Dean Village bezoeken in Edinburgh: wat zien & doen in dit schilderachtige dorpje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dean Village bezoeken in Edinburgh: wat zien & doen in dit schilderachtige dorpje

9 februari 2023 in Schotland0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Dean Village bij Edinburgh + tips

Dean Village was ooit een klein dorpje naast Edinburgh waar veel molenaars woonden, aan de oevers van de Leith. Nadat elders grotere molens gebouwd werden, raakte Dean Village in verval. Enkele decennia geleden werd het helemaal opgeknapt en vandaag is het een van de felst begeerde wijken van Edinburgh.

Benieuwd naar je bezoek aan dit schilderachtige plekje? Lees vooral verder en ontdek wat je niet mag missen tijdens je bezoek.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van Dean Village

Dean Village was ooit een belangrijk molenaarsdorp.

Het was er druk en er werd veel handel gedreven. Er werd veel graan vermalen die naar Edinburgh en andere regio’s in het Verenigd Koninkrijk werd uitgevoerd. De inwoners van Dean Village boerden goed en etaleerden hun rijkdom met mooie huizen.

In de 19e eeuw keerde het lot voor Dean Village echter. Het molenaarsdorpje in de schaduw van Edinburgh moest onderdoen voor nieuwe, grotere molens die elders in het land gebouwd werden. Het dorpje aan de Leith was niet langer een commerciële hub. In de tweede helft van de 20e eeuw was het merendeel van de inwoners van Dean Village weggetrokken naar betere oorden. Het dorpje raakte in verval.

Tot de jaren ’70 van de vorige eeuw. Edinburgh was ondertussen sterk gegroeid en Dean Village werd beschouwd als een wijk van de stad. Daarop besliste men om Dean Village in zijn oude glorie te herstellen. De woningen werden gerestaureerd, zonder hun authentieke karakter te verliezen. Vandaag is Dean Village een rustige, groene wijk aan de rand van Edinburgh die bijzonder gegeerd is.

REISGIDS: Op rondreis door Schotland? Download dan zeker onze reisgids Schotland met een compleet uitgewerkte route en meer dan 150 bezienswaardigheden.

 1. Duik in het molenaarsverleden van Dean Village

Dean Village is onlosmakelijk verbonden met molens. Het is de reden waarom Dean Village er vandaag zo pittoresk uitziet. Tijdens je bezoek aan Dean Village zal je overal sporen van molens zien, enkele molenstenen en oude meelfabrieken bijvoorbeeld.

Het bekendste monument in Dean Village is de Well Court Hall. Dit rode bouwwerk werd gebouwd in 1880 en het was het centrum van de molenindustrie. Hier woonden heel wat arbeiders samen die in de watermolens werkten. Vlakbij zie je een kerk staan, met een grote klokkentoren. Die klok hield de arbeiders op de hoogte van hoe laat het was (en wanneer ze dus moesten beginnen te werken en wanneer ze konden stoppen).

De Scottish National Gallery of Modern Art is een must voor kunstliefhebbers die Dean Village bezoeken. Meer zelfs, het is een reden om naar Dean Village te trekken. Dit museum kan uitpakken met een grote collectie van surrealistische kunst. Er hangen fantastische werken die je aan het denken zetten.

Het gazon rondom het museum is misschien wel even indrukwekkend als de binnenkant. Het is een kunstwerk op zich, gemaakt door Charles Jencks, dat volstaat met beelden van verschillende kunstenaars.

 1. Dean Cemetery

Vlakbij de Scottisch National Gallery of Modern Art ligt de Dean Cemetery. Een kerkhof klinkt misschien niet meteen als een bezienswaardigheid, maar Dean Cemetery is meer dan een bezoekje waard. Het kerkhof ligt bezaaid met grafstenen in Victoriaanse stijl waar de rijke inwoners van Edinburgh begraven werden. Er werd geen penny gespaard. Bovendien liggen er ook enkele lokale beroemdheden begraven.

 1. Bewandel de Water of Leith Walkway

Zin om de benen los te gooien? Dan raden we je aan om de 'Water of Leith Walkway' af te leggen, een mooie wandel- en fietsroute die langs de rivier slingert. Het pad loopt van de havenwijk Leith tot aan Balerno, langs Dean Village, en is in totaal 16,5 kilometer lang. Het is de ideale manier om even aan de drukte te ontsnappen of een frisse neus te halen. Breng een picknick mee en maak er een leuke daguitstap van!

 1. Hoe bereik je Dean Village in Edinburgh?

 • Dean Village ziet er nog steeds als een echt, Schots dorpje uit, maar het is wel degelijk onderdeel van Edinburgh.
 • Dean Village ligt naast New Town. Je bereikt Dean Village na een korte wandeling van een tiental minuutjes vanuit Princes Street, de hoofdstraat van Edinburgh.
 • Je kan natuurlijk ook gewoon een taxi nemen, zo ben je er het snelst.

Wat is de ligging van Dean Village op de kaart?

 1. Waar overnachten in de buurt van Dean Village?

Ben je van plan een bezoekje te brengen aan het schilderachtige dorpje Dean Village en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Edinburgh en omgeving.

 • Hapimag Resort Edinburgh is een viersterrenhotel en biedt accommodatie in rustige, elegante suites. Meer info en boeken.
 • The Bonham is een chique hotel gevestigd in een typisch Victoriaans herenhuis in het West End van Edinburgh. Iedere slaapkamer kijkt uit op de stad en je kan er genieten van traditionele gerechten. Meer info en boeken.
 • Eerder op zoek naar een low-budget hotel? Verblijf dan in het Belford Hostel. Het hostel biedt accommodatie voor volwassenen, een gezellige bar, een gemeenschappelijke lounge en een tuin waar je even kan ontspannen. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Dean Village

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het schilderachtige dorpje Dean Village? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Edinburgh (Schotland).

 1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?