Bezoek de ruïnes van Jerash in Jordanië: overblijfselen van een oude Romeinse stad + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek de ruïnes van Jerash in Jordanië: overblijfselen van een oude Romeinse stad + tickets

25 april 2024 in Jordanië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de oude stad Jerash + tickets

Jerash was in de oudheid een van de drukste en machtigste steden van Jordanië, vandaag staat het vooral bekend om de fantastisch bewaard gebleven ruïnes. Het archeologische complex van Jerash lijkt misschien klein op de kaart, maar er vallen hier ontzettend veel archeologische wonderen te ontdekken.

We vertellen je in deze blogpost alles over de indrukwekkende ruïnes en geven je handige tips en info over tours naar Jerash.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Jordanië

Duur10 - 14 dagen ()
Vliegtickets3u45 vliegen naar Amman, richtprijs € 249 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Amman naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Jordan Nomads (va. € 750), Djoser (va. € 1265), ANWB (va. € 967), KoningAap (va. € 1295) of Sawadee (va. € 1449)
HuurautoIn Jordanië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Jerash: een pareltje vlakbij de hoofdstad

Pompeii van het Oosten

Jerash, een van de meest bezochte steden in het Midden-Oosten, is het antwoord van Noord-Jordanië op het beroemde Petra. Deze ooit machtige stad ligt op minder dan 50 km ten noord van Amman, waardoor het een populaire keuze is voor daguitstappen vanuit de hoofdstad. Jerash staat bekend om zijn prachtig bewaarde ruïnes uit de eerste eeuw, toen de stad floreerde onder Romeinse heerschappij. De pracht en praal van weleer worden weerspiegeld in de zuilen, pleinen en tempels die deze stad op de kaart hebben gezet.

Boek je daguitstap naar Jerash hier

Kaartje met de bezienswaardigheden in Jerash

Jerash is een ontzettend groot archeologisch complex. We raden je aan om voldoende tijd in te rekenen voor je bezoek, zodat je alles op je gemak kan bekijken. Je rekent best op zo'n 3 à 4 uur wandelen. Hieronder vind je alvast de bezienswaardigheden van Jerash op de kaart.

 1. De geschiedenis van Jerash

De stad, die ooit Gerasa heette, wordt al duizenden jaren bewoond. Er zijn bewijzen dat hier al mensen woonden vanaf 7500 v.Chr. Het duurde echter tot de komst van de Romeinen in 63 v.Chr. dat deze oude stad, pittoresk neergepoot bovenop een heuvel, helemaal tot bloei kwam. In het jaar 106 werd Jerash uiteindelijk onderdeel van de Romeinse provincie Arabië, net als Amman en Petra.

 • Jerash bereikte zijn hoogtepunt in de late tweede en vroege derde eeuw, toen er wegen werden aangelegd tussen de grote steden in het oosten. Die nieuwe verbinding bracht meer handel met zich mee en er werden hogere belastingen geïnd. De stad kreeg naam en faam in het Romeinse rijk en groeide snel. In het jaar 129 verbleef keizer Hadrianus hier zelfs een heel jaar.
 • Helaas begon Jerash in de daaropvolgende eeuwen langzaam af te glijden naar de anonimiteit. De handelsroutes die ooit zo winstgevend waren geweest werden ingeruild voor schepen die over zee handelden.
 • De Perzen vielen Jerash binnen in 615 en kort daarna, in 636, werd de stad definitief ingenomen.
 • Een verwoestende aardbeving in 749 was de fatale klap die Jerash voor meer dan 1000 jaar in de vergetelheid katapulteerde.

Het Jerash dat je vandaag verkent, werd herontdekt door Europese ontdekkingsreizigers (waaronder de beruchte Burckhardt) aan het begin van de 19e eeuw. Tot op de dag van vandaag worden er archeologische opgravingen gedaan en vinden er restauratiewerken plaats.

De site van Jerash wordt beschouwd als een van de best bewaarde Romeinse steden buiten Italië. Als Petra en Wadi Rum in het zuiden van het land niet zo bekend waren, zouden hier ongetwijfeld veel meer bezoekers over de vloer komen. Vandaag moet je dit prachtig stukje geschiedenis nog met amper andere buitenlandse toeristen delen.

Ontdek deze indrukwekkende archeologische site tijdens onze 14-daagse rondreis door Jordanië.
 1. De monumenten die je zeker niet mag missen in Jerash

De site van Jerash staat vol Romeinse bouwwerken, waarvan de ene al wat beter bewaard werd dan de andere. Het kan nogal overweldigend zijn om al die gebouwen bij elkaar te zien. Daarom geven we je hieronder graag een overzichtje van de plekken die je absoluut niet mag missen.

Boog van Hadrianus

De boog van Hadrianus is de toegangspoort tot de site. Deze indrukwekkende boog werd oorspronkelijk gebouwd ter ere van het bezoek van de gelijknamige keizer in 129 na Christus en moest uiteindelijk de zuidelijke poort van de stad worden.

