Dé 10 x mooiste bezienswaardigheden van Egypte: Info & tips

Dé 10 x mooiste bezienswaardigheden van Egypte: Info & tips

30 maart 2023 in Egypte4 reacties

Wil jij graag op reis naar Egypte? Wij laten je graag zien wat de allerspectaculairste bezienswaardigheden zijn in Egypte: van Cairo tot Luxor. Ontdek samen met ons deze prachtige plekken én onze tips om geld te besparen op reis naar Egypte (als extra bonus geven we ook tips om de beste skip-the-line-tickets te kopen).

Enkel een vliegticket boeken? Kijk bij TuiFly vlieg voordelig.

Voordelig je reis naar Egypte boeken

Ga op reis naar Egypte met Tui, 8 dagen vanaf € 576: Bekijk het aanbod bij Tui

Op vakantie naar Egypte bij Sunweb vanaf € 379 per persoon: Boek bij Sunweb

Inhoud artikel

 1. Het Egyptisch Museum (Cairo)

Het indrukwekkende Egyptisch Museum mag je tijdens je bezoek aan Caïro in geen geval overslaan. Je kan er een verbazingwekkende collectie van oude Egyptische artefacten bewonderen die je terugbrengen naar de fascinerende wereld van de oude Egyptenaren. De belangrijkste stukken zijn de dodenmaskers van sommige farao's, verschillende grafgiften die samen met hen begraven werden en de mummyportretten uit Fayum.

Het pronkstuk van het museum is zonder twijfel het dodenmasker van Toetanchamon, misschien wel het meest waardevolle en meest beroemde Egyptische kunstvoorwerp. Toetanchamon leefde in de 14e eeuw voor Christus. Hij besteeg de troon op 8 of 9-jarige leeftijd en was daarmee de jongste farao ooit, maar de beroemde “Jongenskoning” stierf al toen hij amper achttien was. Zijn dodenmasker zou een realistische, zij het licht geïdealiseerde, voorstelling van zijn gezicht zijn.

De grafkamer van Toetanchamon werd pas vorige eeuw ontdekt en verschillende kunstschatten uit die grafkamer worden tentoongesteld in dit museum. Zo kan je er bijvoorbeeld de gouden kist bewonderen waarin de jonge farao begraven lag en ook de indrukwekkende troon van Toetanchamon prijkt in het museum. Het is absoluut de moeite waard om het Egyptisch Museum in Caïro te bezoeken om al die kunstschatten met je eigen ogen te kunnen bewonderen.

 1. De piramides van Gizeh en de Sfinx (nabij Cairo)

Gizeh ligt op slechts enkele kilometers van Caïro en is veruit de meest bezochte van alle Egyptische piramidesites.

De piramides van Gizeh bestaan uit 3 grote piramides: de piramide van Khufu, de piramide van Khafre en de piramide van Menkaure. Natuurlijk prijkt hier ook de wereldberoemde Sfinx en je kan er ook rondwandelen tussen de vele andere kleinere tempels, monumenten, bijgebouwen en privé-mastaba’s (graven) van de gegoede adel.

De piramide van Khufu, ook bekend als de Grote Piramide van Gizeh of de Piramide van Cheops, is de grootste van Egypte. Ze is nog 10 meter hoger dan de de twee hoogste, de Rode Piramide in Dahshur waar Kufu’s vader Snefru zijn laatste rustplaats vond.

De piramides van Gizeh zijn al spectaculair vanop de grond, maar wanneer je de constructies vanuit de lucht kan bewonderen, krijg je pas echt een goed idee van de enorme omvang van de 3 piramides. Daarnaast kan je de piramides ook in het licht van de glorieuze Egyptische zonsondergang gaan bezoeken. Dat is bovendien misschien wel de beste manier om aan de drukte te ontsnappen.

Wil je graag enkele piramides zien, maar liever niet tussen de massa's toeristen gaan staan? Ook in Saqqara en Dahshur vind je piramides, maar er komen minder toeristen. In Saqqara staat de piramide van Djoser, de oudste piramide.

Let op: om de grootste drukte te vermijden, koop je best hier je tickets op voorhand. Probeer de piramides zo vroeg mogelijk te bezoeken op de dag, zo ben je ook de ergste hitte voor.

 1. De prachtige woestijnen en oases

Egypte telt verschillende prachtige woestijnen en oases. Enkele van de bekendste zijn de Witte Woestijn en de Zwarte woestijn. Als je de kans hebt om een van de vele woestijnen in Egypte te bezoeken, moet je die kans zeker grijpen. Hieronder hebben we enkele van onze favoriete woestijntours opgesomd waarbij je soms op avontuur gaat met een quad, te paard of kameel de woestijn verkent of bij Bedoeïenen logeert.

