Kliffen van Moher in Ierland bezoeken: alle info, tips & tickets voor de Cliffs of Moher

Volledige reisgids kopen voor € 10

Kliffen van Moher in Ierland bezoeken: alle info, tips & tickets voor de Cliffs of Moher

6 februari 2024 in Ierland1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan de Cliffs of Moher: alle info, tips + georganiseerde tours boeken

Aan de zuidwestelijke rand van de Ierse graafschap Clare, aan de Atlantische Oceaan, vind je de drukst bezochte natuurlijke bezienswaardigheid van Ierland. Bovendien is het na het Guinness Storehouse in Dublin ook de drukst bezochte attractie van het land. We spreken hier over de Cliffs of Moher.

Dit prachtige natuurfenomeen is al sinds het eind van de 16de eeuw een toeristische trekpleister. Het heeft dienstgedaan als decor in verschillende films zoals Harry Potter & the Half Blood Prince en The Princess Bride. Wanneer je je in Ierland bevindt is een bezoek aan de kliffen van Moher dan ook zeker een must-do + boek hier je excursie.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Cliffs of Moher

Reisgids
Vliegtickets
 • 1u45 vliegen naar Dublin (DUB)
 • 4u20 vliegen naar Cork (ORK)
 • Vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan de kliffen van Moher:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony.
Huurauto.In Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).

Inhoud artikel

 1. Geologie van de Cliffs of Moher

De Kliffen van Moher zijn ongeveer 313 tot 326 miljoen jaar geleden gevormd. In deze tijd was het klimaat een stuk warmer en was op deze locatie de monding van een grote rivier.

Oude rivierbedding

Grote regenval zorgde voor grote overstromingen waarbij zand en modder door de rivier naar de zee werd gestroomd. Dit sediment kwam terecht bij de monding en over miljoenen jaren heen werd het sediment steeds hoger neergezet, waardoor ook het eerdere sediment door de druk van het latere sediment steeds steviger werd en zich tot schalie en kalksteen vormde. Uiteindelijk resulteerde dit in de kliffen die er vandaag te zien zijn.

De sedimentatie van de kliffen is goed te zien in de verschillende lagen van de kliffen, waarin ook de gangen van rivieren van 300 miljoen jaar geleden te zien zijn door discordantie tussen de sedimentaire lagen. Daarnaast zijn er ook heel wat spoorfossielen terug te zien in de kliffen.

De kliffen zijn constant in beweging

Tegenwoordig ondergaan de kliffen voornamelijk erosie door de golven die tegen de voeten van de kliffen aan komen en de wind van de Atlantische Oceaan. Hierdoor worden de kliffen aan de onderkant langzaam geërodeerd, waardoor er rotsformaties, grotten en bogen ontstaan in de kliffen. Wanneer grote delen aan de voet zijn geërodeerd kan dit er ook voor zorgen dat de hogere delen van de kliffen in storten.

 1. Enkele weetjes over de kliffen van Moher

 • De kliffen zijn maar liefst 8 km lang.
 • Op het zuidelijkste punt, bij Hag’s Head, staan de kliffen zo’n 120 meter boven zeeniveau, maar op het hoogste punt bij O’Brien’s Tower reiken de kliffen tot wel 214 meter hoogte.
 • Er loopt een wandelpad van 20 kilometer tussen Doolin ten noorden van de kliffen en Liscannor ten zuiden van de kliffen.
 • De naam van de kliffen kent zijn oorsprong in de naam van een oud fort, Mothar of Moher, dat op Hag’s Head gelegen was. Dit fort werd in 1808 verwoest om tijdens de Napeolontische oorlogen plaats te maken voor een signalerings- en uitkijktoren.

RONDREIS: Gebruik dan zeker onze complete uitgestippelde route voor je rondreis door Ierland die ook langs de kliffen van Moher gaat.

