De Dode Zee en Wadi Mujib bezoeken in Jordanië? Alle info + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Dode Zee en Wadi Mujib bezoeken in Jordanië? Alle info + verblijftips

14 december 2022 in Jordanië0 reacties

Drijven in de Dode Zee en Wadi Mujib bezoeken? Alle info + verblijftips

De verbazingwekkende Dode Zee heeft geen gelijke op onze planeet. Het is dan ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Jordanië. Je kan er drijven op het water en een complete schoonheidsbehandeling ondergaan. Daarnaast is het ook zeker de moeite om zuidwaarts langs de kust van de Dode Zee enkele bezienswaardigheden te verkennen zoals de historische site van de Grot van Lot en het spectaculaire landschap van Wadi Mujib.

Ontdek in deze blogpost alles voor je bezoek aan de Dode Zee & Wadi Mujib in Jordanië.

Boek je tours en daguitstappen naar de Dode Zee in Jordanië

Wil je graag de mooiste plekjes en bezienswaardigheden langs de Dode Zee bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour naar de Dode Zee.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast de mooiste daguitstappen en excursies voor je bezoek aan de Dode Zee

Inhoud artikel

 1. De Dode Zee in Jordanië bezoeken

Drijven in de Dode Zee en een schoonheidsbehandeling

Wanneer je op rondreis bent door Jordanië, is het absoluut de moeite waard om de bijzondere Dode Zee (al-Bahr al-Mayit in het Arabisch) te bezoeken. Zwemmen in deze bijzondere zee is een onvergetelijke ervaring. Het hoge zoutgehalte van het water zorgt er namelijk voor dat je blijft drijven en je moeilijk kan bewegen. Dat levert natuurlijk enkele leuke foto’s op!

Naast drijven in het water smeren veel bezoekers zich ook in met de hete zwarte modder die je in plassen op het strand vindt. Laat de modder drogen en geef je huid zo een schoonheidsbehandeling.

Het unieke zoutwater van de Dode Zee

Al sinds de oudheid wordt deze plek de Dode Zee genoemd vanwege het unieke zoute water, dat vrijwel al het zeeleven doodt. Het meeste zeewater is 3-4% zout, terwijl het zoutgehalte van de Dode Zee maar liefst meer dan 30% bedraagt. Het water zou geneeskrachtig zijn en helpen tegen allerlei aandoeningen, en ook de lucht is gezond, omdat die ongewoon veel zuurstof bevat.

De Dode Zee wordt voornamelijk gevoed door de rivier de Jordaan en heeft geen uitstroom. Daardoor verdampen dagelijks miljoenen liters water uit de zee. Dat leidt tot een vreemde waas die boven de Dode Zee hangt, die als bijkomend voordeel heeft dat zonaanbidders minder snel verbranden.

Toekomst van de Dode Zee

Over de toekomst van de Dode Zee bestaat enige twijfel. In de jaren vijftig was de oppervlakte van het meer veel groter dan nu. Het waterpeil is al met maar liefst 30 meter gedaald en daalt elk jaar een volle meter. Er stroomt namelijk steeds minder water in de Dode Zee, door onder andere landbouw, waardoor er meer water verdampt dan er in de zee stroomt. Sommige schattingen suggereren dat de Dode Zee binnen de komende vijftig jaar kan het helemaal verdwenen zijn. Een extra reden dus om je rondreis door Jordanië niet langer uit te stellen!

VERBLIJFTIP: Er zijn bijna geen steden of dorpen rond de kust van de Dode Zee. De beste optie om de zee te ervaren is door te verblijven in de buurt van Swemeh. Verblijf bijvoorbeeld in het Mövenpick Resort and Spa Dead Sea. Het resort voelt een beetje aan als een Arabisch dorp, vanwege de pittoreske architectuur met kleine gebouwen en charmante pleinen. Meer info en boeken.

Wat is de ligging van de Dode Zee

De Dode Zee bevindt zich in het westen van Jordanië en op de grens met Israël. De Dode Zee ligt in de Grote Slenk, een vallei die zich uitstrekt van Turkije tot in Oost-Afrika. De kustlijn markeert het laagste punt van onze planeet, en het is er een groot deel van het jaar verstikkend heet.

