Rondreis Noord-Spanje (16 dagen): Complete route, reisschema + kaart

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Noord-Spanje (16 dagen): Complete route, reisschema + kaart

14 januari 2023 in Noord-Spanje34 reacties

In dit artikel verkennen we de vele wonderlijke plekjes in de noordelijke regio's van Spanje. Met onze route bezoek je het Baskenland, Navarra, La Rioja, de noordelijke kanten van Castilië en León, Galicië, Asturië en Cantabrië. Op een lusroute door de regio ontdek je heel wat bezienswaardigheden - eerst in het binnenland en in het tweede deel van de route langs de kustlijn en in het bergachtige achterland.

De route begint in Donostia (ook wel San Sebastián genoemd) in het Baskenland. Die stad is makkelijk te bereiken met de auto als je vanuit Frankrijk over de grens rijdt. Als je naar Spanje vliegt, is het iets meer dan een uur rijden vanaf het vliegveld van Bilbao. Ga mee op ontdekking!

Tickets en tours voor je bezoek aan Noord-Spanje!

Noord-Spanje bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Noord-Spanje.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

Kaart met 16-daagse rondreis Noord-Spanje

  1. Dag 1: San Sebastián naar Pamplona

Afgelegde afstand: 128 km

Op de eerste dag van je tour begin je met het verkennen van San Sebastián voordat je via enkele andere hoogtepunten naar Pamplona reist. Daar ga je verder via de beroemde pelgrimsroute Camino Francés (de Franse Weg).

San Sebastián

San Sebastián is een badplaats aan de Golf van Biskaje op een schilderachtige locatie aan een halfronde baai. Het lange, uitgestrekte zandstrand van Playa de la Concha biedt ruimte voor ontspanning en recreatie en surfers zullen in de zevende hemel zijn op het nabijgelegen Playa de la Zurriola, in de buurt van de hipster-enclave Gros.

Tours of uitstappen in San Sebastián? Bekijk hier de mogelijkheden!

Hondarribia

Vervolgens ga je naar het noordoosten langs de kustlijn via een schilderachtige route om Hondarribia te bereiken. Bekijk de Mirador (uitzichtpunt) van het Jaizkibel-gebergte en overweeg om te stoppen bij de Hermitage van Guadalupe en de verwoeste militaire vesting van Guadalupe even verder voordat je naar Hondarribia afdaalt.

  • Hondarribia is een andere charmante stad in het Baskenland.
  • De Casco Antiguo (oude stad) is hier de grootste trekpleister.
  • Wandel onder de boog aan de top van de Calle San Compostela om het plein Plaza de Gipuzkoa te bereiken.
  • Verken de nabijgelegen straten binnen de oude middeleeuwse muren en ga naar het grotere Plaza de Armas waar je de gotische kerk van Santa María de la Asuncíon zal zien.

Pamplona

Je route eindigt vandaag in Pamplona. De hoofdstad van de provincie Navarra, Pamplona, is natuurlijk het bekendst om de stierenrennen. Deze (wellicht barbaarse)praktijk vindt elk jaar in juli plaats ter ere van de heilige San Fermín. De stieren rennen door de straten en achtervolgen waaghalzen die voor hen uit lopen.

Er is echter nog veel meer te zien en te doen in Pamplona, in elke periode van het jaar. De oude stad bijvoorbeeld, omzoomd door de middeleeuwse stadsmuren, is een must voor geschiedenisliefhebbers. Het is een aanrader om met een ervaren gids op pad te gaan! Boek je tour hier online bij GetYourGuide!

  1. Dag 2: Pamplona naar Logroño

Afgelegde afstand: 260 km

Vandaag zal je een aantal interessante plekken langs de Camino de Santiago verkennen op weg van Navarra naar La Rioja.

