Noord-Spanje autorondreis in Baskenland en Cantabrië: route + kaart

Noord-Spanje autorondreis in Baskenland en Cantabrië: route + kaart

3 230 x gedownload85 ervaringen
 • Startpunt: Bilbao Airport, Spanje
 • Eindpunt: Bilbao Airport, Spanje
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 1200 km
 • Duur: 11 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Aanbevolen door ons

Noord-Spanje 11 daagse rondreis fly&drive

Noord-Spanje 11 daagse rondreis fly&drive

Ontdek de schoonheid van Cantabrië en Baskenland. Op stap in de bergen van Picos de Europa. Verken de grillige kust van Cantabrië. Maak kennis met Bilbao, Santander, Vitoria-Gasteiz. Inbegrepen: 10 overnachtingen met ontbijt, huurwagen (10x24u) en vlucht h/t Brussel - Bilbao.

Download onze route en ga op ontdekking in Noord-Spanje met de auto

Met deze rondreis reis je door het Baskenland en Cantabrië in Noord-Spanje. We brengen je zowel naar de prachtige natuur van het binnenland als van de kust. Je dondert werkelijk van de ene verrassing in de andere. Als je denkt: 'nu heb ik wel het mooiste gezien van deze reis', duikt een ander onwaarschijnlijk uitzichtpunt op of beland je in een klein paradijs waar geen mensenhanden aan te pas zijn gekomen. Je ontdekt unieke natuurparken, komt langs grillige kuststroken.

En dan zijn er nog de dorpjes en historische steden. We geven tips voor een bezoek aan Bilbao (met het Guggenheim museum), Vitoria-Gasteiz en Santander. Tussendoor kan je naar grotten op verschillende plekken.

Wil je de hoogte in? Dan worden de Picos de Europa jouw terrein. De bergen zijn er ruw en scherp. Met een kabellift bereik je de toppen om er een fenomenale wandeling te maken. Je kan naar bergdorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Je leest het, deze rondreis is écht een topper. Zoveel variatie aan natuur, cultuur én beleving. Laat het jouw droom rondreis worden.

Dag per dag reisschema rondreis Baskenland en Cantabrië

 • Dag 1: Heenreis, vlucht Brussel - Bilbao airport. Transfer naar Murguia (62 km), 3 nachten in La Casa del Patrón **
 • Dag 2: Estuarium Urdaibai of Costa de Vizcaya, rotskusten
 • Dag 3: Naar Bilbao, verkenning met uitgeschreven bezienswaardigheden
 • Dag 4: Transfer naar Ojedo (Potes), ev. met voorafgaand bezoek stad Vitoria-Gasteiz, 4 nachten in Infantado **(*)
 • Dag 5, dag 6, dag 7: Verkenning van Picos de Europa. Bergwandelen en/of naar bergdorpjes.
 • Dag 8: Transfer naar Suances, 3 nachten in Mar Azul & Surf ***
 • Dag 9: Costa de Cantabria: op verkenning in toeristenstadjes-badplaatsen
 • Dag 10: Naar Santander, verkenning met uitgeschreven bezienswaardigheden
 • Dag 11: Terugreis, transfer Suances - Bilbao airport: 135 km
Baskenland en Cantabrië rondreis

Gratis rondreis Noord-Spanje downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Noord-Spanje: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Het estuarium van Urdaibai is een natuurgebied dat door Unesco erkend is als biosfeerreservaat. Ongezien, de weelde aan natuur die je hier aantreft. Je kan een verkenning het beste starten vanuit Mundaka. Een moeras vormt het grootste deel van het natuurgebied waar de rivier Oca zich eerst een weg door baant en daarna uitmondt in de zee. Niet ver van Mundaka staat een observatiepost om de grote kolonie zeevogels te kunnen spotten. De Oca zorgt voor een rijke voedselbron.

Zowel oostelijk, westelijk als zuidelijk van de riviermonding liggen bezienswaardige stadjes. Bermeo (west) en Elantxobe (oost) zijn zo'n stadjes elk met een maritieme geschiedenis. Visrestaurantjes en een oude stadskern nodigen uit. Ten westen kan je naar Kortezubi. In de buurt ligt het Bos van Oma (mét o.a. beschilderde (!) bomen van Ibarrola). Hier wandelen kan je combineren met een bezoek aan de grotten van Santimamiñe (prehistorische schilderingen). Nog zuidelijker ligt Gernika (Guernica), het stadje dat door Picasso vereeuwigd werd op doek (bombardementen Burgeroorlog).

