10 x typisch Ierse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x typisch Ierse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

25 juli 2023 in Ierland0 reacties

Ben je van plan om binnenkort eens naar Ierland te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! Ierland kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Ierse eetcultuur en de Ierse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

Maak kennis met de Ierse keuken

Wanneer je op vakantie bent in Ierland, moet je je zeker laten verrassen door de rijke smaken die het land te bieden heeft. In Ierland zijn ze trots op hun traditionele keuken. Je geniet er van verse en pure producten zoals lams- en rundsvlees, ambachtelijke kaas en vers gevangen vis. De Ierse keuken is eenvoudig maar smaakvol. Zo maken ze van bescheiden ingrediënten als aardappelen en groenten, heerlijke gerechten.

Zoals je misschien wel weet is het ontbijt in Ierland heel belangrijk. Straks lees je meer hierover. De lunch is de minst belangrijke maaltijd. Vaak kiezen ze voor een verse salade of een sandwich met seizoensgroenten. Bij het diner wordt er vaak gekozen voor een heerlijk Iers stoofpotje.

Dineren in een gezellige Ierse pub

Het is niet abnormaal om in een pub te eten. In de Ierse pubs heb je vaak een uitgebreide menukaart die je doet watertanden. Het is bovendien ook super gezellig om hier te eten! Zo treden er rond etenstijd ook vaak bandjes op die zorgen voor extra sfeer. Je hoeft dus niet per se naar een fancy restaurant te gaan om eens lekker en gezellig te gaan eten.

Aardappelen en Irish stew

Tijdens je rondreis door Ierland zal je vaak gerechten met aardappelen tegenkomen. Dit komt omdat de Ieren ontzettend graag en veel aardappelen eten. Ze worden dan ook in alle vormen geserveerd. Denk maar aan een lekkere aardappelpuree, aardappel-pannenkoekjes en zelfs aardappelbrood! Daarnaast is de Irish stew ook een heel populair gerecht. Benieuwd naar wat deze keuken nog meer te bieden heeft? Ontdek het allemaal in deze uitgebreide blogpost!

  1. Opstaan met een klassiek Iers ontbijt

Je houdt ervan of niet, maar ontkomen doe je er alleszins niet aan tijdens je vakantie in Ierland. Je vindt de Irish breakfast namelijk overal. Een volledig Iers ontbijt is niet alledaags en het is ook niet geschikt voor mensen met een gevoelige maag. Er zijn allerlei variaties van het ontbijt, afhankelijk van het gebied waar je naartoe reist.

Maar over het algemeen ziet het ontbijt er bijna altijd hetzelfde uit. Het typisch Ierse ontbijt bestaat uit bacon, eieren, worstjes, black pudding (soort bloedworst), gebakken bonen in tomatensaus, toast, champignons en gefrituurde tomaten. En daar worden natuurlijk ook nog lekkere gebakken aardappelen bij geserveerd. Wanneer je dit royale ontbijtje binnen hebt, heb je ongetwijfeld energie voor een hele dag.

  1. Iers stoofpotje

Ah, de Ierse klassieker. Irish stew is zonder twijfel het beroemdste gerecht uit de Ierse keuken. Deze lekkere stevige stoofpot barst van de smaak en garandeert een stevige maaltijd. Een Ierse stoofpot kent vandaag de dag heel wat varianten maar de meeste koks gebruiken het traditionele recept waarbij lams- of schapenvlees, aardappelen, wortelen en uien de basis ingrediënten zijn. Verder worden er nog kruiden zoals tijm, peterselie en laurierblaadjes en een bouillon aan toegevoegd om de stoofpot meer smaak en diepte te geven. Het is het ideale gerechtje voor op een donkere en koude winterdag.

  1. Oesters met of zonder dressing

De ongerepte kustlijn rond Ierland (Galway) is de thuisbasis van enkele van de beste zeevruchten. Niet voor niets dat wat je op je bord geschoteld krijgt, grotendeels uit de zee komt. Zo zijn oesters ook heel populair in Ierland. De Ierse oesters staan bekend om hun topkwaliteit en bijzondere smaak.

Oesters worden vers gegeten en worden daarom pas vlak voordat je ze eet geopend. Ze worden meestal geserveerd op ijs zodat ze zolang mogelijk vers blijven. Ieren eten dit traditioneel zonder enige toevoeging maar voor de toeristen is er vaak wel een dressing voorzien. Oesters worden trouwens vaak weggespoeld met Ierse stout.

Wil je graag een rondreis maken door Ierland? Met onze 16-daagse autovakantie door Ierland kom je alvast langs de mooiste plekjes van het land.

  1. Colcannon

Een andere traditioneel Iers stoofpotje is Colcannon. Colcannon is de Ierse versie van onze boerenkoolstamppot. Wanneer er geen boerenkool in voorraad is, wordt er groene kool gebruikt. Het is een simpel gerechtje waarbij aardappelen gestampt worden.

Om de Ierse boerenkool op smaak te brengen, wordt er zeezout, verse nootmuskaat en prei aan het gerecht toegevoegd. Meestal wordt op het bord een kuiltje gemaakt voor de jus die bestaat uit gesmolten boter. De stamppot wordt gegeten met saucijzen of vette ham.

