Hoe Petra bezoeken in Jordanië? Alle praktische info + tips en 4 wandelingen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe Petra bezoeken in Jordanië? Alle praktische info + tips en 4 wandelingen

25 april 2024 in Jordanië0 reacties

Historische site Petra bezoeken in Jordanië? Alle info + tips en 4 wandelingen

Petra is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Jordanië en ook van de grootste redenen waarom reizigers naar dit prachtige land trekken. De historische site is één van de meest mysterieuze plekken ter wereld en behoort tot een van de zeven moderne wereldwonderen. Deze unieke, in steen uitgehouwen stad, werd eeuwen geleden gebouwd door de Nabateeërs midden in de woestijn. Vandaag wandel je er langs indrukwekkende roodkleurige kloven en rotsen en kan je er enkele bijzondere bezienswaardigheden vinden.

Ontdek in deze blogpost alvast meer over je bezoek aan Petra + boek je excursie naar Petra online op voorhand.

Boek je tours en excursies naar Petra online

Een bezoek aan de historische site van Petra is een van de hoogtepunten tijdens een rondreis door Jordanië. Je kan de site op eigen houtje verkennen of een georganiseerde uitstap boeken naar Petra. Er worden verschillende tours en excursies aangeboden die je langs belangrijkste bezienswaardigheden brengen. Een enthousiaste gids geeft je onderweg enkele weetjes en meer info over de geschiedenis van deze eeuwenoude stad. Boek je onvergetelijke excursie naar Petra.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van Petra

Sinds Petra aan de wereld werd onthuld nadat een westerse avonturier er in 1812 op stuitte, heeft deze oude stad wereldwijd nieuwsgierigheid aangewakkerd. De grootsheid en de dramatische ligging van deze oude stad, gelegen in een afgelegen dalbekken in het hart van het Shara-gebergte in het zuiden van Jordanië, is ronduit verbazingwekkend.

Het bekendste monument in Petra is waarschijnlijk de schatkamer Al-Khazneh. Maar dit is slechts de inleiding tot een enorme site die ooit een grote stad herbergde. Gedurende twee millennia hebben de weerselementen de lijnen van de overgebleven gebouwen vervaagd en het zachte zandsteen geërodeerd, zodat eronder verbazingwekkende banden van levendige kleuren tevoorschijn zijn gekomen.

Gesticht door de Nabateeërs

Het gebied rond Petra wordt al sinds 7000 v.Chr. bewoond. De Nabateeërs zouden zich al in de 4e eeuw v.Chr. hebben gevestigd in wat de hoofdstad van hun koninkrijk zou worden, maar archeologische vondsten kunnen enkel met zekerheid bewijzen dat de Nabateeërs hier in de 2e eeuw v.Chr. aanwezig waren.

De Nabateeërs waren bijzonder bedreven in landbouw, steenhouwen en het opvangen van regenwater. Men neemt aan dat Petra floreerde in de 1e eeuw n.Chr., toen de stad wel 20 000 inwoners telde.

Arabia Petraea

Petra verloor haar onafhankelijkheid in 106 n.C., toen de stad werd ingelijfd door de Romeinen, die haar de naam Arabia Petraea gaven. Door de opkomst van zeeroutes nam het belang van de stad af, en een aardbeving in 363 verwoestte veel bouwwerken.

In de Byzantijnse tijd werden verschillende christelijke kerken gebouwd, maar de stad ging verder achteruit, en in de vroege islamitische tijd woonden er slechts een handvol nomaden. Petra was grotendeels onbekend bij de buitenwereld, maar werd herontdekt en kwam het onder de aandacht van het grote publiek na een bezoek van Johann Ludwig Burckhart in 1812.

Sinds 1985 staat Petra op de werelderfgoedlijst van de UNESCO

Voor die tijd werden de bedoeïenen hier helaas met geweld uit hun grotwoningen weggehaald door de Jordaanse regering en hervestigd in Umm Sayhoun en elders. Dit blijft ook nu nog een twistpunt. Ook de behandeling van dieren op het terrein is en blijft een lastige kwestie. Als je een dierenliefhebber bent, raden we je aan niet in de paardenkarren tussen het bezoekerscentrum en de Al-Khazneh Schatkist te rijden of de ezels te gebruiken om het wandelpad Ad Deir te beklimmen of af te dalen.

ROADTRIP: Nog inspiratie nodig voor je volgende reis? Bekijk dan zeker eens onze 14-daagse roadtrip door Jordanië.

