13 x mooiste bezienswaardigheden in Pamplona: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Pamplona: wat zien & doen tijdens je bezoek?

30 april 2024 in Noord-Spanje2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Pamplona + verblijftips

Wie grote trekpleisters zoals Parijs, Londen en Barcelona ondertussen wel gezien heeft en op zoek is naar een verfrissende citytrip: zoek niet verder. De Noord-Spaanse stad Pamplona heeft alles om je te verrassen. Het is een erg levendige en kleurrijke plek die doorheen de jaren haar kenmerkende authenticiteit wist te bewaren.

Pamplona, onder inwoners bekend als Iruña, is vooral bekend als de stad van het stierenvechten. Je vindt er echter veel meer dan dat: het historische centrum heeft vele imposante bouwwerken en leuke bezienswaardigheden. Ook in de streek rondom Pamplona, in de wijde regio van Navarra, is er heel wat te beleven. Lees hieronder onze tips voor een zalige, ongewone citytrip in Pamplona.

Praktische info & tickets voor je rondreis Noord-Spanje

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar Bilbao, richtprijs € 85 vergelijk prijzen bij Cheaptickets, Transavia en Momondo
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Bilbao naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 1020)
HuurautoOm de mooiste plekjes van Noord-Spanjei te ontdekken, huur je best een huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
 • Verken de oude binnenstad van Santiago de Compostela (incl. bezoek aan kathedraal), €19 (boek je rondleiding)
 • Dagtrip wijngaarden Rioja met proeverij, €220 (boek je wijntour)
 • Rondleiding door het Guggenheimmuseum in Bilbao, €80 (boek je rondleiding)
 • Geniet van een wandeltocht met gids in het hart van het Nationaal Park Picos de Europa, €88 (boek je wandeltocht)

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Pamplona

Pamplona is een stad in het noorden van Spanje, nabij de Pyreneeën. De dichtstbijzijnde grote luchthaven is Bilbao Airport, op ongeveer 152 kilometer afstand. Er is een kleinere luchthaven in Pamplona zelf, met enkele binnenlandse vluchten. Wil je graag Pamplona en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Noord-Spanje als leidraad

 1. Casco Viejo

Pamplona is gelegen op een heuvel langs de Pyreneeën. In de Romeinse tijd heette de stad Pompaelo, vrij vertaald ‘de stad van Pompeius’ en al sinds de 9de eeuw is het de hoofdstad van de regio Navarra. In vroegere tijden was de noordelijke toegangsweg tot Spanje een belangrijke strategische plek, en ook nu nog heeft de binnenstad met zijn oude vestingmuren indrukwekkende allures.

Het middeleeuwse centrum vormt het bruisende hart van Pamplona. Hier speelt zich het grootste deel van het openbare leven af: je vindt er karakteristieke huizen, unieke monumenten, charmante pleintjes en pittoreske straatjes. Aangezien Casco Viejo redelijk compact is, kan je het perfect te voet verkennen. In het weekend lijkt het hier eigenlijk altijd feest, de terrassen zitten steevast vol, wijn en bier vloeit er rijkelijk en overal waar je wandelt heerst er een gezellige drukte.

WANDELTOUR: Ontdek de mooiste plekjes van de stad tijdens een georganiseerde wandeltour door Pamplona.

Camino De Santiago

De stad werd in de tijd van Franco gevoelig uitgebreid met brede boulevards, nieuwe stadswijken en grote parken. Pamplona is ook een belangrijke stop langs de pelgrimsroute Camino De Santiago. Je kan je zelf even een pelgrim wanen en de route doorheen de stad afwandelen. Dat doe je het beste via een ‘free walking tour’, een gratis wandeling doorheen de stad samen met een gids, die je meer vertelt over de geheimen van Pamplona.

 1. Wandel over de stadsmuur van Pamplona

De stadsmuur van Pamplona is een aangename plek om even te vertoeven: je hebt er een fabuleus uitzicht over de stad. Sla bij je bezoek zeker de toegangspoort El Portal De Francia en het oude fort zeker niet over. Het ommuurde bouwwerk boven aan de vallei is de ideale plek voor een pittige wandeling van zo’n 5 km. De stadsmuren behoren tot de best bewaarde militaire bouwwerken van Spanje. Ze staan niet voor niets geklasseerd als Nationaal Monument.

