12 x bezienswaardigheden in Castilië, Burgos, Léon & omgeving

Koop de volledige reisgids voor € 10

12 x bezienswaardigheden in Castilië, Burgos, Léon & omgeving

9 maart 2021 in Noord-Spanje1 reactie

Castilla y León is de grootste autonome regio van Spanje en biedt naast een echte tapas- en wijncultuur ook tal van historische steden zoals Astorga, León, Burgos,... Het is een gebied met een rijke historie en ook een prachtig landschap, die ook grotendeels gekenmerkt wordt door de Camino de Santiago die door het gebied loopt. We zetten in dit artikel de leukste bezienswaardigheden in het noorden van deze grote regio op een rijtje!

Tickets en tours voor je bezoek aan Noord-Spanje!

Noord-Spanje bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Noord-Spanje.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Burgos

Burgos, de provinciehoofdstad, is opmerkelijk dankzij zijn middeleeuwse architectuur die opmerkelijk goed bewaard gebleven is. Het meest opvallende van alle bezienswaardigheden hier is de Franse, gotische kathedraal van Santa Maria. De bouw van dit markante kerkgebouw werd aangevat in 1221 en in de 15e en 16e eeuw werd het gebouw verfraaid en verbeterd. In de 18e eeuw werd het voor de laatste keer aangepast.

Abdij van Santa María de Las Huelgas

De beroemde kathedraal is echter slechts één van de vele bezienswaardigheden die in Burgos te vinden zijn. Er zijn heel wat andere kerken, kloosters en religieuze gebouwen in de stad, waaronder de Abdij van Santa María de Las Huelgas waar een gemeenschap van cisterciënzer-nonnen wonen op 1,5 km van het stadscentrum. Deze abdij vormde het decor voor een aantal koninklijke bruiloften en de verdedigingstoren van de abdij was ook de geboorteplaats van koning Peter van Castilië.

Andere bezienswaardigheden

 • In het hart van de stad vind je een scala aan historische bezienswaardigheden.
 • De bekendste is de Arco de Santa María, een 16e-eeuwse stadspoort die één van de oorspronkelijke middeleeuwse stadspoorten moest vervangen. Er worden steevast kunsttentoonstellingen en andere tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.
 • Een andere belangrijke, religieuze site is het Cartuja de Miraflores, een kartuizerklooster uit 1442 bovenop een heuvel op ongeveer 3 km van het stadscentrum.

Castillo de Burgos

 • In Burgos vind je ook de overblijfselen van het Castillo de Burgos, een versterkt kasteel (alcazar) dat de Romeinen oorspronkelijk op deze plek gebouwd hebben.
 • De alleroudste delen van het bouwwerk dateren zelfs uit de tijd van de Visigoten.
 • Het kasteel groeide door de eeuwen heen en werd een belangrijke vesting en residentie van de koningen van Castilië.
 • Nadat de Habsburgse familie aan de macht kwam, werd het kasteel minder belangrijk als koninklijke verblijfplaats.
 • Het werd tijdens de Franse bezetting van Spanje door de Fransen in beslag genomen. Toen ze in 1813 besloten om het kasteel te verlaten, vernietigden ze het volledig met explosieven.
 • Een observatiedek geeft hier een uitstekend uitzicht over de stad en is een fantastische plek om van de zonsondergang te genieten.

TIP: Wil jij ook een rondreis maken door Noord-Spanje? Download onze route met een complete rondreis Noord-Spanje.

 1. Hontanas

Hontanas is een klein en charmant dorpje. Het is populair als overnachtingsplek op de Camino en er zijn 3 albergues voor pelgrims, ook al telt het slechts een 100-tal inwoners. Dit kleine dorp geeft je een gevoel van de sereniteit die de pelgrims ervaren wanneer ze het pad bewandelen.

