Dingle Peninsula in 9 x bezienswaardigheden: Voel de magie + route

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dingle Peninsula in 9 x bezienswaardigheden: Voel de magie + route

25 juli 2023 in Ierland1 reactie

Ontdek het mooie Dingle Peninsula, en zijn bijzondere mix van kliffen en zandstranden waar veel Europese landen jaloers op mogen zijn.
Deze regio barst van de Ierse geschiedenis, taal en cultuur. Het is één van de weinig plekken in Ierland waar ook nog actief Gaelic of Iers gesproken wordt.

Het Dingle schiereiland is heel gemakkelijk via een rondrit over de kronkelige wegen te bezoeken. Nog op zoek naar inspiratie? Dankzij dit handige overzicht van onze favoriete bezienswaardigheden weet je zeker dat je niets mist tijdens je rondreis!

Inhoud artikel

 1. Dingle, het hart van het schiereiland

Dingle is een kleurrijk stadje met een artistieke en licht alternatieve vibe. Het is het middelpunt van het Dingle-schiereiland, en een ontmoetingsplek voor artiesten, vaklui, muzikanten en alternatieve denkers, die dit schiereiland als hun thuis gekozen hebben. Het is ook de meest toeristische plaats van de streek, met veel drank- en eetgelegenheden en leuke winkeltjes.

Wie weet spot je bij je bezoek wel Fungie, de dolfijn die al sinds 1983 in de haven wordt gespot en vaak menselijk contact opzoekt.

 1. Het uitzicht bij Eask Tower

Eask Tower is een stevige, stenen toren die gebouwd werd in 1847 om binnenkomend zeeverkeer in de haven van Dingle te leiden. Op de top van de toren staat een houten “hand” of “wegwijzer” die schepen de weg naar de haven wijst. De bouw van de toren verschafte broodnodig werk tijdens de grote Ierse Hongersnood.

Vanop de top van Carhoo Hill, waarop Eask Tower staat, heb je een mooi uitzicht over het schiereiland en de eilanden in de omgeving.

 1. De bijzondere clochan van Fahan

In Fahan vind je een intrigerende verzameling beehive huts (bijenkorfhutten) of clochan, zoals ze lokaal genoemd worden. Deze clochan zijn koepelvormige, stenen hutten waarvan niet geweten is hoe oud ze precies zijn. Dit soort constructies werd namelijk gebouwd van in de Neolithische tijden tot diep in de 20ste eeuw.

Sommige van deze hutten, in totaal zo’n 400, zijn waarschijnlijk gebouwd door monniken/kluizenaars, maar de algemeen aanvaarde theorie is dat de meeste gebouwd werden door landbouwers, als tijdelijk onderkomen.

Enkele van de clochan in Fahan zijn gegroepeerd in steenringforten. Dit maakt hen tot de meest opmerkelijke van Ierland.

 1. Coumeenoole Beach, fantastische uitzichten en sterke stromingen

Coumeenoole Beach is één van de mooiste stranden van het Dingle Peninsula. Het is vooral gekend als een filmlocatie van Ryan’s Daughter. De geweldige uitzichten gaan hier gepaard met “geweldige” stromingen, dus hoewel dit een ideale plek is voor een strandwandeling, is zwemmen absoluut niet aangeraden.

Hoewel het weer hier buiten het zomerseizoen (en soms ook in de zomer) behoorlijk wild en winderig kan zijn, heb je dan wel het voordeel dat je dan deze prachtige locatie bijna helemaal alleen voor jezelf hebt. Misschien handig om weten: er zijn picknick plaatsen voorzien.

 1. De onbewoonde Blasket Islands

De Blasket Islands bevatten 6 hoofdeilanden, waarvan Great Blasket Island het belangrijkste is. Op deze eilanden leefden heel lang mensen die voornamelijk Iers (Gaelic) spraken. Aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw verschenen veel studies en boeken gewijd aan de bewoners en het leven op de eilanden. Great Blasket Island was ook de thuishaven van verschillende bekende Ierse taalkundigen.