 • In de middeleeuwen dienden de muren als buffer tegen een mogelijke buitenlandse invasie. Koning Ferdinand van Aragon en zijn Habsburgse afstammelingen ambieerden om van Pamplona een onneembare vestiging te maken.
 • De stadsmuren werden mooi uitgewerkt langsheen bastionpoorten, halve manen en forten.
 • In de 20ste eeuw werden enkele delen van de muur gesloopt om de stad te moderniseren, toch bleef de essentie bewaard.
 • Driekwart van de oorspronkelijke muur staat vandaag nog steeds overeind.

Je vindt de stadsmuur tussen de parken Media Luna en Taconera, waardoor je er een mooie combinatie vindt van groene landschappen en oude stadsmuren. Begin je tocht aan het Centro de Interpretación de las Fortificaciones de Pamplona, gelegen in het Media Luna Park. Daar vind je meer informatie over de geschiedenis van de omwalling. Van hieruit volg je de route richting de bastions van Redín, Guadalupe, Pilar, Parma, Abrevador, Gonzaga, La Taconera en Labrit.

 1. Plaza del Castillo

Plaza del Castillo is het belangrijkste openbare plein van Pamplona. Het is het middelpunt van het historische centrum van de stad en dus ook van het sociale leven. Om die reden wordt het ook wel ‘de woonkamer van de inwoners van Pamplona’ genoemd, je vindt vele gezellige restaurants en bars. Van zodra de zon zich laat zien, zitten de terrassen hier stampvol.

 • In 1820 heette het plein nog de Plaza de la Constitución, en daarna werd het Plaza de la Republica genoemd.
 • Pas sinds 1931 heet het Plaza del Castillo. De huidige benaming verwijst naar de vestigingen die zich er oorspronkelijk bevonden.
 • Het eerste kasteel op het plein werd in de 14de eeuw gebouwd door koning Luís el Hutín. Later werd dit kasteel ingebed in de verdedigingslinie van de stad.
 • Koning Ferdinand liet er in de 16de eeuw een nieuw fort bouwen in het zuiden van Plaza del Castillo.
 • Later verloor dit kasteel zijn strategisch nut en werd het afgebroken, in de plaats kwam er toen een klooster.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf op wandelafstand van het centrale plein bij Hostal Arriazu.

 1. Iglesia de San Nicolás

Deze historische kerk dateert uit de 12de eeuw en had wel een religieuze functie, maar werd vooral gebouwd om als militair verdedigend bastion te dienen voor de inwoners van San Nicolás. Die gemeente lag namelijk vaak in conflict met de andere twee gemeenten van de stad, Navarrería en San Saturnino. Tijdens een van de aanvallen in 1222 verwoestte een brand het primitieve romaanse kerkje. In 1231 werd een nieuwe kerk opgebouwd.

De Iglesia de San Nicolás bestaat tegenwoordig uit dikke muren en stevige poorten. Vanbinnen vind je een indrukwekkend barokorgel en je hebt er een mooi zicht op de schilderachtige straten, authentieke ambachtswinkels en gezellige bars die de kerk omringen.

 1. La Taconera

Eén van de troeven van Pamplona is de overvloed aan groene ruimtes en parken. Natuurliefhebbers kunnen in La Taconera genieten van de rust. Dit is het oudste park van Pamplona en dateert uit de 18de eeuw. De romantische plek bestaat uit geurige bloembedden, kronkelende paadjes, feeërieke fonteinen en prachtige dieren.

Het park bevindt zich in de moderne wijk San Juan en bestaat uit drie grote delen: Larraina Park, Taconera Gardens en Antoniutti Park. In Parque Antoniutti zie je vaak joggers, fietsers en wandelaars. Hier vind je ook de mini-dierentuin Los Jardines de la Taconera, een mekka voor dierenliefhebbers. Bewonder hier de zwanen die rustig op de vijvers dobberen en ga op zoek naar huppelende konijntjes en loslopende herten.

In La Taconera staan ook twee belangrijke portalen

 • El Portal de la Taconera in Parque Antoniutti en El Portal de San Nicolás, nabij de hoofdingang van Los Jardines.
 • Beide bevatten een combinatie van het Spaanse en Portugese wapenschild, symbool voor de Iberische Unie (van 1580 tot 1640), toen Portugal en Spanje kort verenigd waren door het Habsburgse koningshuis.
Onze tip: Vanaf het Larraina gedeelte van het park, bovenop het plateau van Pamplona, heb je een adembenemend panorama over de buitenwijken en de omliggende bergen. Probeer hier zeker een zonsondergang mee te pikken!
 1. Citadel van Pamplona

De citadel van Pamplona is gigantisch, het was bovendien het belangrijkste punt langs de 5 km lange verdedigingsmuur rond de stad. Je vindt ze in het zuidwesten van het historische centrum, omringd door grootste groene ruimte van de stad. Dit is de plek waar inwoners komen joggen, voetballen, picknicken en concerten bijwonen.