 1. Cliffs of Moher Bezoekerscentrum

In 1990 kwam Clare County Council met de plannen voor een bezoekerscentrum bij de Cliffs of Moher om zo de kliffen beter te kunnen beschermen maar ook om bezoekers beter kennis te laten maken met de natuurlijke bezienswaardigheid. In februari 2007 werd het bezoekerscentrum geopend. Het bezoekerscentrum met unieke grotachtige structuur zit genesteld in de heuvels (bekijk ligging).

 • Je vindt er verschillende tentoonstellingen met interactieve displays en informatieborden over de kliffen, een film, en een virtual reality experience waarbij je op de rand van de kliffen kan staan.
 • Verder kan je er tips krijgen voor je bezoek en begeleiden wandelingen langs de kliffen regelen.
 • Daarnaast vind je in het bezoekerscentrum de Puffins Nest Coffee Shop, het Cliffs View Café met uitzicht op de kliffen, en verschillende souvenirwinkels.
 • Voor het bezoekerscentrum vind je verder het Main Platform, wat je een uitzicht biedt over de zuidelijke kustlijn van de kliffen tot aan Hag’s Head.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Knockardakin

Ten noorden van het bezoekerscentrum vind je het North Platform (bekijk ligging). Dit platform ligt op het hoogste punt van de Cliffs of Moher, Knockardakin. Hier bevind je je op 214 meter hoogte boven de Atlantische Oceaan. Vlakbij dit platform vind je ook de O’Brien’s Tower en de Branaunmore rotsformatie.

 1. Prachtig uitzicht vanaf de O'Brien's Tower

O’Briens Tower werd in 1835 gebouwd door Cornelius O’Brien, een lokale landeigenaar uit Liscannor. Hij observeerde dat de Cliffs of Moher een welbezochte plek was door toeristen en maakte daarom een toren als uitzichtpunt, evenals een muur die langs de kliffen liep. Deze toren is nog steeds te beklimmen voor het prachtig uitzicht. Als het weer wat meevalt kan je zelfs de Aran Islands, Liscannor Bay en Galway Bay aanschouwen met de toppen van de Twelve Bens in de verte.

 1. Branaunmore Sea Stack

Vlak voor de kust bij Knockardakin kan je de Branaunmore Sea Stack, of de An Branán Mór rotsformatie aanschouwen. Deze rotsformatie is 67 meter hoog en was ooit onderdeel van de kliffen, maar is door de erosie verwijderd geraakt van de kustlijn.

 1. Uitzicht vanaf South Platform

Aan de linkerkant van het bezoekerscentrum vind je het South Platform (bekijk ligging). Dit platform is misschien nog wel populairder dan het North Platform, doordat je hier een gedeelte langs de afgrond van de kliffen komt.

Vanaf het South Platform kijk je uit op Goat Island, waar je in de zomer de kolonie van papegaaiduikers kan aanschouwen, maar kan je ook de Banaunmore rotsformatie onder O’Brien’s Tower zien.

EXCURSIE BOEKEN: Boek je dagtour naar de Cliffs of Moher en genieten van deze adembenemende uitzichten.

 1. Hag's Head

Op zo'n 4 kilometer van het South Platform vind je Hag’s Head, het meest zuidelijke punt van de kliffen (bekijk ligging). Deze rotsformatie kreeg deze naam omdat het lijkt op een vrouw die uitkijkt op zee.

Hag is tegenwoordig een denigrerende term voor een oude lelijke tante. Daarnaast vertelt een lokale legende over een zeeheks die verliefd werd op de Ierse held Cú Chulainn en die tijdens haar achtervolgingen van hem van de rotsformaties tot haar dood viel.

 1. Moher Tower at Hag's Head

Moher Tower, of Túr an Mhothair, is de stenen toren die tijdens de napeolontische oorlogen gebouwd werd op de plek van een voormalig fort, waarvan de materialen gebruikt werden om deze wachterstoren te bouwen.

