15 bezienswaardigheden in Dublin bezoeken tijdens je citytrip + hidden spots!
De mooiste bezienswaardigheden voor je stedentrip Dublin + hidden spots
Dublin is als Ierse hoofdstad een centrum van kunst, cultuur en entertainment, met een rijke, gastvrije sfeer en een meeslepende geschiedenis. Het is een fijne stad om in te vertoeven, en heeft bovendien een lange en interessante geschiedenis. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de belangrijkste bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je citytrip Dublin.
Maar ook tips om te overnachten en geld te besparen.
Tickets & tours Dublin
Inhoud artikel
Trinity College en het Book of Kells
Trinity College is de oudste universiteit van Ierland en een van de oudste universiteiten van Groot-Brittannië. Deze protestantse universiteit werd gebouwd in 1592 in opdracht van koningin Elizabeth I van Engeland, op de site van een vroegere Augustijnenklooster.
Breng tijdens je citytrip Dublin zeker een bezoek aan haar bibliotheek. Omdat deze ook een wettelijk depot is, bevat ze in totaal zo'n 4,5 miljoen geprinte boeken en manuscripten, waaronder het Book of Kells, een knap bewaard manuscript uit 800 na Christus met prachtige kalligrafie. Je kan het Book of Kells bezoeken. Het ticket biedt ook toegang tot de Long Room, de indrukwekkende leeszaal (18de eeuw) van de bibliotheek, met meer dan 200.000 oude teksten.
Koop best je ticket op voorhand online. Dat is niet alleen goedkoper, maar zo vermijd je ook de wachtrijen die op piekmomenten kunnen oplopen.
Je kan ook een rondleiding van Trinity College zelf volgen. Ga gewoon naar de toegangspoort en koop een kaartje voor de eerstvolgende rondleiding bij één van de enthousiaste studenten.
Ierse geschiedenis in Kilmainham Gaol
Kilmainham Gaol is een vroegere gevangenis die zijn deuren opende in 1796. In de eerste jaren waren publieke ophangingen vlak voor de 'gaol' ('jail' - gevangenis) geen ongewoon zicht, maar vanaf 1820 zakte het aantal executies drastisch.
De levensomstandigheden in de gaol waren afschuwelijk. Alle gedetineerden, zowel mannen, vrouwen als kinderen, werden per 5 in een cel opgesloten, met slechts één kaars die hen twee weken lang moest voorzien van licht en warmte. Kinderen werden gearresteerd voor kruimeldiefstallen. De jongste gevangene was naar verluidt nauwelijks 7 jaar. Veel van de volwassen gedetineerden werden later gedeporteerd naar Australië.
In 1916 werden bijna alle nationalistische leiders van de Paasrevolutie hier opgesloten en zonder pardon geëxecuteerd, wat de publieke opinie nog meer opzette tegen de Britse kolonisatie.
Proef Guinness in het Guinness Storehouse
Op citytrip in Dublin of op rondreis door Ierland, proef dan zeker een Guinness! In de Guinness Storehouse kom je alles te weten over dit typische bier.
De Guinness-brouwerij werd in 1759 opgestart door de toen 34-jarige Arthur Guinness. Aanvankelijk werd er 'ale' gebrouwen, maar vanaf 1770 veranderde de productie naar donker bier. Deze bijzondere kleur komt door de toevoeging van geroosterde gerst.
Voor wie zelf aan de slag wil gaan: Guinness kent 4 ingrediënten: gerst, hop, gist en water (uit de Wicklow Mountains, gelegen net onder Dublin). Boek je tickets online en krijg je eerst glas gratis!
Het iconische General Post Office
Nog gelinkt aan de Paasrevolutie uit 1916 is het iconische General Post Office. Dankzij zijn 67 m lange voorgevel en Ionische zuilengang met gigantische pilaren is het één van de meest herkenbare gebouwen in de stad. Het gebouw werd in amper 3 jaar gebouwd en werd voltooid in 1818.
Het gebouw is vooral bekend als voormalig hoofdkwartier van de leiders van de Paasopstand in 1916. Tijdens de opstand werd het door een brand bijna volledig vernield. De heropbouw gebeurde pas bij de start van de Ierse Vrijstaat-regering. Het gebouw staat vooral symbool voor het Ierse nationalisme. Een bezoekerscentrum binnenin herdenkt de opstand van 1916. Boek je toegangsticket online.
Verken de crypte van Christ Church Cathedral
Christ Church Cathedral is de oudste van twee middeleeuwse kathedralen in Dublin. Hij werd gebouwd rond 1030 nadat de Vikingkoning, Sigtrygg Silkbeard, in 1028 op bedevaart naar Rome was geweest. In de 19de eeuw was de kathedraal in zeer slechte staat en onderging ze grote renovaties. Daardoor is het vandaag de dag erg moeilijk te zeggen welke delen ook echt uit de middeleeuwen dateren en welke Victoriaanse pastiches zijn.