In 1953 besliste de regering om de eilanden te ontruimen, omdat de veiligheid van de bewoners niet langer gegarandeerd kon worden. Sindsdien zijn ze officieel onbewoond.

Wil je de Blasket eilanden bezoeken? Een ferry brengt je vanuit Dunquin naar Great Blasket Island.

 1. Het vroegmiddeleeuwse Riasc Monastic Settlement

De overblijfselen van het oude Riasc Monastic Settlement dateren waarschijnlijk uit de 6de eeuw. De ruïnes omvatten clochans, een vierkante bidkapel en 10 gegraveerde stenen platen. Op één van deze platen, de indrukwekkende Riasc Stone, vind je ook spiraalvormige ornamenten en gegraveerde initialen.

De ruïnes in Riasc zijn een nationaal monument en geven bezoekers een goed idee van de structuur van een klein, vroegmiddeleeuws klooster.

 1. Gallarus Castle en Gallarus Oratory

Gallarus Castle is een torenhuis met vier verdiepingen en één van de weinige defensieve structuren die nog overblijven op het Dingle Peninsula. Het werd gebouwd in de 15de eeuw. De meeste bezoekers slaan echter het torenhuis over, en bezoeken vooral het Gallarus Oratory, een belangrijk historisch gebouw op nauwelijks 1 km van het kasteel.

Gallarus Oratory is enigszins een mysterie. De bouwperiode en het gebruik van het gebouwtje blijven tot op vandaag ongekend, maar verschillende theorieën doen de ronde. Het zou een vroege Ierse kerk kunnen geweest zijn, gebouwd tussen de 6de en de 9de eeuw. Andere theorieën zeggen dan weer dat het een Romaanse kerk was, pas gebouwd in de 12de eeuw, of een private grafkapel of een schuilplaats voor pelgrims.

Wat er ook van zij, dit blijft een fascinerend gebouw, en de best bewaarde, vroegchristelijke kerk van Ierland. Het is na al die tijd nog steeds volledig waterdicht, toch een prestatie in het natte Ierland!

 1. De Ogham Stone van Kilmalkedar Church

Kilmalkedar Church, een romaanse kerk die gebouwd werd in de 12de eeuw, staat op een vroegchristelijke en laatmiddeleeuwse site die zich uitstrekt over meer dan 4 hectare.

Binnen in de kerk ligt de Alphabet Stone. In de 6de eeuw werd hierop het Latijnse alfabet gegraveerd en de steen bevat zelfs nog oudere inscripties. Aan de zijkant van het pad dat naar de kerk loopt, zie je een andere steen met een gat in, de Ogham Stone die het oud-Ierse alfabet toont. Dit zijn slechts 2 van meerdere interessante stenen op deze plek. Ten noorden van de kerk vind je ook de ruïne van een middeleeuws priesterhuis.

 1. Het schilderachtige Glanteenassig Forest

In Glanteenassig Forest vind je twee meren, Lough Slat en Lough Caum, genesteld in een schilderachtig landschap van bossen en bergen.

Er zijn drie wandelingen door het bos, telkens van een verschillende afstand. Elk van deze wandelingen brengt je langs één van de twee meren. Ze zijn allemaal gemakkelijk te doen en duren tussen de 15 en 90 minuten. Vergeet zeker je fototoestel niet!

 1. Georganiseerde rondreis van het Dingle Peninsula

Geen in om zelf te rijden en vooral te genieten van het bijzondere landschap en de vele bezienswaardigheden van het Dingle Peninsula? Kies dan om georganiseerd het Dingle Peninsula te bezoeken.

Veel trips vertrekken uit Killarney, en brengen je langs de mooiste plekjes. Bekijk en vergelijk hier verschillende aanbieders en boek de goedkoopste tickets!

 1. Waar overnachten in Ierland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Ierland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Dublin, Belfast en Galway. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 27 februari 2023 - Liz

helpt ons goed om een keuze te maken voor onze trip as zomervakantie

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?