Er is werk nodig geweest om van Bilbao een hippe stad te maken, maar daar is men met verve in geslaagd. Weg is het beeld van een weinig aantrekkelijke stad. Mooi voorbeeld van een reconversie is de mutatie van een scheepswerf in de inplanting van het Palacio Euskalduna, een modern groot congrescentrum annex een concertzaal. Musea zijn er bij de vleet. Soms minder bekend maar niet minder waardevol. Neem bv. het Museum voor Schone Kunsten (Museo de Bellas Artes de Bilbao). Het behoort tot de top 5 van musea Schone Kunsten die je in Spanje kan vinden met werken van bekende meesters uit de Lage Landen. Zeker het Guggenheim Museum is een topper. Het wisselt werken uit met andere Guggenheim musea zoals uit Venetië, New York en Abu Dhabi.

Geen nood, Bilbao heeft wel degelijk ook een ouder stadsdeel behouden. Centraal vind je er de kathedraal van Santiago. Je wandelt in het oude Bilbao van het ene plein naar het andere zoals het plein Moyua en dat van Circular. Je kan er een aantal fraaie historische gebouwen bewonderen. Het Museo Vasco verhaalt de geschiedenis van het Baskenland.    

Je vindt de bergketen Picos de Europa in Noord-Spanje. Er liggen toppen van boven 2400 meter. De hoogste is de Torre de Cerredo (2648m). Her en der liggen mooie bergdorpjes verspreid. Potes, Santa Maria de Lebena, Bulnes zijn er daar enkele van. Om in dat laatste te komen, moet je zelfs je auto achterlaten omdat het niet via de weg bereikbaar is. Of te voet dus of via de kabellift, dat kan ook. Fuente Dé wordt door velen als het allermooiste plekje aangewezen. Je rijdt tot op zon' 1000 meter en vanaf daar kan je tot 1800 meter met de kabellift. Boven wandel je dicht tegen de steile rotswanden aan. 

Ook Covadonga wordt veel bezocht. Het is niet alleen een bijzonder mooie plek om te wandelen. Omdat er een basiliek staat, is het tevens bekend als bedevaartsoord. Er is trouwens een museum met kerkschatten en je kan er afdalen tot in de Santa Cueva (heilige grot).   

De Costa de Vizcaya is een unieke kustlijn in Noord-Spanje. Het is een prachtige kuststrook met het ene hoogtepunt na het andere. De zeegolven spatten er stuk op de grillige rotsstenen. Ontdek er de avontuurlijke wandelpaden, de schitterende uitzichtpunten. Wandelaars en natuurliefhebbers, zij zullen hier heel hard van genieten. 

De mooiste route vonden wij die tussen Armintza en Matxitxako. Ongeveer centraal bereik je Gaztelugatxe. Het is een schiereilandje in de buurt van het badstadje Bakio. Naar onze mening één van de mooiste plekjes aan de Costa de Vizcaya. Via een brug en een wandelpad kom je op een waanzinnig begeerlijk fraai plekje.

Op het eerste zicht lijkt Santander als haven- en universiteitsstad misschien geen toeristische hoogvlieger. Maar als je de strandboulevard hebt afgelopen, als je in de oude stadskern hebt gewandeld, de kathedraal hebt gezien en tot op het schiereiland Peninsula de la Magdalena bent geweest, dan zal je vaststellen dat er toch redelijk wat te zien is. Omdat de stad ten prooi viel aan een immens grote brand in 1941, diende heel veel heropgebouwd te worden. Het maakte van Santander een stad waar veel groen aanwezig is, waar een uitnodigende strandboulevard is aangelegd en een jachthaven het leuk maakt zowel voor waterliefhebbers als de toeristen. Als je de jachthaven voorbij bent gewandeld kom je vanzelf op het genoemde schiereilandje. Het is genieten om er helemaal eens rond te stappen. Bovendien telt Santander twee stranden, eentje van zo'n kilometer en het andere is ca. drie kilometer lang. Beide hebben wel een ander uitzicht.