Hippodroom

De hippodroom is de tweede bekendste plek in Jerash. Dit oude sportveld, groot genoeg voor 15.000 toeschouwers, is vandaag nog steeds meerdere keren per week het decor van schijngladiatorgevechten en wagenrennen. Nergens anders komen de Romeinen tot leven als in Jerash.

Cardo Maximus

Cardo Maximus is de hoofdstraat van Jerash en is nog steeds geplaveid met zijn originele stenen. De 800 meter lange straat fungeerde als hoofdweg die van noord naar zuid loopt en wordt tot op de dag van vandaag geflankeerd door zuilengalerijen aan beide zijden. Vroeger was dit de plek waar de inwoners hun inkopen deden bij winkeltjes en marktkramen, vandaag wandel je via deze weg langs alle belangrijke bezienswaardigheden van de site.

Download onze reisgids Jordanië en mis niets tijdens je verblijf.

Oval Plaza

Oval Plaza, ook wel het centrale forum genoemd, was het hart van Jerash. Dit enorme, ovaalvormige plein en wordt omgeven door 56 imposante Ionische zuilen en diende indertijd als marktplaats.

Het theater in het zuiden en het noorden

Het South Theatre is een Romeins theater in Jerash, dat iets kleiner is dan het theater dat in het noorden gebouwd werd. Het heeft een capaciteit van ongeveer 3.000 toeschouwers en wordt ook gebruikt voor optredens en evenementen. Het theater biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende landschappen en is zeker een bezoek waard.

Tempel van Artemis

En natuurlijk mag ook geen Romeinse tempel ontbreken. Het indrukwekkendste exemplaar in Jerash is de tempel van Artemis. Een gigantisch bouwwerk met afmetingen van 161 op 121 meter. Hier zijn niet alleen de zandstenen zuilen bewaard gebleven, maar je ziet ook gewelfde plafonds. Artemis was de beschermgodin van de stad.

Tempel van Zeus

Deze tempel is qua oppervlakte misschien kleiner dan die van Artemis, maar daarom zeker niet minder indrukwekkend! Het meest opvallende kenmerk van de Tempel van Zeus is de façade, die bestaat uit 12 enorme zuilen met Korinthische kapitelen, die oorspronkelijk bedekt waren met marmer. Helaas zijn veel van de zuilen in de loop der tijd verloren gegaan. Dankzij de iets hogere ligging, heb je vanaf de tempel een prachtig zicht over de ruïnes.

Nymphaeum

Het Nymphaeum is een van de meest fotogenieke ruïnes van Jerash. Deze rijkelijk versierde fontein in Romeinse stijl werd bekleed met zeven leeuwenkoppen.

TOUR: Boek hier je privétour van een halve dag naar Jerash vanuit Amman.

 1. De verschillende kerken in Jerash

In Jerash zijn tot op heden 15 kerken uit de Byzantijnse tijd ontdekt, en het is mogelijk dat er nog vele onontdekte schatten verborgen liggen onder het zand. Onder de reeds blootgelegde kerken zijn vooral de kerken van Sint-Joris, Sint-Johannes de Doper en Sint-Cosmas & Sint-Damianus het bezoeken waard. Deze kerken bevinden zich naast elkaar en dateren uit dezelfde periode. Bij een bezoek aan deze kerken zie je onder andere de prachtige mozaïekvloeren die kenmerkend zijn voor de Byzantijnse bouwstijl.

 1. Breng een bezoekje aan het Jerash Archaeological Museum

Mis ook het archeologisch museum op de site niet. Een bezoekje aan dit museum geeft je een dieper inzicht in de geschiedenis en archeologie van de regio. Je ziet er een uitgebreide collectie artefacten die gevonden werden tijdens verschillende opgravingen in en rond Jerash. Denk maar aan kleine artefacten, aardewerk, mozaïektegels, munten, standbeelden en gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd.

Boek hieronder alvast een van je daguitstappen naar Jerash

 1. Hoe je bezoek aan Jerash plannen?

Een excursie van een halve dag naar Jerash volstaat om de goed bewaarde ruïnes te bezoeken. Sommige Romeinse bouwwerken kan je gratis bezoeken, maar de meeste liggen in het archeologische park waarvoor je een toegangskaartje moet kopen.

 • We raden je aan om te beginnen bij de Boog van Hadrianus, de onvoltooide maar prachtige zuidelijke poort van de oude stad, voordat je naar het Forum wandelt. Daar kan je dan een tempel en het theater bezoeken.
 • Vandaar kan je de Cardo Maximus nemen, de gigantische noord-zuid-as die je naar de noordelijke stadspoort brengt.
 • Onderweg kom je dan langs het Nymphaeum en de tempel van Artemis.

Zoals we hierboven al kort vermeldden, worden er in de hippodroom van Jerash activiteiten georganiseerd. Er worden militaire oefeningen, een paardenrennen en zelfs gladiatorengevechten nagespeeld (zonder slachtoffers of gevaar uiteraard). De voorstellingen vinden elke dag twee keer plaats, behalve op vrijdag.

