Kasteel Hohenwerfen bezoeken? Alle tips, praktische info & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Kasteel Hohenwerfen bezoeken? Alle tips, praktische info & tickets

27 juli 2023 in Oostenrijk1 reactie

Kasteel Hohenwerfen in Salzburgerland bezoeken: de mooiste burcht van Oostenrijk

Schloss Hohenwergen is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Oostenrijk en wij begrijpen waarom. Het hooggelegen imposante middeleeuwse kasteel zit geklemd tussen de bergketens van het prachtige Salzburgerland.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan dit rotskasteel? Lees gerust verder en ontdek alles over je bezoek aan het kasteel Hohenwerfen.

Inhoud artikel

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Salzburg

Wil je graag het meeste halen uit je bezoek aan Salzburg, dan is het aan te raden om een Salzburg Card te kopen. Hiermee heb je gratis toegang tot het openbaar vervoer, inclusief de kabelbanen naar de mooie uitzichtpunten. Gratis toegang voor de belangrijkste musea en attracties en extra korting op concerten, theater en tours. Koop deze kaart hier online voor € 27.

Wil je graag ook mee met een gegidste tour (bv naar Berchtesgaden) kijk dan zeker eens hier naar alle tours. Deze worden door erkende lokale gidsen uitgevoerd, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen vanuit Salzburg en haal het beste uit je verblijf

 1. Geschiedenis van Kasteel Hohenwerfen

 • Kasteel Hohenwerfen werd gebouwd in tussen 1075 en 1078 in opdracht van de Aartsbisschop Gebhard von Salzburg.
 • Het kasteel werd op een 113 meter hoge rots gebouwd en werd rond 1127 voltooid.
 • Jammer genoeg werd het kasteel verwoest tijdens de machtige Boerenoorlogen in 1525. De boeren belegerden, plunderden en verwoestten grote delen van het kasteel. De schade werd gelukkig hersteld.
 • In 1898 kwam het kasteel in bezit van Aartshertog Eugen die de burcht gebruikte als verzamelplaats voor zijn uitgebreide kunstcollectie en wapenarsenaal.
 • In 1931 brak er een brand uit waarbij de burcht en de kapeltoren enorm beschadigd geraakte. De grote delen van zijn inventaris en de klokken konden gelukkig gered worden.
 • In 1938 werd het kasteel noodgedwongen verkocht aan de NSDAP (Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij). Het kasteel werd gebruikt als militair trainingscentrum. Maar aan het eind van WOII werd het kasteel eigendom van het Land Salzburg.
 • Tot 1987 diende het kasteel als politieschool en sindsdien wordt het kasteel gezien als een van de mooiste bezienswaardigheid van Oostenrijk.
 1. Volg een rondleiding door het kasteel

Wat mag je verwachten van je bezoek aan het Kasteel Hohenwerfen?

 • Je rondleiding start bij de binnenplaats van het kasteel. Hier krijg je een audioguide. De rondleiding wordt begeleid door een ervaren gids (in het Duits) die je meeneemt naar de belangrijkste kamers van het Kasteel.
 • Je komt onder meer langs de kapel, de vorstenkamer, de folterkamer, de Salzach-toren, de keuken, de kerkertoren die diende als gevangenis etc.
 • Kortom, je ontdekt als het ware de verborgen hoeken en gaten van het kasteel Hohenwerfen. Neem zeker de audioguide goed bij de hand en luister naar het verhaal dat verscholen zit achter ieder nummertje.
 • Terwijl jij de verschillende kamers bewondert, geeft de gids wat meer informatie over de burcht en haar vroegere bewoners.
 • Vanop de klokkentoren kan je genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving.

Bestel je tickets online op voorhand

Weetje: Misschien komt het Schloss Hohenwerfen je wel bekend voor. Het kasteel diende ooit als decor voor de film Where Eagles Dare (1968). Daarnaast is het kasteel ook te zien op de achtergrond van de "Do-Re-Mi" picknickscène in The Sound of Music, die werd gefilmd op een heuvel met het dorp Werfen

 1. Een spectaculaire roofvogelshow bijwonen

De rondleiding is echt de moeite waard als je je wilt verdiepen in de geschiedenis van het kasteel. Maar hét absolute hoogtepunt van je bezoek, is ongetwijfeld de spectaculaire roofvogelshow. Tijdens deze show geven roofvogels inzicht in de grote eeuwenoude kunst van de valkerij.

Vanop een bankje geniet je van een prachtige show waarbij de getrainde roofvogels door de lucht klieven? Je zal onder meer gieren, arenden, valken en adelaars in de show terug zien komen. Terwijl de vogels door de lucht vliegen, vertellen de begeleiders meer over deze bijzondere dieren en wordt er jachtmuziek uit verschillende landen afgespeeld.

