Auschwitz en Birkenau bezoeken vanuit Krakau? Tips + praktische info

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Auschwitz en Birkenau bezoeken vanuit Krakau? Tips + praktische info

13 januari 2021 in Krakau6 reacties

Hoe naar Auschwitz reizen? Wat is er allemaal te zien? Met of zonder gids bezoeken + praktische info

Een bezoeken aan Auschwitz en Birkenau mag je absoluut niet missen, als belangrijke getuige van een van de donkerste periodes uit de Europese geschiedenis.
Over heel de wereld is deze plek een symbool van terreur en genocide, een grimmige herinnering aan tot wat de mens in staat is.

Auschwitz is opgesplitst in het hoofdkamp, Auschwitz I, en het Birkenau-kamp, Auschwitz II. Alle info voor je bezoek en hoe je een georganiseerde tour kan boeken.

Onze tip: Tickets en tours naar Auschwitz en Birkenau

Wil je graag Auschwitz en Birkenau bezoeken? Boek een begeleide rondleiding met gids voor € 24 (incl. vervoer vanuit Krakau), zo kom je veel meer te weten over de geschiedenis en ben je niet beperkt in de bezoekuren.

Wil je enkel een gids boeken in Auschwitz (zonder vervoer), dat kan ook, boek je tour met audiogids & voorrangsticket, wil je graag met een echte gids een rondleiding dan boek je deze tour.

Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide. Geen gids nodig, je kan ook enkel vervoer boeken vanuit Krakau.

Inhoud artikel

 1. Auschwitz I bezoeken

Aan de ingang prijkt het beruchte “Arbeit Macht Frei” (“Arbeid maakt vrij”), een gruwelijke leugen. Slechts weinigen die hier naartoe gestuurd werden, hebben de nachtmerrie kunnen navertellen.

 • Auschwitz I voelt eerder industrieel aan, met zijn bakstenen rode gebouwen, maar al snel worden de vreselijke omstandigheden duidelijk waarin Joden, Polen, zigeuners, homoseksuelen, Sovjetvechters, politieke tegenstanders van de Nazi’s en andere gevangenen hier moesten zien te overleven.
 • In de verschillende gebouwen van het kamp gaan tentoonstellingen en artefacten dieper in op de horror die de gevangenen moesten doorstaan.
 • In Blok 5 liggen bijvoorbeeld alledaagse voorwerpen en bezittingen, brillen, schoenen, potten en pannen en veel meer, maar ook het afgesneden hoofdhaar van mensen die hier stierven.
 • In Blok 10 voerde Mengele zijn gruwelijke experimenten op kinderen en tweelingen uit.
 • In Blok 11 werd voor het eerst getest met Zyklon B-gas.
 • In Blok 27 hangen kindertekeningen die er na de bevrijding gevonden werden. Een enorm boek lijst alle gekende namen op van de Joden die hier stieven. Het boek is gigantisch, maar zelfs niet volledig, omdat er veel namen niet gekend zijn.
 • Een bezoek aan Auschwitz werpt heel wat vragen op, niet in het minste over hoe dit allemaal is kunnen gebeuren. Het is een vraag die dagen of zelfs maanden na het bezoek nog steeds door ons hoofd spookt.
Op bepaalde tijdstippen van de dag is het hoofdkamp enkel te bezoeken met een gids. Raadpleeg dus zeker de tijdstippen als je zonder gids wil gaan. (zie hieronder op de pagina)
 1. Auschwitz II bezoeken: Birkenau

Een gratis shuttlebus rijdt van Auschwitz I naar het grotere Auswchitz-Birkenau. De bussen vertrekken elke 10-15 minuten, net buiten het museum.

Hoewel je in boeken of op televisie misschien al beelden van deze plaats gezien hebt, is een persoonlijk bezoek een shock. Je ziet de iconische toegangspoort waar de treinen door reden. Een beetje verder staat een kopie van het type wagon waarin het grootste deel van de gevangenen getransporteerd werden. Zo ver het oog reikt, stonden rijen en rijen barrakken en bunkers. Dit was het eindstation, een bestemming waarvan de meesten nooit zouden terugkeren.

