18 x bezienswaardigheden Hannover: wat zeker zien en doen? Tips + reisgids

18 x bezienswaardigheden Hannover: wat zeker zien en doen? Tips + reisgids

2 januari 2021 in Duitsland0 reacties

Hannover is misschien niet de eerste bestemming die bij je opkomt als je van plan bent een citytrip te maken. Velen kennen Hannover alleen als beursstad maar het heeft veel meer te bieden! Het is de hoofdstad van de deelstaat Nedersaksen en het is bovendien nog eens de groenste stad van het land en biedt een fijne combinatie van historie en hippe plekken. Ondanks het feit dat de stad in de Tweede Wereldoorlog zo goed als plat gebombardeerd werd, kan je er nog tal van historische gebouwen vinden!

De herenhuizen, idyllische tuin en prachtige kastelen getuigen van de vroegere macht en rijkdom van de stad. Met zijn pittoreske oude centrum word je ook helemaal betoverd! En het leukste is..? De meeste bezienswaardigheden zijn gratis! Wij hebben er alvast de must-sees van Hannover voor jou uitgezocht!

Inhoud artikel

 1. Neues Rathaus

Het ‘Nieuwe’ Stadhuis van Hannover is een impressionant gebouw, één van de herkenningstekens van de stad. Het duurde maar liefst 10 jaar om dit gigantische stadhuis in Art Nouveau stijl en Wilhelminische stijl te bouwen. Maar wat dit gebouw extra speciaal maakt, is de booglift naar de koepeltoren. Deze maakt namelijk een hoek van 17° en gaat 43 meter naar omhoog tot het uitzichtplatform. Een uniek ding in heel Europa! Wanneer je eenmaal uitstapt moet je nog een paar ronde trappen op om een 360 graden uitzicht over de stad en de Maschsee te krijgen. Een enorme aanrader!

Wil je graag eens binnenin een kijkje nemen? Je kan het stadhuis gratis bezichtigen. We raden je aan om extra aandacht te vestigen aan de prachtige trap!

 1. Altes Rathaus

He oude raadhuis van Hannover is al lang niet meer in gebruik. Zelfs het gebouw dat je vandaag de dag ziet is niet meer authentiek, want het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Dat gezegd hebbende is de replica van het stadhuis uit 1455 wel erg mooi. Heb je dorst? Dan kan je hier even pauzeren en iets drinken!

 1. Maschpark

Het Maschpark, wat ook wel het Park van de partnersteden genoemd wordt, ligt tussen het nieuwe stadhuis en het Maschmeer. Wil je graag even ontsnappen aan al de drukte van de stad? Dan kan je zeker en vast hier terecht! Een sportief tourtje lopen, een gezellige wandeling of een fietstochtje? Het kan hier allemaal. Meer nog! Aan de zuidelijke kant van het meer is zwemmen toegelaten en kan je een bootje huren. Heerlijk vertoeven in dit stukje natuur te midden van de stad!

Maschsee

Een van de meest populaire recreatiegebieden van de stad ligt op slechts een steenworp afstand van het stadhuis: de Maschsee. Het meer werd in de jaren 30 kunstmatig aangelegd en nodigt uit tot wandelen, fietsen, zeilen. In de zomer kan je er ook een verfrissende duik in nemen!

 1. Marktkerk Sint-Joris en Jacobus

Hou je van de gotieke stijl? Dan kan je best eens passeren langs de 19-eeuwse Marktkerk die zich in het hart van de oude binnenstad bevindt! De Marktkerk is de oudste van de drie middeleeuwse parochiekerken in de binnenstad van Hannover. Met de 97 meter hoge toren is de hallenkerk een van de beeldbepalende gebouwen van de stad.

 1. Markthal van Hannover

De Markthal is dé plek waar de lokale bevolking samenkomt om iets kleins te eten. De markthal staat ook wel bekend als de ‘Belly of Hannover’ en wij begrijpen wel zeker waarom!