 1. Het bezoekerscentrum van Petra

Het bezoekerscentrum van Petra (bekijk ligging) is de hoofdingang van de archeologische site van Petra en ligt aan de rand van het dorp Wadi Musa. Hier kan je een plattegrond van de stad vinden, en een tour met gids boeken. Daarnaast vind je er ook nog enkele souvenirwinkels, restaurants en cafés. Je kan een foto maken voor het bord 'I Love Petra' alvorens je je bezoek verder zet.

 1. Al-Khazneh Schatkamer

Bezoekers wandelen deze archeologische site binnen langs de Djinn-rotsen en de obelisk-tombe en door de hoge en galmende Siq-kloof, voordat ze worden begroet door de Al-Khazneh Schatkamer, de iconische gevel van Petra met zijn zuilen en prachtige details die uit de rotswand zijn gehouwen. De plaatselijke bedoeïenen dachten dat er een schat in verborgen lag, dus noemden ze het een "schatkamer" genoemd. In werkelijkheid diende Al-Khazneh als een graftombe.

Een van de beroemdste foto's van Petra zijn natuurlijk die van de schatkamer Al-Khazneh, genomen vanop de hoge kliffen tegenover het wereldberoemde monument. Wij raden je aan om het wandelpad Al-Khubta te nemen, die je naar een nog beter uitzichtpunt leidt. Onderweg geniet je van enkele prachtige landschappen en eenmaal aangekomen bij het uitkijkpunt kan je een kopje thee drinken uit de plaatselijke bedoeïenentent en genieten van het uitzicht op de Schatkamer.
 1. Koninklijke graftombes in Petra

Iets verderop, voorbij het enorme Nabateese amfitheater, bereik je de koninklijke graftombes. Deze kijken uit over de verborgen vallei die het stadscentrum van Petra beschut. Eerst is er het Urnengraf, dan het Zijdengraf. Iets verderop prijkt de Paleistombe, en verder naar het noorden vind je de tombe van Sextius Florentinus.

 1. Zuilenstraat

Vervolgens wandel je door de Zuilenstraat, waar je de resten van een nyphaeum, de Grote Tempel aan je linkerhand en de Byzantijnse Kerk van Petra aan je rechterhand kan zien. Geniet ook even van het uitzicht vanaf de tempel Qasr al-Bint (links net voorbij de Grote Tempel) over de Zuilenstraat naar de vuurkleurige Oostklif.

Neem ook wat tijd om het Petra zwembad- en tuinencomplex, een reeks bouwwerken in het centrum van de stad, te bekijken. Dit was ooit een uitgebreide Nabateese tuin met een groot zwembad, een eilandpaviljoen en een ingewikkeld watersysteem.

Als je het hart van Petra verkent, let dan op het verbazingwekkende gebruik van dammen, reservoirs en waterleidingen om de overstromingen in de vallei onder controle te houden. Deze hydrologische expertise maakte van de stad een kunstmatige oase in de woestijn. Het is een van de meest opmerkelijke aspecten van Petra en de Nabateese beschaving.
 1. Klooster Ad Deir

Beklim de trappen naar het grootste monument van het complex, het klooster Ad Deir, uitgehouwen in een bergtop. Het wandelpad Ad Deir begint achter het restaurant Basin, gelegen aan het einde van de Zuilenstraat. Waar het hoofdpad grotendeels vlak is, gaat het pad naar Ad Deir steil omhoog. Je moet flink wat trappen trotseren, wat deze wandeling iets zwaarder maakt. Op het pad passeer je het Leeuwen-triclinium, een monument met twee enorme leeuwenreliëfs op de zijmuren.

Als je nog tijd over hebt, moet je zeker overwegen om naar enkele van de verder gelegen plaatsen te gaan. Neem bijvoorbeeld een pauze bij End of the World Coffee (bekijk ligging), waar je echt het gevoel hebt dat je de plek hebt bereikt die de naam suggereert, met uitzicht op de ruige bergen en de brede Jordaanse Riftvallei in de verte.
 1. Ontdek ook Little Petra

Op slechts 10 km van Petra kan je ook Little Petra bezoeken. Zoals de naam al doet vermoeden is Little Petra een kleinere versie van Petra. In Little Petra kan je een triclinium vinden, een grafgevel uit de klassieke Nabateeër-periode, uitgehouwen in de zandsteen bij de canyon Siq al-Barid. Iets verderop in de canyon zie je het Beschilderde Huis waar verbazingwekkende schilderingen van vogels, bomen, enz. op het plafond staan.