Wanneer de uitgeputte, doodsbange en uitgehongerde passagiers hier aankwamen na dagen zonder water of voedsel, haalden SS-officiers families en naasten meedogenloos uit elkaar. Het merendeel (90%) werd onmiddellijk naar de gaskamers gestuurd. Zij die overbleven moesten hard werken en zien te overleven in ondenkbare omstandigheden, terwijl de dood over hun schouder meekeek.

Een bezoek aan de Auschwitzkampen is geen makkelijke ervaring. Het confronteert ons met de onaangename waarheid dat we elkaar als mens de vreselijkste dingen kunnen aandoen. Het is echter belangrijk om deze donkere periodes uit de geschiedenis onder ogen te zien. Alleen zo kunnen we leren en vermijden dat het opnieuw gebeurd. Helaas blijkt ons geheugen vaak erg kort…

Klik hier om je toegangticket Auschwitz te reserveren

 1. Hoe kan je Auschwitz bereiken?

Er zijn 2 opties om van Krakau naar Auschwitz te gaan. Ofwel boek je een begeleide, georganiseerde dagtrip, of je gaat zelfstandig, op je eentje.

Veel mensen vrezen dat de dagtrips misschien nogal gehaast zijn, en dat je voor een authentiekere ervaring beter op je eentje reist. Toch kan het heel handig zijn om een gids te hebben, vooral als je je grondiger in de geschiedenis van de plek wil verdiepen. Dit is vooral het geval in het Birkenaukamp, waar er geen borden met uitleg staan.

 1. Zelf naar Auschwitz reizen

4.1. Je kan met de trein of bus van Krakau naar Auschwitz

De bus is gemakkelijker, aangezien hij voor het kamp stopt, bussen rijden frequent en goedkoop. De rit duurt ongeveer 90 min, koop je ticket online vanaf € 4.
De trein je brengt slechts tot het station in Oswiecim, wat 3 km van de kampen vandaan ligt, van daar kan je met de taxi naar Auschwitz.

Meer info over de busregeling vind je in de informatiestand in de Lakenhal van Krakau, op de Grote Markt.
De bussen vertrekken aan het Krakau bus station (achterkant van het centraal station),
Adres: Bosacka 18, 31-505 Kraków. GPS: 50.0690769,19.9466488 (bekijk op de kaart)

Tickets zijn te koop bij de buschauffeur of aan het loket; reserveren is niet nodig of je kan ook online een ticket voor de bus kopen.

4.2. Wil je graag met de taxi naar Auschwitz

Dat kan ook vanuit het centrum van Krakau of boek je taxi vervoer online.
Ben je zelf met de auto in Polen, dan kan je perfect naar Auschwitz I rijden. Er is voldoende (betaal) parking. Onderweg moet je wel tol betalen op de autosnelweg.

4.4. Met de auto

Het adres is Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim, Polen (bekijk op de kaart)

 1. Een georganiseerde daguitstap volgen

Er zijn heel wat opties voor georganiseerde rondleidingen, en je kan kiezen tussen een begeleide tour van een halve of hele dag. Je kan deze makkelijk boeken op verschillende locaties in Krakau. Je kan je dagtrip naar Auchswitz ook online boeken. Zo ben je zeker dat je binnen kan, zonder je zorgen te maken over alle praktische zaken.

 1. Praktische + belangrijke info Auschwitz

6.1. Hoe tickets voor Auschwitz verkrijgen?

De toegang tot de musea zelf is gratis. Je moet wel op voorhand reserveren, want er is een gelimiteerd aantal van 25 personen dat per kwartier wordt toegelaten.
Reserveren kan via https://visit.auschwitz.org/. Je kan maximaal 3 maanden op voorhand reserveren.
Via de website van GetYourGuide kan je ook een ticket met gids reserveren, wat aan te raden is, zo krijg je een pak meer info.

Op bepaalde tijdstippen van de dag is het hoofdkamp enkel te bezoeken met een gids (zonder vervoer vanuit Krakau), met vervoer boek je hier.

