Hoe de Cíes-Eilanden bezoeken in Galicië: alle info en tips voor deze paradijselijke bestemming

Koop de volledige reisgids voor € 10

Hoe de Cíes-Eilanden bezoeken in Galicië: alle info en tips voor deze paradijselijke bestemming

25 november 2022 in Noord-Spanje0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Cíes-Eilanden

Ooit al gehoord van de Cíes-eilanden in Galicië? De Cíes eilanden zijn een onbewoonde eilandengroep net voor de kust van Vigo in het noorden van Spanje. De eilanden zijn een waar paradijs: je vindt er parelwitte stranden met kristalhelder water, rotslandschappen en unieke fauna en flora.

Ontdek in dit blogartikel hoe je de Cíes eilanden best kan bereiken en wat je er kan zien en doen tijdens je verblijf.

Inhoud artikel

  1. Cíes-eilanden bezoeken

De Cíes-eilanden is een onbewoonde eilandenarchipel net voor de westkust van Vigo en wordt door velen gezien als een van de mooiste eilandengroepen in Europa en is zeker niet overdreven. Het gaat over een archipel van 3 eilanden: Isla de Monteagudo, Isla do Faro en Isla de San Martiño. Je kan tickets voor de ferry online boeken.

De 3 eilanden van de Cíes archipel

  • Isla de Monteagudo en Isla do Faro kan je allebei bereiken via het strand van Praia de Rodas. Je kan ook tussen de eilanden oversteken via een stenen loopbrug over Lago dos Nenos (dit wordt echter afgeraden bij hoog water of slecht weer).
  • Het meest zuidelijke eiland San Martiño is niet bereikbaar met de publieke ferry of een brug, dit kan enkel wanneer je op eigen houtje een boot weet te regelen.

Onderdeel van het Nationaal park Islas Atlánticas de Galicia

De Cíes-eilanden werden in 1980 tot natuurreservaat verklaard en maken deel uit van de Atlantische eilanden van het Nationaal park Islas Atlánticas de Galicia. Het is een prachtige plek met parelwitte zandstranden, ruige kliffen en adembenemende landschappen met verschillende natuurpaden zodat je de wilde natuur kan ervaren en de fauna en flora kan spotten. Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Galicië.

Verwacht geen massatoerisme als je de Cíes-eilanden bezoekt. Er worden maar een maximaal aantal bezoekers toegelaten om de charme en de natuur van de eilanden te behouden. Wist je dat er zelfs geen hotels op de eilanden te vinden zijn, enkel een camping. Het is dan ook dé ideale plek om even in alle rust te genieten van de schoonheid van de natuur.

  1. Wat kan je verwachten van de Cíes-eilanden?

Op de Cíes-eilanden kan je je prima 2 à 3 dagen vermaken. Er valt heel wat te zien en te beleven. We sommen kort even op wat je allemaal kan doen op de Cíes eilanden:

  • Neem plaats op een van de 9 prachtige zandstranden en neem een duik in de kristalheldere azuurblauwe wateren.
  • Voor de wandelliefhebbers zijn er vier verschillende wandelroutes uitgestippeld. Bij Reisroutes zijn we fervente wandelaars, daarover vertellen we je hieronder dus zeker meer.
  • Er zijn verschillende uitkijkpunten om vogels en andere fauna en flora te spotten.
  • Liever iets actiefs ondernemen op het water? Dan kan je eventueel een namiddagje kajakken of snorkelen.
  • Mocht je dit willen, kan je ook een rondleiding volgen. Informatie over deze rondleidingen kan je terugvinden bij de veerboot maatschappijen of op de camping.

TIP: Wil jij ook de Cies-Eilanden bezoeken tijdens een rondreis door Galicië en Noord-Spanje? Download onze reisgids Noord-Spanje met een compleet uitgestippelde rondreis.

  1. Ontspannen op de paradijselijke zandstranden

Alle stranden van de eilandengroep bevinden zich aan de oostkust, waar ook de veerboten arriveren. We sommen enkele van de voornaamste op. Daarnaast vind je ook hier en daar nog kleinere stranden.

Praia de Rodas

Praia de Rodas (zie ligging hier) is het belangrijkste strand vlakbij de haven, hier vind je dan ook de meeste zonnekloppers terug. Het staat ook bekend als een van de mooiere stranden die er zijn vanwege het paradijselijke en tropische karakter en werd ooit door de Britse krant The Guardian bestempeld als het topstrand in de wereld.