In ieder geval heeft de kerk veel interessante architecturale kenmerken, bezoek tijdens je citytrip Dublin zeker de crypte. In Christ Church Cathedral vind je de grootste crypte van Ierland én alle Britse eilanden. Ze is zeker een bezoekje waard. Let er ook op twee ongewone bewoners: een gemummificeerde kat en rat, die de bijnaam ‘Tom en Jerry’ kregen en uitgedroogd werden gevonden in een orgelpijp.
Je kan gratis de mis bijwonen of bidden. Voor een bezoek aan de crypte en andere bezienswaardigheden, moet je echter wel inkom betalen.
Christ Church Cathedral komt voor in verschillende films en tv-programma’s, zoals The Tudors. Boek je tickets online.
Vikingen in Dublinia en uitzichten vanop de St Michael's Tower
Net naast Christ Church Cathedral ligt Dublinia. Dit interactieve museum geeft een historisch gedetailleerd beeld van hoe Dublin eruitzag tijdens de middeleeuwen en ten tijde van de Vikingen. Je kan er ook genieten van een prachtig uitzicht over de stad vanuit de St Michael’s Tower die 96 treden telt en nog dateert uit de middeleeuwen.
Bezoek Jonathan Swift in St Patrick's Cathedral
De andere middeleeuwse kathedraal van Dublin is St. Patrick's Cathedral. Net als Christ Church is ze protestants.
St. Patrick's is de grootste kathedraal van Ierland, en werd gebouwd naast een heilige bron waar Saint-Patrick rond 450 na Christus gelovigen gedoopt zou hebben. Omdat deze plek nogal gevoelig is voor overstromingen, werd hier geen crypte gebouwd.
Auteur Jonathan Swift, bekend van Gulliver's Reizen, was van 1713-1745 deken van de kathedraal. Hij ligt hier ook begraven, volgens de legende rechtop, omdat hij schrik had dat hij anders bij een overstroming anders zou wegspoelen...
Uitgaan en cultuur in Temple Bar
De omgeving van Temple Bar wordt gepromoot als Dublins culturele centrum. De wijk heeft een bruisend nachtleven dat vooral bij toeristen die Dublin bezoeken erg populair is.
De naam 'Temple Bar' is enerzijds een hommage aan de gelijknamige buurt in Londen, en anderzijds een eerbetoon aan een van de meest prominente families die hier in de vroege 17de eeuw leefde. Sir William Temple was van 1609-1627 provoost van Trinity College. Check online voor speciale acties en tours (bespaar).
Tegenwoordig bevinden zich veel grote Ierse culturele instituten in deze omgeving, onder andere het National Photographic Archive, het Irish Film Institute, de Irish Stock Exchange en de Central Bank of Ireland. Als je hier op zaterdag of zondag bent, neem dan zeker eens een kijkje op de Temple Bar Book Market op het Temple Bar Square. Elke zaterdag kan je ook de Temple Bar Food Market bezoeken op het Meetinghouse Square.
Shop till you drop in de bruisende Henry Street
Meer dan 33 miljoen mensen per jaar bezoeken Henry Street, Dublins meest populaire winkelstraat. Je vindt er een grote verscheidenheid aan winkels en een bruisend straatleven met tal van straatartiesten zoals muzikanten, dichters en mimespelers die maar al te graag aan de winkelende voorbijgangers hun kunsten tentoonstellen.
De straat werd ontwikkeld door de plaatselijke grondbezitter Henry Moore, Graaf van Drogheda. Hij leende zijn naam aan vele straten in en rond de stad. Zo is er niet alleen Henry Street, maar ook Moore Street, Earl Street of Lane (vandaag de dag is dit Henry Place) en Drogheda Street.
Wandel over de Ha'penny Bridge
Ha'penny Bridge was de eerste ijzeren brug over de Liffey en werd gebouwd in 1816. Oorspronkelijk werd de brug de Wellington Bridge genoemd, naar de hertog van Wellington, die geboren is in Dublin. De naam werd veranderd naar de Liffey Bridge. Dit is nog steeds de officiële naam, hoewel de meeste mensen de brug vooral kennen als de Ha’penny Bridge.
Vóór de bouw van de brug werden passagiers de rivier overgezet met oude ferry’s. Op een bepaald moment werden de ferry’s afgekeurd en William Walsh, de baas van de ferrydienst, had de keuze tussen de ferry's laten repareren of een brug te bouwen. Walsh koos voor de brug en mocht 100 jaar lang een ha-penny (een halve penny) tol vragen aan iedereen die de brug overstak. De tol werd opgeheven in 1919, maar de naam is blijven hangen.
De brug werd gerenoveerd in 2001 en opnieuw in zijn oorspronkelijke witte kleur geverfd.
Spot Leprechauns in het National Leprechaun Museum
Het National Leprechaun Museum is het eerste museum dat gewijd werd aan de Ierse folklore en mythologie. De Ieren vertellen al meer dan 1000 jaar verhalen over leprechauns (kleine, ondeugende kabouters).
