14 x bezienswaardigheden Westkust van Spanje: Pontevedra, Vigo, A Coruña en meer!

Koop de volledige reisgids voor € 10

14 x bezienswaardigheden Westkust van Spanje: Pontevedra, Vigo, A Coruña en meer!

25 november 2022 in Noord-Spanje2 reacties

Galicië bevindt zich in het uiterste noordwesten van het Iberische schiereiland, net boven Portugal. Galicië is waarschijnlijk voornamelijk bekend omwille van zijn hoofdstad: Santiago de Compostela. Jaarlijks leggen duizenden pelgrims de Camino de Santiago af! Niet veel mensen nemen echter de kans om nog een stukje westelijker te gaan, naar de kust van Galicië. We zetten voor jou onze favoriete bezienswaardigheden aan de Galiciaanse kust op een rijtje!

Praktische info & tickets voor je rondreis door Galicië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets4u vliegen naar Santiago de Compostela, richtprijs € 45 vergelijk prijzen bij Momondo
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
HuurautoOm de mooiste plekjes van Galicië te ontdekken, huur je best een huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
 • Verken de oude binnenstad van Santiago de Compostela (incl. bezoek aan kathedraal), €19 (boek je rondleiding)
 • Bezoek Lugo en Cathedrals Beach vanuit Santiago, €60 (boek je uitstap)
 • Rondvaart door de Arousa-monding met mosselproeverij, €20 (boek je rondvaart)
 • Ontdek de mooiste plekjes in Vigo tijdens een georganiseerde wandeltour, €29 (boek je wandeling)

Inhoud artikel

 1. Pontevedra

Pontevedra is een prachtige, oude stad die bekend staat om zijn historische gebouwen en om zijn autovrije binnenstad. Pontevedra is een belangrijke tussenstop op de zogenaamde Portugese Weg, een ander opmerkelijk bedevaartspad op het netwerk van de Camino de Santiago, en wordt geprezen om zijn erfgoed en religieuze bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden

 • Het belangrijkste religieuze gebouw is zonder twijfel de barokke kerk van de Pelgrimsmaagd. Het is een belangrijk symbool van de stad en het is de enige ronde, schelpvormige kerk in Spanje.
 • Daarnaast zijn er ook tal van andere opmerkelijke kerken die een bezoekje waard zijn zoals de renaissancistische basiliek van Santa María Mayor, die werd gebouwd door de machtige zeeliedengilde, en de gotische kerk van Sint-Franciscus, met uitzicht op het Herrería-plein.
 • Bezoek ook de ruïnes van de gotische kerk van San Dominic, die nu deel uitmaken van het Pontevedra Museum, of de barokke kerk van San Bartholomeus.
 • Er prijken in Pontevedra ook heel wat andere historische bouwwerken die niet religieus van aard zijn zoals het gotische Klokkenhuis (15e eeuw), het Huis van de Vaamonde (16e eeuw) en het oude posthuis, dat laat-gotisch van stijl is.
 • Over de rivier spant een middeleeuwse brug die de stad zijn naam gaf.
 • Verder mag ook het 16e-eeuwse renaissancepaleis niet ontbreken op je route, nu een nationale toeristische parador waar je luxueus kan overnachten.
 • Er zijn nog heel wat andere paleizen in de stad, waaronder het 16e-eeuwse paleis van Gago en Montenegro, het 18e-eeuwse paleis van García Flórez, het paleis Mugartegui en het paleis van de markies van Aranda uit dezelfde eeuw.
 • Er zijn ook een aantal 19e-eeuwse gebouwen waaronder het grote stadhuis en een aantal opmerkelijke art nouveau-gevels.

Terwijl je de oude stad verkent, zal je op een aantal middeleeuwse pleinen stuiten die elk hun eigen charme hebben. Er zijn hier ook tal van parkjes die je uitnodigen om de stad te voet te verkennen in een verkeersvrije omgeving. Pontevedra staat steevast bovenaan de ranglijsten als het gaat om de levenskwaliteit, de stad is dus zeker een bezoekje waard!