  • De eerste halte vandaag is Puente la Reina. Deze rustgevende plek is een ideale halte op weg naar Logroño.Bewonder de mooie, middeleeuwse stenen brug in Romaanse stijl en geniet van een wandeling langs de met kinderkopjes geplaveide Calle Mayor, vol kleine winkeltjes en cafés.
  • Daarna kan je ook nog stoppen in de stad Estella, een stad die al in Romeinse tijd bewoond werd. Wandel door de middeleeuwse straten en ontdek een reeks belangrijke romaanse gebouwen en monumenten.
  • Let op de cisterciënzerkerk van San Pedro de la Rúa, met zijn prachtige klooster, en vooral het grote Paleis van de Koningen van Navarra. Dat paleis is een zeldzaam en interessant voorbeeld van de romaanse burgerlijke architectuur en huist tegenwoordig het Museum Gustavo de Maeztu.
  • Andere plekken waar je vandaag nog kan stoppen zijn: Olite, Tuleda of Torres del Río.

Logroño

Het eindepunt van vandaag is Logroño, de hoofstad van de provincie La Rioja. De stad is in de hele wereld beroemd om zijn wijnen. De stad heeft dan ook een uitstekende reputatie als culinaire bestemming en het is de uitgelezen plek om te genieten van enkele lokale lekkernijen. Dit is de ideale plek voor een wijnproeverij, die kan je hier boeken vanaf €70!

TIP: Neem niet alleen de tijd om te ontspannen en te genieten van het lokale eten en drinken, maar breng ook zeker een bezoek aan het Museo de la Rioja. Het herbergt een interessante collectie artefacten die dateren van de prehistorie tot aan de moderne tijd. Het museum bevindt zich in een paleis uit de 18e eeuw.
  1. Dag 3: Logroño naar Burgos

Afgelegde afstand: 169 km

Vandaag heb je tijd om de wijnstreek van La Rioja te verkennen en om misschien een paar flessen te kopen die je mee naar huis kan nemen. Vervolgens ga je naar Burgos waar je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden langs de Camino kan bezoeken.

Laguardia

Laguardia is een charmant ommuurd stadje in het hart van de La Rioja-wijnstreek. Het ligt bovenop een heuvel, wordt omringd door glooiende wijngaarden en je hebt er een panoramisch uitzicht op de Sierra de Cantabria. Bezoek zeker de 10e-eeuwse kerk gewijd aan Santa María de los Reyes, vroeger waarschijnlijk een Tempeliersklooster. Ga ook naar de kerk Santa María de Berberana, want deze romaanse kapel is de enige in de regio met een vierkante apsis.

Haro

Haro is het centrum van deze beroemde wijnregio. Het toerismekantoor kan je hier veel informatie geven over de bodega's, hun openingstijden en rondleidingen. Maar zelfs als je rijdt en niet drinkt, heeft Haro nog genoeg te bieden. De pittoreske omgeving biedt een overvloed aan historische charme en je bevindt je er te midden van wijngaarden, boerderijen en groentetuinen.

Nájera

Nájera, ongeveer 27 km ten westen van Logroño, ligt op de pelgrimsroute dankzij koning Sancho III. Hij wijzigde de Camino Francés in de 11e eeuw en daardoor werd Nájera een stopplek voor passerende pelgrims. Deze stad ligt aan de rivier de Najerilla en staat vooral bekend om het indrukwekkende klooster van Santa María La Real. Het werd in 1052 gesticht door koning García Sánchez III van Pamplona en deed dienst als de begraafplaats van de koningen van Navarra. Tot in de 19e eeuw werd het gebruikt als klooster.

Andere stadjes die je vandaag kan bezoeken zijn:

  • Briones
  • Belorado
  • Grañón

Burgos

Je eindigt de dag in Burgos, een stad die opmerkelijk is dankzij zijn middeleeuwse architectuur die opmerkelijk goed bewaard is gebleven. Het meest opvallende van alle bezienswaardigheden hier is de Franse, gotische kathedraal van Santa Maria. De bouw van dit markante kerkgebouw werd aangevat in 1221 en in de 15e en 16e eeuw werd het gebouw verfraaid en verbeterd. In de 18e eeuw werd het voor de laatste keer aangepast.

Ontdek in onze uitgebreide blogpost de mooiste bezienswaardigheden in Burgos.
  1. Dag 4: Burgos naar Léon

Afgelegde afstand: 197 km

Vandaag ga je van Burgos naar Léon en blijf je de Camino volgen door het noordelijke deel van Castilië en Léon. Pelgrims doen ongeveer 6 dagen te voet over de afstand die je vandaag met de auto zal afleggen.