 1. Dieren spotten bij de Cliffs of Moher

De kliffen van Moher zijn het thuis van de grootste kolonie van nestende zeevogels aan land. Er zijn 20 soorten geteld met in totaal ongeveer 30.000 paren. De kliffen zijn dan ook een beschermd vogelgebied sinds 1986. Zo kan je hier in mei en juni onder andere een kolonie papegaaiduikers aanschouwen, maar je kan ook andere zeevogels zoals zeekoeten en alken spotten.

Op het vaste land kan je rondom het bezoekerscentrum verschillende zoogdieren observeren zoals schapen, dassen en vossen, maar ook wilde geiten, die tevens op Goat Island vlak voor de kliffen te zien zijn. In het water kan je daarnaast ook dolfijnen en zeehonden, en met een beetje geluk zelfs een bultrugwalvis of reuzenhaai zien.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf en download onze reisgids Ierland, inclusief een rondreis, stadswandelingen en meer leuke bezienswaardigheden zoals de kliffen van Moher.

 1. Wandeling langs de kustlijn

Vanuit het bezoekerscentrum gaan er verschillende wandelpaden van in totaal 800 meter langs de kliffen. Tussen Doolin en Liscannor loopt echter een groter wandelpad, de Cliffs of Moher Coastal Walk (bekijk ligging). Dit verbluffend mooie pad loopt langs de gehele kliffen.

 • In totaal is de wandeling 20 kilometer lang en duurt het ongeveer 4,5 uur om deze te voltooien.
 • De wandeling loopt echter buiten beveiligde paden om en gevaarlijke stukken worden niet altijd even goed aangegeven.

OVERNACHTINGSTIP: Wie deze trail graag zelf wilt wandelen, kan best overnachten in Doolin, onze aanrader: Twin Peaks B&B.

 1. Bewonder de Cliffs of Moher vanop het water

Een wandeling langs de rand van de kliffen is absoluut een aanrader, maar ook een boottocht waarbij de kliffen vanaf het water kan bewonderen, is de moeite! Wanneer je de wandelpaden volgt, zie je de kliffen namelijk van bovenaf, maar de spectaculaire omvang van de kliffen zie je pas echt wanneer je er met een bootje langs vaart.

 • Dagelijks kan je aan boord stappen van verschillende veerboten naar de Aran Islands, waarbij langs de kliffen wordt gevaren.
 • Ook vertrekken er cruises naar de kliffen vanuit Doolin en Liscannor.
 • Vanuit Carrigaholt en Kilrush kan je dan weer mee op een dolfijnentocht.

BOOTTOCHT VANUIT GALWAY: Boek hier je boottocht naar de kliffen van Moher vanuit Galway.

 1. De kliffen van Moher als filmdecor voor Harry Potter

Harry Potter liefhebbers, zullen deze plek wellicht herkennen uit "Harry Potter en de Halfbloed Prins". Herinner je de scène waarin Perkamentus en Harry samen naar een grot reizen om een van Voldemorts Gruzielementen te vinden? Wel, die scène werd opgenomen in een van de grotten bij de Cliffs of Moher. Daarnaast werden de kliffen ook gebruikt als filmdecor voor 'The Princess Bride' en 'Lord Of The Rings'.

Hieronder zie je alvast het fragment uit Harry Potter and the Half-Blood Prince

 1. The Burren

De kliffen van Moher zijn onderdeel van het Burren and Cliffs of Moher Geopark, een beschermd gebied van 15 hectare. Een bezoek aan de kliffen is dan ook goed te combineren met een bezoek aan deze bijzondere regio.

Het uitgestrekte karstlandschap, ontstaan waar kalksteen wordt opgelost door zure regen en grondwater, maakt het tot een van de meest fascinerende landschappen van Ierland. Het is beroemd om zijn rotsachtige landschap, duizenden archeologische vindplaatsen en unieke landbouwtradities. Enkele must-see plekjes in de Burren zijn de Poulnabrone Dolmen, Fanore Beach en de Aillwee Caves. Meer info op de website.

