Dé 19 mooiste bezienswaardigheden van Wroclaw: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 19 mooiste bezienswaardigheden van Wroclaw: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

14 april 2021 in Polen1 reactie

Wroclaw, ook wel 'de stad der bruggen' genoemd. Het is de grootste stad in het westen van Polen en is iets minder bekend bij het grote publiek. Je zal hier dan ook niet overrompeld worden met toeristen.

Door de jaren heen heeft deze stad verschillende Boheemse, Oostenrijkse en Pruisische invloeden geabsorbeerd die Wrocław tot de eigenzinnige en vermakelijke plek van vandaag gemaakt hebben. Ontdek in dit artikel de must-see bezienswaardigheden van de stad en maak het beste van je bezoek aan Wroclaw!

Tours en excursies in Wroclaw

De mooiste bezienswaardigheden in Wroclaw bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de regio.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Plac Wolności

Plac Wolności, of het Vrijheidsplein, ontstond nadat Napoleon hier in 1810 - 1812 de opdracht gaf om de stadsversterkingen te slopen. In de jaren dertig van de vorige eeuw vonden hier veel publieke massa-evenementen plaats, waaronder helaas ook nazi-boekverbrandingsacties en een groot gymnastiekfeest dat in 1938 met medewerking van Hitler werd georganiseerd.

Na de oorlog liep er een tijdelijke spoorlijn over dit plein om puin en bakstenen uit de verwoeste stad te verwijderen. In 2015 werd hier het Nationaal Muziekforum opgericht waar tegenwoordig tal van evenementen georganiseerd worden.

Tip: Ben je op rondreis door Polen met de wagen? Dan kan je in de ondergrondse parkeergarage van het Vrijheidsplein je auto makkelijk kwijt. Zo kan je de stad te voet verkennen en daarna de rondreis verder zetten.

 1. Stadsmuseum van Wrocław

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad? Het stadsmuseum van Wrocław laat je de geschiedenis herbeleven in een voormalig koninklijk paleis. Het werd oorspronkelijk gebouwd in barokke stijl in 1717 voor de Pruisische monarchie.

Het paleis werd vervolgens omstreeks 1795 in klassieke stijl verbouwd en nadien in de loop van de 19e eeuw werd er een nieuwe vleugel toegevoegd. Helaas werd het paleis in de oorlog zwaar beschadigd en later gedeeltelijk afgebroken, maar de resterende delen zijn sindsdien gerestaureerd. Er werden enkele koninklijke appartementen uit de 18e eeuw nagebouwd. De dag van vandaag kan je er even uitrusten in een prachtige tuin.

Ontdek deze wandelingen met gids en excursies in Wrocław

 1. Plac Solny

Plac Solny, het Zoutplein zou één van de oudste plekken van de stad zijn. Het werd waarschijnlijk neergepoot in 1242 toen Wrocław heropgebouwd werd na de Mongoolse invasie. Zout uit Wieliczka en andere goederen zoals leer, honing en bijenwas werden hier verhandeld vanaf de middeleeuwen tot aan de 19e eeuw.

 • Johannes van Capistrano, een 'soldatenheilige', predikte hier vurige preken die zo effectief waren dat zijn aanbidders gewillig waardevolle spullen in een groot vreugdevuur op dit plein wierpen. Veel later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, was het Zoutplein het decor van gruwelijke taferelen. Veel plaatselijke Joden lieten hier toen het leven op de brandstapel.
 • Gelukkig is dit allemaal verleden tijd en staat het sfeervolle pleintje nu vooral bekend om de vele bloemenkraampjes die de plek nieuw leven inblazen, het is best aangenaam om over het kleurrijke plein te wandelen.
 1. Middeleeuwse marktplein van Wroclaw

In het hart van de stad vind je het oude, middeleeuwse marktpleintje. Het pittoreske, kleurrijke stadsplein werd in 1241 aangelegd en is een van de grootste pleinen van zijn soort in Europa. Het zal je verbazen dat dit plein niet de oorspronkelijke versie is, maar wel een heel getrouwe replica.

Alle historische bezienswaardigheden werden omgetoverd van ruïnes tot pareltjes na de bijna totale verwoesting van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het oude stadhuis zal je dan ook meteen opmerken.

 1. Oud Stadhuis

Het gotische oude stadhuis is een herkenningspunt van de stad. Het werd gebouwd tussen de 13e en 16e eeuw en herbergt nu een kunstmuseum. Natuurlijk is dit niet het enige mooie gebouw op het marktplein, dus neem vooral even de tijd om hier wat rond te kijken. Je kan dat natuurlijk het beste vanop een gezellig terrasje met een kopje koffie in de hand. Er zijn hier namelijk genoeg plekjes om te eten en te drinken als je even wil uitrusten.