 • De roofvogelshow vindt 2x per dag plaats in de tuin van het kasteel. Dit kan verschillen in het hoogseizoen.
 • De roofvogelshows beginnen iedere dag om 11u15 en 15u15.
 • In het hoogseizoen vindt er een extra show plaats om 16u30.
 • Wil je er zeker van zijn dat de roofvogelshow doorgaat? Bezoek het kasteel dan op een heldere dag. Bij laaghangende bewolking hebben de roofvogels sneller last en kan het zijn dat de shows worden afgelast of ingekort.
 • De show wordt opgevoerd in het Engels en Duits. Meer info op de site
Berg je spullen goed op. De roofvogels durven al eens persoonlijke spullen oppikken en meenemen naar hun nest. Ben je van plan om foto’s te maken? Zorg dan dat je je camera goed vast houdt.
 1. Kasteel Hohenwerfen bezoeken met kinderen

Naast de spectaculaire roofvogelshows, zijn er nog tal van activiteiten die georganiseerd worden op Kasteel Hohenwerfen. Men probeert steeds het leven dat zich hier afspeelde in de middeleeuwen weer tot leven te brengen. De kinderen zullen zich hier dan ook geen moment vervelen.

 • Met behulp van de 'slimme valk Alonso' kunnen kinderen op rallyquiz gaan. Tijdens deze spannende quiz gaan ze interactief geheimen oplossen en worden ze op het einde beloond met een kleine verrassing.
 • Er worden ook speciale audiotours voor kinderen georganiseerd waarbij de kinderen op hun eigen tempo leren en ontdekken. De audiogidsen zijn ook beschikbaar in het Nederlands.
 • Op de binnenplaats kunnen kinderen tot een jaar of 10, ringsteken, bowlen, op stelten lopen, hun eigen kasteel bouwen met houten bouwstenen of een van de vele andere spelletjes uit proberen.
 • Tijdelijke tentoonstellingen onder een bepaald thema (voorgaande thema’s waren bv. heksen en tovenaars in Salzburg, Leonardo da Vinci, …)
Wil je het kasteel bezoeken met kinderen? Houd er rekening mee dat het kasteel gedeeltelijk toegankelijk is met kinderwagens.
 1. Hoe en waar je tickets kopen?

 • Een toegangsticket voor een volwassen persoon bedraagt: €12,90. Kinderen van 6 tem 14 jaar betalen €7,40.
 • Inbegrepen in het ticket: rondleiding door het kasteel, audiogids, een bezoek aan het Oostenrijks Valkerijmuseum en tentoonstellingen.
 • Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het kasteel Hohenwerfen online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

Bestel je tickets online op voorhand

 1. Hoe bereik je Schloss Hohenwerfen?

Met de auto:

 • Van Salzburg is het ongeveer 45 minuten rijden naar het kasteel Hohenwerfen.
 • Kom je vanuit het noorden? Neem dan de afslag “Pass Lueg” en rijd verder door naar de hoofdweg Salzachtal (B159) in zuidelijke richting. Na het dorpje Tenneck bereik je het kasteel Hohenwerfen, de parkeerplaats light direct aan de hoofdweg.
 • Kom je vanuit het zuiden? Neem dan de afslag “Pfarrwerfen / Werfen” en rijd verder in de richting van het dorpje Werfen. Vanaf daar is het ongeveer 2 km rijden naar de parkeerplaats van kasteel Hohenwerfen.
 • Geef het volgende adres in je GPS in: Burgstraße 2, 5450 Werfen (zie ligging op de kaart).
Vergeet niet dat je een wegenvignet nodig hebt. Lees meer over wegenvignetten in Oostenrijk.

Met het openbaar vervoer:

 • Vanuit Salzburg kan je de trein nemen naar het treinstation van Werfen.
 • De S-Bahn rijdt ieder half uur tussen Salzburg en Werfen.
 • Een treinrit duurt ongeveer 45 minuten.
 • Nadien wandel je via een schaduwrijk voetpad op zo’n 30 min. naar de ingang van het kasteel.
 • Liever met een shuttle? Je kan op minsten 1 uur op voorhand een shuttledienst aanvragen.

Ligging op de kaart van Kasteel Hohenwerfen

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Openingsuren: Het kasteel is dagelijks geopend tussen mei en september. Je kan het bezoeken van 9u tot 17u.
 • In de zomermaanden juli en augustus is het kasteel zelfs open tot 18u.
 • Voor een rondleiding door het kasteel Hohenwerfen reken je best op 2 tot 4 uur.
 • Wil je graag een roofvogelshow bijwonen? Houd er dan rekening mee dat deze maar 2 tot 3 keer per dag plaatsvinden. De roofvogelshows beginnen iedere dag om 11u15 en 15u15. In het hoogseizoen vindt er een extra show plaats om 16u30.
 • Bezoek je het kasteel op een warme zomerdag? Zorg er dan voor dat je voorzien bent van een goede zonnecrème.
 • Honger en dorst gekregen? Eten en drinken kan je in de voormalige ridderzaal die nu dienst doet als de taverne Burgschenke Hohenwerfen. Hier kan je terecht voor een lekkere Wienerschnitzel of een typische riddermaaltijd. In de zomermaanden kan je genieten in de idyllische kasteeltuin.
 • Meer info en de actuele openingsuren op de website.
 1. Waar overnachten in de buurt van Kasteel Hohenwerfen?