 1. Villalcázar de Sirga

Villalcázar de Sirga is een pittoresk dorpje dat zich onderscheidt van andere dorpjes dankzij de kerk gewijd aan Santa María la Blanca. Deze romaanse kerk werd in de 12e eeuw door de Tempeliers gebouwd. Dit dorpje is zeker een snelle stop waard en als je honger hebt, kan je terecht in een goed restaurant tegenover de kerk.

 1. Sahagún

De stad Sahagún is het punt waar 2 pelgrimspaden samenkomen. Hier ontmoet de Camino Francés de Camino de Madrid. Dit is een plaats waar je zeker zal willen vertoeven, want er vallen tal van interessante historische en religieuze plaatsen te ontdekken.

 • De Plaza Mayor in het hart van deze historische stad is een goede plek om een stadswandeling te beginnen. Je kan op dat plein wandelen onder de oorspronkelijke zuilengangen.
 • Als je daarna de straten rond dit hoofdplein verkent, zal je een overvloed aan gebouwen passeren die van architecturaal belang zijn. Sommige zijn gebouwd van baksteen en hout en sommige zelfs van klei en stro met behulp van traditionele technieken.
 • Er zijn ook enkele opmerkelijke monumenten zoals de neoklassieke boog van het klooster van San Benito el Real, een paar Mudéjar-kerken uit de 12e en 13e eeuw en een benedictijnenklooster waar nu het stadsmuseum is gevestigd.
 • Aan de rand van de stad bevindt zich ook het heiligdom van Peregrina, een andere religieuze plek die een bezoekje waard is.
 1. Léon

Als hoofdstad van de provincie speelde Léon een cruciale rol in de Spaanse geschiedenis, maar ook op cultureel vlak valt er veel te beleven. Het is een levendige en fascinerende stad waar je makkelijk meerdere dagen kan doorbrengen.

 • Het prachtige, oude stadsgedeelte wordt nog steeds omgeven door grote delen van de oorspronkelijke, middeleeuwse muren. Het heeft een ietwat armoedig en krakkemikkig charme door de smalle, warrige straatjes en om elke hoek kom je wel een ander monument tegen.
 • Veel Camino-wandelaars komen hier naartoe en blijven hangen om de kathedraal te bezoeken, een indrukwekkend gebouw met 14e-eeuwse schatten, en de Basílica de San Isidoro, een middeleeuwse kerk met een pantheon en een religieus museum.
 • Deze 2 gebouwen behoren tot de indrukwekkendste van Léon, maar er vallen nog veel meer pareltjes te bewonderen zoals het Palacio de los Guzmanes, een renaissancepaleis dat in de 16e eeuw is gebouwd, en ook het modernistische gebouw van Antoni Gaudí, Casa Botines.
TIP: Stap tijdens je bezoek ook gerust weg van deze populaire plekken en neem de tijd om rond te struinen in de rustige en ontspannen lanen en langs de mooie pleinen. Wanneer de avond valt, komt de stad pas echt tot leven. Massa's mensen genieten in de vele bars van het lokale nachtleven. Het oude stadsgedeelte heeft zelfs de bijnaam Barrio Húmedo (de natte wijk) gekregen omwille van het grote aantal bars hier. Je vindt er meer dan 100 bars die allemaal volgepropt zijn en er zijn ook veel prestigieuze tapasrestaurants. Geniet van een avond in de oude stad voordat je het bed induikt voor een rustige nacht.
 1. Hospital de Órbigo

Hospital de Órbigo is een pelgrimshospitaal dat in de 16e eeuw door de Hospitaalridders werd gebouwd in de buurt van de oorspronkelijke brug in het kleine dorpje dat in de Middeleeuwen op de linkeroever van de rivier prijkte.

 1. Astorga

Astorga was een belangrijke stad in de Romeinse tijd. Het was verbonden met Bordeaux door de Via Traiana (ook wel bekend als de zilveren weg). Indrukwekkende Romeinse muren omringen nog steeds een deel van de stad en je vindt er een museum gewijd aan de Romeinse oorsprong van de stad, het Museo Romano.

