12 x mooiste daguitstappen en excursies vanuit Dublin

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste daguitstappen en excursies vanuit Dublin

6 februari 2024 in Ierland1 reactie

12 mooiste daguitstappen en excursies vanuit Dublin + tours

Verblijf je meerdere dagen in Dublin en wil je eens iets anders zien dan het centrum van de stad? Overweeg dan zeker een leuke daguitstap vanuit Dublin. Op een boogscheut van Dublin vind je namelijk prachtige natuur, eeuwenoude kloosters en kastelen, en graven van zelfs enkele duizenden jaren oud.

In deze blogpost hebben wij alvast een overzicht gemaakt van enkele mooie daguitstappen en excursies vanuit Dublin + boek hier je tour.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Dublin

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Dublin (DUB), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
FerryMet de boot naar Ierland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Dublin:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Wicklow Mountains

De Wicklow Mountains zijn een bergketen die beginnen aan de rand van Dublin. Het Wicklow Mountains National Park omvat de grootste oppervlakte hoogtegebied in heel Ierland en staat garant voor fantastische uitzichten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het donkere water van Lough Tay, dat ook wel Guinness Lake wordt genoemd. Of neem je tijd om over de oude Military Road te 'cruisen' en je te laten verrassen door wat je onderweg tegenkomt.

In de Wicklow Mountains liggen verschillende andere bezienswaardigheden, zoals de oude kloostersite van Glendalough, de Powerscourt Estate en de Powerscourt Waterfall, de hoogste waterval van Ierland. Beschik je niet zelf over een wagen? Dan kan je via een begeleide rondleiding de Wicklow Mountains bezoeken, vaak in combinatie met andere bezienswaardigheden.

EXCURSIES: Boek hier je begeleide excursie naar de Wicklow Mountains.

  1. Het eeuwenoude klooster van Glendalough

In het hart van de Wicklow Mountains ligt Glendalough, een kloosternederzetting die gesticht werd door St. Kevin in de 6de eeuw. De site kende echter haar hoogtepunt rond de 11de en 12de eeuw. Zo werd hier in 1131 het Book of Glendalough geschreven, een manuscript van zo’n 160 pagina’s.

  • Vandaag de dag kan je er nog steeds een aantal fascinerende overblijfselen bewonderen, zoals de toegangspoort, de typisch Ierse ronde toren, en de resten van een kathedraal, het huis van de priesters en een aantal kerken.
  • De toegang tot het bezoekerscentrum is betalend, maar de site zelf is gratis.
  • Je kan er ook heerlijk wandelen. De wandeling langs het kleine meer (reken ongeveer op 60 min) gaat over 'board walks' en langs bossen waar elfjes zouden kunnen wonen. Een heerlijke plek.

EXCURSIE: Vanuit Dublin kan je een georganiseerde dagtrip naar Glendalough maken. Meer info en tickets vind je hier.

  1. Het statige Powerscourt Estate

De Powerscourt Estate is één van de bekendste toeristische trekpleisters in Ierland. Je vindt er een statig landhuis, indrukwekkende tuinen en zelfs twee golfterreinen. In het hart van dit domein ligt het landhuis, dat oorspronkelijk een 13de-eeuws kasteel was. Het werd in de 18de eeuw aanzienlijk aangepast en uitgebreid. In 1974 sloeg echter het noodlot toe en brandde het kasteel, dat zich toen al in slechte staat bevond, bijna volledig af. Nu bevindt zich in het huis onder meer het Tara’s Palace Museum of Childhood.

De uitgebreide tuinen zijn een bezienswaardigheid op zich en worden tot de mooiste ter wereld gerekend. Je vindt er onder andere Italiaanse en Japanse tuinen, Triton Lake, Dolphin Pond, Tower Valley met zijn stenen toren en Bamberg Gate. Er is ook een begraafplaats met aangrijpende en persoonlijke grafstenen.

  1. Powerscourt Waterfall

Powerscourt Waterfall maakt deel uit van het Powerscourt Estate maar heeft een aparte ingang. De waterval is 121 meter hoog, en hiermee de hoogste waterval van Ierland. Ook het charmant boslandschap rondom is de moeite, met beuken, eiken, dennen en lariksen. Je vindt er zelfs een aantal sequoia’s, ver weg van hun gebied van herkomst, Noord-Californië.