De overdekte hal stamt al uit sinds 1892 en was ooit een écht plaatje maar, zoals je wel kan raden, werd ook deze niet gespaard gebleven van de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw dat je vandaag te zien krijgt, is bijlange zo mooi niet. Maar dat is niet de belangrijkste reden van je bezoek aan de markthal. De vijftigtal stalletjes met eten van over de hele wereld, zijn de echte aandachtrekkers!

 1. Staatsoper Hannover

Het Staatsoper is gebouwd in de laatklassieke stijl en is centraal gelegen in de stad. Oorspronkelijk deed het Operahuis dienst als koninklijk theater omdat de koning het theater in de Leineschloß te klein vond. Het Operahuis werd zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog en herbouwd in 1948. Het nieuwe operahuis is een gebouw in klassieke stijl met twee grote vleugels en een balkon met beelden van beroemde dichters en componisten.

 1. Aegidienkerk

Deze kerk is een indrukwekkend overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog. Het is een van de weinige kerkruïnes die overeind is blijven staan en dient dan ook als gedenkteken voor de slachtoffers van oorlog en geweld.

Op de toren van de gotische kerk staat een carillon en onderin de toren staat de vredesklok uit Hiroshima. Wat ooit een geschenk was van het stadspartnerschap met Hiroshima. Deze kerk moet je zeker gezien hebben!

 1. Lindenwijk

Linden is de hipste wijk van Hannover. In deze kleurrijke wijk word je overdondert met studenten, mensen met té veel geld en alto’s. Maar het is ook dé plek waar je heen gaat als je je wilt vergapen aan graffiti en street-art. Kortom, je ziet eens wat anders dan statige gebouwen.

 1. Kröpcke, het centrale en populaire square

In het hart van Hannover, ligt het ‘Kröpcke’. Een centraal gelegen plein dat meteen ook de ideale uitvalbasis vormt om de stad te verkennen. Het plein kent een leuke geschiedenis. Zo opende een oude bakker hier ooit een cafeetje met 800 stoeltjes aan de klok. Tot op heden spreken mensen hier vaak af om samen iets te drinken na het shoppen of het werken.

 1. Herrenhäuser Gärten

Dit is een absolute must-see voor tuinliefhebbers! De Herrenhäuser Gärten is een gigantische koninklijke tuin waar je ‘u’ tegen kan zeggen! Het Herrenhausen domein bevat zowel het Herrenhausen Palace, museum Schloss Herrenhausen en de Grosser Gärten. De immens grote tuin van keurvorstin Sophie von Braunschweig-Lüneburg bestaat uit vier verschillende tuinen: de Grosser Garten, Berggarten, Georgengarten en Welfengarten.

De tuinen vormen één van de belangrijkste baroktuinen in Europa en zijn volledig symmetrisch aangelegd in de Nederlandse stijl. In 2015 kregen ze zelfs de ‘European Garden Award’.
Je kan hier heerlijk wandelen en genieten van een gezellige picknick. Ook worden er tijdens de zomermaanden verschillende evenementen en festivals georganiseerd zoals Garten festival, International Firework Competition, musicals,… Als je er eentje kan meepikken, zeker doen!

Weetje: Middenin de tuin staat er een fontein van wel 30 meter hoog? Deze overtreft zelfs de fontein van Versaille!

 1. Schloss Herrenhäuser

Schloss Herrenhäuser was ooit een enorm kasteel dat tijdens de bombardementen van 1943 met de grond gelijk werd gemaakt. Gelukkig heeft men dit pand kunnen herstellen en opende het opnieuw zijn deuren in 2013. Tegenwoordig worden er heel wat evenementen georganiseerd in het kasteel en kan je in één van de vleugels een museum bezoeken. In dit museum staat de barokke periode van Hannover centraal.

 1. Die Nanafiguren

De beroemde Nanas staan te pronken aan de oevers van de Leine. De kunstwerken werden volledig gedecoreerd door Niki de Saint Phalle. Met deze sculpturen wou ze anticiperen op de ontluikende vrouwenbeweging in de jaren 60. De ‘Nanas’ staan symbool voor sterke en vrije vrouwen en dat werd niet meteen aanvaard in de stad.