Dit strand in de vorm van een perfecte halve maan wordt omzoomd door het water van de zee en de baai van Lago dos Nenos (zie ligging hier). Het is een natuurlijke verbinding tussen de eilanden Monteagudo en Faro. In het hoogseizoen kunnen er zeer veel mensen op het strand zijn (ondanks de beperking van het aantal bezoekers). In de Paasperiode is het er doorgaans wat rustiger.

Het naakstrand van Praia de Figueiras

Een ander bekend strand op de eilandengroep is Praia de Figueiras, omdat het natuurlijk een naakstrand is (zie ligging hier). Dit ligt iets meer noordoostelijk. Vanwege het specifieke nudistenpubliek dat erop afkomt is dit ook een wat rustiger plek om te vertoeven.

Zoek een vleugje natuur op in de eilandbaaien

Graag even ontsnappen aan de toeristen? Naast de paradijselijke stranden heb je ook nog de A Cantareira (zie ligging hier) baai met het mooie keienstrand. Deze zeer kleine pittoreske baai is ideaal voor wie op zoek is naar een rustige plek en contact met de natuur.

  1. De mooiste uitkijkpunten op de Cíes eilanden

De stranden bevinden zich aan de oostkust, maar voor de uitkijkpunten raden we je aan om de westkant van de eilanden te verkennen. Hier vind je een ruiger landschap. Wandelaars met een degelijke conditie moeten zeker de uitdaging even aangaan.

Het Panorama van Alto do Principe

Dit uitkijkpunt zal op zowat iedere fotoreeks van de Cíes eilanden staan. Van hieruit heb je een prachtig overzicht op de haven, het strand van Rodas en op het eiland Faro. Je bereikt dit uitkijkpunt na een klim van een halfuurtje vanuit de haven. Als je tijd hebt, kan je hierboven ook de zonsondergang gaan bewonderen.

De vogelkijkhut op Alto da Campa

Op Alto da Campa, wat net boven de camping gelegen is, heb je het Bird Observatory. Vogelspotters en natuurliefhebbers moeten dit dus zeker meepikken. Maar ook wanneer je een fraai uitzicht wilt over Monteagudo moet je hier zijn.

Uitkijkpunt bij de vuurtoren Faro de Cíes

De vuurtoren ligt op het hoogste punt van het eiland waar je te voet heen mag gaan. Tijdens de bochtige klim (zie route hier) naar boven krijg je onder andere een mooi uitzicht op het zuidelijke eiland San Martiño.

  1. Maak een mooie wandeling op de Cíes-eilanden

Vergeet je beste paar wandelschoenen niet, want op de eilanden zijn er verschillende, spectaculaire wandelroutes uitgestippeld.

5.1. Wandelroute op de Monte Faro (7 km)

De eerste wandeling is de Monte Faro-route, dit is de bekendste en de langste uitgestippelde wandelroute van de vier. Het pad leidt je naar de Cíes-vuurtoren op het eiland Do Faro wat een van de spectaculairste uitkijkpunten is. Download ze hier

5.2. Alto do Principe (3 km)

De tweede wandelroute loodst je drie kilometer door het eiland Monteagudo. Het pad loopt grotendeels door het bos, dus hier heb je het voordeel van veel schaduw. Ook hier zal je jezelf het uitzicht onderweg niet beklagen. Download ze hier

5.3. Wandelroute O Faro da Porta (2,5 km)

Deze wandeling loopt door het eiland Do Faro richting de vuurtoren van het eiland. Een andere blikvanger hier is een passage langs Castro Das Hortas, een archeologische site. Download ze hier

5.4. Wandelroute Monteagudo (5,6 km)

Deze wandelroute loopt voornamelijk via de noordkust naar Alto Do Principe. Download ze hier

  1. Hoe bereik je de Cíes-eilanden?

Het is niet zo vanzelfsprekend om de Cíes-eilanden te bereiken. Maar laat dat je zeker niet weerhouden om deze paradijselijke bestemming te bezoeken. De eilanden liggen op slechts 12 kilometer verwijderd van de kust van Vigo in Galicië. Je kan de eilanden enkel bereiken per boot.

Let op: vraag een vergunning aan vooraleer je oversteekt

Alvorens je een reservering voor de ferry maakt, dien je een vergunning aan te vragen om de eilanden te bezoeken. Dit verloopt in principe via de officiële website van de regio Galicië. Maak je geen zorgen, dit is volledig gratis. Als je geen vergunning hebt, mag en kan je geen boottickets kopen (bij het boeken zullen ze naar een lokalisatienummer vragen). Deze maatregel wordt overigens getroffen om het aantal bezoekers op het eiland te beperken.

