Top 10 x bezienswaardigheden in Caïro: Wat te zien en doen?

Top 10 x bezienswaardigheden in Caïro: Wat te zien en doen?

4 maart 2021 in Egypte1 reactie

Als je op reis gaat naar Egypte, kom je waarschijnlijk aan in Caïro. Hét perfecte moment om deze bruisende, prachtige metropool te ontdekken. Door de grootte van de stad (die overigens in 2 delen verdeeld is), moet je wel rekening houden met een langere reistijd.

Wat zijn de top 10 bezienswaardigheden die je echt in Caïro zou moeten bezoeken?

Voordelig je reis naar Egypte boeken

Ga op reis naar Egypte met TUI, 8 dagen vanaf € 576: Bekijk het aanbod bij Tui
Op vakantie naar Egypte bij Sunweb vanaf € 379 per persoon: Boek bij Sunweb

Inhoud artikel

  1. De piramides van Gizeh

Gizeh ligt op slechts enkele kilometers van Caïro en is veruit de meest bezochte van alle Egyptische piramidesites. Er zijn drie grote piramides: de piramide van Khufu, de piramide van Khafre en de piramide van Menkaure.

Natuurlijk prijkt hier ook de wereldberoemde Sfinx en je kan er ook rondwandelen tussen de vele andere kleinere tempels, monumenten, bijgebouwen en privé-mastaba’s (graven) van de gegoede adel.

De piramide van Khufu, ook bekend als de Grote Piramide van Gizeh of de Piramide van Cheops, is de grootste van Egypte. Ze is nog tien meter hoger dan de de twee hoogste, de Rode Piramide in Dahshur waar Kufu’s vader Snefru zijn laatste rustplaats vond.

De piramides van Gizeh zijn spectaculair vanop de grond, maar je kan ze ook vanuit de lucht bewonderen en dan krijg je pas echt een goed idee van de enorme omvang van de drie piramides. Daarnaast kan je de piramides ook in het licht van de prachtige Egyptische zonsondergang gaan bezoeken. Dat is bovendien misschien wel de beste manier om aan de drukte te ontsnappen.

  1. De Nijl: ontdek Egypte tijdens een Nijlcruise

Wil je graag Caïro vanop het water kunnen ontdekken en nog meer van Egypte zien? Dan is een Nijlcruise helemaal jouw ding. Lees meer over de bezienswaardigheden die je tijdens zo'n cruise op de Nijl allemaal kan ontdekken.

  1. Het Egyptisch Museum

Een van de grootste publiekstrekkers in Caïro, is het Egyptisch Museum. Dit museum mag je tijdens je bezoek aan Caïro in geen geval overslaan. Enkele van de belangrijkste stukken die je echt gezien moet hebben, zijn de dodenmaskers van sommige farao's, verschillende grafgiften die samen met hen begraven werden en de mummyportretten.

Bezoek Caïro Egyptisch Museum, de thuishaven van meer dan een kwart miljoen artefacten, met een gids die is een egyptoloog gedurende een 4 uur durende tour.

Uw gids zal u tonen de belangrijkste collecties in het museum, met inbegrip van de schatten opgegraven uit het graf van koning. Boek je ticket + tour online.

Het masker van Toetanchamon

Het pronkstuk van het museum is zonder twijfel het dodenmasker van Toetanchamon, misschien wel het meest waardevolle en meest beroemde Egyptische kunstvoorwerp. Toetanchamon leefde in de 14e eeuw voor Christus. Hij besteeg de troon op 8 of 9-jarige leeftijd en was daarmee de jongste farao ooit, maar de beroemde “Jongenskoning” stierf al toen hij amper achttien was. Zijn dodenmasker zou een realistische, zij het licht geïdealiseerde, voorstelling van zijn gezicht zijn.

De grafkamer van Toetanchamon werd pas vorige eeuw ontdekt en verschillende kunstschatten uit die grafkamer worden tentoongesteld in dit museum. Zo kan je er bijvoorbeeld de gouden kist bewonderen waarin de jonge farao begraven lag en ook de indrukwekkende troon van Toetanchamon prijkt in het museum. Het is absoluut de moeite waard om het Egyptisch Museum in Caïro te bezoeken om al die kunstschatten met je eigen ogen te kunnen bewonderen.