 1. Grot van Lot en het Museum van het Laagste Punt op Aarde

De Grot van Lot is een archeologische vindplaats ten zuiden van de Dode Zee, bij het dorp Gho as-Safi (het oude Zoar). Het bestaat uit een reeks kloosterresten die dateren uit de Byzantijnse periode, vanaf de 7e eeuw. Je bereikt de oude site door een voetpad te beklimmen vanaf het Museum van het Laagste Punt op Aarde (bekijk ligging).

Het hele complex - bestaande uit een waterreservoir, een kerk, een grot en woonvertrekken - dateert uit de Byzantijnse tot de vroege Abbasidische periode (5e-8e eeuw). Een vroeg 9e-eeuwse Arabische inscriptie op de plek verraadt dat hier ook moslims woonden. Lot is trouwens een profeet uit de Koran. Menselijke resten die in de grot gevonden werden dateren uit de vroege bronstijd (3300-2000 v.Chr.).

De Grot van Lot is een van de vele Bijbelse plaatsen in Jordanië

Deze grot zou de plaats zijn waar Lot en zijn dochters woonden na hun vlucht voor de vernietiging van Sodom en Gomorra. Je kent misschien het verhaal van Lots vrouw die in een zoutpilaar veranderde nadat ze omkeek naar de smeulende stad. In het minder bekende deel van het verhaal drogeren de twee dochters van Lot hun vader en baren negen maanden later Moab en Ben Ammi, de voorvaderen van de Moabieten en Ammonieten.

Keer na je bezoek aan de grot terug naar beneden en breng vervolgens een bezoekje aan het Museum van de Laagste Plaats op Aarde. Er is een echt mummie-skelet uit een van de graven te zien, evenals veel grafstenen die bijna 1900 jaar oud zijn. De toegang is gratis als je de Jordanië Pass hebt.

 1. Wadi Numeira, een prachtige rotskloof

Een paar kilometer ten noorden van de Grot van Lot kan je een wandeling maken door Wadi Numeira, een prachtige rotskloof die eeuwen geleden uitgesneden werd door een rivier. Helaas heeft zich bij het begin van dit pad afval opgestapeld, dat dringend opgeruimd moet worden. Maar eenmaal je het eerste deel voorbij bent en aankomt op het gedeelte waar auto's niet kunnen komen, is het probleem veel minder erg. Als dit gebied zou worden opgeruimd en onderhouden, dan zou het een veel mooiere plek zijn om wat tijd door te brengen.

Er is geen officiële parkeerplaats bij Wadi Numeira. Parkeer je auto voor het gewelfde Herdenkingsmonument voor de Martelaren van het Zuiden (bekijk ligging) en begin vanaf hier te wandelen, over de opgedroogde rivierbedding, naar de ingang van de kloof.

 1. Wadi Mujib

Als je van de Wadi Numeira doorgaat naar Wadi Mujib, kan je genieten van een veel ongereptere omgeving binnen het biosfeerreservaat. Als je naar het noorden gaat, zie je links de Dode Zee met het Zoutstrand. En iets verderop, aan je rechterhand, zie je de rotsformatie die bekend staat als het "Zoutbeeld van Lots vrouw", dat je vanaf de weg kan bekijken. Dan, net voorbij de Golfo de Cap, vind je het begin van wandelpaden die naar het biosfeerreservaat leiden.

Van hieruit kan je door het water van de kloof wandelen, dat naar de Dode Zee stroomt, en je een weg banen naar enkele prachtige watervallen. Je hebt de keuze uit een paar verschillende wandelpaden van verschillende lengtes. Een aantal reisorganisaties organiseren ook canyoning- en abseilavonturen in dit deel van de "Grand Canyon" van Jordanië.

 1. Warmwaterbronnen van Ma’in

De schitterende warmwaterbronnen van Ma’in liggen vlak naast de Dode Zee. Dit resort ligt een indrukwekkende 264 meter onder de zeespiegel, verstopt in een desolaat landschap. Bezoekers kunnen hier een paar uur, een nacht of zelfs langer blijven. Dit is dé plek om even helemaal te ontspannen en te genieten van het warme, helende water, of de omgeving in te trekken voor een actiever avontuur.

