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Madaba). Er wordt gezegd dat Mozes vanaf hier naar het beloofde land keek voordat hij stierf. Naast genieten van het prachtige uitzicht kan je hier ook kerkruïnes bezoeken om er de eeuwenoude mozaïeken te bewonderen.

Een bronzen slangenmonument herinnert hier aan een prominente bijbelpassage. De historisch en archeologisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de vondsten en artefacten van de berg Nebo en omgeving bezichtigen in een klein museum.

 1. Archeologisch park van Madaba voor de Byzantijnse mozaïeken

De meeste bezoekers trekken naar het archeologisch park van Madaba voor de Byzantijnse mozaïeken. Deze mozaïeken sierden de vloeren van de eerste huizen en kerken in deze streek. Bezoek de Grieks-orthodoxe basiliek van Sint-Joris, met daarin een mozaïek van de oudste kaart van Palestina. Beklim daarna de rechthoekige toren van de Johannes de Doperkerk voor een prachtig uitzicht over de stad.

Op de kruising van de straat Ben Zayd Al Uzayzy met de King’s Highway staat ook de Kerk van de Apostelen. Deze Byzantijnse kerk dateert uit 578 en kan uitpakken met een mozaïek van een vrouw die uit de zee tevoorschijn komt, omgeven door talloze mythische zeewezens, wilde dieren en exotische vegetatie.

 1. Kerak en het kruisvaarderskasteel

Op het zuidelijke deel van de King’s Highway rijd je door een steeds groener landschap dat bezaaid is met weelderige nederzettingen rondom waterbronnen. Kerak is er zo eentje. Het stadje ligt op een heuveltop en er staat een van de best bewaarde kruisvaarderskastelen in het Midden-Oosten overeind.

Het kasteel van Kerak ligt op het hoogste punt van de stad, en wordt omgeven door andere bouwwerken van historisch belang. Voor het kasteel ligt het Kasteelplein, omlijnd met smaakvol gerestaureerde Ottomaanse gebouwen, waaronder een oude moskee en een bezoekerscentrum.

Het duurt enige tijd om het kasteel te verkennen. Het telt maar liefst zeven verdiepingen, waarvan de onderste diep begraven liggen in de heuvel. Neus rond in de donkere kamers en gewelfde gangen en laat je fantasie de vrije loop. Aan de lagere westkant vind je een museum dat meer inzicht geeft in de fascinerende geschiedenis van het kasteel.

 1. Biosfeerreservaat Dana

Het biosfeerreservaat Dana werd in 1993 opgericht om het ruige landschap van de Grote Slenk te beschermen, waaronder een reeks bergruggen, plateaus en woestijnvlakten. Het omvat alle vier de verschillende bio-geografische zones van Jordanië en herbergt daarom de meest diverse natuur van het land. In dit hele gebied zijn er heel wat prachtige wandelpaden uitgestippeld die je door deze gevarieerde omgeving gidsen.

Wist je dat er meer dan 830 plantensoorten verschillende plantensoorten te vinden zijn en er meer dan 200 verschillende vogelsoorten leven in het Dana biosfeerreservaat. Er leven ook 40 verschillende zoogdieren waaronder de Arabische oryx, de gestreepte hyena, de woestijnkat en verschillende soorten vossen. Het spreekt dus voor zich dat dit een zeer belangrijke plek is voor de biodiversiteit van het land.

Verken het prachtige gebied met onze uitgestippelde Dana trail.

VERBLIJFTIP: Dana Tower Hotel is een kleinschalig driesterrenhotel midden in het charmante dorpje Dana. Het ontwerp van het gebouw is authentiek Midden-Oosters. Een perfecte plek om te verblijven, met gegarandeerd een prachtig uitzicht over het biosfeerreservaat Dana. Meer info en boeken.

 1. De enige kuststad in Jordanië, Aqaba

Aqaba is de enige kuststad in Jordanië en de grootste stad aan de Golf van Aqaba. Het is een levendige havenstad aan de Rode Zee die zich in de loop van duizenden jaren heeft ontwikkeld. Aqaba is snel uitgegroeid tot een belangrijk toeristisch centrum voor de regio. Het is een populaire plek om te duiken, snorkelen en andere wateractiviteiten uit te proberen. Naast het natuurschoon en de gebouwen zal de gigantische Jordaanse vlag zeker in het oog springen.