De oude historische kern bevat tal van bezienswaardige gebouwen. De kathedraal moest ook worden gerestaureerd na de brand. Ook voor het stadhuis geldt dat en toch zien de twee gebouwen er vrij oud uit. Het mooiste plein is de Plaza Porticada maar de Plaza de Pombo heeft ook zeker mooie gebouwen en een kerk. Er zijn enkele musea voor de cultuurliefhebbers (kunst, archeologie, maritiem).      

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

85 ervaringen

- 30 september 2019 - trees verhelle

prima reisroute, vanzelfsprekend zijn niet alle tips van toepassing.

- 13 september 2019 - Faes-Vercauteren

PICOS: Covadongo: vermelden dat het hier zeer druk is. Indien men parkeert op 1 van de 4 parkings in aanloop van het stadje kan men mits betaling van 9 €/persoon beroep doen op een pendelbus die om de 10 à 15 min rijdt naar Covadonga en naar de 2 bergmeren Enol en Erica. De weg naar de bergmeren kan alleen via bus worden bezocht. uitstap Fuente Dé: vooraleer men aanschuift voor de kabelbaan moet er eerst een ticket worden aangekocht in een locatie op het domein. Een mooie wandeling boven is de route PR24 naar Puertos de Aliva. Dit is een bemande berghut waar men kan eten en drinken. ongeveer 3 u stappen heen en terug. Indien men van Potes naar Suances rijdt moet men zeker ook het andere deel van de Picos met de auto bezoeken: van Potes - Riano - Desfiladero de los Beyos - Cangis de otis - Suances. Wel een omweg maar zeeeeeer mooi. voor de echte wandelaars is de Caras route een aanrader maar wel een ganse dag. Aan te vangen via Poncebos of via Cain. SUANCES: gezien de lokale drukte omgeving hotel, voorstellen om te parkeren voor het hotel om uit te laden en te parkeren op de publieke parking 150 m verder. Ook vermelden dat omgeving van de vuurtoren Suances zeer mooi is: er zijn daar nog mooie stranden. SANTANDER: de aanbevolen wandeling in het centrum is moeilijk te volgen. Beter zou zijn om de monumenten te vermelden die de moeite waard zijn. op een degelijk stadsplan van Toeristische dienst kan men die dan zelf aanduiden en zelf de weg zoeken. Zeer mooi en quasi ongerept strand Playa d'Oyambre tussen Comillas - San Vicente de Barquera. Het mooiste strand hebben wij echter gevonden in Liencres nabij Santander. Is een natuurpark en men kan parkeren bij de ingang in het grote bos (picnic mogelijkheden) en na 1,5 km (mooie wandeling in het bos) bereikt men het strand. Strand is ook met de auto toegankelijk. Heerlijke wandelingen door de duinen of baden in de zee. MURGUIA: Estuarium van Urdaibai vonden wij niet zo bijzonder. je kan zo goed als niets zien door begroeiing en huizen. Kortezubi: Bosques de Oma is gesloten en niet te bezichtigen. Het dorpje Elantxobe aan de kust is echt een idyllisch pareltje. Victoria Gasteisz: de voorgestelde stadswandeling is niet echt handig en moeilijk te volgen vermits de straten zelden een straatnaam vermelden. De richtingaanwijzers in de stad zijn ook niet altijd duidelijk. zeer mooie route in het algemeen. alles vlot verlopen.

- 9 september 2019 - Elsje Ouwendijk

Volgend jaar gaat HV van Rtm vliegen naar Bilbao! Misschien leuk om als alternatief aan te bieden voor de Nederlandse klanten!?

- 28 juli 2019 - Werner Annaert

Goeie tips, zeker en vast. Wel wat veel mi qua afstanden om op 11 dagen te doen. Tips voor restaurants en toffe bars zouden welkom zijn, maar we zijn dan ook Belgen hé.

- 27 juli 2019 - Christa Van der Linde

Zeer zeker wat aan gehad om uit te zoeken wat we allemaal willen en kunnen bekijken als we daar zijn.

Gratis rondreis Noord-Spanje downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?