 1. Marín

Marín trekt veel bezoekers. De bekende stadshaven is de thuisbasis van een marine-academie, maar het zijn vooral de nabijgelegen stranden die toeristen lokken. De belangrijkste stranden hier zijn Portocelo, Mogor, Aguete en Loire, allemaal blauwevlagstranden waar je even kan rusten en uitwaaien.

TIP: Wil jij ook een rondreis maken door Noord-Spanje? Download onze route met een complete rondreis Noord-Spanje.

 1. Bueu

Bueu is een vissersplaats en een belangrijke toeristische trekpleister. Het is een van de belangrijkste vissershavens van Galicië en is een topproducent van zoutvis. Toeristen worden natuurlijk aangetrokken door de prachtige stranden hier en in de buurt, maar Bueu maakte de laatste jaren ook naambekendheid als gastronimische bestemming dankzij enkele toprestaurants.

 • Verder kan je er de overblijfselen zien van de Romeinse weg 'Per Maritime Loca', die Bueu en Pontevedra met elkaar verbond, en er werden ook gereedschappen uit de ijzertijd gevonden, wat erop duidt dat Bueu al heel erg lang bestaat.
 • Bueu heeft verschillende historische kerken die je snel kan bezoeken waaronder een aantal 19e-eeuwse kerken en een romaanse kerk die in de tweede helft van de 12e eeuw gesticht werd.
 • Zoek naar opmerkelijke historische gebouwen zoals Pazo de Quitapesares, daterend uit de 17e eeuw, het oudste herenhuis van de stad.
 • Ook het 15e-eeuwse Pazo do Casal, het 17e-eeuwse Casa do Placer en Pazo de Castrelo zien er prachtig uit.
 • Vanaf hier kan je ook Illa de Ons bereiken, als je de dag ervoor niet genoeg tijd had om het te bezoeken.

 1. O Hío

In het dorp O Hío staat een opmerkelijke pijler-en-kruis-constructie, de Cruceiro de Hío, die dateert uit 1872. Ook hier is het niet zozeer het stadje zelf, maar vooral de prachtige stranden in de omgeving die de vele bezoekers van het gebied aantrekken.

Een reeks stranden strekt zich uit langs de kustlijn van het schiereiland dat zich van hier naar het westen en het zuiden uitstrekt. Het aangrenzende Praia de Barra en Playa de Nerga, in het zuiden, behoren tot de bekendste stranden, maar als je meer tijd hebt, kan je overwegen om langs de noordkust van de kaap te rijden en de stranden daar te verkennen of om je naar het zuidwesten te begeven naar de vuurtoren op Cabo Home.


 1. Ría de Vigo

Als je naar de zuidelijkere stranden reist, bevind je je aan de buitenrand van de Ría de Vigo. Dit is een van de meest indrukwekkende natuurlijke havens ter wereld. Wat je boven het water ziet is mooi, maar nog interessanter is dat er onder deze wateren een vloot van Spaanse galjoenen te vinden is. Die werden tijdens de Slag om Rande in 1703 door een Engels-Nederlandse troepenmacht tot zinken gebracht.

Cangas

In de buurt is Cangas een populaire badplaats aan de Ría Vigo. Het ligt ook dichtbij een reeks stranden en het is de vertrekhaven om de adembenemende Cíes-eilanden te bezoeken.

 1. Vigo

Vigo is een grotere stad aan de kust, en hoewel het de moeite waard is om het stadscentrum even te bezoeken, is het niet zozeer bekend en geliefd om zijn eigen bezienswaardigheden, maar wel om de nabijheid van de indrukwekkende Cíes-eilanden.

De Cíes-eilanden liggen aan de monding van de natuurlijke haven. De eilanden vormen een prachtig natuurgebied vol zandstranden en lenen zich uitstekend om vogels te spotten. De eilanden van deze kleine archipel zijn Monteagudo, do Faro en San Martiño, ook wel bekend als het Zuidereiland.

