Milieuzones in Spanje 2024: Alle info over het milieuvignet

Milieuzones in Spanje 2024: Alle info over het milieuvignet

26 april 2024 in Spanje0 reacties

Alle info over milieuzones en milieuvignetten in Spanje

Plan je binnenkort een vakantie met de auto naar Spanje? Dan houd je best rekening met de milieuzones in bepaalde Spaanse steden. Sinds 2023 gelden er namelijk nieuwe milieuregels met verplichte lage-emissiezones.

In deze blogpost geven we alvast alle informatie mee over de milieuzones in Spanje.

Inhoud artikel

  1. Wat zijn milieuzones?

In sommige Europese landen zijn er milieuzones ingevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Om een milieuzone in te mogen rijden, moet je voertuig voldoen aan specifieke eisen en beschikken over een geldige milieusticker. Je bent misschien al bekend met de Umweltzones in Duitsland of de milieuzones in Frankrijk, maar ook in Spanje kan het voorkomen dat je een milieusticker nodig hebt om in bepaalde stadscentra te mogen rijden.

Invoering van milieuzones in Spanje

Hoewel andere Europese landen als Duitsland en Frankrijk, al een tijdje milieustickers gebruiken, is Spanje later begonnen met de invoering ervan. Dit onder meer door politieke en praktische redenen. Sinds januari 2023 zijn Spaanse steden en eilanden met meer dan 50.000 inwoners verplicht lage-emissiezones instellen, waar voertuigen worden beperkt op basis van hun emissies.

Milieuzones of lage-emissiezones ("ZBE", zonas de bajas emisiones) zijn enkel en alleen toegankelijk voor voertuigen met een geldige milieusticker ("etiquetas medioambientales"of "distintivo ambiental"). De milieuzones worden aangegeven inclusief de milieustickers die de voertuigen nodig hebben om de zone binnen te rijden.

LEESTIP: Plan je binnenkort een autovakantie naar Spanje maar weet je niet goed hoe je best kan rijden? Bekijk hier de beste routes naar Spanje.

  1. Welke Spaanse steden hebben een milieuzone?

Volgens de Europese klimaatregelgeving moesten alle Spaanse gemeenten met meer dan 50.000 inwoners tegen eind 2023 hun eigen LEZ ingevoerd hebben. Echter zijn sommige steden nog steeds bezig met het invoeren van de milieuzones. De eerste steden waar een milieuzone ingevoerd werd, waren de Spaanse hoofdstad Madrid en Barcelona.

  • Momenteel zijn er ook milieuzones in Cordoba, Pamplona, Pontevedra, Sevilla, Zaragoza, A Coruña, Salamanca, Torrejon, San Cugat del Vallés, Rivas-Vaciamadrid, Sant Joan Despí en Gualajara.
  • Houd er wel rekening mee dat niet alle steden dezelfde regels hebben en dat er steeds meer steden met milieuzones bij komen.

Op het moment van schrijven is er (nog) geen overheidswebsite waar je een totaaloverzicht kan raadplegen van alle Spaanse milieuzones. Op de website van Bib&Drive en de race.es vind je alvast een recent overzicht van een aantal gemeenten met een milieuzone.

  1. Milieuzone in Madrid

Madrid heeft permanente milieuzones, waaronder een uitgebreide "Zona de Bajas Emisiones" (ZBE) en twee "Zonas de Bajas Emisiones de Especial Protección" (ZBEDEP) genaamd Plaza Elíptica en Centro. Deze milieuzones hebben bepaalde beperkingen voor voertuigen, afhankelijk van hun milieusticker of vergunning.

  • ZBE: Dit gebied omvat alles binnen de ringweg M30 en de M30 zelf. Hier mag je enkel binnen rijden met een geldige milieusticker. Inwoners van Madrid mogen hier zonder milieusticker rijden.
  • ZBEDEP: In deze zones mogen alleen voertuigen met een geldige milieusticker rijden.
  • In ZBEDEP Centro zijn er ook extra beperkingen voor parkeren. Voertuigen met milieusticker B of C mogen de zone binnenrijden maar moeten parkeren in openbare parkeergarages. De nummerplaat wordt geregistreerd bij het inrijden van zo’n garage.
  1. Milieuzone in Barcelona

In Barcelona en omgeving (aangegeven met het bord ‘Zona Baixes Emissiones’) geldt er een permanente milieuzone binnen de ringwegen (Ronda de Dalt en Ronda del Litoral). Deze zone is van kracht van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 20 uur.

Spaanse voertuigen met een geldige Spaanse milieusticker en voertuigen met een langetermijn- of dagvergunning mogen deze zone binnenrijden. Houd er rekening mee dat een buitenlandse milieustickers (alsook de Franse) niet geldig is in Barcelona. Wie op reis gaat naar Barcelona, moet dus een langetermijn- of dagvergunning aanvragen.

