13 x mooiste bezienswaardigheden Amman: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden Amman: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info & tips

18 februari 2024 in Jordanië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Amman + verblijftips

Amman is een geweldige plek om je Jordaanse avontuur te beginnen. Deze bruisende hoofdstad barst van de archeologische en historische bezienswaardigheden, restaurants, kleurrijke markten en hotels. Velen zien Amman alleen als een noodzakelijk vertrekpunt om vooral andere delen van het land te verkennen, maar de stad zelf heeft ook veel te bieden.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Amman.

Tours en tickets voor je bezoek aan Amman

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Amman bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Amman.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast de mooiste daguitstappen en excursies voor je bezoek aan Amman

Inhoud artikel

 1. Citadel van Amman

We raden je aan om je bezoek aan Amman te beginnen bij de Citadel van Amman. Later op de dag kunnen de wachtrijen hier namelijk erg lang worden. Wie vroeg aan de ingang staat, kan de ergste drukte vermijden. De toegang tot de citadel is betalend (of je kan gratis toegang krijgen met de Jordanië Pass).

De citadel ligt op de top van Jebel Al Qala'a - een heuvel in het centrum van Amman waar je vanop 850 meter hoog uitkijkt over de oude stad. Je kan de citadel eenvoudig bereiken per taxi of te voet - als je de vele treden wil trotseren. Trek minstens een paar uur uit om de citadel met je volle aandacht te verkennen.

TOUR: Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Dan raden we een georganiseerde wandeling door Amman met gids aan. Een gids brengt je langs de hoogtepunten van het oude en moderne Amman en laat je kennis maken met de verschillende gezichten van de Jordaanse hoofdstad. Boek je tour hier.

 1. Umayyad-paleis

De gebouwen die het Umayyad-paleis vormden zijn de best bewaarde bouwwerken binnen de citadel. Men neemt aan dat het paleis is gebouwd tussen de 7e en 8e eeuw. Veel van het grote complex dat hier oorspronkelijk stond, is helaas door een aardbeving verwoest.

De koepelvormige publiekshal is nog grotendeels intact. De koepel zelf, gebouwd in 1998 om de structuren eronder te beschermen, is echter behoorlijk omstreden. Archeologen weten niet zeker of het bouwwerk oorspronkelijk een koepel had en sommigen vinden de nieuwe toevoeging schokkend en inauthentiek. Binnen het paleis ontdek je een binnenplaats met daarin de ruïnes van woongedeelten, verwoeste baden, en de regenbak die gebruikt werd om water naar het paleis te transporteren.

 1. Umayyad-moskee

De Umayyad-moskee dateert van rond het jaar 730. Het enige wat nu nog van het gebouw rest is de prachtig bewerkte toegangspoort, de resten van pilaren die het dak van de moskee ondersteunden, en de mehrab, de plaats waar de imam stond wanneer hij het gebed leidde. De ingang van de moskee ligt tegenover de toegangspoort van het paleis. De open ruimte daartussen was ooit een drukke markt.

 1. Ruïnes van een Byzantijnse kerk

In het zuidoosten, nog steeds binnen het citadelcomplex, liggen de ruïnes van een Byzantijnse kerk uit de 6e eeuw. Vandaag de dag zijn er alleen nog wat pilaren en enkele mozaïekfragmenten van over. Toch is het nog steeds een belangrijke plek uit de kindertijd van het christendom.

Met onze stadswandeling door het oude en moderne Amman kom je langs dé hoogtepunten van de stad.
 1. Archeologisch Museum van Jordanië

Ten zuiden van de Umayyad-moskee ligt het Archeologisch Museum van Jordanië. Dit museum, geopend in 1951, herbergt Jordaanse kunstvoorwerpen vanuit de prehistorie tot de 15e eeuw. De toegang is inbegrepen bij de toegangsprijs voor de hele citadel. Je leest informatie over de tentoongestelde voorwerpen in het Engels en in het Arabisch. Deze bijzonder diverse collectie zal je ongetwijfeld versteld doen staan. Meer info op de website.

 1. Tempel van Hercules

De tempel van Hercules is de bekendste en meest iconische bezienswaardigheid binnen de citadel. De tempel dateert uit de Romeinse tijd en werd, volgens een inscriptie in de buurt, omstreeks het jaar 160 gebouwd. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar delen van het oorspronkelijke bouwwerk over, maar bezoekers zakken nog steeds massaal af om de ruïnes te bekijken.

Opvallend is de kolossale marmeren hand, waarvan wordt aangenomen dat het een fragment is van een groot Romeins beeld van Hercules. Andere overblijfselen van de tempel zijn twee intacte pilaren en vier ruïnes. De twee complete pilaren zijn 10 meter hoog en men denkt dat de tempel oorspronkelijk ongeveer 13 meter hoog was.