Wil je nog meer van Polen verkennen? Download nu onze gratis reisgids Polen en ontdek alle leuke highlights!
 1. Tumski Brug

Je zal er tijdens je reis door Wroclaw ongetwijfeld een keer voorbij lopen: een grote, turkoois stalen brug die de gebieden Ostrów Tumski en Wyspa Piaskowa verbindt. Tot aan 1945 heette de Tumski brug de Dombrücke en staat de brug tegenwoordig ook wel bekend als de 'Lovers Bridge'. Zowel inwoners als toeristen hangen slotjes met de initialen van hun geliefde aan de steunpalen van de brug.

Een belangrijk detail is om de sleutel na het ophangen van het slot in het water van de Odra rivier te gooien. Het doet denken aan Parijs, maar dan in het klein!

 1. Hans & Grietje huizen

Net voor de Sint-Elisabethkerk vind je twee smalle huisjes op de hoek van het plein. Deze pittoreske gebouwen staan algemeen bekend als de "Hans en Grietje"-huizen (Jaś i Małgosia voor de plaatselijke bevolking). Ze werden respectievelijk in de 16e en 18e eeuw gebouwd en zijn het enige wat nog rest van een rij herenhuizen die ooit de begraafplaats van Sint-Elizabeth omringden.

 1. Sint-Elisabethkerk

De Sint-Elisabethkerk is een van de oudste kerken in Wrocław en een van de meest iconische gotische monumenten van de stad. Er staat al sinds de 12e eeuw een kerk op deze plek, maar het huidige bouwwerk dateert uit de 14e en 15e eeuw. Als je de energie hebt en niet aan hoogtevrees lijdt, beklim dan zeker eens de 91 meter hoge toren. Je wordt hier beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Het is de inspanning – en de kleine toegangsprijs - meer dan waard!

 1. Markthal van Wroclaw

De Markthal van Wrocław werd gebouwd tussen 1906 en 1908, toen de stad deel uitmaakte van Duitsland. Het unieke gebouw heeft een traditioneel ogende buitenkant en een verrassende kale betonnen binnenkant. Vroeger stonden er vier van dit soort hallen in het centrum van de stad, maar alleen deze Hala Targowa is daar nog van overgebleven. Het is slechts een van de vele bezienswaardigheden in Wrocław die niet helemaal is zoals ze lijkt.

Slenter langs de kraampjes en kijk je ogen uit bij alles dat uitgestald staat. Je kan hier terecht voor verse groenten en fruit, traditionele Poolse Wedel chocolade of je kan lunchen bij één van de sfeervolle eettentjes. Goedkoper en traditioneler als dit ga je het zeker niet krijgen!

 1. Sint-Jan-de-Doperskathedraal

De Sint-Jan-de-Doperskathedraal is een andere belangrijke bezienswaardigheid van Wroclaw. De kerk werd voor het eerst gebouwd in de 13e eeuw, maar wat we vandaag de dag zien, is een waarheidsgetrouwe replica die gebouwd werd in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Deze kathedraal torent hoog boven alle andere gebouwen in Wroclaw uit en is een prachtig onderdeel van de skyline. De kerk heeft zo'n 21 kapellen en binnen zijn verschillende waardevolle beelden, schilderijen en grafstenen te bewonderen.

 1. Koninklijk Paleis en het Nationaal Museum

Het Koninklijk Paleis behoorde ooit toe aan de Poolse monarchie, maar nu is het Nationaal Museum van de stad hier gevestigd omringd door barokke tuinen. Sinds 2008 stelt het museum de 1000-jarige geschiedenis van Wrocław tentoon. Een bezoekje aan dit museum mag dus zeker niet ontbreken bij je bezoekje aan Wroclaw.

 1. Racławice Panorama

Het Racławice Panorama is dé trots van de stad. Het is als het ware een 360-graden-schilderij dat de Poolse onafhankelijkheidsstrijd van 1794 uitbeeldt. Het 140 meter lange canvas toont de overwinning van de legendarische generaal Tadeusz Kościuszko op de Russische strijdkrachten bij Racławice, die iets meer dan negen maanden in beslag nam. Je vindt hier ook nog kaarten en video's die je helpen om context te geven aan het kunstwerk.

 1. Maria-Magdalenakerk

De Maria-Magdalenakerk is een gotische kerk dichtbij het marktplein. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw. Net als veel andere kerken in de stad werd ook dit exemplaar tijdens de oorlog beschadigd en in de daaropvolgende jaren weer opgebouwd. Een architecturaal plaatje dat ook zeker een bezoekje waard is.

