Wat is de beste route naar Polen? Tol, etappehotels & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste route naar Polen? Tol, etappehotels & tips

24 december 2023 in Polen0 reacties

Wat is de beste en snelste route naar Polen met de wagen of camper? + tips

Ben je van plan om met je eigen wagen naar Polen te reizen? Dan is het handig om te weten wat de beste route is om Polen zo snel mogelijk te bereiken.

Welke route de beste is, hangt natuurlijk af van je start- en eindpunt, maar ook van wat je onderweg wil zien of doen. Wij hebben voor de beste route, de leukste etappehotels en de mooiste stopplaatsen onderweg voor jou verzameld in één handige blogpost.

Inhoud artikel

  1. Hoe lang is het rijden naar Polen?

Het is mogelijk om Polen te bereiken op één dag. Als je de route naar Polen helemaal met de auto aflegt, moet je +- 1200 kilometer overbruggen. Je bent ruim gezien 10 à 14 uur onderweg zonder enige file of tussenstop.

Wanneer je bestemming in het westen van Polen ligt (bv. Poznan), is het zo’n 10 uur rijden. Ligt je eindbestemming in het oosten of zuiden (bv. Lublin of Krakau? Dan zal je eerder 13 à 14 uur onderweg zijn. Daarnaast is de reisduur ook afhankelijk van het verkeer en de periode waarin je vertrekt.

Wil je graag een rustige, comfortabele reis tegemoet gaan? Dan is het aangeraden om de route af te leggen in twee dagen. Om vanuit België en Nederland naar Polen te reizen, doorkruis je Duitsland langs tal van interessante steden waar je een tussenstop kan houden.

LEESTIP: Mis niets van je verblijf in Polen met onze reisgids Polen inclusief tips, weetjes en talloze bezienswaardigheden.

  1. Wat is de beste route naar Polen met de auto?

Vertrek je binnenkort op autovakantie naar Polen? Dan kan je best je route ernaartoe op voorhand al wat voorbereiden. Zo kan je eventueel ook een tussenstop en/of overnachting op voorhand in plannen. Voor een vakantie in Polen hoef je alleen maar Duitsland te doorkruisen.

  • Over het algemeen is de meest directe route de E40/A3 richting Duitsland en vervolgens de A2/E30 richting Polen.
  • Van Brussel naar het noorden (Gdańsk) rijd je best via Düsseldorf en volg je de Duitse snelweg langs Hannover en Potsdam. Je rijdt richting de Poolse grens en bij Frankfurt (Duitsland) steek je de grens over en rijd je via Poznań naar Gdańsk.
  • Ligt jouw bestemming centraal in Polen? Dan kan je vanuit Poznań de E30 volgen en doorrijden richting bijvoorbeeld Warschau.
  • Wie in het zuiden van Polen moet zijn (bv. Wroclaw, Katowice of Krakau) rijdt beter via Düsseldorf, Dortmund, Leipzig richting Dresden.
  • Het is echter altijd het beste om de actuele wegomstandigheden en verkeersupdates te controleren voordat je aan je reis begint.

  1. Tolwegen en tolvignetten in Polen

In Polen dien je tol te betalen om gebruik te maken van de snelwegen. Er zijn verschillende tolwegen die bekend staan als "Via Toll" of "Autostrada Płatna". Deze wegen omvatten delen van de snelwegen A1, A2, A4.

  • A1 (Gdańsk - Toruń)
  • A2 (Świecko - Konin - Stryków)
  • A4 (Wrocław - Sośnica bij Gliwice en Katowice - Krakau)

Je kan tol betalen met behulp van een elektronisch tolsysteem genaamd "ViaTOLL", dat kan worden gebruikt met een voorruitsticker of een speciale elektrisch tolkastje (ViaAUTO) dat je makkelijk kan installeren in je wagen. De tol wordt berekend op basis van de afgelegde afstand en het type voertuig. Het bedrag automatisch afgeschreven bij verlaten van de tolweg. Meer info over tol in Polen hier.

Wil je onderweg een stad bezoeken in Duitsland? Houd dan best rekening met de Umweltzones en de zones waar je eco-vignetten nodig hebt. Meer info over de Umweltzones in Duitsland.

OPGELET: Rijd je zonder geldig vignet in Tsjechië? Dan kan je je verwachten aan een fixe boete.
  1. Beste etappehotels op je route naar Polen

Best Western Hotel Der Föhrenhof (na +- 500 km)

Best Western Hotel Der Föhrenhof is een door een familie beheerde hotel in de wijk Lahe in Hannover. Hier overnacht je in één van de ruime comfortabele kamers voorzien van een moderne inrichting. Na een lange rit kan je in het Estragon restaurant proeven van mediterrane gerechten en in de Bierstube kan je proeven van typische traditionele Duitse gerechten. Vooraleer je terug de baan op gaat, kan je nog een ontbijtje meepikken op het terras van het hotel. Meer info en boeken.

ibis budget Dresden Kesselsdorf (na +- 700 km)

Op zoek naar een lowbudget verblijf? Het ibis budget Dresden Kesselsdorf bevindt zich in Kesseldorf, op 20 minuten rijden van het centrum van Dresden. Het hotel biedt ruime, lichtrijke comfortkamers met een eigen badkamer, een vers ontbijtbuffet tegen een toeslag. Meer info en boeken.