Dicht bij Little Petra ligt Bayda, een neolithische nederzetting. Bayda is veel ouder dan andere sites in Petra. We raden je zeker aan om de plek een bezoekje te brengen om een gevoel te krijgen van hoe het leven hier in de steentijd kan zijn geweest. Dankzij de reconstructie van een woning en enkele verklarende borden kan je dit vaak over het hoofd geziene deel van Petra makkelijk zelf verkennen.

Onze tip? Vermijd de grote toeristische drukte bij Petra en ontdek "Little Petra". Je kan ook van hieruit naar Petra zelf wandelen, via de wandelroute die de Petra Backdoor Trail wordt genoemd.
 1. High Place of Sacrifice Trail

De High Place of Sacrifice Trail ligt bij de uitgang van de Siq. Wandelend over een steile trap bereik je een prachtig uitzichtpunt dat over de hele stad Petra en omgeving uitkijkt. Als je vervolgens de berg afdaalt naar het westen, door de Wadi Farasa, zie je de indrukwekkende Leeuwenfontein en kom je langs de Tuintempel, het Graf van de Soldaat, het Renaissancegraf, het Graf met het Gebroken Pediment en de Schedelgrot, voordat je de Zuilenstraat bij de tempel Qasr Al-Bint bereikt.

 1. Evenement Petra by Night bijwonen

Op bepaalde dagen in de week kan je Petra ook betreden na zonsondergang, wanneer het evenement Petra by Night plaatsvindt. De weg tussen het bezoekerscentrum en de schatkamer Al-Kazneh, door de Siq, wordt prachtig verlicht door duizenden kaarsen aan weerszijden van de loopbrug. Eenmaal bij de schatkamer aangekomen, ben je getuige van een licht- en geluidsshow en je krijgt ook gratis thee van de bedoeïenen.

De show zelf is op zich niet zó spectaculair, maar de wandeling door de magische, verduisterde Siq bij kaarslicht is echter wel de moeite waard.

 • Voor toegang tot Petra at Night is een Jordanië Pass of een gewoon ticket nodig, maar je moet nog een kleine extra vergoeding betalen voor de nachtshow aan de kassa in het bezoekerscentrum van Petra.
 • Reserveren is niet mogelijk, maar er staat geen maximum op het aantal tickets.

REISGIDS: Download onze reisgids Jordanië en mis niets tijdens je verblijf.

 1. Openingsuren: wanneer bezoek je Petra?

De Roze-Rode Stad, zoals Petra soms wordt genoemd, trekt jaarlijks veel bezoekers. In 2019 kwamen hier meer dan 1 miljoen toeristen over de vloer. In 2020 sneed COVID-19 de bezoekersaantallen aanzienlijk terug. Toerisme begint terug op te leven en in 2021 bezochten 260 000 mensen Petra. Als je de grote massa's toeristen wil vermijden, kom dan vroeg, voordat de touringcars arriveren.

De ingang gaat al om 6 uur open. Op dat moment heb je de Siq en de beroemde schatkamer Al-Khazneh bijna voor jou alleen. Beklim vervolgens het wandelpad Al-Khubtha om tijdens de zonsopgang te genieten van een prachtig uitzicht op de schatkamer Al-Khazneh. Het is het enige moment van de dag waarop dit rozerode monument, uitgehouwen in de rotswand, baadt in het zonlicht.

Openingsuren in een notendop

 • Winterperiode van november tot maart, dagelijks van 7u –16u
 • Zomerperiode van april tot oktober, dagelijks van 6u –18u
 • De meeste dagtoeristen die een georganiseerde excursie hebben geboekt, komen bij Petra toe tussen 9u en 10u.
 • Meer actuele info op de website.
 1. Hoeveel kost een entreeticket voor Petra?

Om Petra te bezoeken zijn er verschillende tickets. De entreekosten hangen namelijk af van het aantal dagen dat je toegang wil tot Petra. Daarnaast verschillen de prijzen ook voor buitenlanders en lokale bewoners.

 • 1-dags ticket: 50JD (67€)
 • 2-daags ticket: 55 JD (73,50€)
 • 3-daags ticket: 60 JD (80€)
 • Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis
 • Voor Petra by Night dien je wel een apart ticket aan te kopen
 • Tickets zijn te verkrijgen in het bezoekerscentrum en kunnen bij aankomst worden gekocht.

TOUR: Maak het jezelf gemakkelijk, bespaar jezelf en boek je tour of excursie naar Petra online op voorhand.