Even ten noorden van de tempelruïnes vind je een grot met meerdere kamers die in de vroege bronstijd als begraafplaats werd gebruikt. In de Byzantijnse tijd werd de grot omgebouwd tot een regenwaterreservoir dat het korte regenseizoen wat kon rekken. Je kan er vandaag als toerist niet meer naar binnen, de site is afgesloten om hem te beschermen. In het oosten ligt een historische moslimbegraafplaats.

 1. Middeleeuwse wachttoren van Amman

De middeleeuwse wachttoren is een militair bouwwerk opgetrokken door de Ayyubiden (de dynastie van Salah ad-Din) in de 13e eeuw. Je kan vanuit de afgesloten poort naar binnen piepen en de pijlspleten en een trap zien. De Ayyubiden hergebruikten veel decoratieve architectonische elementen en een paar ronde zuilentrommels van de Romeinse tempel in de buurt. Dat valt vooral op aan de zuidkant van de toren. De wachttoren is een ideale plek om foto's te maken en te genieten van het uitzicht op de historische binnenstad.

Download onze reisgids Jordanië en mis niets tijdens je verblijf.
 1. Theater van Odeon

Het theater van Odeon is een andere belangrijke Romeinse bezienswaardigheid in Amman. Het is een klein theater met 500 zitplaatsen, niet te verwarren met het grotere theater aan de zuidkant van het Hasjemi-plein. Het werd gebouwd in de 2e eeuw en is onlangs gerestaureerd, net als de nabijgelegen fontein Nymphaeum. Archeologen denken dat het Odeon waarschijnlijk overdekt was met een houten dak om het publiek te beschermen tegen de zon. Het is tegenwoordig een populaire concertlocatie waar evenementen plaatsvinden, zoals het tweejaarlijkse Al-Balad Muziekfestival.

 1. Romeinse theater van Amman

Op hetzelfde plein kan je het Romeinse theater bewonderen. Het is een van de belangrijkste en beroemdste bezienswaardigheden in Amman. Ook dit bouwwerk werd hier neergepoot in de 2e eeuw. Het was indertijd veel groter en zou plaats hebben geboden aan ongeveer 6000 mensen. Het werd zo gebouwd dat het publiek naar het noorden keek, en de zon van de toeschouwers werd geweerd. Het wordt vandaag nog steeds gebruikt als locatie voor concerten, onder andere tijdens het muziekfestival Al-Balad, en er vinden elk jaar verschillende andere evenementen plaats.

Het theater werd verdeeld in drie horizontale secties. Zij-ingangen op de begane grond leiden naar het orkest en het podium. De kamers achter elk van die ingangen herbergen nu het Jordaans Museum van Volkscultuur en het Jordaans Volkskundig Museum.

 1. Romeins Nymphaeum

Naast het Romeinse theater vind je nog meer overblijfselen uit dezelfde tijd, zoals het Nymphaeum, even verderop naar het zuidwesten. De ruïnes van deze fontein dateren ook, net als de theaters hierboven, uit de 2e eeuw. Zelfs in gedeeltelijk bewaarde staat is het de grootste van zijn soort in de regio.

Het Nymphaeum werd gebouwd naast een rivier, die nu onder de moderne weg ligt, en was gewijd aan de waternimfen. Er werd speciaal voor de fontein een geplaveid plein aangelegd en de plek diende ook voor publieke bijeenkomsten. De creatieve decoratieve architectonische elementen getuigen van hoe groots en belangrijk dit bouwwerk was. Je herkent dierlijke en menselijke figuren, waaronder een leeuw, een leeuwin en een mannenbuste (waarvan het hoofd in het Archeologisch Museum van Jordanië in de citadel wordt tentoongesteld). Een van de kleine nissen is nog steeds versierd met de originele marmeren bekleding.

Het Romeins Nymphaeum van Amman werd tussen 1993 en 2018 gerestaureerd en is vandaag terug open voor het grote publiek. Er zijn nu borden met informatie over de site en een klein 3D-model dat laat zien hoe het Nymphaeum er tijdens zijn gloriedagen zou hebben uitgezien.

ROADTRIP: Nog inspiratie nodig voor je volgende reis? Bekijk dan zeker eens onze 14-daagse roadtrip door Jordanië.

 1. Grote Husseini-moskee

Het oude centrum van de stad Amman ligt in de vallei tussen zeven heuvels. Aan de westelijke kant van de stad vind je de meeste markten, terwijl je aan de andere kant van de stad het Romeinse Theater kan vinden, daartussen ligt de Grote Husseini-moskee.