3.1. De Bahariya-oase

De Bahariya-oase ligt het dichtst bij Caïro en is daarom de meest toegankelijke oase. Al is dicht volgens Egyptische normen wel relatief, want je moet nog altijd 365 kilometer overbruggen. Toch is deze bijzondere plek absoluut een bezoekje waard. Middenin het uitgestrekte stoffige landschap van rotsen en zand kom je hier plots terecht in een zee van schaduwrijke dadelpalmen en natuurlijke waterbronnen.

De Bahariya-oase is voor veel bezoekers hun eerste kennismaking met de kale schoonheid van de Westelijke Woestijn. Op deze plek werden ook belangrijke archeologische vondsten gedaan, denk bijvoorbeeld aan de beroemde Gouden Mummies (waarvan er tien in een museum in Batiwi te bezichtigen zijn).

De Bahariya Oase bezoeken? Boek je tour online en ga op verkenning door de woestijn. Bekijk hier de mogelijkheden.

3.2. De Zwarte Woestijn

Ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Bawiti krijgt de zanderige woestijngrond een zwarte kleur, het is het begin van de Zwarte Woestijn. Deze woestijn heeft zijn typische kleur te danken aan een laag zwart poeder en zwarte stenen die op de plateaus en pieken belandde door de erosie van de bergen in de buurt. Het is een populaire stopplek voor excursies vanuit de Bahariya-oase en ook als je een bezoek brengt aan de Witte Woestijn zal je hier waarschijnlijk even halt houden.

3.3. De Witte Woestijn

Na je bezoek aan de Zwarte Woestijn en een rit door de indrukwekkende Agabat-vallei kom je terecht in de Witte Woestijn. Je wandelt in dit nationale park rond tussen spectaculaire witte rotsformaties die door de wind ongewone vormen aangemeten kregen. Je kan in de Witte Woestijn ook overnachten in een tentenkamp onder de heldere sterrenhemel, een leuk alternatief voor wie liever niet in de Bahariya-oase blijft.

 1. Boek een Nijlcruise

Als je graag een bijzonder zicht wilt op alle mooie bezienswaardigheden in Egypte, is het zeker de moeite om een Nijlcruise te boeken. We schreven in dit artikel wat de must-see's zijn als je op Nijlcruise vertrekt. Ook hier geldt weer: boek alles goed op voorhand, zo krijg je het meeste korting én kan je dankzij de skip-the-line zonder aanschuiven al deze prachtige bezienswaardigheden gaan bezoeken.

Wil je ook graag een adembenemende ervaring en een Nijlcruise maken? Alsof je in een teletijdsmachine stapt.

Boek je cruise op de Nijl bij Tui, all incl. vanaf € 1097 per persoon: Bekijk hier het aanbod
Boek je Nijlcruise bij Sunweb, vanaf € 549 per persoon: Bekijk hier het aanbod

Enkel een cruise ter plaatse boeken van 4 dagen vanaf € 270 per persoon? Bekijk het aanbod bij GetYourGuide.

 1. De tempelcomplexen van Karnak

Het tempelcomplex van Karnak bestaat uit 4 delen, elk gewijd aan een andere god. Slechts één van deze delen is toegankelijk voor het publiek, namelijk het deel dat gewijd is aan de god Amon-Re. Het mag dan een ruïne zijn, het is toch een van de meest indrukwekkende plekken in Egypte. Sterker nog, de tempel van Karnak is de grootste historische religieuze site ter wereld.

Millenia geleden werkten verschillende generaties arbeiders aan dit meesterwerk. De belangrijkste bezienswaardigheid is de imposante zuilengalerij van de Hypostyle-hal waar 134 gigantische zuilen in 16 rijen metershoog boven je hoofd uittorenen. De zuilen zijn versierd met hiërogliefen en complexe patronen.


 1. Vallei der Koningen

Toetanchamon was de jongste farao in de Egyptische geschiedenis en misschien ook wel de bekendste. Hij besteeg de troon toen hij amper negen of tien jaar oud was en stierf al op zijn achttiende. Zijn graf, volgepropt met duizelingwekkende schatten, werd ontdekt in de Vallei der Koningen. Veel van die schatten bevinden zich nu in het Egyptisch Museum.