Voor je bezoek aan kasteel Hohenwerfen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in de buurt van Kasteel Hohenwerfen online bekijken.

Werfenerhof

Hotel Werfenerhof is gelegen aan de voet van Schloss Hohenwerfen en biedt ruime kamers met uitzicht op de omliggende bergen. Het hotel beschikt over een gezellig restaurant waar je kan genieten van typische Oostenrijkse gerechten en een spa met sauna waar je nog even kan ontspannen. Er is ook een gratis parking voorzien bij het hotel. Meer info en boeken.

Landgasthof Reitsamerhof

Landgasthof Reitsamerhof ligt op een halfuur rijden van Salzburg en op 3 minuten van Werfen. Het hotel biedt comfortkamers met eigen balkon en uitzicht op de omgeving of de beschutte tuin. Je kan genieten van heerlijke Oostenrijke gerechten in het restaurant, of in de zomer in de aangename tuin. Meer info enboeken.

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van het middeleeuwse Kasteel Hohenwerfen

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan het middeleeuwse kasteel Hohenwerfen? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je alles graag zelf wil ontdekken; zal je natuurlijk moeten afreizen naar Kasteel Hohenwerfen!

 1. Nog meer te zien en doen in de buurt

Nog meer ontdekken en zien? We hebben een complete blogpost met de top bezienswaardigheden in Salzburgerland.

Grot van Eisriesenwelt in Werfen

Combineer je bezoek aan het Kasteel Hohenwerfen met de Eisriesenwelt grot in Werfen (7 km verder). De ijsgrot, die bekend staat als de Wereld van de IJsreuzen, is de grootste ijsgrot ter wereld en bestaat uit een gangenstelsel van ruim 42 km lang. Door het smeltwater van het ijs en de gure wind die door de tunnels blaast worden de tunnels nog steeds verder uitgesneden en ontstaan er in de tunnels figuren van ijs.

 • De grot is alleen in de periode tussen mei en eind oktober te bezoeken met een rondleiding.
 • Hierbij maak je een lange wandeling naar de grot waarna je vervolgens een stuk de tunnels in gaat.
 • Hierbij kom je langs verschillende uitgeholde ruimtes en formaties die door het ijs zijn ontstaan.
 • Zo kom je onder andere langs de Posselt toren, Hymr’s Kasteel, Frigga’s sluier, de kathedraal en het IJspaleis.

TICKETS: Wil je graag een georganiseerde tour door de Eisriesenwelt in Werfen? Bekijk het aanbod tours en excursies in Eisriesenwelt online! Wacht niet langer en bestel je tickets alvast, zo kan je lange wachtrijen vermijden!

Een bezoek aan Salzburg

Salzburg, ongetwijfeld een van de meest muzikale steden ter wereld, en staat vooral bekend voor Mozart en The Sound of Music. Maar ook het historische centrum, Altstadt en z'n kabelbaan naar het kasteel zijn zeker leuk om te bezoeken, reken op ongeveer 45 minuten rijden met de auto naar Salzburg. Ontdek hier de top bezienswaardigheden in Salzburg.

Met de kabellift naar de top van de Untersberg

In de buurt van Salzburg ligt de Untersberg, van meer dan 1900 meter hoog. Je kan naar de top wandelen via verschillende routes of je kan de kabelbaan nemen. De kabellift staat bekend als een van de spectaculairste van de Alpen.

Zoutmijnen in Hallein

In het dorpje Hallein kan je Salzwelten bezoeken (30 km verder). Dat zijn een reeks oude zoutmijnen die al sinds de tijd van de Kelten werden gebruikt om zout te ontginnen. Vandaag is het een museum. Een bezoek aan de mijnen duurt ongeveer 1,5 uur. Je verkent de mijn deels te voet, deels met een elektrisch treintje en je sluit af met een boottocht op het ondergrondse meer.

Berchtesgaden

Berchtesgaden ligt in Duitsland (40 minuten rijden) en is vooral bekend voor z'n prachtige natuur, kloven en de Königssee. Verder kan je er ook naar het Adelaarsnest (of Kehlsteinhaus): samen met het nabijgelegen Berghof was dit een voormalig strategisch buitenverblijf van Adolf Hitler bij de Obersalzberg. Los van alle wrede oorlogsplannen die hier zijn beraamd, is het wel een indrukwekkend staaltje architectuur. Lees hier alles over ons bezoek aan het Adelaarsnest.

TIP DAGUITSTAP: Wil je graag vanuit Salzburg een daguitstap maken naar Berchtesgaden, je kan online een tour boeken vanuit Salzburg.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 8 oktober 2023 - A.groene

Super mooie site veel informatie En nieuwe ontdekkingen voor ons Prachtig.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?