Op reis met de wagen? Dit moet je weten!

29 januari 2024 in Reisinfo0 reacties

Ga je op reis met de wagen? Reis je binnen of buiten Europa? Houd er rekening mee dat de wegcode van land tot land kan verschillen. Het begint al met je rijbewijs: geldig in elk Europees land, maar eenmaal je overseas gaat, moet je een internationaal rijbewijs hebben. Voor je je valiezen inlaadt, check je maar beter eens welke regels er op de weg van jouw bestemming gelden.

Inhoud artikel

Alcohol

Je wil het te allen tijde vermijden: een boete voor alcohol. In België mag je 0,5 promille gedronken hebben, maar in veel landen ligt die limiet anders. In Engeland, Wales of Noord-Ierland mag je tot 0,8 promille alcohol in je bloed hebben.

Kruip je in België achter het stuur met zoveel alcohol in je lijf, dan mag je er vrij zeker van zijn dat je rijbewijs wordt ingetrokken. In Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Oekraïne mag je dan weer helemaals niks drinken, want daar geldt een absolute nultolerantie. Voor je een pintje drinkt, check je maar beter even wat de regels in je vakantieland zijn wil je een straf voor dronken rijden vermijden.

Auto-uitrusting

Standaard moeten er volgens de Belgische wetgeving een aantal dingen in je auto liggen, zoals een fluohesje voor de bestuurder, een EHBO-kit, een gevarendriehoek, een brandblusser en noem maar op. Ook in het buitenland moet je deze dingen zeker mee hebben, maar misschien volstaat dat niet.

Heb je in Italië autopech, dan moet zowel de bestuurder als elke passagier een fluohesje dragen. Die hesjes bewaar je trouwens op een makkelijk bereikbare plaats en dus niet in de autokoffer. Draag je een bril of lenzen? Zorg dan dat je zeker een reservebril mee hebt in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland en Portugal. Dat is er immers verplicht.

Wegcode

Ook de regels op de weg verschillen van land tot land. Wist je dat het in Italië en Polen, bijvoorbeeld, altijd verplicht is om met (dim)lichten te rijden? Ja, ook op een zonnige dag. In Frankrijk mag je dan weer geen flitsverklikkers hebben en ik het Verenigd Koninkrijk rijdt iedereen links. Maar dat wist je ongetwijfeld al.

Wanneer je een land inrijdt, staat er vrijwel altijd een verkeersbord met de gangbare snelheidslimieten in dat land. Dat bord bekijk je maar beter even goed wil je geen boete voor overdreven snelheid in de brievenbus krijgen.

Tot slot zijn er ook landen die vragen om tol te betalen als je gebruik maakt van de snelwegen. Péage, zoals we dan in Frankrijk kennen. Dat gebeurt meestal op de snelweg zelf aan tolpoorten.

In Polen moet je dan weer online of via een app van de overheid een e-tolticket kopen als je op de A4 tussen Wroclaw en Krakau rijdt. Online vind je steeds de meest recente informatie over de wegcode en regels in het vakantieland waar jij naartoe rijdt.

Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?