  • Hontanas is een klein en charmant dorpje. Het is populair als overnachtingsplek op de Camino en er zijn 3 albergues voor pelgrims, ook al telt het slechts een 100-tal inwoners. Dit kleine dorp geeft je een gevoel van de sereniteit die de pelgrims ervaren wanneer ze het pad bewandelen.
  • Villalcázar de Sirga is opnieuw een pittoresk dorpje langs de route, maar onderscheidt zich van de andere dankzij de kerk gewijd aan Santa María la Blanca. Deze romaanse kerk werd in de 12e eeuw door de Tempeliers gebouwd. Dit dorpje is zeker een snelle stop waard en als je honger hebt, kan je terecht in een goed restaurant tegenover de kerk.
  • De stad Sahagún is het punt waar 2 pelgrimspaden samenkomen. Hier ontmoet de Camino Francés, die je hebt gevolgd, de Camino de Madrid. Dit is een plaats waar je zeker zal willen vertoeven, want er vallen tal van interessante historische en religieuze plaatsen te ontdekken.

Léon

Ga verder om het eindpunt van de dag te bereiken, Léon. Probeer hier zeker voor zonsondergang aan te komen zodat je tijd hebt om te ontdekken wat deze geweldige stad te bieden heeft. Als hoofdstad van de provincie speelde Léon een cruciale rol in de Spaanse geschiedenis, maar ook op cultureel vlak valt er veel te beleven. Het is een levendige en fascinerende stad waar je makkelijk meerdere dagen kan doorbrengen. Het prachtige, oude stadsgedeelte wordt nog steeds omgeven door grote delen van de oorspronkelijke, middeleeuwse muren.

TIP: Wil jij ook een rondreis maken door Noord-Spanje? Download onze route met een complete rondreis Noord-Spanje.

  1. Dag 5: Léon naar Sarria

Afgelegde afstand: 207 km

Het eindpunt van de Camino Francés, Santiago de Compostela, komt steeds dichterbij, maar er is nog een lange weg te gaan. Vandaag stellen we voor dat je enkele van de interessantste plaatsen langs de Camino bezoekt op weg naar Sarria, waar veel minder ambitieuze pelgrims hun wandeling beginnen.

  • Hospital de Órbigo is een pelgrimshospitaal dat in de 16e eeuw door de Hospitaalridders werd gebouwd in de buurt van de oorspronkelijke brug in het kleine dorpje dat in de Middeleeuwen op de linkeroever van de rivier prijkte.
  • Astorga was een belangrijke stad in de Romeinse tijd. Het was verbonden met Bordeaux door de Via Traiana (ook wel bekend als de zilveren weg). Een van de opvallendste plekken in deze historische stad is de kathedraal. Die werd gebouwd vanaf 1471, grotendeels tussen de 15e en de 18e eeuw, en herbergt nu ook een museum. In het museum worden verschillende exposities georganiseerd, maar het staat vooral bekend om de juwelen van de relikwiehouder van het ware kruis.
  • Cruz de Ferro is een kruis bovenop een hoge paal dat, op 1520 meter boven de zeespiegel, het hoogste punt van de hele Camino Francés markeert. Veel pelgrims stoppen hier om een foto te maken en een populair ritueel uit te voeren waarbij ze een van huis meegebrachte rots op een stapel rotsen aan de voet van het kruis achterlaten. Die steen symboliseert het loslaten van een last. Als de pelgrims wegwandelen, laten ze zo symbolisch hun last achter.
  • De laatste grote stad aan de Camino de Santiago, Ponferrada, is een populaire toeristische bestemming. De historische oude stad wordt gedomineerd door een imposant kasteel dat door de Tempeliers gebouwd werd.
  • Je eindigt de dag in Sarria! Sarria is voor velen het beginpunt van hun bedevaartwandeling naar Santiago de Compostela. Dit is de dichtstbevolkte stad van de Camino Francés in Galicië en ligt op ongeveer 100 km van Santiago. Koning Alfonso IX van León stierf hier in Sarria in het jaar 1230 tijdens de bedevaart.
  1. Dag 6: Sarria naar Santiago de Compostela

Afgelegde afstand: 162 km

Eindelijk is de dag aangebroken. Je legt vandaag het laatste stuk van de Camino Francés af en aan het einde van deze etappe bereik je Santiago de Compostela.