 1. Apotheekmuseum

Het fascinerende Apotheekmuseum is gewijd aan de geschiedenis van de wetenschap en de ontwikkeling van de gezondheidszorg, de geneeskunde en de farmacie. Bezoek de alchemiewerkplaats in de kelder, de renaissance-apotheek, een tentoonstelling gewijd aan natuurgeneeskunde en oude gereedschappen en een tentoonstelling met analytische meetapparatuur en synthetische en semi-synthetische geneesmiddelen. Dit is een van de beste musea van de stad én de toegang is gratis!

Ben je nog op zoek naar een gezellige verblijfplaats waar je kan overnachten? Bekijk hier alle verblijfplaatsen in Wroclaw.

 1. Szczytnicki-park

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Wandel door het mooie Szczytnicki-park met een Japanse touch. Het bospark werd aangelegd in 1913 en is de ideale plek om mooie wandelingen maken in de natuur. Bovendien kan je er ook andere bezienswaardigheden bewonderen: het pronkstuk is de Wrocław-fontein, een grote, moderne fontein die in de zomermaanden opgefleurd wordt met een water-, licht- en muziekspektakel. Dit modernistische pareltje is erg populair bij de inwoners van de stad en de show trekt steevast een grote menigte.

 1. Nog meer bezienswaardigheden in de buurt van Wroclaw

Schedelkapel

De Schedelkapel, beter bekend als de Sint-Bartholomeuskerk, is een ossuariumkapel die binnenin versierd is met de schedels en botten van meer dan 3000 mensen. Nog eens 21.000 skeletten bevinden zich in de crypte van de kerk beneden. Een Tsjechische priester en een plaatselijke doodgraver, deden er maar liefst 18 jaar over om de menselijke beenderen te verzamelen, te reinigen en te ordenen.

Er werden speciale schedels tentoongesteld waaronder de schedel van een tartaarkrijger, schedels met kogelgaten, een door syfilis beschadigde schedel en zelfs een schedel die zou toebehoren aan een reus. Deze schedels worden nog steeds tentoongesteld, net als de schedels van de priester en de doodgraver die deze opmerkelijke plek hebben gecreëerd. Bijzonder om te zien.

Nog meer verborgen pareltjes in Polen ontdekken? Download nu onze gratis preview reisgids Polen en ontdek alle must-see's!

Klodzko

Kłodzko is de economische spil van een regio tussen Silezië en Tsjechië. Een toeristische stad in de schaduw van het Sudety-gebergte die doorsneden wordt door de rivier Nysa Kłodzka. Naast de schilderachtige omgeving biedt deze stad verschillende kuuroorden en er staan tal van historische gebouwen op je te wachten. De grootste trekpleisters zijn de vesting, het grote stadhuis, de parochiekerk en een stenen brug die naar verluidt de oudste van Polen is.

Kasteel Książ

Het Kasteel Książ is het grootste kasteel in Silezië draagt een fascinerende geschiedenis met zich mee. In Neder-Silezië vind je veel kastelen, maar geen enkel kasteel combineert haar schoonheid met zo'n indrukwekkende historie als het Książ kasteel.

Het werd gebouwd in de 13e eeuw en was sindsdien de thuisbasis van verschillende adellijke families. Helaas werd het kasteel tijdens de oorlog overgenomen door de Duitse bezetters. Talrijke historische vertrekken werden toen vernield en, in samenhang met het Riese-project, werd er een systeem van tunnels onder het kasteel aangelegd. Ook hun functie blijft tot op de dag van vandaag nog steeds een mysterie. Er wordt gesuggereerd dat de gangen onder het kasteel bedoeld waren als hoofdkwartier voor de Führer en hoge ambtenaren vanwaar ze de ondergrondse fabrieken van het Riese-project in de gaten konden houden.

Legnica

Een niet zo bekend stadje maar toch zeker de moeite waard om er even te stoppen. De stad heeft een mooie, historische kern die gesierd wordt door eerbiedwaardige rode bakstenen gebouwen. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Kerk van de Maagd Maria, een van de oudste kerken in Silezië. Binnenin staan een aantal indrukwekkende Byzantijnse zuilen met strepen die door het gebruik van donkere en lichte steen zijn ontstaan. Je kan hier ook perfect even rond slenteren door de rustige straatjes in het centrum.

 1. Filmpje: ontdek de stad Wrocław

Benieuwd naar de bijzondere stad Wrocław? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Polen!

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Polen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Polen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Polen met meer dan 195 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Polen.

Polen

Gratis reisgids Polen downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 12 juni 2023 - Henriëtte Leidekker

Een heel mooi initiatief en interessante reisgids(en)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?