Maritiem Park Aqaba

De samenwerking met natuurbeschermingsorganisaties zorgt ervoor dat toeristische activiteiten hier geen invloed hebben op de spectaculaire koraalriffen. Bovendien wordt bijna negen kilometer van de zuidkust beschermd als het Maritiem Park Aqaba.

Bezoekers kunnen er duiken en snorkelen langs de prachtige zachte koralen die zich uitstrekken in het helderblauwe water en tussen de tientallen soorten kleurrijke vissen. Er zijn meer dan een dozijn duikplaatsen en meerdere duikcentra. Duikers mogen zeker de beroemde gezonken tank en het helikopterwrak niet missen. Een unieke duik gegarandeerd! Boek je duikervaring hier online.

Je hoeft niet noodzakelijk het water in te gaan. Je kan ook gewoon genieten van alle luxe in de resorts of ontspannen op een van de zandstranden. Of bezoek de oude Turkse baden, gebouwd in 306, een populaire plek om te komen ontspannen na een lange, hete dag.

 1. Waar overnachten in Jordanië?

Ben je van plan om een mooie rondreis te maken in Jordanië en ben je nog op zoek naar enkele aangename verblijven? Wij hebben alvast een selectie gemaakt van onze favoriete verblijven in Jordanië, van budgethotels tot moderne appartementen en lodges in de woestijn. Bekijk het volledige aanbod hier.

 • Amman: The Conroy Boutique Hotel is gevestigd in een opvallend gebouw in de wijk Umm Uthaina van Amman. Dit boetiekhotel biedt moderne kamers en je kan er genieten van typische specialiteiten uit het Midden-Oosten in het restaurant. Meer info en boeken.
 • Wadi Musa: Town Season Hotel ligt op 1,5 km van Petra verwijderd en biedt ruime kamers voorzien alle luxe en comfort, een heerlijk continentaal ontbijt in de ochtend en uitzicht op de bergen. Meer info en boeken.
 • Salt: Jordan Heritage Madhafa gevestigd in een van de pittoreske straatjes. De accommodatie biedt ruime units, gratis privéparkeergelegenheid, een tuin en een terras. 's Ochtends geniet je er van een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
 • Wadi Rum: Wadi Rum Bedouin Camp is een prachtig verborgen juweeltje tussen fotogenieke rotsen. Hier beleef je een bedoeïenensprookje midden in de woestijn. Meer info en boeken.
 1. Hoe je best verplaatsen in Jordanië?

Tip: Huur een auto voor je vakantie in Jordanië

Om zelfstandig te kunnen reizen en alle bezienswaardigheden op deze route te kunnen bezoeken, raden we je aan een auto te huren voor de duur van je verblijf in het land. Zo kan je van de gebaande paden afwijken en de bezienswaardigheden op je eigen tempo bezoeken. Je kan op de luchthaven of in Amman een auto huren voordat je aan je avontuur begint. Als je terug wil vliegen vanuit Aqaba International Airport (AQJ) in plaats van Amman International Airport, kan de je de auto tegen een toeslag daar achterlaten. Meer info over een auto huren op vakantie.

Vergelijk ook aanbieders van huurauto's

Belangrijke info als je zelf gaat rijden in Jordanië

 • De wegen in Jordanië bevinden zich meestal in goede staat.
 • Respecteer de snelheidslimieten, want overal in het land zijn veel snelheidscontroles, zelfs midden in de woestijn.
 • Langs de hoofdwegen houdt de politie willekeurig auto's aan om documenten te controleren.
 • We raden je aan om niet in het donker te rijden. Op de wegen, en zelfs op de snelwegen, kan je plotseling verkeersdrempels tegenkomen waar geen enkel waarschuwingsbord aan voorafgaat.
 • Het verkeer in de hoofdstad Amman kan druk en chaotisch zijn.
 • Neem de voorrangsregels voor rotondes hier niet al te serieus als je niet urenlang wil wachten tot je verder kan.
 • Parkeren is bijna overal gratis, zelfs bij de grote hotspots van Jordanië.
Laat de auto af en toe eens achterwege om de prachtige landschappen van Jordanië echt te bewonderen en te waarderen. Als je gaat wandelen of anderszins van de natuur gaat genieten, zorg er dan wel voor dat je goede wandelschoenen en voldoende water bij je hebt. Wees voorbereid op de typisch hete en dorre omstandigheden.
 1. Boek je pakketreis naar Jordanië

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Jordanië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Jordanië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Jordanië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Jordanië.

Jordanië

Gratis reisgids Jordanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?