EXCURSIE: Bezoek de Burren met een tour vanuit Galway of Dublin, bekijk hier alle mogelijkheden vanaf € 35 voor deze daguistap.

 1. Wat zijn de openingsuren van de Cliffs of Moher?

 • De Cliffs of Moher en het bijbehorende bezoekerscentrum zijn het hele jaar door te bezoeken behalve op 24, 25 en 26 december.
 • De kliffen zijn van november tot en met februari tussen 9u en 17u te bezoeken.
 • In maart, april, september en oktober tussen 8u en 19u.
 • En van mei tot en met augustus tussen 8u en 21u.
 • De Cliffs of Moher kunnen bij extreme weersomstandigheden ook binnen de openingsuren alsnog gesloten worden.
 • O’Brien’s Tower is ook dagelijks geopend, maar hiervan kunnen de openingsuren variëren. Zo kan de toren eerder sluiten in verband met het weer of om operationele redenen.
 • Meer info op de website.
 1. Wanneer kan je de kliffen het best bezoeken?

 • In de zomermaanden juli en augustus worden de kliffen het drukst bezocht, maar de maanden april tot en met juni en september zijn ook altijd redelijk druk.
 • Het is dan ook aan te raden om buiten het hoogseizoen of in april, mei of september de kliffen te bezoeken.
 • Buiten de schoolvakanties om zijn weekenden drukker dan andere dagen.
 • Dagelijks worden de kliffen het drukst bezocht tussen 11u en 16u.
 • Net na openingstijd en aan het einde van de dag is het een stuk rustiger bij de kliffen.
 1. Boek je tickets voor een bezoek aan de Cliffs of Moher

Toegang tot de Cliffs of Moher kunnen ter plekke bij de parkeerplaatsen en het bezoekerscentrum verkregen worden, maar kan je ook online boeken (onze aanrader).

 • Een ticket voor volwassenen kost €8, voor studenten €7 en voor senioren €5.
 • Kinderen onder de 16 jaar mogen gratis naar binnen.
 • In de toegangsprijs zit de toegang tot het bezoekerscentrum en tot de kliffen inbegrepen, maar ook de parkeerkosten.
 • Ook kan je hierbij een informatiebrochure in het Engels, Iers, Nederlands, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Zweeds, Pools, Russisch, Chinees of Japans krijgen.
 • De toegangskosten worden gebruikt om de Cliffs of Moher te kunnen beschermen.
 • Toegang voor O’Brien’s Tower kost €4 per persoon. Kinderen onder de 16 jaar mogen gratis de toren bezoeken.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Hoe bereik je de Cliffs of Moher?

Met het openbaar vervoer

 • De Kliffen van Moher zijn te bereiken met de Bus Éireann (meer info).
 • Route 350 van deze bus gaat van het Galway busstation langs de kliffen naar Ennis.
 • Deze bus gaat dagelijks drie keer heen en weer tussen de twee plaatsen, met in de zomer soms wel vijf keer per dag.

Of toch liever met de auto?

 • Met de auto zijn de Kliffen van Moher via de R478 te bereiken. Deze weg is een onderdeel van de Wild Atlantic Way.
 • Rij je deze route niet, dan kan je vanuit Galway eerst de N67 naar het zuiden volgen en voorbij Lisdoonvarna afslaan op de R478.
 • Vanuit Limerick volg je eerst de N18 naar het noorden, waar je vervolgens bij Ennis naar de N85 afslaat.
 • Bij Ennistimon sla je vervolgens even af op de N67 naar Lahinch, waar je de R478 op kan.
 • Parkeren kan op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum (bekijk ligging).