Portomarín

De eerste halte vandaag is Portomarín. Portomarín werd oorspronkelijk gebouwd naast een Romeinse brug over de rivier de Minho en werd later in de Middeleeuwen herbouwd. In de jaren ‘60 werd de rivier afgedamd om het Belesar-stuwmeer te creëren waardoor het oude dorp nu onder water staat. De meeste historische gebouwen van dat oude dorp, waarvan de belangrijkste de kerk van San Juan van Portomarín is, werden echter steen voor steen verplaatst naar een nieuwe stad in de buurt.

Andere bezienswaardigheden

  • Maak een kleine omweg naar Lugo. Lugo is beroemd om zijn grote stadsmuren die door de Romeinen opgetrokken werden om de stad te beschermen.
  • Vervolgens gaan we weer terug op de Camino-route en verder naar het zuidwesten om een stop te maken in Palas de Rei. Het stadje Palas de Rei (oorspronkelijk Pallatium Regis) zou zijn vernoemd naar het paleis van de Visigotische koning Witiza, die tussen 702 en 710 regeerde over de regio. Hier zou Witiza de hertog van Galicië, Favila, hebben gedood, die de vader was van Don Pelayo. Palas de Rei is een andere belangrijke stop op de Camino die in de middeleeuwen welvaart zou brengen aan bezoekers.
  • Arzúa is de laatste grote stad op de pelgrimsroute. Het is een geweldige plek die vooral bekend staat om zijn honing en kazen. Hier voegen de Camino del Norte (de ‘noordelijke weg’) en de Camino Francés zich samen tot één enkele route voor het laatste stuk naar Santiago de Compostela.

Ga vervolgens verder om Santiago de Compostela te bereiken. Als je de stad nadert, kan je het Monumento do Monte do Gozo (monument van de vreugde) passeren. Hier krijgen de pelgrims hun eerste zicht op de kathedraal die het einde van hun reis markeert.

  1. Dag 7: Santiago de Compostela

Vandaag raden we je aan om de dag door te brengen in Santiago de Compostela, de beroemde stad vol spirituele, historische en culturele bezienswaardigheden. De kathedraal is vandaag de dag zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Toch valt er nog veel meer te zien en te doen.

We stippelden een stadswandeling uit langs de mooiste plekjes van Santiago de Compostela, die kan je hier downloaden!

  1. Dag 8: Santiago de Compostela naar Pontevedra

Afgelegde afstand: 122 km

Voor de tweede helft van de route zullen we ons vooral richten op de kustlijn en de bergen van het groene Noord-Spanje. Het estuarium van de Ría de Arousa, ten zuidwesten van Santiago, staat bekend om zijn toeristische kustplaatsen. Jammer genoeg werd een groot deel van de kuststrook hier bebouwd, maar er vallen nog steeds enkele pareltjes te ontdekken.

Zo kan je volgende stadjes bezoeken:

  • Padrón
  • Cambados
  • O Grove

Ría de Pontevedra

Daarna ga je verder naar het zuiden om de kustlijn van Ría de Pontevedra te bereiken. Van alle rías van deze regio is de Ría De Pontevedra misschien wel de mooiste. Het is een lang en dun gebied dat door de steile en beboste bergwanden doet denken aan de Scandinavische fjorden.

  • De eerste plaats die je hier bezoekt, is Sanxenxo.
  • Je kan ook naar Illa de Ons gaan. Dit is het grootste eiland van een kleine archipel binnen de Ría de Pontevedra dat deel uitmaakt van het nationaal park van de Atlantische eilanden van Galicië. Dit is een geweldige bestemming om wilde dieren te observeren.
  • In Poio kan je het klooster van San Juan ontdekken, dat een belangrijke rol speelde in de middeleeuwen.