Hieronder alvast enkele populaire daguitstappen vanuit Dublin

  1. Braveheart in Trim Castle

Trim Castle is een Normandisch kasteel aan de oevers van de rivier Boyne. Het is één van de grootste en best bewaarde voorbeelden van een Anglo-Normandisch kasteel in Ierland. Het werd gebouwd op het bevel van Hugh de Lacy en diens zoon Walter. Wij waren best wel onder de indruk van de staat van het gebouw, dat toch bijna 1000 jaar oud is!

Het kasteel stond vroeger op de grens tussen het Engelse en het Ierse Gaelic grondgebied. Het verbaast dan ook niet dat het erg vaak het middelpunt van conflicten en gevechten was. Filmliefhebbers kunnen het kasteel herkennen als filmlocatie uit Mel Gibson's Braveheart.

LEESTIP: Ontdek nog meer mooie kastelen in Ierland.

  1. Neolitische graven van Newgrange en Knowth

Newgrange is een antiek ganggraf dat zo’n 5200 jaar geleden gebouwd werd en zich uitstrekt over meer dan 4000 m². Een doorgang van 19 meter gaat over in een kamer met drie nissen. Het gangraf is gericht tot de opkomende zon bij de winterzonnewende. Bij een bezoek ga je in het graf, en wordt de opkomende zon gesimuleerd. Een erg bijzondere ervaring. Elk jaar worden uit de bezoekers enkele 'lucky few' geloot die het echte fenomeen op 21 december mogen meemaken.

Knowth is ook een ganggraf dat ongeveer even groot is als Newgrange, maar in veel "ruwere" staat is. Beide ganggraven zijn te bezoeken vanuit het Bru na Boinne-bezoekerscentrum. Heb je tijd, probeer ze dan allebei te doen, want ze vullen elkaar mooi aan. Boek hier je dagtour door de Boyne Valley met toegang tot Newgrange en Bru Na Boinne.

  1. Spiritueel Ierland op de Hill of Tara

Hill of Tara, ooit de vestiging van de High King van Ierland

Het is één van de belangrijkste plekken in Ierland, maar daar is nu op zich nog maar weinig van te zien. Je vindt er nog wel enkele zaken waaronder een omheining op de heuveltop, daterend uit de IJzertijd. Binnenin de omheining staat de Royal Seat met een rechtopstaande steen waarvan gedacht wordt dat het de Lia Fail (Stone of Destiny) is, waar de koningen werden gekroond.

De heuvel heeft ook een neolithisch ganggraf dat dateert van rond 3400 voor Christus, maar verwacht je niet aan een tweede Newgrange of Knowth. Toch vinden wij het wel een aanrader de plek te bezoeken, vooral omdat ze jarenlang het politieke en spirituele hart was van Ierland.

TIP: Boek hier je dagtocht vanuit Dublin naar de Heuvel van Tara Trim.

  1. Kliffen van Moher

Aan de rand van Europa liggen de prachtige kliffen van Moher. Deze majestueuze kliffen stijgen op tot 214 meter boven de oceaan en bieden een spectaculair uitzicht. Het lijkt wel alsof je naar een levendig schilderij aan het kijken bent. Deze plek is een van de grootste en meest populaire attracties en zeker de moeite waard!

Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd langs de kliffen, en je kan ook het bezoekerscentrum binnengaan (bekijk ligging) om meer te leren over de natuur en geologie van het gebied. Neem zoveel tijd als je wil om te genieten van al dat moois voordat je naar Doolin rijdt voor de overnachting.

EXCURSIE: Boek hier je dagtocht naar de kliffen van Moher vanuit Dublin.

  1. Blarney Castle & Cork Country

Legendarische krachten van de Stone of Eloquence

Blarney Castle is de bijna 600 jaar oude vesting van één van Ierlands bekendste clanleiders, Cormac MacCarthy. Je kan er de Stone of Eloquence kussen, ook wel bekend als de Blarney Stone. Dit vraagt licht acrobatenwerk, maar de beloning is groot: slaag je erin de steen te kussen, dan krijg je volgens de legende de 'kunst van het spreken (en vleien)'. De steen zelf is een blok blauwsteen die in de kantelen van het kasteel zit gemetseld.

Er circuleren verschillende theorieën over de oorsprong van de steen en zijn legendarische krachten, maar de echte waarheid is niet geweten. Miljoenen mensen hebben de Blarney Stone ondertussen doorheen de jaren gekust. Vroeger was dit ronduit levensgevaarlijk, maar nu staan er relingen die het hele gebeuren veiliger – maar niet per se minder angstaanjagend – maken.