 • De smalle zandkloof die de eerste 2 eilanden scheidt, heet Rodas Beach. Dit strand is een embleem van de eilanden en staat regelmatig bovenaan de lijst van de beste stranden ter wereld.
 • De natuurlijke lagune die erachter ligt, is een geweldige plek om wilde dieren te spotten.
 • Rodas Beach is echter slechts één van de vele prachtige stranden waar je wandelt op helder, wit zand en getrakteerd wordt op een adembenemend uitzicht.
 • Dankzij de zachte wandelpaden kunnen bezoekers genieten van de weelderige landschappen op deze kleine eilandengroep.
 1. Muros

Muros is ongetwijfeld het interessantste en aantrekkelijkste dorpje langs dit deel van de Galicische kust. Hier, in het oude stadscentrum, vind je enkele van de beste voorbeelden van Gallego-architectuur buiten Pontevedra. De stad ligt op het breedste punt van de ría, net voordat de rivier de zee ontmoet. Verwacht je aan schilderachtige, smalle straatjes langs een romantische waterkant waar vissersboten liggen te dobberen. Maak zeker een kleine wandeling door dit charmante, historische dorp en geniet van de mooie huisjes en de interessante architecturele pronkstukken, zoals de romaanse kerk.

 1. La Costa da Morte

La Costa da Morte is een wild en winderig kustgebied dat zich uitstrekt tussen Fisterra en A Coruña. Het eerste deel, ten noorden van Fisterra, is het wildste en ongereptste stuk kust van Noord-Spanje. Het wordt het finis-terrein (het einde van de wereld) genoemd en als je deze streek verkent, zal je meteen begrijpen waarom.

 • De kustlijn heeft zijn naam te danken aan de wilde Atlantische golven en gure winden die heel wat schepen de dieperik in gejaagd hebben.
 • Het was hier waar in 2002 de olietanker Prestige vergaan is waardoor 77.000 ton ruwe olie in de oceaan terechtkwam (gelukkig bleef er na een jaar nog nauwelijks een spoor van olie over).
 • Hoewel de stranden uitnodigend zijn, wordt het afgeraden om de oceaan te trotseren omdat het erg gevaarlijk kan zijn. Ook al mag je het water niet in, toch zijn de adembenemende uitzichten reden genoeg om dit gebied te bezoeken.
 1. Fisterra

Tot de tijd van Columbus werd Fisterra geprezen als de westelijke grens van de wereld. Het voelt ook echt als een plek die op het randje van de wereld ligt. Het landschap verandert dramatisch naargelang het weer en de seizoenen. Soms lijkt Fisterra een in mist gehuld dorpje dat zich wanhopig vastklampt aan de rotsen aan de rand van de wilde oceaan terwijl het zich in de zomer, als de zon schijnt, presenteert als een vrolijk en kleurrijk dorpje.

Wat kan je allemaal zien en doen tijdens je bezoek aan Fisterra?

 • Er ligt ook een kleine baai met een mooi strand en je vindt er een aantal interessante bezienswaardigheden waaronder het Castelo de San Carlos dat dateert uit de 18e eeuw.
 • Ooit was dit kasteel een artilleriepost, maar nu is er een visserijmuseum in gevestigd.
 • Wandel ook langs het kleine, sfeervolle kerkje aan de rand van het dorp, dat uitgerust is met een bijzonder gebeeldhouwd altaar dat veel ouder is dan de rest van het gebouw.
 • Als je tijd hebt, overweeg dan ook om naar het zuiden te gaan om de vuurtoren van Kaap Finisterre te bezoeken.
 1. Lires

Bij Lires liggen verschillende stranden die je naar hartenlust kan verkennen. Je kan hier een rondwandeling maken die tot de beste in de regio behoort. Deze bekende route van ongeveer 10,8 km loopt tussen Lires en Cee. Onderweg wandel je door een prachtig bos, zie je de watervallen van Punta Mexadoira, geniet je van een prachtig uitzicht over Praia do Rostro en kan je kliffen bewonderen.