Je eindigt de dag in Pontevedra, een prachtige, oude stad die iets meer in het binnenland ligt. Het staat bekend om zijn historische gebouwen en om zijn autovrije binnenstad. Het belangrijkste religieuze gebouw is zonder twijfel de barokke kerk van de Pelgrimsmaagd. Het is een belangrijk symbool van de stad en het is de enige ronde, schelpvormige kerk in Spanje.

  1. Dag 9: Pontevedra naar Vigo

Afgelegde afstand: 62 km

Vandaag stellen we voor dat je nog een laatste omweg naar het zuiden maakt voordat je naar het noorden en vervolgens naar het oosten trekt op deze route. Vandaag staan er verschillende stadjes en haventjes op de planning zoals Marín, Bueu, O Hío en Cangas.

Vigo

De laatste stad op de planning is Vigo. Hoewel het de moeite waard is om het stadscentrum even te bezoeken, is het niet zozeer bekend en geliefd om zijn eigen bezienswaardigheden, maar wel om de nabijheid van de indrukwekkende Cíes-eilanden. De Cíes-eilanden liggen aan de monding van de natuurlijke haven. De eilanden vormen een prachtig natuurgebied vol zandstranden en lenen zich uitstekend om vogels te spotten.

  1. Dag 10: Vigo naar A Coruña

Afgelegde afstand: 306 km

Muros

Rij eerst naar Muros. Muros is ongetwijfeld het interessantste en aantrekkelijkste dorpje langs dit deel van de Galicische kust. Hier, in het oude stadscentrum, vind je enkele van de beste voorbeelden van Gallego-architectuur buiten Pontevedra. De stad ligt op het breedste punt van de ría, net voordat de rivier de zee ontmoet. Verwacht je aan schilderachtige, smalle straatjes langs een romantische waterkant waar vissersboten liggen te dobberen.

Costa da Morte

Vervolgens staan er enkele plekken langs de Costa da Morte op de planning. Dit is een wild en winderig kustgebied dat zich uitstrekt tussen Fisterra en A Coruña. De kustlijn heeft zijn naam te danken aan de wilde Atlantische golven en gure winden die heel wat schepen de dieperik in gejaagd hebben. Het was hier waar in 2002 de olietanker Prestige vergaan is waardoor 77.000 ton ruwe olie in de oceaan terechtkwam.

  • Je reis langs de Kust des Doods zal beginnen in Fisterra. Tot de tijd van Columbus werd deze plek geprezen als de westelijke grens van de wereld. Het voelt ook echt als een plek die op het randje van de wereld ligt.
  • Tijdens je autorit langs de Kust van de Dood ten noorden van Fisterra zal je je ogen uitkijken op de grillige kustlijn, gehavend door de Atlantische winden en golven. Als je naar het noorden rijdt, kan je langs de waterlijn mensen zien die zeepokken, een lokale delicatesse, verzamelen.
  • Ga verder naar het noorden om Lires te bereiken. Bij Lires liggen verschillende stranden die je naar hartenlust kan verkennen. Als je de tijd hebt, kan je hier een rondwandeling maken die tot de beste in de regio behoort. Deze bekende route van ongeveer 10,8 km loopt tussen Lires en Cee.

A Coruña

De drukke havenstad en toeristische badplaats A Coruña is een geweldige plek om het avontuur van de dag af te sluiten. De stad ligt op een smal schiereiland dat zich uitstrekt in de Noord-Galicische oceaan. 2 grote baaien liggen aan de zijkanten van de stad. De ene kijkt uit op het westen, op de open Atlantische Oceaan, en wordt omzoomd door een lang zandstrand. In de andere baai ligt een grote haven die in oostelijke richting uitkijkt op Ferrol.

  1. Dag 11: A Coruña naar Oviedo

Vandaag ga je naar het oosten om je reis verder te zetten en uiteindelijk terug te keren naar het beginpunt van deze tocht. Als superieure havenstad speelde Ferrol lange tijd een sleutelrol in de omgeving. Het is voor een groot deel van zijn lange geschiedenis een belangrijk scheepsbouwcentrum geweest en tot de dag vandaag worden er nog schepen gebouwd. Als je in Ferrol bent, wandel dan zeker door de oude stad en langs de 18e-eeuwse verdedigingsmuren van La Cortina en de kastelen van San Felipe en La Palma.