Zodra de aanvraag is ontvangen en gevalideerd, krijg je een lokalisatienummer. Hiermee moet je minimaal 30 minuten voor de boot vertrekt, naar de infobalie gaan om je ticket te laten printen. Nadien ben je klaar om te vertrekken en de boot op te stappen. Vraag hier je vergunning online aan.

Veerboten naar de Cíes eilanden

Er zijn een aantal rederijen die overtochten aanbieden waarvan de meeste uitvaren vanuit Vigo. Wanneer je met de auto naar Vigo rijdt om de ferry te bereiken, kan je best parkeren op de parking van Centro Comercial A Laxe, naast de haven (bekijk de ligging). De auto mag namelijk niet mee naar het eiland.

  • Om de eilanden te bezoeken dien je de veerdiensten te nemen. Boek je ferry tickets hier online.
  • De ferry's gaan enkel in het hoogseizoen, de zomermaanden dus, of tijdens de vakantieperiode met Pasen.
  • In het laagseizoen kan je enkel met een gegidste overtocht vanuit Vigo meegaan, het is in die periode niet toegestaan om de eilanden op eigen houtje te bezoeken.
  • Wanneer je een ferrytocht reserveert, moet je reeds aangeven welke dag en welk uur je de zowel de heen- als terugvaart doet. Je bent dus gebonden aan deze uren. Dat wil zeggen dat je niet last-minute nog ter plaatse kan beslissen om te overnachten op de camping en een dag langer te blijven. Denk je eraan om meerdere dagen te blijven? Dan moet je dat dus vooraf beslissen.
  • De overzet duurt ongeveer 45 minuten.
  • Check zeker de exacte dienstregelingen kort vooraf of de dag zelf, want het precieze vaartschema wijzigt nogal vaak. Bekijk de routes hier
  1. De enige overnachting op de Cíes-eilanden: de camping

  • Overnachten kan eigenlijk alleen maar in de tentencamping: Camping Islas Cíes, er zijn hotels.
  • De camping heeft een schilderachtige ligging aan het water en biedt zowel plaatsen voor je eigen tent als opgezette grote en kleine tenten die je kan huren.
  • ’s Avonds kan je er genieten van een prachtige zonsondergang.
  • ’s Ochtends is het dan weer heerlijk wakker worden met zicht op de zee. Een unieke ervaring die je zeker niet mag missen als je de kans hebt!

Op de Cíes-eilanden zal geen hotels vinden

Overnachten kan eigenlijk alleen maar in de tentencamping: Camping Islas Cíes. De camping heeft een schilderachtige ligging aan het water en biedt zowel plaatsen voor je eigen tent als opgezette grote en kleine tenten die je kan huren. ’s Avonds kan je er genieten van een prachtige zonsondergang. ’s Ochtends is het dan weer heerlijk wakker worden met zicht op de zee. Een unieke ervaring die je zeker niet mag missen als je de kans hebt!

  1. Van Santiago de Compostella naar de Cíes-eilanden

Je kan de Cíes eilanden ook bezoeken aan de hand van een daguitstap. Zo kan je vanuit Santiago de Compostella een excursie boeken naar de Cíes eilanden.

Je reist met een catamaran van Santiago de Compostella naar de Cíes-eilanden en je geniet van een georganiseerde rondleiding met gids. Zo kom je meer te weten van de geschiedenis van de eilanden en wat ze allemaal te bieden hebben. Nadien is er nog voldoende tijd voorzien om een verfrissende duik te nemen in de zee.

EXCURSIE: Boek je daguitstap vanuit Santiago de Compostella naar de Cíes-eilanden online. Wanneer je deze tickets aankoopt, dien je zelf geen autorisatie aan te vragen.

  1. Praktische info voor je bezoek aan de Cíes-eilanden?

  • Er is maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten op de Cíes-eilanden. In totaal mogen er slechts ongeveer 2.000 bezoekers per dag de eilanden bezoeken.
  • Je dient vooraf een gratis vergunning aan te vragen (je kan je inschrijven via dit formulier).
  • Kamperen is enkel toegelaten op de voorziene camping.
  • Ruim zeker je afval op, en neem het indien mogelijk terug mee naar het vasteland.
  • Huisdieren zijn ook niet toegestaan (behalve blinde geleide honden).
  • Je dient je huurauto achter te laten op het vasteland. Er rijden geen wagens op de eilanden.

Waar liggen de Cíes-eilanden op de kaart?

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Cies-Eilanden

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Cies-Eilanden in Galicië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Cies-Eilanden in Noord-Spanje.

  1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?