6.2. Wil je Auschwitz I zonder gids bezoeken, dan kan dat op deze momenten:

 • Van 1 januari tot 30 maart en in november, voor 10u en na 13u
 • Van 1 april tot 31 oktober voor 10u en na 16u
 • In december voor 10u en na 12u

6.3. Waar aan denken bij een bezoek

 • Check het weerbericht, breng zonnecrème of een paraplu mee, of doe een dikke jas aan. Er is veel te wandelen.
 • Draag gemakkelijke wandelschoenen.
 • Als het regent kan het er slijkerig bij liggen en is er veel modder.
 • Reiskoffers en grote rugzakken mogen niet mee naar binnen.
 • Toon respect, gedraag je respectvol en sereen op de site.
 • Neem voldoende water of lunchpakket mee, binnen kan je geen drinken of eten kopen.
 • Voorzie voldoende tijd om Auschwitz en Birkenau te bezoeken, de site is groot.
 • Aangeraden om je tickets of tours online te boeken, zo kan je zeker binnen.

6.4. Hoe als rolstoelgebruiker Auschwitz bezoeken

 • De site van Auschwitz-Birkenau is niet rolstoelvriendelijk.
 • De paden naar en tussen de verschillende gebouwen zijn erg moeilijk te berijden met een rolstoel.
 • Je zal er over los grind, gebroken keien en bijna rotsblokken moeten rijden en als het regent zal je rekening moeten houden met modder.
 • Het kost veel concentratie en moeite om te sturen maar je krijgt wel een gevoel welke terreur het daar was.

6.5. Auswitch bezoeken met je hond?

Mag je Auschwitz bezoeken met je hond? Neen, honden zijn niet toegelaten op het terrein, enkel als het gaat om een assistentiehond of blinde geleide hond kan deze mee naar binnen.

6.6. Adres Auschwitz

Więźniów Oświęcimia 20, 32-603 Oświęcim, Polen
GPS: 50.0274739,19.20048, zie ligging op de kaart

6.7. Hotel en overnachten nabij Auschwitz

Wil je graag in de buurt van de site overnachten? Dan kan je terecht in Hotel Olecki, is vlakbij de ingang, prijzen en reserveren kan via deze link. Het hotel beschikt ook over een eigen restaurant. Gemakkelijk na een daguitstap. Hoge score van 9,3/10.

 1. Filmpje: een eerste impressie van Auschwitz

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan Auschwitz? In dit filmpje Kan je alvast een eerste impressie opdoen.

 1. Nog meer zien in de omgeving van Auschwitz

 1. Waar overnachten in Krakau?

Wil je budget of luxe overnachten, in Krakau is er een grote keuze aan hotels. Een overzichtje + prijzen hier.

Op hotel? Wij zelf verbleven in INX Design Hotel (4*), in de trendy, oude Joodse wijk Kazimierz met AIRCO en gratis WiFi. Lekker ontbijt met streekproducten, nette kamers en vriendelijk staf! Ze helpen je graag bij het uitstippelen van je daguitstap. Meer info en prijzen.

Een appartement in Krakau boeken? Boek dan zeker Aparthotel Stare Miasto in het historische centrum van Krakau, op slechts 120 meter van de Grote Markt. Meer info en prijzen.

 1. Download onze gratis reisgids Krakau, zo mis je niets

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip naar Krakau? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Krakau met 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview stadsgids Krakau ga op pad!

Krakau & Warschau

Gratis reisgids Krakau downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 augustus 2021 - Ria

Krakau is echt de moeite om te bezoeken, mooie stad.

- 23 juli 2021 - Ria

je kan inkom kaarten op voorhand bestellen op de web-site en de taal kiezen voor een gids. wij hadden engelstalige gids , hij deed dat prima

- 9 april 2021 - bruneel kurt

Jammer genoeg nu met het virus nog niet kunnen bezichtigen.Maar zeker een interessante site die je vooruit helpt om te boeken ,en zeker waar je moet zijn alsook prijzen en beschikbaarheid.

- 22 maart 2020 - Ylonda

Op zich goede info. Helaas ging Polen 1 dag na aankomst geheel op slot. De mensen zijn zo stug en onvriendelijk dat ik nooit meer een voet zet op Poolse grond. Sterkte in tijden van Corona, AVE

- 31 juli 2019 - Annie Lambrechts

Een grote tip is het wisselen op de luchthaven . Er wordt beschreven dat ge best wisselt op de airport want in de stad heel moeilijk . Natuurlijk moet ge geld hebben om taxi of bus / trein te betalen maar zelfs de ATM machine op de luchthvn geeft een slecht koers 3,78 pln per € ....en kosten voor de machiee ....in de stad 4,20pln per € . Exchange offices genoeg ...zeker de buurten Kazemierh en main square . Het Schindler fabriek is zeer aan te raden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?