 1. Praktische info voor je bezoek aan de Petra in Jordanië

 • Petra trekt dagelijks duizenden bezoekers. We raden je dan ook aan om zo vroeg mogelijk deze site te bezoeken.
 • Trek minstens twee dagen uit om deze unieke site te bezoeken.
 • Neem altijd je paspoort mee. Deze moet je laten zien bij de ingang.
 • Wanneer je Petra bezoekt, doe je heel wat kilometers. Je beklimt hier en daar een uitzichtpunt en je zal ook heel wat traptreden moeten doen. Daarom is het aan te raden om goede wandelschoenen te dragen.
 • Bezoek ook de Little Petra, op zo’n 10 km verwijderd van Petra. Hier zal je een pak minder toeristen tegen het lijf lopen.
 • Petra is op zijn mooist tijdens de zonsopkomst of zonsondergang.
 • Voor de mooiste foto's te maken, neem je best een camera met een groothoeklens.
 • Ritjes op kamelen, paarden en ezels worden over het algemeen afgeraden. De meeste dieren worden jammer genoeg niet goed verzorgd en onderhouden. Bovendien is het best zielig om de dieren door de hitte te zien sjouwen met toeristen op hun rug.
 • Vraag bij je hotel een lunchpakket, mochten ze deze service aanbieden. Er zijn wel horecagelegenheden in Petra, maar deze zijn vaak erg druk zijn en te duur.
 • Beschik je over de Jordan Pass? Dan zit de toegang tot Petra (en 40 andere attracties) hier alvast inbegrepen. Bestel je Jordan Pass hier.
 • De zon kan erg hard schijnen en er zijn niet zoveel schaduwplekken. Smeer je dus best in met goede zonnecrème.
 1. Waar overnachten in de buurt van Petra?

Ben je van plan om een mooie rondreis te maken in Jordanië en wil je graag overnachten in de buurt van Petra? Het dorpje Wadi Musa is gelegen aan de ingang van Petra en is daarom de ideale uitvalsbasis voor je bezoek. Wij hebben alvast een selectie gemaakt van onze favoriete verblijven in Petra en omgeving of bekijk alvast het volledige aanbod hotels in de buurt van Petra online.

 • Petra Guest House Hotel bevindt zich bij de ingang van het historische Petra. Het viersterrenhotel biedt ruime kamers ingericht met traditionele meubels en voorzien van airconditioning. Kamers kijken uit over de bergen van Wadi Musa. Na een bezoekje aan Petra kan je genieten van Arabische en Europese specialiteiten in de openlucht in de Cave Bar welke gevestigd is in een gerestaureerd Nabatees huis uit de 1e eeuw. Meer info en boeken.
 • Het grootste voordeel van een verblijf in het opvallende Mövenpick Resort Petra, afgezien van alle luxe, is de ligging. Het bezoekerscentrum van Petra ligt aan de overkant van de straat! En als je terugkomt van een volle dag wandelen in het werelderfgoed, kan je in het hotel ontspannen door een duik te nemen in het buitenzwembad of bij zonsondergang te genieten van een drankje in de Al-Ghadeer Rooftop Garden, met uitzicht op de oranje heuvels van Petra. Meer info en boeken.
 • Eerder op zoek naar een low-budget hotel? Dan is Rocky Mountain Hotel misschien wel iets voor jou. Het Rocky Mountain Hotel is een knus hotelletje in de het centrum van Wadi Musa en wordt door een familie beheerd. Het hotel biedt kamers met traditionele meubels en een dakterras met een spectaculair uitzicht op de bergen van Petra. Meer info en boeken.
 1. Wat is de ligging van Petra in Jordanië?

 • Petra ligt op ongeveer 3 à 4 uur rijden van de Jordaanse hoofdstad Amman (op 240 km).
 • Vanuit de kuststad Aqaba is het ongeveer 2 uur rijden (op 120 km).
 • Vanuit de woestijnlandschappen van Wadi Rum is het ongeveer 1,5u rijden.
 • We raden je aan om de site te bezoeken met een huurauto. Deze kan je huren bij Sunnycars of EasyTerra zodat je volledig verzekerd bent.
 • TIP: Koop onze reisgids inclusief rondreis Jordanië en ontdek Petra en tal van andere bezienswaardigheden.

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Petra in Jordanië

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de historische site Petra? In onderstaand filmpje kan je al eenvoorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Jordanië.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Jordanië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Jordanië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Jordanië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Jordanië.

Jordanië

Gratis reisgids Jordanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?