Onder koning Filips II werd de eerste steen van het bouwwerk gelegd in 1549. De citadel diende ter verdediging tegen mogelijke invasies vanuit Frankrijk. Het werd gebouwd als een vijfhoekig fort en is verbonden met de stadsmuren. In de 20ste eeuw werden enkele delen van het oorspronkelijke bouwwerk vernietigd om zo de stedelijke uitbreiding van Pamplona te kunnen garanderen.

Executies door Franco

De rest van het fort bleef tot en met 1964 dienen als onderkomen van het Spaanse leger. Tijdens de burgeroorlog (van 1936 tot 1939) werden hier bij de Puerta del Socorro republikeinen geëxecuteerd door het fascistische regime van Franco. Je vindt in de citadel nog een monoliet en een plakkaat terug die getuigen van deze wreedheden.

Bezoek hier ook de slotgrachten, wachtposten, oude bruggen en kanonnen. Ook het Parque de la Ciudadela en het Parque de la Vuelta die zich binnen de citadel bevinden, zijn de moeite waard.

 1. Parque de la Media Luna

Een onontdekt park met een unieke charme, dat is het Media Luna park. Het biedt een mooi uitzicht over de nabijgelegen velden, de Arga rivier en de Pyreneeën. Je vindt hier een prachtige tuin met charmante fonteinen, mooie paden en toffe uitzichtpunten.

Er staat ook een beeld van Sancho de Grote, de 10de eeuwse koning van Pamplona en zonder twijfel 1 van de invloedrijkste monarchen in de geschiedenis van Spanje. Opmerkelijk aan het standbeeld is dat Sancho niet op een sokkel staat -zoals vaak het geval is bij standbeelden- en dus niet verheven op het voetvolk neerkijkt, maar zich daarentegen op de grond, tussen het volk, bevindt.

Midden in het park ligt Bar Medialuna, waar je gezellig een terrasje aan het water kunt meepikken. Naast de vijver vind je het standbeeld van de bekendste componist en muzikant van Pamplona, Pablo Sarasate. De muziek in de bar is helemaal op Sarasate’s stijl afgestemd, waardoor het café, het standbeeld en de vijver een harmonieus geheel vormen. Een absolute aanrader op warme zomeravonden.

Boek hieronder een wandeltour of uitstap in Pamplona

 1. Café Iruña

Dit legendarische café was de favoriete bar van schrijver Ernest Hemingway en heeft hierdoor een absolute cultstatus verkregen. Het is een populaire bar die je meeneemt naar de gouden tijd van Hemingway. Het café bestaat ondertussen al meer dan 130 jaar en hoewel vooral het terras erg mooi is, neem je best ook binnen een kijkje, daar zit namelijk de echte charme van Café Iruña verborgen.

Je ziet er een levensgroot beeld van Hemingway in de zijkamer met houten lambrisering. Een stuk van zijn roman ‘The Sun also Rises’, oorspronkelijk ‘Fiesta’ genoemd, speelt zich hier op deze plek af. Hemingway hield naar eigen zeggen van vissen, stierengevechten, wijn en vrouwen. In Pamplona vond hij alles bij elkaar. De schrijver kwam in totaal 9 keer naar het San Fermin Festival, waar hij geobsedeerd raakte door het idee van moed en dood, gesymboliseerd in de matadors die de stieren bekampen. Zoals hij schreef in zijn roman: "Niemand leeft zijn leven ten volle, behalve stierenvechters".

 1. Plaza de Toros

Deze arena is het mekka van het stierenvechten in Spanje. In Pamplona is de eeuwenoude traditie van het stierengevecht nog steeds springlevend. De laatste jaren zijn stierengevechten voer voor felle discussies over dierenwelzijn enerzijds en tradities anderzijds. Toch trekt het San Férmin-feest (van 6 tot 14 juli) jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Vanaf de start van het festival lopen er elke dag 6 stieren een parcours van 900 meter langs de straten van Pamplona richting de arena. ’s Middags vinden daar dan de stierengevechten plaats. Mensen die met de stieren mee rennen dragen een wit uniform met een halsdoek waar het wapenschild van de stad opstaat. Jaarlijks vallen er zo honderden gewonden. De stieren worden al meer dan 250 jaar daarna afgemaakt in de arena ter vermaak van de inwoners en toeristen die komen kijken. Meer info op de website.