Er werden in totaal 63 graven ontdekt en het is een must-see bezienswaardigheid in dit deel van Egypte. Naast Toetanchamon werden in die vallei ook andere machtige farao's zoals Seti I en Ramses II begraven. Ramses II wordt beschouwd als de belangrijkste farao van het Egyptische rijk. Hij gaf de opdracht om onder andere verschillende tempels te bouwen waaronder die in Abu Simbel.

 1. De Dodentempel van Hatsjepsoet

De Dodentempel van Hatsjepsoet is een ontzagwekkende zuilengalerij. Hatsjepsoet was de vijfde farao van de 18e dynastie en wordt algemeen beschouwd als een van de meest succesvolle heersers over Egypte. Ze was een van de weinige vrouwelijke farao’s en ze is ook de vrouw die het langst regeerde over Egypte in de geschiedenis van het land.

De tempel werd ontworpen door de koninklijke architect Senemut om Hatsjepsoet en de god Amun te vereren. Dit verbazingwekkende monument werd uitgehakt in een rotswand, telt 3 verdiepingen en is maar liefst 30 meter hoog. Ooit zou het hele complex omringd geweest zijn door prachtige tuinen.

Wil jij ook graag naar de adembenemende tempels en vallei vol geschiedenis?
Boek je tour online en ontdek de Vallei der Koningen. Uitstappen vanuit alle bekende steden in Egypte.


 1. De Kolossen van Memnon

De Kolossen van Memnon zijn twee enorme stenen beelden. Ze beelden de farao Amenhotep III uit die tijdens de 18e dynastie over Egypte regeerde. De kolossen van Memnon hielden de wacht bij de ingang van zijn dodentempel. De beelden hebben de tand des tijds moeilijk doorstaan en werden ook beschadigd in de Romeinse tijd.

De hoofden van de beelden zijn tegenwoordig grotendeels afgebrokkeld, maar toch blijven deze monumenten indrukwekkend omdat ze 18 meter boven de omliggende vlakte rijzen en het landschap ten westen van Luxor tekenen.

 1. Abu Simbel

Abu Simbel is één van de meeste bekende Egyptische archeologische sites. Deze twee tempels werden gebouwd onder het strenge toeziend oog van de farao Ramses II. Het monument moest dienen als een blijvende herinnering aan zichzelf en zijn mooie vrouw Nefertari. Het tempelcomplex stond eigenlijk iets verderop, maar in de jaren zestig werd het gerenoveerd en opnieuw neergepoot op de huidige locatie.

Op die manier werd de constructie net als de Philae-tempel beschermd tegen het rijzende water van het Nassermeer na de bouw van de dam. Abu Simbel blijft, ondanks zijn verhuis, een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Egypte.

Ga je niet op Nijlcruise maar wil je toch Abu Simbel zien? Dan kan je ook een taxirit met ervaren gids boeken. Kijk hier naar de mogelijkheden.
 1. De Sinaïberg en het Katharinaklooster

In Sharm-El-Sheikh kan je een trip boeken naar de Sinaï-berg en het Sint-Catharinaklooster. Je beklimt de berg het beste vroeg in de ochtend om de magische zonsopgang vanop de top te kunnen bewonderen. Daarna bezoek je het Sint-Catharinaklooster dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt en waar je een struik kan vinden die verwant zou zijn aan de brandende braamstruik.

Ook is de Sinaï-berg de berg waar God de Tien geboden aan Mozes zou gegeven hebben volgens de Bijbel.

Boek hier je daguitstap naar het Sint-Catharinaklooster

Voordelig je reis naar Egypte boeken

Ga op reis naar Egypte met TUI, 8 dagen vanaf € 576: Bekijk het aanbod bij Tui
Op vakantie naar Egypte bij Sunweb vanaf € 379 per persoon: Boek bij Sunweb

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Egypte met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Egypte? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis Egypte reisgids vol met toeristische info over Egypte, de Farao's en de bezienswaardigheden rond de Nijl en de Rode Zee (+ GPS coördinaten).

Egypte

Gratis reisgids Egypte downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 3 augustus 2023 - Wim

Interessant met veel nuttige tips

- 26 juli 2021 - Meltem

Het was een super toffe uitje, alles was heel goed geregeld. Tijdig opgehaald vanuit hotel en begeleid naar de vliegtuig. Vanuit Cairo weer opgehaald en met privebus gereisd. Heel erg bedankt Adem voor de geschiedenis van de pyramides en Cairo

- 1 februari 2021 - Jacob lubach

Duidelijke info nu nog coronavrij reizen

- 4 januari 2020 - Jolanda

Dank je voor deze gratis gids. Bijna al de hoogtepunten bezocht. Fijn leesbare info. 👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?