Langetermijnvergunning voor Barcelona

  • Elektrische voertuigen.
  • Motoren (categorie L) met een euronorm 2 of hoger.
  • Personenwagens (categorie M1) en bestelwagens (categorie N1) met benzinemotoren met euronorm 3 of hoger.
  • Personenwagens (categorie M1) en bestelwagens (categorie N1) met dieselmotoren met euronorm 4 of hoger.
  • Vrachtwagens (categorie N2, N3) en bussen (categorie M2, M3) met euronorm 4 of hoger.
  • De langetermijnvergunning kan je aanvragen via deze website. De levertijd kan oplopen tot drie weken.

Dagvergunning voor Barcelona

  • Een dagvergunning is beschikbaar voor alle voertuigen zonder langetermijnvergunning of Spaanse milieusticker.
  • De dagvergunning is één dag geldig (maximaal tien dagen per jaar).
  • Je kan een dagvergunning aanvragen via deze website. Aanvragen voor de volgende dag kan tot 23.59 uur.
  1. Welke milieustickers zijn er in Spanje?

Voor in België of Nederland geregistreerde voertuigen is er momenteel nog geen Spaanse milieusticker verkrijgbaar. Heb je toch een milieusticker nodig, dan kan je een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker gebruiken.

De kans is groot dat wanneer je met de auto naar Spanje gaat, door Frankrijk moet. Wij adviseren dan ook om de Franse milieusticker (vignette Crit’Air) op voorhand aan te kopen. Deze is zowel geldig in Frankrijk als Spanje (met uitzondering van Barcelona). Houd rekening met een levertijd van ongeveer twee weken.

5 categorieën milieustickers opgelijst

MilieustickerMotor voertuigBouwjaarBestellen
Blauwe milieusticker (0)Volledig elektrische motor (met een bereik van 40 km)n.v.t.Bestel je milieusticker
Groen-blauwe milieusticker (eco)
  • Hybride voertuigen (plug-in of conventioneel)
  • CNG, LNG of LPG voertuigen met lage emissies
n.v.t.Bestel je milieusticker
Groene milieusticker (C)
  • Benzinevoertuigen Euronorm 4, 5 of 6
  • Dieselvoertuigen Euronorm 6
  • B: 2006 of later
  • D: 2014 of later
Bestel je milieusticker
Gele milieusticker (B)
  • Benzinevoertuigen: Euronorm 3
  • Dieselvoertuigen: Euronorm 4 of 5
  • B: 2000 - 2005
  • D: 2006 - 2013
Bestel je milieusticker
Geen sticker
  • Benzinevoertuigen: Euronorm 1 en 2
  • Dieselvoertuigen: Euronorm 1, 2 en 3
  • B: vóór januari 2000
  • D: vóór januari 2006
Bestel je milieusticker

Houd er rekening mee dat de classificaties van andere milieuvignetten niet persé gelijk lopen met die van Spanje. Maak het jezelf gemakkelijk, vermijd langdurige controles en bestel het Franse milieuvignet. Let op, deze is niet geldig voor Barcelona.

  1. Heb je geen milieusticker? Boete!

Denk maar niet dat je een milieuzone in Spanje binnenrijdt, zonder gecontroleerd te worden op je milieusticker. Wie een zone binnenrijdt zonder of met een foute milieusticker, riskeert een boete van € 200. Heb je geen milieusticker en merk je de milieuzone op tijd op? Dan kan je een boete vermijden door om te rijden of de wagen aan de rand van de stad te parkeren.

  1. Waar koop je zo’n milieusticker voor Spanje?

Je kan een milieusticker verkrijgen op onderstaande plekken:

  • Bij een postkantoor, zorg dat je de officiële documenten kan voorleggen.
  • Op de officiële website van Correos. Je zal een foto van het kentekenbewijs van het voertuig moeten toevoegen, identiteitsbewijs van de voertuigeigenaar of de gemachtigde die de badge aanvraagt.
  • Wanneer je de sticker ontvangen hebt, plak je deze in de rechteronderhoek van uw voorruit of op een ander zichtbaar deel van het voertuig.
  1. Download onze gratis reisgidsen Spanje

Wil jij ook graag Spanje zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen, zo ben je zeker dat je niets mist.

AndalusiëBarcelonaBalearenCanarische EilandenCataloniëCastilla y LeónMadrid & ToledoMallorcaMurcia en ValenciaNoord-Spanje
Reisgids AndalusiëReisgids BarcelonaReisgids BalearenReisgids Canarische EilandenReisgids CataloniëReisgids Castilla y LeónReisgids Madrid & ToledoReisgids MallorcaReisgids Mucria en ValenciaReisgids Noord-Spanje

Op reis naar Spanje? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Spanje.

Madrid & Toledo

Gratis reisgids Madrid downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?