  1. De Citadel van Caïro

De citadel van Caïro is een eeuwenoud bastion dat de skyline van de stad tekent als geen ander gebouw. De blikvangers zijn de torenhoge minaretten van de grote moskee van Mohammed Ali.

De Grote Moskee in de citadel is de grootste die in het begin van de 19e eeuw werd gebouwd. De buitenkant van het bouwwerk domineert het stadsbeeld, maar het interieur is eigenlijk nog veel indrukwekkender. Je kan er een prachtig versierde koepel bewonderen en het indrukwekkende praalgraf uit Carrara-marmer van Mohammed Ali Pasha bezoeken

Nog in het citadelcomplex bevindt zich het Al-Gawhara Paleis dat in 1814 in opdracht van Mohammed Ali opgetrokken werd. Tegenwoordig huist dit paleis een interessant museum.

  1. Bazaar Khan El-Khalili (de grootste soek)

Als je de échte cultuur van een land wilt opsnuiven, moet je naar de lokale markt gaan. En laat deze Bazaar Khan El-Khalili nu net de grootste soek zijn die in Caïro en de Arabische wereld te vinden is. Hier vind je de typische souvenirtjes voor toeristen, waterpijpen maar ook de normalere items zoals voeding, verse kruiden, kleding en meer. Let hier ook wel goed op, dit is een typische plaats waar gauwdieven actief zijn. Ook zal je hier veel opdringerige verkopers tegenkomen.

  1. Het Koptisch Museum (+Christelijke kerken en Joodse Synagoge)

Het Koptisch Museum in Caïro huisvest de grootste collectie Egyptisch-christelijke kunstvoorwerpen ter wereld. Het museum bestaat al sinds 1908, maar werd nieuw leven ingeblazen na een grondige renovatie die vijf jaar duurde. Het is zeker de moeite waard om de goedbewaarde Koptische relikwieën en de andere fascinerende objecten te gaan bekijken.

In dit deel van de stad vind je ook nog oude Christelijke kerken (onder andere de beroemde Moalakka, de hangende kerk) en Joodse synagogen. Zeker de moeite waard om je ogen ook de kost te geven!


  1. Saqqara en de piramide van Djoser

De archeologische site en necropolis Saqqara is opgedeeld in twee delen: Saqqara Proper en Saqqara Zuid. Je kan in zowel Saqqara Proper als Saqqara Zuid verscheidene piramides en andere monumenten bezoeken.

Hoewel je op de site van Gizeh grotere, bekendere en beter bewaarde piramides kan bezoeken, heb je in Saqqara een groter aantal piramides om te gaan bezoeken. Bovendien staat hier de eerste piramide die ooit gebouwd werd, de beroemde trappenpiramide van Djoser. Je kan hier ook de oudste piramideteksten bewonderen en verschillende tombes bezoeken.

Ontdek het oude Egypte op een dagtocht naar de piramides van Gizeh, de iconische Sfinx en Sakkara. De tour eindigt in de stad Memphis - niet de stad van Elvis, maar de hoofdstad van het oude Egypte. Boek je tour online

  1. Memphis

De historische site van Dahshur vind je in Memphis, een stad ten zuiden van Caïro. Dahshur is minder ontwikkeld en minder toeristisch dan Gizeh en dat betekent ook dat het er minder druk is dan bij de Grote Piramides. Dahshur is een interessante site omdat je hier de evolutie van de trappenpiramides naar de “echte” piramides kan zien die plaatsvond tijdens de 3e en 4e dynastie, ongeveer 3000 jaar voor Christus.

De piramide van Snefru is dankzij zijn gebogen silhouet het meest opvallende bouwwerk van deze site, maar de Rode Piramide, eveneens opgetrokken in opdracht van Snefru, is verreweg de bekendste constructie hier. De Rode Piramide stamt uit de 3e eeuw voor Christus en is de oudste “echte” piramide van het land.


