Onze 12 favoriete daguitstappen vanuit Dublin

25 juli 2023 in Ierland1 reactie

Ben je enkele dagen in Dublin? En wil je eens iets anders zien dan het centrum van de stad? Dan hebben wij voor jou een overzicht gemaakt van de leukste daguitstappen die je kan doen vanuit Dublin. Op een boogscheut van Dublin vind je prachtige natuur, eeuwenoude kloosters en kastelen, en graven van zelfs enkele duizenden jaren oud!

Tours en georganiseerde daguitstappen vanuit Dublin

Wil je graag een daguitstap vanuit Dublin doen met een georganiseerde tour of gids? Ontdek hier alle daguitstappen, je kan al mee vanaf € 25. Er zijn tal van opties, zo kan je naar de Wicklow Mountains, Giants Causeway, Kliffen van Moher, ... ontdek alles op deze pagina.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Wicklow Mountains

De Wicklow Mountains zijn een bergketen die beginnen aan de rand van Dublin. Het Wicklow Mountains National Park omvat de grootste oppervlakte hoogtegebied in heel Ierland en staat garant voor fantastische uitzichten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het donkere water van Lough Tay, dat ook wel Guinness Lake wordt genoemd. Of neem je tijd om over de oude Military Road te 'cruisen' en je te laten verrassen door wat je onderweg tegenkomt.

In de Wicklow Mountains liggen verschillende andere bezienswaardigheden, zoals de oude kloostersite van Glendalough, de Powerscourt Estate en de Powerscourt Waterfall, de hoogste waterval van Ierland.
Beschik je niet zelf over een wagen? Dan kan je via een begeleide rondleiding de Wicklow Mountains bezoeken, vaak in combinatie met andere bezienswaardigheden. Meer info en tickets vind je hier.

 1. Het eeuwenoude klooster van Glendalough

In het hart van de Wicklow Mountains ligt Glendalough, een kloosternederzetting die gesticht werd door St. Kevin in de 6de eeuw. De site kende echter haar hoogtepunt rond de 11de en 12de eeuw. Zo werd hier in 1131 het Book of Glendalough geschreven, een manuscript van zo’n 160 pagina’s.

Vandaag de dag kan je er nog steeds een aantal fascinerende overblijfselen bewonderen, zoals de toegangspoort, de typisch Ierse ronde toren, en de resten van een kathedraal, het huis van de priesters en een aantal kerken. De toegang tot het bezoekerscentrum is betalend, maar de site zelf is gratis.
Je kan er ook heerlijk wandelen. De wandeling langs het kleine meer (reken ongeveer op 60 min) gaat over 'board walks' en langs bossen waar elfjes zouden kunnen wonen. Een heerlijke plek!

Vanuit Dublin kan je een georganiseerde dagtrip naar Glendalough maken. Meer info en tickets vind je hier.

 1. Het statige Powerscourt Estate

De Powerscourt Estate is één van de bekendste toeristische trekpleisters in Ierland. Je vindt er een statig landhuis, indrukwekkende tuinen en zelfs twee golfterreinen.

In het hart van dit domein ligt het landhuis, dat oorspronkelijk een 13de-eeuws kasteel was. Het werd in de 18de eeuw aanzienlijk aangepast en uitgebreid. In 1974 sloeg echter het noodlot toe en brandde het kasteel, dat zich toen al in slechte staat bevond, bijna volledig af. In 1996 volgde de renovatie.
Nu bevindt zich in het huis onder meer het Tara’s Palace Museum of Childhood.

De uitgebreide tuinen zijn een bezienswaardigheid op zich en worden tot de mooiste ter wereld gerekend. Je vindt er onder andere Italiaanse en Japanse tuinen, Triton Lake, Dolphin Pond, Tower Valley met zijn stenen toren en Bamberg Gate. Er is ook een begraafplaats met aangrijpende en persoonlijke grafstenen.

Ook naar Powerscourt kan je een begeleide rondleiding vanuit Dublin boeken. Lees hier meer info.

 1. Powerscourt Waterfall

Powerscourt Waterfall maakt deel uit van het Powerscourt Estate maar heeft een aparte ingang. De waterval is 121 m hoog, en hiermee de hoogste waterval van Ierland. Ook het charmant boslandschap rondom is de moeite, met beuken, eiken, dennen en lariksen. Je vindt er zelfs een aantal sequoia’s, ver weg van hun gebied van herkomst, Noord-Californië.

 1. Braveheart in Trim Castle

Trim Castle is een Normandisch kasteel aan de oevers van de rivier Boyne. Het is één van de grootste en best bewaarde voorbeelden van een Anglo-Normandisch kasteel in Ierland. Het werd gebouwd op het bevel van Hugh de Lacy en diens zoon Walter. Wij waren best wel onder de indruk van de staat van het gebouw, dat toch bijna 1000 jaar oud is!

Het kasteel stond vroeger op de grens tussen het Engelse en het Ierse Gaelic grondgebied. Het verbaast dan ook niet dat het erg vaak het middelpunt van conflicten en gevechten was.
Filmliefhebbers kunnen het kasteel herkennen als filmlocatie uit Mel Gibson's Braveheart.

Onze tip: Je kan dit kasteel bezoeken als onderdeel van een begeleide rondleiding van de Boyne-vallei. Tickets en meer info vind je hier.

 1. Neolitische graven van Newgrange en Knowth

Newgrange is een antiek ganggraf dat zo’n 5200 jaar geleden gebouwd werd. Het is een grote grafheuvel die zich uitstrekt over meer dan 4000 m². Een doorgang van 19 m gaat over in een kamer met drie nissen.
Het gangraf is gericht tot de opkomende zon bij de winterzonnewende. Bij een bezoek ga je in het graf, en wordt de opkomende zon gesimuleerd. Een erg bijzondere ervaring. Elk jaar worden uit de bezoekers enkele 'lucky few' geloot die het echte fenomeen op 21 december mogen meemaken.