 1. De ruïnes van Jerash bezoeken vanuit Amman of Jerash?

Maak een daguitstap vanuit Amman

Jerash is een van de meest bezochte steden in het Midden-Oosten en ligt op minder dan 50 kilometer van Amman. Dat is niet eens een uurtje rijden. Het is dan ook een populaire dagtocht vanuit de Jordaanse hoofdstad. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit dagtours die enkel en alleen naar Jerash gaan, of daguitstappen inclusief een bezoekje aan andere bekende plekken in Jordanië zoals de Dode Zee en Ajloun. Bekijk hier het volledige aanbod tours naar Jerash vanuit Amman.

Onze tip: In deze tour naar Jerash vanuit Amman word je opgehaald en terug afgezet bij je hotel in Amman, je trekt naar de ruïnes van Jerash in een privévoertuig en met een Engelstalige chauffeur. Je houdt halt bij het kasteel van Aljoun, Umm Qais en tot slot in Jerash. Er gaat geen gids met je mee, je bezoekt de sites dus op je eentje (al kan je ter plaatse natuurlijk altijd makkelijk een Engelstalige gids regelen).

Of verblijf in de buurt van Jerash

Jerash zelf is niet de mooiste stad van Jordanië. De stad is verdeeld in twee delen, het residentiële deel ten oosten van de rivier en het historische gedeelte in het westen. En toch kan het interessant zijn om hier een nachtje door te brengen. Zo kan je om 8 uur ’s morgens aan de poorten van het archeologisch complex staan en hoef je de ruïnes van Jerash met amper andere toeristen te delen. Geen andere toeristen, je bent de grootste hitte van de dag voor en je kan er zo lang blijven als je zelf wil.

TIP: Probeer om niet op een vrijdag te gaan, dan is het extra druk omdat het weekend voor de Jordaniërs dan begint en er wordt niets georganiseerd in de hippodroom.
 1. Info en tips voor je bezoek aan Jerash

 • Van plan om Jerash te bezoeken met de auto? Op een uurtje rijden van Amman bereik je de stad al. Nog geen huurauto? Reserveer je huurauto dan snel hier.
 • Ga best zo vroeg mogelijk om de grote massa toeristen te vermijden.
 • Parkeren kan gratis op het terrein naast het Visitors Centre (bekijk ligging).
 • De openingstijden voor Jerash kunnen verschillen per seizoen (houd er ook rekening mee dat de openingstijden tijdens de Ramadan & feestdagen kunnen afwijken).
 • Winterperiode: november t/m maart, 8u - 16u.
 • Zomerperiode: april t/m oktober) 8u - 20u.
 • Er zijn verschillende toiletten voorzien op de sites en in het Visitor Center kan je audiogidsen verkrijgen.
 • Op warme zomerdagen is het aan te raden om zelf een flesje water mee te nemen en je goed in te smeren met zonnecrème. Zoveel schaduw is er niet te vinden op de archeologische site.
 • Er is een restaurant gevestigd op de site waar je kan lunchen, maar het is er best prijzig. Je kan ook je eigen lunch meebrengen.
Tip: Ben je van plan om zoveel mogelijk te bezichtigen in Jordanië en beschik je daarom over een Jordan Pass? Dan zit de toegang tot Jerash (en 40 andere attracties) alvast inbegrepen. Bestel je Jordan Pass hier.
 1. Wat valt er nog meer te zien in Jerash?

Beslis je om in Jerash te overnachten? Dan kan je meer doen dan enkel de ruïnes bezoeken. Net buiten de stadsgrenzen ligt bijvoorbeeld het Kasteel van Ajloun, dat uitkijkt boven de gelijknamige stad. Om de kamers en gangen van dit 12e-eeuwse bouwwerk te verkennen, moet je een tamelijk steile wandeling maken vanuit de stad Ajlun. Leg de drie kilometer te voet af of maak het jezelf gemakkelijk door onderaan de heuvel een taxi te huren.

Wandelaars en kampeerders kunnen ook naar het nationaal park Dibbin, een prachtig natuurgebied ten zuiden van Jerash met glooiende heuvels, oerbossen en veel wild. Trek je beste paar wandelschoenen al maar aan!

Boek hier je Jerash en Ajloun-kasteel-tour

 1. Waar overnachten in Jerash en omgeving?

Ben je op zoek naar een verblijf in de buurt van de archeologische site van Jerash? Wij hebben alvast enkele interessante adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Jerash en de nabije omgeving.

 • Dar Gerasa Chalets beschikt over modern ingerichte chalets met uitzicht op de stad, een aangename tuin en een bar. Het chalet biedt verder ook gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid. 's Ochtends wordt er een Amerikaans ontbijt voorzien. Meer info en boeken.
 • Het Olive Branch Hotel biedt ruime kamers en ligt op een heuvel, met uitzicht over het natuurreservaat Dibbin. Het hotel beschikt over een buitenzwembad een een gezellig restaurant waar je kan proeven van traditionele Jordaanse gerechten. Meer info en boeken.
 • Toch liever overnachten in de Jordaanse hoofdstad? Hotel Philosophy ligt in het centrum van Amman en biedt over stijlvolle kamers en een lekker ontbijtje. Mogelijkheid om een auto te huren bij de accommodatie. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Jordanië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Jordanië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Jordanië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Jordanië.

Jordanië

Gratis reisgids Jordanië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?