Andere festiviteiten in Pamplona

Daarnaast vinden er tijdens San Férmin ook verschillende concerten, volksdansoptredens en straatfeesten plaats. Als afsluiter is er de Gigantes y Cabuzedos, de reuzenparade. Ook buiten San Férmin is er voldoende van de stierenrentraditie terug te vinden in Pamplona. Wandel hier vanaf Calle de Santa Domingo via Calle Marcaderes en Calle Estafeta richting het stadion. Zo leg je de route af die ook de stieren afleggen.

 • Je kan de Arena van Pamplona ook bezoeken voor €6/pp. Zo kom je alles te weten over de traditie en over het festival.
 • Je kan er een kijkje nemen in de stallen en midden in de arena staan waar de strijd om leven en dood plaatsvindt.
 1. Proef pincho’s en streekbieren

Spanje is vooral bekend voor de typische tapas. In Pamplona zijn pincho’s (pintxos in het Baskisch) dé streekproducten, die zijn iets groter maar wel verfijnder dan tapas. Pincho is een typisch gerecht uit het Spaans Baskenland en bestaat uit een stukje stokbrood met beleg. Dat kan vis zijn, maar ook gegrilde groente, kroketjes en zelfs hamburgers.

Leuk weetje? Pincho’s eet je traditioneel niet aan tafel, maar wel aan de bar of zelfs op straat als hapje met een bijpassend wijntje. De meeste bars vind je in de straten Estafeta, San Nicolás en Joaquín Jarauta.

Jaarlijks vindt in Pamplona een pinchofestival plaats, het zogenaamde ‘Semana del Pinho’. Dan strijden de restaurants in de stad om de titel van de beste pincho.

Naast de lokale hapjes, kan je in Pamplona ook genieten van diverse streek- en speciaalbieren. De leukste cafés hiervoor zijn The House Beer (bekijk ligging), Napargar (bekijk ligging) en Cervecería Manneken Beer (bekijk ligging). Wie graag wat biertjes wil kopen om mee te nemen naar huis, vindt in Birra Box zeker wat hij zoekt.

 1. Bezoek de wijngaarden van de Rioja-wijnstreek

Ten zuidwesten van Pamplona vind je de weidse wijngaarden van de La Rioja wijnstreek. Hier worden al sinds 2500 jaar de beste wijnen van Spanje geproduceerd. Vanaf de 12de eeuw werd de streek officieel erkend als wijnindustrie en startte de export.

Bezoek hier zeker de stad Logroño, die bekend staat als dé wijnhoofdstad van de Rioja-streek. Geniet hier van een flesje wijn in combinatie met lokale kaashapjes in één van de vele bodega’s (wijnkelders) die de stad sieren.

 1. Waar overnachten in Pamplona?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Pamplona? Omdat de stad zo compact is, raden we aan om een plek in het hart van Pamplona te kiezen, zodat je deze gemakkelijk te voet kan verkennen. Hieronder vind je enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Pamplona.

 • Hotel Avenida ligt erg centraal in Pamplona, op wandelafstand van de historische monumenten en prachtige parkjes.
 • Eerder op zoek naar een gezellig appartement? Soul Apartmet is ideaal gelegen op wandelafstand van de kathedraal. Het appartement is ruim, modern en stijlvol ingericht, voorzien van wifi, een volledig uitgeruste keuken én een balkon met uitzicht op de stad.
 • Voor wie op zoek is naar een budgetvriendelijk verblijf, kan overnachten bij Hostal Espoz y Mina. De kamers zijn modern en minimalistisch ingericht. Hier kan je geen ontbijt verkrijgen, maar er zijn genoeg mogelijkheden in de buurt.
 1. Filmpje: het stierenrennen op de San Fermín-feesten

Benieuwd naar hoe de stierenrennen verlopen? Bekijk alvast dit filmpje om een idee te krijgen van de sfeer tijdens de feesten. Wil je er graag zelf eens bij zijn? Reis dan in juli naar Pamplona!

 1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in het Baskenland?

Wil je er ook zeker van zijn dat je geen belangrijke of mooie plekjes mist tijdens je verblijf in het Baskenland? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Download onze rondreis door het Spaanse Baskenland, nog meer bezienswaardigheden zien? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje en zie het mooiste van de regio met een complete voorbeeldroute.

Noord-Spanje

Gratis reisgids Baskenland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 maart 2023 - Peter

Heel nuttig

- 30 januari 2022 - Els

Helder reisgids met mooie tips om voor te bereiden op onze reis.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?