 1. Muxía

Steeds meer pelgrims die een van de pelgrimspaden naar Santiago de Compostela bewandelen, gaan verder naar 'Land's End', net voorbij Muxía, om vandaar te wandelen naar het heiligdom van Nosa Señora da Barca (Onze-Lieve-Vrouw van de Boot). Dit gebouw werd op eerste kerstdag 2013 door de bliksem getroffen, maar is sindsdien volledig gerestaureerd in zijn 17e-eeuwse schoonheid.

 • Volgens de legende ontmoette de Maagd Maria de heilige Jakobus op deze plek, toen hij hier door een wonder werd bevrijd na zijn onthoofding door de Romeinen.
 • Hier zou zijn lichaam veel later zijn ontdekt voordat het naar Santiago de Compostela werd gebracht.
 • Een 'schommelsteen' buiten het heiligdom zou veel ziektes genezen, vruchtbaarheid opwekken en/of schuld of onschuld bepalen. Er is ook een niervormige steen die volgens sommigen nierziektes kan genezen als je er 9 keer onderdoor kruipt.

Of je nu gelovig bent of niet, Muxía en het voorgebergte buiten de stad zijn echt mooi en zeker een bezoekje waard. Neem de tijd om vanaf de stad de 1 km lange wandeling te maken naar het heiligdom en geniet onderweg van het prachtige uitzicht op zee.

 1. A Coruña

De drukke havenstad en toeristische badplaats A Coruña is een geweldige plek om het avontuur van de dag af te sluiten. De stad ligt op een smal schiereiland dat zich uitstrekt in de Noord-Galicische oceaan. 2 grote baaien liggen aan de zijkanten van de stad. De ene kijkt uit op het westen, op de open Atlantische Oceaan, en wordt omzoomd door een lang zandstrand. In de andere baai ligt een grote haven die in oostelijke richting uitkijkt op Ferrol.

 • In A Coruña is er voor ieder wat wils. Bewonder de drukke, moderne haven, ontspan in een luxueus resort of wandel door de oude stenen steegjes vol eet- en drinkgelegenheden.
 • Bekijk zeker het plein Praza de María Pita, het Museum voor Schone Kunsten en een ander museum gevestigd in het 16e-eeuwse Castelo de Santo Antón.
 • Mis verder de Toren van Hercules niet, de oudste Romeinse vuurtoren die nog steeds in gebruik is.
 1. Praia dos Cristais

Het strand van Praia dos Cristais in Laxe getuigt van de kracht van de natuur (en van de kracht van de mensheid om onze omgeving vorm te geven). Hier vind je een kleine, bijzondere baai waar zeeglas is aangespoeld. Die groene, bruine en witte stukjes glas die door de golven tot ronde steentjes zijn afgesleten, maken dit glimmende strand erg speciaal.

De natuur heeft er iets moois gemaakt van wat de mens niet meer kon gebruiken. Het is een plek die je doet nadenken over hoe de mens met de natuur omgaat. Let op, neem geen enkel stukje glas mee. Het is verboden en zal de ervaring bederven voor anderen die in de toekomst van het spektakel willen genieten.
 1. Caldeiras do Castro

In Caldeiras do Castro kan je op een hete zomerdag afkoelen in een reeks natuurlijke zwembaden bij een prachtige waterval. Het is een van de populairste natuurlijke attracties in de regio en er komen bij warm weer dan ook veel mensen samen om er te genieten van de natuur of om een korte wandeling te maken in de omgeving. Breng misschien een picknick mee om op te eten in de mooie picknickplaats of bezoek het idyllische kerkje gewijd aan San Outel.

 1. Waar overnachten in Noord-Spanje (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in het noorden van Spanje? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 juni 2023 - Paul Detiège

Zeer bruikbare gids.

- 27 september 2021 - Peter BOETS

Het is een volledig onbekend gebied voor mij en de reisgids neemt me mee op een ondekkingstocht. Zonder de gids geen reis. Zo eenvoudig is het. Groet, P. Boets

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?