Blarney Castle staat op een groot domein. Er is zelfs een tuin met allerlei gevaarlijke giftige planten. Je kan er ook een bezoek brengen aan Blarney House, een adellijk landhuis. Meer info op de website.

EXCURSIE: Tijdens een dagtour kan je de magie van Blarney Castle zelf gaan ontdekken in combinatie met een bezoek aan de tuinen, een kus aan de beroemde Blarneysteen en natuurlijk een rit door Cork Country. Meer info & dagtour boeken.

  1. Kilkenny Kasteel

Aan de Nore rivier bij Kilkenny ligt het prachtige Kilkenny Castle. Het oudste deel van het kasteel stamt uit de 12de eeuw, maar het is door de eeuwen heen steeds uitgebreid. Het werd bewoond tot 1935 door de machtige familie Butler, die al van in de 14de eeuw in het kasteel woonde en het uiteindelijk in 1967 aan de Ierse staat verkocht voor een symbolische £50.

Langs buiten ziet het kasteel er nog steeds erg middeleeuws uit, met zijn strenge torens en kantelen, maar binnenin werd het vooral gerestaureerd naar zijn Victoriaanse verleden. Erg indrukwekkend is de Butler Art Gallery waar de portretten van de vroegere kasteelheren de bezoekers gadeslaan. Wanneer je binnen uitgekeken bent, kan je nog even rustig nagenieten met een wandeling door de mooie Franse tuinen.

EXCURSIE: Kilkenny City en het Kilkenny Kasteel vormen de perfecte bestemming voor een dagtripje vanuit Dublin. Boek hier dagtour naar Kilkenny vanuit Dublin.

  1. Connemara & Galway City

Bezoek ook zeker eens de Connemara en Galway, een bruisende stad met een rijke geschiedenis. Yes, de regio die bezongen wordt in het beroemde liedje van Michel Sardou. De Connemara is een een van de mooiste gebieden in Ierland. Hier kan je onder andere de beroemde Kylemore Abbey bezoeken, een klooster aan de oever van een schilderachtig meer, omgeven door Victoriaanse tuinen.

Het Connemara National Park biedt ook eindeloze mogelijkheden om te wandelen. Vanaf het bezoekerscentrum in Letterfrack (bekijk ligging) zijn er diverse wandelroutes aangelegd. Een van de populairste wandelingen is de Lower en Upper Diamond Hill Walk (meer info over de wandeling).

EXCURSIE: Dompel jezelf onder in de wilde, natuurlijke schoonheid van het westen van Ierland en wandel door de kleurrijke en levendige straten van de stad Galway. Boek hier je dagexcursie naar Connemara en Galway.

  1. Giants Causeway

Er zijn verschillende prachtige daguitstappen vanuit Dublin die je kan overwegen, maar de populairste is ongetwijfeld een dagtour naar de Giant's Causeway. De Giant's Causeway is met stip de bekendste bezienswaardigheid aan de noordkust van Noord-Ierland. Het bestaat uit bijzondere basaltzuilen die uit de zee oprijzen en ontstaan zijn door een oude vulkaanuitbarsting.

Wandel over de basaltzuilen, geniet van het adembenemende uitzicht op de kust en ontdek de legende van de reus Finn McCool. Het bezoekerscentrum biedt ook interessante informatie over de geologie en geschiedenis van het gebied.

EXCURSIE: Breng een bezoek aan de basalt-zuilen van de Giants Causeway tijdens een dagtour vanuit Dublin.

  1. Waar overnachten in Dublin?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf of citytrip in Dublin? In het stadscentrum zijn er heel wat hotels te vinden en dit in alle prijscategorieën. In de omgeving van Temple Bar en Trinity College kan je het grootste aanbod vinden. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en hostels in Dublin.

  • Gardiner Lodge is een gezellige bed & breakfast met een terras en gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Dublin.
  • Butlers Townhouse is een boetiek herenhuis met slaapkamers die luxe en stijl bieden, in een intieme en prachtig elegante setting
  • Liever lowbudget overnachten? Het moderne, speciaal ontworpen Jacobs Inn hostel ligt op slechts 5 minuten wandelen van het bruisende uitgaansgebied Temple Bar in Dublin.
  1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 12 juni 2019 - Willemien van Miltenburg

Zeer duidelijk wat interessant is te zien in en rond Dublin. We hebben bijna alle hotspots bezocht.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?