  1. Heliopolis en het paleis van Baron Empain

Heliopolis is een nieuwere uitbreiding van de stad Caïro en werd ontworpen door Baron Empain, een Belgische baron die faam vergaarde door onder andere het ontwerp van de Parijse Métro.

Je kan hier ook zijn paleis komen bezoeken, maar let op het tijdstip: op sommige momenten van de dag is het verkeer hier hels.

  1. Bezoek de prachtige moskeeën

In Caïro vind je talloze prachtige moskeeën, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Enkele van de meest bekende moskeeën zijn de moskee van Mohammed Ali (te vinden in de Citadel), de Moskee van Sultan Hassan, AL-Rifa'i Moskee, De Moskee van Al-Aqmar, de Moskee van al-Hakim,... Neem ook zeker binnenin een kijkje, de interieurs van deze moskeeën zijn prachtig.

  1. Piramide om te bezoeken: De knikpiramide van farao Snofroe

Nog maar net heeft de Egyptische overheid een nieuwe piramide opengesteld voor toeristen om te bezoeken: de knikpiramide van farao Snofroe. Deze piramide werd al sinds de jaren '60 gerestaureerd en is nu eindelijk klaar om opengesteld te worden voor het grote publiek.

Deze piramide dankt zijn naam aan de 'knik' in de bouw van de piramide: door de steile hellingsgraad van 54 graden kwamen er scheuren in het bouwwerk en werden de werken verdergezet aan een kleinere hellingsgraad van 43 graden? Een piramide voor durvers dus. Om de prachtige grafkamers te bezoeken, moet je eerst afdalen in een smalle, zeer steile tunnel van 79 meter lang.

  1. Hoteltip 1: Marriott Mena House: adembenemend uitzicht op de piramides

Een van de hotels die we zeker kunnen aanraden, is het Marriott Mena House hotel. Dit hotel heeft een waanzinnig uitzicht op de piramides van Gizeh. Daarnaast bevindt het zich op 30 kilometer van het vliegveld in Caïro.

  • Uitzicht op de Grote piramides van Gizeh
  • 16 hectare aan groene tuinen
  • Het hotel beschikt over een spa, een fitnessruimte en een zwembad
  • Alle meubels in het hotel zijn ambachtelijk gemaakt
  • airconditioning, luxe stoffen, een zithoek en een lcd-tv
  • Iedere kamer en suite heeft ook een ruime eigen badkamer met een badjas en slippers
  • U kunt ontbijten in de eetzaal met uitzicht op de tuin en piramides
  • Het Marriott Mena House bevindt zich op minder dan een halve kilometer afstand van de Piramide van Cheops
  • In de tuinen bevindt zich ook een verwarmd zwembad
  • Bekijk de actuele prijzen en informatie hier
  1. Hoteltip 2: Fairmont Nile City hotel

Nog een prachtig hotel in Caïro: het Fairmont Nile City hotel ziet er niet alleen mooi uit, het is een van de best beoordeelde hotels in Caïro. Vanop het dakterras heb je een adembenemend uitzicht op Caïro en de piramides.

  • Iedere kamer heeft een eigen badkamer met bad
  • Overal is er wi-fi
  • Mooi dakterras met een zwembad
  • spectaculair uitzicht op Caïro en de piramides
  • 7 eet- en drinkgelegenheden (Aziatisch, Italiaans,...)
  • Met luchthavenshuttle
  • Fairmont Nile City ligt op slechts 23,5 km van de internationale luchthaven van Caïro
  • het Cairo Museum ligt op 10 minuten rijden
  • Het winkelcentrum Nile Towers Mall ligt op een steenworp afstand van het hotel
  • Bekijk de actuele prijzen en uitgebreide informatie hier
  1. Hoteltip 3: The Westin Cairo Golf Resort & Spa

Het Westin Cairo Golf Resort & Spa is een resort op een 27-holes golfbaan in de kalme woonwijk van Katameya Dunes.