  • Het gebied rond O Vicedo heeft tal van stranden en prachtige kustlandschappen in petto. Maak hier enkele stops voordat je verder gaat naar Viveiro.
  • Het strand Praia de Arealonga aan de Ría del Barquero is de beroemdste bezienswaardigheid.
  • Daarna stop je nog even in de stad Viveiro alvorens je je weg verder zet naar de Costa Verde.

Costa Verde

De Costa Verde (Groene Kust) is een prachtig stukje kustlijn waar je uitzicht hebt op de Cantabrische Zee langs de Golf van Biskaje. De naam is treffend gekozen, want deze streek is extreem groen dankzij de beboste nationale parken, biosfeerreservaten en spectaculaire bergketens. Bezoek hier de charmante havenstad Luarca, het ruige schiereiland Cabo Vidio en het prachtige dorpje Cudillero.

  1. Dag 12: Oviedo en omgeving

Afgelegde afstand: 188 km

Vandaag zal je de belangrijkste bezienswaardigheden van Oviedo bezoeken en daarna terugkeren om verder de Costa Verde te ontdekken en dan het binnenland in te gaan. Oviedo, de hoofdstad van Asturië, wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste steden van Noord-Spanje. Het draagt een lange en turbulente geschiedenis met zich mee waarvan de vele gerestaureerde historische gebouwen getuigen. Je kan deze stad makkelijk een paar dagen langer verkennen, maar ook in een paar uur kan je bijna alle beroemde bezienswaardigheden bezoeken.

Vandaag staan er ook op je planning:

  • Aviles, een stad met een historische kern maar ook veel hightech.
  • Het prachtige schiereiland Cabo de Peñas
  • De stad Luanco
  • Stop ook zeker even in Gijón, de grootste stad in deze provincie. De stad verspreidt zich in 2 richtingen vanaf een rotsachtige landtong die bekend staat als Cimadevilla. In het oosten ligt een mooie, moderne jachthaven en nog even verder een stadsstrand.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid die je zeker met kinderen niet mag overslaan is het Jurassic Museum van Asturië. Dit museum wordt geprezen als de meest informatieve en representatieve verzameling dinosaurusresten ter wereld. Er zijn tal van andere echte dinosaurusoverblijfselen te zien waaronder voetafdrukken en fossielen.

Llanes

De laatste stop van de dag is Llanes. Llanes is niet alleen één van de bekendste badplaatsen langs de Costa Verde in Asturië, maar wordt geprezen als een van de mooiste kuststadjes van Spanje. Llanes ligt zorgvuldig genesteld tussen enerzijds de bergen van de Pico Europa (die je zal verkennen op de volgende etappe van dit avontuur) en een bijzonder stuk kustlijn vol idyllische baaien, stranden en rotsen.

  1. Dag 13: Los Picos de Europa Nationaal Park

Afgelegde afstand: 330 km

Deze schilderachtige en spectaculaire route in het nationaal park Picos de Europa begint en eindigt in Potes. Potes ligt aan de samenvloeiing van 4 valleien in de buurt van de plaats waar de Río Quiviesa uitmondt in de Río Deva, genesteld in de schaduw van de berg Arabedes. De stad heeft een mediterraan microklimaat waardoor hier gewassen als wijnstokken en walnoten kunnen groeien.

Het Nationaal park Picos de Europa is een indrukwekkend nationaal park in Spanje. Het beslaat het grootste deel van de Picos de Europa, verspreid over Asturië, Cantabrië en de provincie León. Het park heeft een oppervlakte van 64.660 ha en werd in 2003 tot biosfeerreservaat benoemd door UNESCO. Het park is een erg populaire bestemming voor wandelaars en klimmers, en als je de foto's bekijkt zal je zeker begrijpen waarom! Lees in dit artikel nog meer bezienswaardigheden in Los Picos de Europa Nationaal Park.

  1. Dag 14: Potes naar Santander

Afgelegde afstand: 142 km

Vandaag rijd je bergaf, de bergen uit, en vervolg je je verkenningstocht langs de noordkust op weg van Asturië naar Cantabrië.