Het protest werd gevolgd door intensieve discussies over kunst in de openbare ruimte. Maar.. met happy ending! De dag van vandaag zijn ze in Hannover dol op hun ‘rondborstige dames’ en is het kunstwerk er niet meer weg te denken. In 2000 werd de kunstenaar Niki de Saint Phalle zelfs tot ereburger benoemd. De naamgenoot van de drie vrouwenfiguren waren overigens keurvorstin Sophie, Charlotte Buff en Caroline Herschel, een Duitse astronoom.

 1. Kramerstrasse

De Kramerstrasse werd ooit vernoemd naar de ‘minder-kooplieden straat’ hier runden zij hun kleine kruidenierswinkeltjes waarvan de meeste na 1945 herbouwd zijn. De Kramerstrasse is met zijn prachtige vakwerkhuizen een van de beroemdste straten in de oude binnenstad van Hannover.

 1. Schloss Marienburg

Op enkele kilometers van het centrum van de stad, ligt het 19e-eeuwse kasteel van Marie van Saksen-Altenburg. Een sprookjeskasteel dat je echt de moeite waard is! Het kasteel is namelijk niet alleen prachtig langs de buitenkant maar het heeft ook een boeiende én romantische geschiedenis.

Het werd gebouwd in de neo-gotische stijl en was ooit een geschenk van King Georg V aan zijn vrouw Queen Marie. De naam is dus niet al te ver te zoeken.. Het duurde zo’n 10 jaar om dit immense kasteel neer te zetten. Het werd dan ook afgewerkt met de meest kwalitatieve materialen, er werd zelfs Italiaans glas overgebracht speciaal voor de bouw van het pand.

 1. Sprengel Museum

Ten zuiden van het centrum en pal aan de Maschsee, vind je het indrukwekkende Sprengel Museum. In 1979 opende het museum voor het eerst haar deuren en kon je er enkel de collectie van Dr. Bernhard Sprengel bewonderen. Zijn werken lagen vooral de nadruk op het Duitse expressionisme en het Frans modernisme.

Doorheen de jaren heeft de museumcollectie zich uitgebreid met werken uit alle belangrijke periodes in de moderne kunst. Zo bewonder je hier werken van de beroemde Picasso, Calder en Bourgeois. Maar ook de 300 werken van Niki de Saint Phalle (van de Nanasfiguren) zijn een kijkje waard! Meer informatie vind je op de website.

 1. Museum Augsust Kestner

In het August Kestner Museul draait alles om decoratieve kunst door de eeuwen heen. Het is geen groot museum maar het is wel erg leuk om te bezichtigen. Je kunt er Griekse en Egypthische antiquiteiten bewonderen, maar ook serviesgoed en bestek in Bauhaus stijl.

Dagje weg uit alle drukte? Geen probleem! Hannover Adventure Zoo is bij vele Duitsers niet onbekend. Deze dierentuin is onderverdeeld in zeven verschillende themagebieden. Dompel jezelf onder in een andere wereld in de avontuurlijke dierentuin. Kijk leeuwen, tijgers en ijsberen recht in de ogen en observeer mensapen van dichtbij. Maak zeker ook een boottocht naar en rond de omhuizingen in de wereld met een Afrikaans thema.

Ben je van plan de dierentuin te bezoeken? Bestel je tickets dan online! Zo hoef je niet in de ellenlange wachtrijen te staan en kan je onmiddellijk het park betreden!
 1. Kerstmarkt in Hannover

Tijdens de feestdagen in Hannover? Heerlijk! Het is de ideale tijd van het jaar om een kerstmarktje mee te pikken. En ook hier in Hannover heb je twee kerstmarkten. Eentje rond de Grote Markt en eentje aan de Ballhofplatz. Sprookjesachtige lichtjes, culinaire lekkernijen en verleidelijke geuren zorgen voor een heerlijke sfeer en maken het een onvergetelijke ervaring!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?