Boek een georganiseerde tour naar de kliffen

Beschik je niet over vervoer ter plaatse, dan kan je natuurlijk ook een georganiseerde tour boeken, bekijk de mogelijkheden hieronder:

 1. Wat is de ligging van de kliffen van Moher op de kaart?

De Kliffen van Moher bevinden zich aan de westkust van Ierland, in het graafschap Clare. Ze liggen ongeveer 14 km ten zuiden van de stad Ennistymon en ongeveer 8 km ten noorden van het plaatsje Lahinch. Vanaf het stadje Galway is het ongeveer anderhalf uur rijden. Je kan de kliffen van Moher bezoeken tijdens een dagtour of als tussenstop op onze rondreis door Ierland.

 1. Info & tips voor je bezoek aan de kliffen

 • De wandelpaden langs de kliffen zijn geasfalteerd en rolstoelvriendelijk.
 • Er zijn verschillende picknickplekjes voorzien, je kan ook je eigen picknick box laten samenstellen door het café (telefoontje naar +353 065 70 80 908 of via mail).
 • Neem afval mee en deponeer in een van de vele prullenbakken om de natuur netjes te houden.
 • Goede wandelschoenen zijn aangeraden en neem voor de zekerheid een regenjas mee. Het weer kan soms snel omslaan.
 • Op bepaalde plekken is het mogelijk om direct langs de kliffen te wandelen. Wanneer je dit van plan bent dien je goed op te letten en op gepaste afstand van de afgrond te blijven. De Cliffs of Moher worden soms ook op lijsten met de dodelijkste natuurlijke bezienswaardigheden gezet.
 • Het kan zeer hard waaien op de kliffen wat voor gevaarlijke situaties zou kunnen zorgen. Bij het bezoekerscentrum en de parkeerplaatsen staan verschillende boorden die een status aangeven.

Belangrijk: houd rekening met de weersomstandigheden bij de Cliffs of Moher

 • ‘Status Yellow’: houdt in dat de weersomstandigheden redelijk heftig zijn en dat bezoekers extra goed op moeten letten, maar dat het wel mogelijk is om naar de kliffen te lopen.
 • ‘Status Orange’: geeft aan dat de weersomstandigheden te heftig zijn om de kliffen te bezoeken en dat het voor bezoekers niet veilig is. Hierbij blijft het bezoekerscentrum nog wel open. Bij ‘Status Orange’ is het echt te gevaarlijk bij de kliffen en zijn de eventuele bezoekers geëvacueerd. Het bezoekerscentrum is daardoor ook gesloten.
 1. Waar overnachten nabij Cliffs of Moher?

De regio rond de Cliffs of Moher is bezaaid met charmante kleine stadjes en dorpjes zoals Liscannor en Doolin waar je kan overnachten. Hieronder alvast enkele van onze aanraders om te verblijven in de buurt van de kliffen van Moher of bekijk meteen het volledige aanbod hier.

 • Doolin: Twin Peaks B&B ligt op 10 minuten rijden van de kliffen en biedt ruime kamers met een traditionele inrichting en iedere ochtend een heerlijk ontbijt.
 • Doolin: Blue Ocean is rustig gelegen, op 3,9 km van kliffen van Moher. Deze accommodatie biedt prachtig panoramisch uitzicht op de oceaan en een lekker ontbijtje.
 • Galway: Park House Hotel combineert de warmte en persoonlijkheid van een boetiekhotel met de luxe van een viersterrenaccommodatie. Geniet van een aangenaam verblijf en ontspan in de Boss Doyle's Bar, waar er altijd ambiance is! Naast het hotel is het toeristenbureau waar je excursies kan boeken naar o.a. Connemara of de Cliff of Moher.
 1. Filmpje: breng een bezoek aan de Cliffs of Moher

Benieuwd naar hoe de Cliffs of Moher eruit zien? In deze video nemen we je mee naar deze kliffen in Ierland. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar de Cliffs of Moher moeten afreizen.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 februari 2024 - Michelline Loones

een zeer interessante en informatieve gids met tal van tips voor een prachtige reis naar het wondermooie Ierland!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?