De Cueva el Soplao wordt beschouwd als een van de belangrijkste natuurlijke attracties in Cantabrië. Deze grot onderscheidt zich van andere in zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de geologische formaties. Het ondergronds stelsel is meer dan 23 km lang en 10 km daarvan zijn opengesteld voor het publiek. In die ongelooflijke, onderaardse wereld kan je tal van stalactieten, rotsgordijnen en andere formaties zien.

Costa de Cantabria

De Costa de Cantabria strekt zich uit over 220 km langs de Golf van Biskaje. Er liggen meer dan 90 prachtige stranden verstopt en je passeert er tal van andere fascinerende dorpjes en bezienswaardigheden. We doen vandaag slechts een paar hoogtepunten langs deze kustlijn aan op weg naar Santander, zoals bijvoorbeeld San Vicente de la Barquera, Comillas en Santillana del Mar. Op de volgende dag van deze rondreis bezoek je nog een deel ervan.

Santander

Santander is een van de populairste toeristische bestemmingen aan de Costa Cantabrië. Het ligt aan de monding van de baai van Santander op het rotsachtige schiereiland La Magdalena en breidt zich vandaar uit naar het westen. Er is erg veel te zien en te doen en als je meer tijd hebt, kan je je verblijf hier makkelijk verlengen.

  • Bezoek ten eerste de kathedraal van Santander in het hart van de stad, bekend om zijn achthoekige koepel en aanpalende gotische klooster. Ook in de straten rond de kathedraal valt er heel wat moois te bewonderen.
  • Ga naar het bruisende neoklassieke plein, Plaza de Pedro Velarde (ook bekend als Plaza Porticada) en overweeg een bezoek aan een of meerdere van de uitstekende musea hier zoals het Museum voor Prehistorie en Archeologie of de Refugio Antiaereo Santander (een schuilkelder gebouwd tijdens de Spaanse Burgeroorlog).
  • Kunstliefhebbers kunnen dan weer terecht in het spectaculaire en hypermoderne Centro Botín Arts of in het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst.
  • Wie graag een mooie wandeling wil maken, kan dat bij de Paseo de Pereda langs de tuinen Jardines de Pereda.
  1. Dag 15: Santander naar Bilbao

Afgelegde afstand: 233 km

Op deze voorlaatste dag van je Noord-Spaanse avontuur ga je van Santander naar Bilbao.

  • Valles Altos del Nansa y Saja y Alto Campoo is een uitgestrekt nationaal park waar het prachtige Cantabrische landschap vol hoge en middelhoge bergbossen beschermd wordt. Je vindt er de typische bossen van eiken en beuken, maar ook hoge graslanden, weiden en heidevelden waardoor je je in een sprookjeswereld lijkt te bewegen.
  • Het stadje Reinosa ligt op een prachtige locatie, omgeven door hoge bergen. In het stadscentrum staan een aantal interessante, historische gebouwen die de middeleeuwse oorsprong van het stadje verraden. Zo kan je hier bijvoorbeeld de barokke kerk van San Sebastián zien en gebouwen op het stadsplein uit de 16e en 17e eeuw bewonderen.
  • Ojo Guareña is een verbazingwekkend karstcomplex in de Cantabrische bergen van Castilië en León waar een reeks grotten, rotsgalerijen en doorgangen uitgehold werden in de kalksteen. Archeologische vondsten in het gebied hebben aangetoond dat verschillende grotten in dit systeem al in het Paleolithicum en tot in de middeleeuwen door de mens werden gebruikt. In dit gebied werden bijvoorbeeld rotschilderingen en andere tekens die wijzen op een lange menselijke geschiedenis gevonden. Ojo Guareña is ook een natuur-hotspot waar een rijke flora en fauna te vinden is.

Vervolgens sluit je de dag af in Bilbao, geen zorgen je hebt morgen genoeg tijd om deze stad te verkennen.

  1. Dag 16: Bilbao en omgeving

In Bilbao ligt een enorm aantal bezienswaardigheden op je te wachten en ook in de omgeving valt er veel te zien en te doen. We hebben een uitgebreide wandeling door de stad uitgestippeld (die je kan spreiden over 2 dagen of meer, als je de tijd hebt) en we stellen je in de reisgids ook nog 2 mogelijke daguitstappen voor.