Knowth is ook een ganggraf dat ongeveer even groot is als Newgrange, maar in veel "ruwere" staat is.

Beide ganggraven zijn te bezoeken vanuit het Bru na Boinne-bezoekerscentrum. Heb je tijd, probeer ze dan allebei te doen, want ze vullen elkaar mooi aan.
Info en tickets voor begeleide rondreizen vanuit Dublin kan je hier online boeken.

 1. Spiritueel Ierland op de Hill of Tara

De Hill of Tara was ooit de vestiging van de High King van Ierland. Het is één van de belangrijkste plekken in Ierland, maar daar is nu op zich nog maar weinig van te zien. Je vindt er nog wel enkele zaken waaronder een omheining op de heuveltop, daterend uit de IJzertijd. Binnenin de omheining staat de Royal Seat met een rechtopstaande steen waarvan gedacht wordt dat het de Lia Fail (Stone of Destiny) is, waar de koningen werden gekroond.

De heuvel heeft ook een neolithisch ganggraf dat dateert van rond 3400 voor Christus, maar verwacht je niet aan een tweede Newgrange of Knowth. Toch vinden wij het wel een aanrader de plek te bezoeken, vooral omdat ze jarenlang het politieke en spirituele hart was van Ierland. Je kan hier een begeleide dagtrip boeken.

 1. Kliffen van Moher

Aan de rand van Europa liggen de prachtige kliffen van Moher die meer dan 200 meter boven de Atlantische Oceaan uitstijgen. Hou een dagje vrij om een trip te plannen naar deze prachtige kliffen. Van zodra je aankomt, zal je omringd worden door de schoonheid van de natuur. Deze plek is een van de grootste en meest populaire attracties en zeker de moeite waard! Meer info en tickets vind je hier.

 1. Blarney Castle & Cork Country

Blarney Castle is wellicht het bekendste kasteel van Ierland. Volgens de legende kan je de ‘Gift of the Gab’ ontvangen door op je rug te gaan liggen, over de borstwering te leunen en vervolgens de Blarney Stone te kussen. Wanneer je de ‘Gift of the Gab’ hebt, zou dat betekenen dat je nooit zal stoppen met nemen en je vrienden en familie gek zal maken.

Tijdens een dagtour kan je de magie van Blarney Castle zelf gaan ontdekken in combinatie met een bezoek aan de tuinen, een kus aan de beroemde Blarneysteen en natuurlijk een rit door Cork Country. Meer info & dagtour boeken.

 1. Kilkenny Kasteel

Aan de Nore rivier bij Kilkenny ligt het prachtige Kilkenny Castle. Het oudste deel van het kasteel stamt uit de 12de eeuw, maar het is door de eeuwen heen steeds uitgebreid. Het werd bewoond tot 1935 door de machtige familie Butler, die al van in de 14de eeuw in het kasteel woonde en het uiteindelijk in 1967 aan de Ierse staat verkocht voor een symbolische £50.

Langs buiten ziet het kasteel er nog steeds erg middeleeuws uit, met zijn strenge torens en kantelen, maar binnenin werd het vooral gerestaureerd naar zijn Victoriaanse verleden. Erg indrukwekkend is de Butler Art Gallery waar de portretten van de vroegere kasteelheren de bezoekers gadeslaan.

Wanneer je binnen uitgekeken bent, kan je nog even rustig nagenieten met een wandeling door de mooie Franse tuinen.

TIP: Drink hier zeker ook een pint met Kilkenny, aangezien dit hier geproduceerd wordt. Kilkenny City en het Kilkenny Kasteel vormen de perfecte bestemming voor een dagtripje vanuit Dublin. Meer info & tickets vind je hier.

 1. Connemara & Galway City

Er komen elk jaar duizenden mensen naar Ierland om de schoonheid van Connemara in het westen van het land te zien. De geschiedenis van Connemara is erg boeiend. De natuurlijke pracht van deze plek is ongelooflijk en adembenemend: de meren, de valleien, de stenen muren, de mooie, rieten huisjes en natuurlijke de impressoinante, sombere kastelen.

Tijdens de daguitstap word je hier ondergedompeld in de boeiende geschiedenis die teruggaat tot de aardappelhongersnood in 1847. Terwijl je Connemara bezoekt, kan je ook wat tijd spenderen in de prachtige stad Galway. Meer info & dagtrip boeken.

 1. Giants Causeway & kust

De favoriete plek van heel wat mensen in Noord-Ierland is de Causeway Coast, die bovendien de UNESCO-werelderfgoedlijst van de Giant's Causeway omvat. Op deze kustplaats zijn de rotsen wel meer dan 60 miljoen jaar geleden ontstaan en volgens de legende werd de Ierse reus Finn hier uitgedaagd om een brug te bouwen tussen Ierland en Schotland.

Breng een bezoek aan de basalt-zuilen van de Giant's Causeway tijdens een georganiseerde dagtour. Meer info & tours vind je hier.

 1. Waar overnachten in Dublin?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf of citytrip in Dublin? In het stadscentrum zijn er heel wat hotels te vinden en dit in alle prijscategorieën. In de omgeving van Temple Bar en Trinity College kan je het grootste aanbod vinden. Zoek hier snel je hotel!

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 12 juni 2019 - Willemien van Miltenburg

Zeer duidelijk wat interessant is te zien in en rond Dublin. We hebben bijna alle hotspots bezocht.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?