In dit museum krijg je de volledige geschiedenis van de wezentjes te zien, van hun eerste verschijning in de 8ste eeuw tot de huidige voorstellingen, met heel wat avontuur tussenin. Er zijn op vrijdag en zaterdag ook avondbezoeken mogelijk. Meer info op de website.
Dublin Castle
Dublin Castle is een van de belangrijkste trekpleisters van Dublin. Het is niet één apart complex, maar bestaat uit meerdere gebouwen. De meeste hiervan dateren uit de 18de eeuw, maar een van de gebouwen staat er al sinds de regeerperiode van King John, de eerste Lord van Ierland.
- Oorspronkelijk had het kasteel een sterk Normandisch uitzicht. Vandaag de dag is enkel de Record Tower, gebouwd rond 1228-1230, het enige overblijfsel van het oorspronkelijke kasteel.
- De Britse Regering in Ierland was ooit gevestigd op deze site, en tegenwoordig is het een belangrijk gebouwencomplex van de Ierse Regering.
- Je kan er gratis de Chester Beatty Library en het Revenue Museum (Belasting Museum) bezoeken, of een (betalende) begeleide tour volgen langs de State Apartments, de Medieaval Undercroft en de Chapel Royal, ook gebruikt als decor in heel wat tv-series.
TIP: Wil je graag meer te weten komen over het Dublin Castle en de Book of Kells? Koop hier je ticket voor een rondleiding.
Mummies en Händel in St Michan's Church
De protestantse St. Michan’s Church dateert uit 1686. De grond waarop de kerk gebouwd is, wordt al sinds de oprichting van een Noorse kapel in 1095 als bidplaats gebruikt.
De ietwat simpele buitenkant van de kerk staat in sterk contrast met het indrukwekkende interieur. Je vindt er prachtig houtsnijwerk en een orgel uit 1724, dat naar verluidt door Händel gebruikt werd om Messiah te componeren.
De grafkelders van de kerk bevatten een grote hoeveelheid gemummificeerde overblijfselen. Deze werden uitermate goed bewaard door de unieke atmosfeer in de kerk, gecreëerd door de kalkstenen muren en de droge lucht.
De kerk en haar grafkelders zijn open voor het publiek. Aangezien de kerk nog steeds in gebruik is als gebedshuis, is ze niet toegankelijk op zondagen.
In Dublin's fair city... Molly Malone
Molly Malone heeft een plaatsje in het hart van elke Dublinner, ook al heeft ze waarschijnlijk nooit echt bestaan. Molly Malone is een personage uit het liedje In Dublin’s Fair City – ook gekend als Cockles and Mussels. In het lied is Molly een visverkoopster die haar waar aan de man brengt in de straten van Dublin. Ze sterft helaas jong aan de gevolgen van koorts.
“In Dublin’s fair city, where the girls are so pretty…”, zoals het lied gaat, blijkt ook vandaag nog heel toepasselijk. De boezem van Molly’s standbeeld is al zo vaak betast, dat het brons er stilaan aan het verdwijnen is.
Dublin City Hall of Royal Exchange
Dublin City Hall, oorspronkelijk de Royal Exchange, werd gebouwd tussen 1769 en 1779. Het is een belangrijk voorbeeld van 18de-eeuwse neoklassieke stijl. De witte buitenkant is gemaakt van Portlandsteen, afkomstig van een steengroeve in Dorset, Engeland. De Royal Exchange werd gebouwd als een ontmoetingsplaats voor zakenlui en handelaars uit Dublin. In de jaren vijftig van de 19de eeuw, werd het gebouw in gebruik genomen door het burgerlijk bestuur. In 1852 werd het bij de eerste bijeenkomst van het stadsbestuur omgedoopt tot ‘City Hall’.
Tijdens de Paasopstand van 1916 werd City Hall gebruikt als garnizoen voor het Irish Citizen Army. Aan het begin van de 21ste eeuw werd het gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke staat van de 18de eeuw. De Dublin City Council heeft prijzen gewonnen voor het behoud van dit architecturaal pareltje. Toegang tot City Hall is momenteel gratis.
Hoe geld besparen in Dublin?
Wil je graag ten volle van Dublin genieten en meerdere monumenten en attracties bezoeken? Dan is de aankoop van de Dublin Pass de beste optie. Hiermee kan je gratis de bus nemen en meer dan 30 attracties bezoeken. Boek je ticket online.
Wil je graag ook enkele uitstappen doen vanuit Dublin en zo het fantastische Ierland ontdekken? Lees dan zeker onze blog met daguitstappen vanuit Dublin.
Waar overnachten in Dublin?
Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf of citytrip in Dublin? In het stadscentrum zijn er heel wat hotels te vinden en dit in alle prijscategorieën. In de omgeving van Temple Bar en Trinity College kan je het grootste aanbod vinden. Zoek hier snel je hotel!
Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.