Hotel Zur Linde Dein Self Check In (na +- 720 km)

Hotel Zur Linde Dein Self Check In bevindt zich in het rustige platteland van Brandenburg, nabij de snelweg A10. Het hotel biedt comfortabele kamers en suites, ingericht in een aantrekkelijke, moderne stijl met een rustieke flair. Wil je graag een dagje extra uittrekken? Dan bereik je op 45 minuten rijden Berlijn en op 20 minuten het pittoreske Potsdam. Meer info en boeken.

  1. Leukste tussenstops op je route naar Polen

Hannover

Hannover is de hoofdstad en grootste stad van de staat Nedersaksen en het is bovendien nog eens de groenste stad van het land. Hannover biedt een fijne combinatie van historie en hippe plekken. Ondanks het feit dat de stad in de Tweede Wereldoorlog zo goed als plat gebombardeerd werd, kan je er nog tal van historische gebouwen vinden. De herenhuizen, idyllische tuin en prachtige kastelen getuigen van de vroegere macht en rijkdom van de stad.

Met zijn pittoreske oude centrum word je ook helemaal betoverd! En het leukste is..? De meeste bezienswaardigheden zijn gratis! Tijdens de zomerperiode kan je bovendien genieten van het uitzicht over de stad op een rooftopbar die ook een strand is, omringd door palmbomen.

Potsdam en Berlijn

Potsdam was lang de woonplaats van de Pruisische koninklijke familie waardoor de stad erg prestigieus oogt. Vandaag staat de stad vooral bekend om de Conferentie van Potsdam in 1945 waar het akkoord gesloten werd na WOII. Het is zowat het Versailles van Berlijn, ga er ronddwalen in de gigantische koninklijke paleizen, de groene stadsparken verkennen en zelfs een Hollandse wijk bezoeken.

Of bezoek Berlijn, de trotse hoofdstad van Duitsland. Deze metropool is een van de grootste in Europa op vlak van zowel cultureel, wetenschappelijk en politieke infrastructuren.. Daarbovenop is Berlijn ook nog eens een van de groenste steden van Europa met maar liefst 22% van de stad als groene zone. Er valt hier ook ontzettend veel te doen in de stad: breng een bezoekje aan de Brandenburger Tor, het Museumeiland met de Berliner Dom die er te vinden is, en uiteraard ook de kleurrijke East Side Gallery. Met onze stadswandeling van West naar Oost-Berlijn mis je alvast niets.

LEESTIP: Download je reisgids Berlijn en mis niets van je stedentrip.

Dresden

De stad Dresden in het oosten van Duitsland was aan het begin van de 20ste eeuw de mooiste stad van Duitsland. Het droeg zelfs de bijnaam Florence aan de Elbe. De stad stond vol met prachtige bouwwerken en stond daarnaast bekend om het schitterende porselein. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hier echter grote verandering in: door bombardementen bleef er niet veel over van de stad.

Dresden wist zich langzaamaan weer overeind te krabbelen sinds de oorlog en onderscheidt zichzelf vandaag de dag door de vele kunstmusea en klassieke architectuur die er te vinden zijn in de Altstadt. Absoluut de moeite waard dus om hier een korte tussenstop te houden op je roadtrip naar Tsjechië. Mis niets tijdens je verblijf aan deze stad met de Dresden City Card (mogelijk voor 1, 2 of 3 dagen).

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf hier? Gästehaus Mezcalero is een pension gelegen in een rustige wijk en wordt beheerd door een familie. Het pension heeft een Azteekse-Mexicaanse sfeer en biedt gezellige accommodatie op wandelafstand van de binnenstad. Meer info en boeken.

  1. Tips bij een autovakantie naar Polen

  • Boek je een hotel in Duitsland? Bekijk dan op voorhand even of het hotel zich in een milieuzone bevindt. Meer info over milieustickers in Duitsand.
  • De snelwegen en hoofdwegen in Polen zijn over het algemeen goed onderhouden. Andere wegen verkeren soms niet in goede staat, wees dus aandachtig (vooral 's avonds).
  • Snelheidslimieten: De maximale snelheid op snelwegen is 140km/u. Op hoofdwegen met twee rijbanen 110km/u. Buiten de bebouwde kom 90km/u en binnen de bebouwde kom 50km/u.
  • De meeste tankstations bevinden zich langs de snelwegen en hoofdwegen. In dunbevolkte gebieden en minder toeristische gebieden zal je er minder tegen komen. Wanneer je in landelijk gebieden rijdt, zorg dan dat je beschikt over een volle tank.
  • Raadpleeg de actuele tankprijzen hier.
  • Op rondreis met kinderen? Download ons spelletjesboek voor onderweg met meer dan 40 leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor onderweg en in de auto.

RONDREIS: Gebruik onze uitgestippelde rondreis door Polen en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Filmpje: Ontdek alvast enkele sfeerbeelden van Polen

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je vakantie in het bijzondere Polen? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Polen!

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Polen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Polen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Polen met meer dan 195 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Polen.

Polen

Gratis reisgids Polen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?