  • U kunt genieten van snacks van de bar bij het verwarmde buitenbad
  • gratis WiFi in het hele hotel en op de kamers
  • De 135 kamers en 19 suites kijken uit op de weelderige tuinen, het zwembad of de golfbaan.
  • Alle kamers van het resort hebben airco, een zithoek met een flatscreen-tv met satellietzenders
  • Ook hebben alle kamers een eigen badkamer met een douche/ bad.
  • Je vindt de piramides en de Sfinx op 42 km afstand
  • De dichtstbijzijnde luchthaven is de internationale luchthaven van Caïro op 29 km van het resort
  • Bekijk de prijzen en boek nu je kamer in het The Westin Cairo
  1. Hoteltip 4: Kempinski Nile Hotel

Dit Kempinski Nile Hotel in Caïro zou je op basis van de buitenkant niet zo snel uitkiezen. Maar laat je niet te hard in met uiterlijk vertoon, dit hotel is een van de tophotels qua service en verblijf in Caïro.

  • pal aan de oevers van de Nijl
  • met prachtig buitenzwembad
  • Alle kamers van Kempinski zijn voorzien van gratis WiFi, een hd-lcd-tv met satellietzenders en een gratis minibar met frisdrank
  • De kamers hebben een marmeren badkamer
  • Er is een kussenconciërge en een butlerservice beschikbaar
  • Het full-service spa- en wellnesscentrum is uitgerust met gratis hot tubs, stoombaden en sauna's
  • Ook kan u genieten van professionele massages of afkoelen in het buitenzwembad op het dak van het hotel
  • Er zijn verschillende eetgelegenheden te vinden in het Kempinski Nile hotel: je kan er Ottomaans eten, Frans, of een coupe champagne drinken
  • op 5 minuten lopen van het centrum van Caïro en het Egyptisch Museum
  • De internationale luchthaven van Caïro ligt op 25 km afstand
  • de piramides van Gizeh en de Citadel van Caïro bevinden zich op 20 minuten rijden met de auto
  • Boek nu je kamer in dit Kempinski Nile Hotel
  1. Hoteltip 5: Dusit Thani LakeView Cairo

Dusit Thani LakeView Cairo is opgezet als een resort, in een groene omgeving met watervallen, brede straten met bomen, meren en een beekje waardoor de plek een uniek gevoel uitstraalt.

  • Dit stijlvolle en moderne 5-sterrenhotel ligt in Nieuw Caïro en biedt luxe accommodaties
  • Het beschikt over 2 buitenbaden, een hot tub, 5 restaurants en 2 bars
  • Elke kamer is voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders
  • In alle kamers vindt u een eigen badkamer. U kunt gebruikmaken van badjassen, slippers en gratis toiletartikelen
  • ruime keuze aan fitness-, spa- en zwemfaciliteiten
  • Kindvriendelijk: Dusit Junior Club ligt aan het kinderbad en biedt dagelijks entertainmentprogramma's, van knutselen tot schminken. Verder is er een volledig uitgeruste speelplaats en een speciale ruimte voor peuters.
  • Verschillende restaurants met een gevarieerd multi-Aziatisch menu met het beste van wat de Chinese, Indiase en de Japanse keukens
  • De internationale luchthaven van Caïro ligt op 11 km van de accommodatie
  • Er kan een pendeldienst geregeld worden vanaf de luchthaven naar het hotel
  • Boek hier je kamer en bekijk de actuele prijzen
  1. Voordelig online je reis naar Egypte boeken

Ga op reis naar Egypte met Tui, 8 dagen vanaf € 576: Bekijk het aanbod bij Tui

Op vakantie naar Egypte bij Sunweb vanaf € 379 per persoon: Boek bij Sunweb

Je vakantie Egypte bij Prijsvrij.nl vanaf € 305: Bekijk het aanbod

Enkel je hotel en vlucht boeken? Boek de goedkoopste hotels en boek je vlucht bij Cheaptickets of TuiFly zo regel je alles perfect zelf.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Egypte met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Egypte? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis Egypte reisgids vol met toeristische info over Egypte, de Farao's en de bezienswaardigheden rond de Nijl en de Rode Zee (+ GPS coördinaten).

Egypte

Gratis reisgids Egypte downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 9 april 2023 - Patrick de spaedeleer

Deze reisgids is en goede aan vulling ,je weet wat je in egypte kan ontdekken. Is ook mooi samengesteld

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?