Van de talrijke warmwaterbronnen en watervallen hier wordt gezegd dat ze tot de mooiste natuurlijke waterbronnen ter wereld behoren. De baden worden verwarmd door heet water dat van de top van de naastgelegen basaltberg stroomt. Velen komen hier in de hoop dat het warme water hun kwalen zal genezen.

ROADTRIP: Nog inspiratie nodig voor je volgende reis? Bekijk dan zeker eens onze 14-daagse roadtrip door Jordanië.

 1. Waar overnachten in de buurt van de Dode Zee?

Wil je graag de Dode Zee en haar indrukwekkende omgeving uitgebreid verkennen? Dan raden we aan om minstens één dag hier te verblijven. Breng wat tijd door in een van de luxeresorts in de buurt van de Dode Zee of verblijf aan de stranden van de Dode Zee en geniet van de unieke sfeer. Hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in de buurt van de Dode Zee.

 • Mövenpick Resort and Spa Dead Sea is een prachtig resort dat door de pittoreske architectuur met kleine gebouwen en charmante pleinen iets weg heeft van een Arabisch dorpje. Je kan er drijven op het zoute water van de Dode Zee voor het privéstrand of genieten van de ontspannende faciliteiten in de Zara Spa? Meer info en boeken.
 • Ma'in Hot Springs is een resort in oasestijl onder de warmwaterwaterval van Ma’in. De kamers zijn ruim en eigentijds ingericht. Vanop het balkon geniet je van een bijzonder uitzicht op de omliggen bergen of de vallei. Verder is er ook een fitnessruimte en een spa waar je kan genieten van Aziatische behandelingen. Ma'in Hot Springs ligt op slechts 30 minuten rijden van de Dode Zee (dagelijkse pendeldienst). Meer info en boeken.
 • Ramada Resort Dead Sea bevindt zich tussen de bergen rond de Neboberg en de rivier de Jordaan, en is een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de Dode Zee. Het hotel biedt elegant ingerichte kamers waarvan sommige uitkijken op de Dode Zee. Verder beschikt het hotel ook over een privéstrand, 2 zwembaden, een fitness en een spa. Meer info en boeken.
 1. Praktische tips voor je bezoek aan de Dode Zee

 • Boek een georganiseerde daguitstap naar de Dode Zee en geniet ten volle van je verblijf.
 • Door het hoge zoutgehalte in de Dode Zee, kan het water enorm prikken wanneer je een wondje hebt of net je benen hebt geschoren. Het wordt dan ook aangeraden om je minstens twee dagen van te voren niet te scheren. Heb je toch een wondje? Dan kan je dit misschien best afplakken met een plakker.
 • Houd er rekening mee dat er op sommige plekken in de Dode Zee glibberige stenen in het water liggen. Waterschoenen of badslippers kunnen zeker van pas komen.
 • Sieraden kunnen verkleuren wanneer je in de Dode Zee gaat, doe deze best op voorhand uit. Ook je badkleding kan verkleuren, je kiest dus beter voor een oude bikini of zwembroek dan je favoriete.
 • Vermijd zoveel mogelijk contact in het gezicht. Het zoute water smaakt namelijk niet prettig!
 • Het is aangeraden om je langzaam op je rug in het water te laten 'vallen'. Zo kan je makkelijk verder drijven in de zee. Zwemmen is lastiger in de Dode Zee maar je kan het zeker eens uitproberen!
 • Smeer jezelf in met een beetje modder en geniet van een diep reinigende werking.
 • Spoel je na je bezoek aan de Dode Zee af met gewoon water. Bij de resorts vind je vaak enkele douches.
 • Wil je graag op eigen houtje de Dode Zee en de bezienswaardigheden in de buurt verkennen? Dan beschik je best over een huurauto. Betrouwbare autoverhuurbedrijven zijn o.a. Sunnycars of EasyTerra.
TIP: Wil je ook graag eens drijven in de Dode Zee? Dan wacht je best niet te lang. Zoals we eerder aangehaald hebben, is de toekomst van de Dode Zee nogal onzeker.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Jordanië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Jordanië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Jordanië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Jordanië.

Jordanië

Gratis reisgids Jordanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?