  1. Sodabrood

Ierland heeft een heerlijke broodtraditie en overal op het eiland kan je proeven van versgebakken sodabrood. Soda broodrecepten zijn generaties lang doorgegeven. Het is een broodje dat dat gezuurd wordt met iets anders dan gist, namelijk baking soda (zuiveringszout). De andere ingrediënten dat het broodje bevat zijn meel, karnemelk en zout. Sommigen voegen er nog wat extra’s aan toe. Het broodje komt zowel in bruine als witte variëteiten voor.

Wil je graag zoveel mogelijk van Ierland zien? Download onze gratis preview reisgids Ierland en ontdek alvast een paar mooie plekjes.

  1. Irish Coffee

Mmmm een Irish Coffee, deze heeft niet veel meer uitleg nodig. Het straffe degustiefje is wereldwijd bekend en geliefd bij heel wat mensen. Het is een lekkere combinatie van straffe koffie, Irish whiskey en room. Het is echter de bedoeling dat men de koffie “zwart” houdt. De room mag zich dus niet vermengen met de koffie. Het verplaatsen of uitserveren van een gevuld glas moet daarom voorzichtig gebeuren.

Er wordt dan ook geen lepel bij een Irish Coffee egeven. Het is net de bedoeling dat de hete sterke zwarte koffie onder de koele room vandaan gedronken wordt. Heerlijk als je jezelf even wilt verwarmen op een koude winterdag.

  1. Guinness

Ook de Guinness zal je bekend in de oren klinken. Het Ierse biertje komt oorspronkelijk uit Dublin. Het lijkt een zwart biertje maar eigenlijk is het Ruby Red. Deze bijzondere kleur komt door de toevoeging van geroosterde gerst. Bij het tappen van een Guinnessbiertje is het de bedoeling dat je geen schuim hebt en het bier tot aan het randje tapt. Tijdens een avondje uit in een van de gezellige pubs, moet je zeker eens een Guinness bestellen.

Onze tip: Bezoek zeker eens het Guinness Storehouse en de Jameson Whiskey Distillery. Bestel je tickets voor het Guinness Storehouse online op voorhand. Ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring.

  1. Boxty

Een ander gerechtje dat je in Ierland zeker eens moet proeven is een Boxty. De dag van vandaag zijn er diverse soorten maar Boxty is een soort pannenkoek van fijn geraspte aardappelen. Deze traditionele Ierse aardappelpannenkoek wordt ook nog gefrituurd en op smaak gebracht met peper en zout. De boxty bak je dus in een friteuse, maar je kan hem evengoed in een koekenpan bakken. Men serveert de pannenkoek met kleine bijgerechten als appelmoes, tomaten en saucijzen.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan dit prachtige land? Bekijk onze favoriete hotels en B&B's in Ierland.

  1. Coddle

Coddle is een Iers gerecht dat vaak gemaakt wordt om de restjes op te eten. Er is dus geen specifiek recept voor dit gerecht. Het bestaat meestal uit lagen van grof gesneden (varkens)worst en plakjes dun gesneden rugspek met grove aardappelen, gesneden ui, zout, peper en kruiden zoals peterselie. Het gerechtje wordt gestoofd in de bouillon die ontstaat door de stukjes spek en worstjes te koken. Zo krijg je een lekker smaakje. Coddle wordt beschouwd als Iers comfortfood en is makkelijk te bereiden.

  1. Barmbrack

Barmbrack is een fruitig broodje dat gesmoord wordt in boter. Het ideale tussendoortje voor bij een kopje thee. Het deeg van het broodje is zoeter dan sandwichbrood, maar niet zo rijk als die van een cake. Daarnaast bevat het broodje vaak een mix van rozijnen, gekonfijte schil (welke soms geweekt wordt in zwarte thee en whisky) en gemengde kruiden.

Weetje: Het brood wordt in Ierland geassocieerd met Halloween. Tijdens deze periode wordt een item (vaak een ring) in het brood geplaatst. De persoon die dit item ontvangt, wordt als gelukkig beschouwd
  1. Sluit je dag af met een klassieke Ierse Whiskey

Hoe kan je je dag beter afsluiten dan met een klassieke Ierse Whiskey? Deze sterkedrank staat onlosmakelijk verbonden met Ierland. Whiskey groeide in Ierland in enkele eeuwen tijd uit tot een immens populaire drank. Het is een sterkedrank die gedistilleerd wordt uit gegist graanbeslag en gerijpt wordt op houten vaten. De smaak van de Ierse whisky's staan bekend als rijk en krachtig.

Benieuwd naar de whiskey stokerijen in Ierland? Lees onze blogpost en ontdek welke whiskey stokerij je zeker moet bezoeken.

In Dublin worden de beroemdste whiskey’s van het eiland geproduceerd. De Jameson Whiskey is de bekendste en de best verkochte Ierse whiskey ter wereld. Aan het einde van de 19e eeuw waren er talloze whiskydistilleerderijen, met name in het district Liberties. Vanwege de burgeroorlog en de drooglegging werden veel distilleerderijen gedwongen om te sluiten. Vandaag de dag is Ierse whiskey echter springlevend met nieuwe merken die opkomen zoals Teelings en Pearce Lyons & Slane Irish Whiskey.

Je bent in Ierland eigenlijk nooit ver van een distilleerderij vandaan. Naast alle prachtige natuur, ruige kustgebieden en bijzondere kastelen die Ierland te bieden heeft kan een bezoek aan een whiskey stokerij eigenlijk ook niet missen als Ierland bezoekt! Boek je whiskey-rondleiding in Ierland op voorhand en geniet ten volle van je uitstap.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?