7 bezienswaardigheden in Cork: Ontdek de universiteitsstad

Volledige reisgids kopen voor € 10

7 bezienswaardigheden in Cork: Ontdek de universiteitsstad

25 juli 2023 in Ierland0 reacties

Cork is een levendige universiteitsstad bij de rivier Lee, helemaal in het zuiden van de Ierse Republiek. De stad is verbonden met de zee door haar haven en kent een lange, woelige geschiedenis, die je in haar straten en historische gebouwen kan ontdekken.

Sla Cork bij je bezoek aan Ierland dus zeker niet over! Er zijn heel wat interessante bezienswaardigheden in het stadscentrum en de ruime omgeving. We geven je alvast een overzicht.

Inhoud artikel

  1. City Goal, van gevangenis tot museum

Cork City Gaol is een 19de-eeuwse gevangenis die omgetoverd werd tot populair museum. Het huidige gebouw opende zijn deuren in 1824, ter vervanging van een oudere gevangenis.

Aanvankelijk werden er zowel mannelijke als vrouwelijke gedetineerden ondergebracht. In 1878 werd het uitsluitend een vrouwengevangenis en in 1923, na de opstanden van de Ierse Onafhankelijkheidstrijd en de Ierse Burgeroorlog, werd de gaol voorgoed gesloten. Alle overgebleven gevangenen werden ofwel vrijgelaten ofwel overgebracht naar andere gevangenissen. Het gebouw raakte in verval, maar werd in 1993 heropend als museum.

Het museum gaat vooral dieper in op de kleinere misdrijven waarvoor mensen werden opgesloten, en hoe de ellende van de Grote Hongersnood ook een weerslag had op de gevangenissen.
Binnenkort een feestje gepland? Het is mogelijk de locatie in te huren voor privé evenementen.

  1. Kunst in St. Peters's Cork

St. Peter’s Cork werd gebouwd in 1788. Het noordelijke portiek dateert uit 1710 en is daarmee iets ouder dan de rest van het gebouw. De gotische toren werd eraan toegevoegd in 1840.

In 1949 werd de kerk ontwijd. Het gebouw deed lang dienst als warenhuis, totdat de Cork City Council het gebouw in 1994 liet restaureren.

Vandaag de dag doet de kerk dienst als modern erfgoed en kunstcentrum. Er zijn een multifunctionele galerij (Vision Centre) en een aantal bijkomende ruimtes die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. De galerij wordt gedomineerd door een groot schaalmodel van de stad en haar omgeving. Naast deze maquette kan je er ook plaatselijke kunsttentoonstellingen, historische foto’s en andere kunst bewonderen.

  1. Ontdek verse, lokale producten in de English Market

De overdekte English Market voorziet Cork al sinds 1788 van voedingsproducten. Ook nu nog verkopen marktkramers er een grote variatie aan vers, biologisch en plaatselijk gekweekt voedsel. In 1980 werd het gebouw vernield in een brand, en opnieuw gerestaureerd.

Je kan de markt binnengaan langs 4 ingangen: via de Grand Parade Entrance, via de kant van Princes Street, langs New Market Lane of langs Mutton Lane. Dit is de ideale plek om wat ingrediënten te kopen voor een picknick onderweg, of te genieten van een vlugge snack met een kopje thee.

  1. Kom alles te weten over boter in het Cork Butter Museum

Het Cork Butter Museum is ondergebracht in wat ooit gekend stond als de Cork Butter Market. Nu zijn er tentoonstellingen over de geschiedenis van de boterproductie en -verkoop in County Cork.
Boter is nog altijd Ierlands belangrijkste exportproduct, en je vindt hier de grootste botermarkt ter wereld.

  1. Naar de sterren kijken in Blackrock Castle

Blackrock Castle is een burcht aan de oevers van de Lee. Het kasteel werd in de 16de eeuw gebouwd ter bescherming van de kust. Wat je vandaag de dag ziet, is een neogotisch complex dat gebouwd werd nadat een brand in 1827 het oorspronkelijke gebouw in de as legde. Architecten hebben 3 extra verdiepingen toegevoegd aan de oorspronkelijke toren en de bijgebouwen heropgebouwd.

De burcht was een tijdlang in privébezit, maar werd in 2001 door de Cork City Council opgekocht. Tegenwoordig biedt het onderdak aan een sterrenwacht, een bezoekerscentrum en een café.

Het observatorium van de sterrenwacht heeft naast een aantal laboratoria, ook een interactief astronomiecentrum dat open is voor het grote publiek. Je kan er ook een Tour of the Universe-tentoonstelling en een radiotelescoop bewonderen.

  1. Titanic en de Grote Hongersnood in het Cobh Heritage Centre

Het Cobh Heritage Centre is verbonden aan het Cobh Railway Station. De Queenstown Experience (Cobh Heritage Center) dat zich in het center bevindt, heeft een aantal tentoonstellingen over de Ierse geschiedenis, met onderwerpen zoals het leven in Ierland gedurende de 18de en 19de eeuw, de Grote Hongersnood en de deportatie van (kleine) criminelen naar Australië.

Je vindt er ook een tentoonstelling over de RMS Titanic. Cobh (dat toen nog Queenstown heette) was de laatste havenstad dat het beroemde schip aandeed voor naar noodlottige botsing met een ijsberg in 1912. Het schip maakte zijn eerste reis en was op weg naar Amerika.

Cobh is overigens nog steeds een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen.

  1. Blarney Castle en de Stone of Eloquence

Blarney Castle is de bijna 600 jaar oude vesting van één van Ierlands bekendste clanleiders, Cormac MacCarthy. Je kan er de Stone of Eloquence kussen, ook wel bekend als de Blarney Stone. Dit vraagt licht acrobatenwerk, maar de beloning is groot: slaag je erin de steen te kussen, dan krijg je volgens de legende de 'kunst van het spreken (en vleien)'. De steen zelf is een blok blauwsteen die in de kantelen van het kasteel zit gemetseld.

Er circuleren verschillende theorieën over de oorsprong van de steen en zijn legendarische krachten, maar de echte waarheid is niet geweten. Miljoenen mensen hebben de Blarney Stone ondertussen doorheen de jaren gekust. Vroeger was dit ronduit levensgevaarlijk, maar nu staan er relingen die het hele gebeuren veiliger – maar niet per se minder angstaanjagend – maken.

Blarney Castle staat op een groot domein. Er is zelfs een tuin met allerlei gevaarlijke giftige planten. Je kan er ook een bezoek brengen aan Blarney House, een adellijk landhuis. Meer info, openingsuren en prijzen vind je op de officiële website.

  1. Waar overnachten in Ierland? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Ierland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Dublin, Belfast en Galway. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?