Deze moskee in Ottomaanse stijl langs de Koning-Faisal-straat werd in 1924 herbouwd door koning Abdullah I, met opvallende roze en witte stenen. De moskee staat op de plaats van een oude moskee die in 640 werd gebouwd door Omar ibn Al-Khattab, de tweede kalief van de islam.

Men verondersteld ook dat het de plaats is van de kathedraal van Philadelphia, zoals Amman genoemd werd van de 3e eeuw v.Chr. tot de 7e eeuw n.Chr.

 1. Wijken van Jabal Amman

Het meest welvarende deel van de stad kan je vinden aan de westelijke kant in Jabal Amman. Hierbij is het vooral het hippe Rainbow Street die zal opvallen, en dit niet enkel omdat het met kasseien is aangelegd en niet geasfalteerd zoals je normaal in Amman kan vinden. Het is dé hippe straat van Amman, deze mag je eigenlijk niet missen. Wandel er even langs om de sfeer op te sneuven en zoek een leuk restaurant of terras uit.

VERBLIJFTIP: Jabal Amman Hotel is een viersterrenhotel, gelegen in Rainbow Street. Het moderne hotel biedt zowel studio's als appartementen met panoramisch uitzicht over de stad. Iedere ochtend kan je bovendien genieten van een open ontbijtbuffet met lokale producten, verschillende soorten yoghurt en vers fruit, jam en vruchtensappen. Meer info en boeken.

 1. Maak een daguitstap vanuit Amman

Amman is de ideale uitvalbasis om je reis door Jordanië te beginnen. Vanuit Amman kan je namelijk verschillende daguitstappen en excursies boeken om de highlights van Jordanië te verkennen. Wij hebben alvast enkele van onze favoriete uitstappen voor je opgelijst, of bekijk meteen het volledige aanbod excursies vanuit Amman.

Op meerdaagse dagtocht naar Petra, Wadi Rum en Dode Zee

Tijdens deze tweedaagse tocht verken je enkele van de meest spectaculaire locaties van Jordanië. De eerste bestemming is Petra. De Roze-Rode Stad, zoals Petra soms wordt genoemd, is enorm populair bij toeristen en wordt dan ook massaal bezocht. Petra werd gesticht door de Nabateeërs en werd meer dan 2000 jaar geleden in steen uitgehouwen. Het wordt beschouwd als een van de wereldwonderen.

Wandel zeker eens over het smalle pad van de Siq om de hoofdingang van de stad te ontdekken en ga een kijkje nemen in Siq de Schatkamer (al-Khazneh), waarvan werd aangenomen dat deze talloze schatten bevatte. Op dag twee ga je naar Wadi Rum en de Dode Zee. De Dode Zee ligt 400 meter onder de zeespiegel en is een van de meest spectaculaire locaties van Jordanië. Boek je tour naar Petra, Wadi Rum en Dode Zee.

Ga op zoek naar de mooiste woestijnkastelen van Jordanië

Jordanië is bezaaid met bijzondere kastelen uit de 7e en 8e eeuw en die kan je bezichtigen tijdens een dagtocht vanuit Amman. Tijdens deze tocht ontdek je drie beroemde woestijnkastelen van Jordanië: Quseir' Amra", een van de beroemdste kastelen van Oost-Jordanië, Qasr Al -Kharanah en ten slotte het Qasr Al-Azraq. Onderweg geeft een Engelssprekende gids je allerlei weetje mee over deze legendarische kastelen. Boek je tour naar de woestijnkastelen van Jordanië.

 1. Waar overnachten in Amman?

Voor je bezoek aan de Jordaanse hoofdstad Amman, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Amman online bekijken.

 • The InterContinental Amman is een vijfsterrenhotel op slechts een kwartiertje wandelen van de populaire Rainbow Street. Na het verkennen van de bruisende hoofdstad kan je hier afkoelen in het prachtige buitenzwembad. Het hotel heeft ook een eigen parkeergarage, een zeldzame luxe in Amman. Meer info en boeken.
 • Heb je een wat krapper budget? Dan kun je inchecken in Nomads Hotel, een modern hotel met backpackers-vWFibes. In de lobby kan je minivoetbal spelen, en bovenaan het hotel vind je een uitnodigend dakterras met uitzicht op de stad en de citadel. Nomads biedt kleine slaapzalen met stapelbedden (tot zes personen), maar ook privé-accommodaties. Rainbow Street, met veel cafés en restaurants, ligt om de hoek. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Jordanië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Jordanië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Jordanië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Jordanië.

Jordanië

Gratis reisgids Jordanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?