  • Bilbao is een bloeiende, moderne havenstad.
  • De bekendste attractie is het Guggenheim Museum Bilbao, een opvallend bouwwerk ontworpen door Frank Gehry waar een collectie moderne en hedendaagse kunst tentoongesteld wordt.
  • Naast het Guggenheim Museum zal je in Bilbao op nog heel wat andere opvallende voorbeelden van moderne architectuur stuiten, maar je kan er ook een handvol oudere sites bezoeken waaronder verschillende kathedralen en een art-nouveau-treinstation.
  • Je zal er ook de charmante, geplaveide straatjes in de oude stad verkennen waar je een cluster van interessante, historische musea vindt. Bekijk hier onze uitgestippelde stadswandeling!
  1. Filmpje: ontdek Santander!

Benieuwd naar de sfeer in Santander? In onderstaande video krijg je alvast een idee van wat je mag verwachten van deze stad aan de Cantabrische kust! Om zelf de sfeer te ervaren zal je natuurlijk moeten afreizen naar Noord-Spanje!

  1. FAQ - Veelgestelde vragen rondreis Noord-Spanje

Wat zijn de mooiste pelgrimroutes naar Santiago de Compostela?

De 3 bekendste en mooiste routes in naar Santiago de Compostela vanuit Spanje zijn de Camino Francés, de Camino del Norte en de Camino Primitivo. Daarnaast zijn er nog een groot aantal andere routes vanuit andere delen van Spanje en Portugal die je zou kunnen lopen. Bekijk de Pelgrimroutes naar Santiago de Compostela.

Wat is de beste route naar Spanje?

De meeste mensen vliegen naar Spanje, maar veel Belgen en Nederlands trekken ook met de auto naar deze zonnige bestemming. Om Spanje te bereiken kan je verschillende routes volgen. Welke route de beste is, hangt natuurlijk af van je start- en eindpunt, maar ook van wat je onderweg wil zien of doen. Bekijk de beste autoroutes naar Spanje.

Wat zijn de mooiste plekken voor plattelandstoerisme in Spanje?

Er zijn in Spanje verschillende accommodaties waarin je kan verblijven tijdens een vakantie op het platteland. Maar het noorden van Spanje is de regio waar de meeste casas rurales te vinden zijn, een wijdverspreide vorm van plattelandstoerisme in Spanje. Het wordt natuurlijk ook niet voor niets de Costa Verde genoemd. Verder zijn Navarra en het Baskenland en Malaga ook echte toppers voor turismo rural. Lees ons uitgebreid artikel Turismo Rural in Spanje.

  1. Waar overnachten in Noord-Spanje (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in het noorden van Spanje? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

  1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 februari 2024 - kurt

zeer mooi en handig te gebruiken documentatie, uitgebreid tot in de details. Aangeraden aan allen die een werkdocument wensen om een reis naar Noord Spanje voor te bereiden.

- 28 januari 2024 - Janssens

Top! Vind ik heel veel in !!

- 10 januari 2024 - mia

in dit gedeelte veel nuttige info. Als we de reis zouden doen overweeg ik de ganse bundel aan te kopen.

- 31 december 2023 - Aertsen

Prima reis uitgestippeld, goede beschrijving en prima trip ideeen

- 20 oktober 2023 - MTingelaar

Noord Spanje heeft inderdaad veel tips al hoewel het nergens in de diepte gaat. Wij ik en mijn partner hebben deze reis afgelopen september en oktober gemaakt vanuit noord Nederland. Het neemt veel meer tijd dan de beschrijving aan geeft. Ik ben niet ontevreden maar het zou beter zijn om dit mee te nemen als je deze reis wilt maken. De informatie is altijd beperkt ook belangrijk om dit te weten. Maar een eerste aanzet is het zeker.Ik zie veel positieve reviews maar wie van deze mensen heeft net als wij het grootste gedeelte van deze reis gemaakt? Dit vraag ik mij in alle eerlijkheid af. Alles onder Santiago de Compostella hebben wij niet kunnen doen gezien de tijd.De extra aanbevelingen vaak wel gedaan en die waren erg leuk.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?