 • Een van de opvallendste plekken in deze historische stad is de kathedraal. Die werd gebouwd vanaf 1471, grotendeels tussen de 15e en de 18e eeuw, en herbergt nu ook een museum.
 • In het museum worden verschillende exposities georganiseerd, maar het staat vooral bekend om de juwelen van de relikwiehouder van het ware kruis.
 • Tegenover de kathedraal staat het bisschoppelijk paleis dat door Gaudí werd ontworpen voor de toenmalige bisschop, die ook Catalaans was. De kerk was echter geschokt door het ongewone uiterlijk en de enorme kosten van het paleis en de volgende bisschoppen zijn er daarom nooit ingetrokken. Nu is het de thuisbasis van het Museo de los Caminos, een uitstekend museum over de bedevaart naar Santiago. Tijdens je bezoek aan het museum moet je ook letten op Gaudí's gebrandschilderde glas en keramische tegels in het paleis.
 • Terwijl je in Astorga bent, raden we je ook aan om wat tijd door te brengen op de Plaza Mayor waar je een maaltijd of een drankje kan nuttigen en het 17e-eeuwse stadhuis kan bewonderen met zijn barokke gevel en een klok die elk uur door 2 figuren wordt geslagen.
 • Astorga had een bloeiende chocolade-industrie in de 18e en 19e eeuw. Het interessante Museo de Chocolate vertelt je er alles over.
 1. Cruz de Ferro

Cruz de Ferro is een kruis bovenop een hoge paal dat, op 1520 meter boven de zeespiegel, het hoogste punt van de hele Camino Francés markeert. Veel pelgrims stoppen hier om een foto te maken en een populair ritueel uit te voeren waarbij ze een van huis meegebrachte rots op een stapel rotsen aan de voet van het kruis achterlaten. Die steen symboliseert het loslaten van een last. Als de pelgrims wegwandelen, laten ze zo symbolisch hun last achter.

De geschiedenis van het kruis en zijn oorsprong is in een mist van mysterie gehuld. Er zijn een aantal verschillende theorieën en legenden over wanneer, waarom en door wie het kruis er werd geplaatst. Wat de juiste versie ook is, deze plek is vooral een krachtig symbool en een belangrijk punt langs de route.

 1. Villafranca del Bierzo

Villafranca del Bierzo is een middelgrote stad die ongeveer 5000 inwoners telt. Ook dit is een andere belangrijke halte op de Camino. Bekijk hier zeker de kerk van Santiago Villafranca die in de 12e eeuw werd opgetrokken. Pelgrims die door ziekte hun bedevaart niet kunnen voortzetten, krijgen dezelfde gunsten (staat van geestelijke reiniging) als wanneer ze de kathedraal van Santiago zouden hebben bereikt.

 • Er zijn ook een aantal andere opmerkelijke religieuze gebouwen rond deze stad waaronder de kerk van San Francisco, de kerk van Santa María, het Barokklooster van San Nicolás el Real, en het 17e-eeuwse Convento de la Anunciada en de Convento de San José.
 • Vlakbij de kerk van Santiago Villafranca ligt het kasteel-paleis van de markiezen van Villafranca, een imposant bouwwerk.
 • Wie meer paleizen en grote gebouwen wil bewonderen, moet naar de Calle de Agua waar zich niet alleen het paleis van Torquemada bevindt, maar ook het Casa Morisca en het geboortehuis van de schrijver Gil y Carrasco.
 • Een middeleeuwse brug steekt de rivier de Burbia over en de stad heeft ook een interessant natuurwetenschappelijk museum.
 1. Ponferrada

De laatste grote stad aan de Camino de Santiago, Ponferrada, is een populaire toeristische bestemming. De historische oude stad wordt gedomineerd door een imposant kasteel dat door de Tempeliers gebouwd werd.

Geschiedenis

Ponferrada was in de Romeinse tijd een citadel en veranderde vanaf de 11e eeuw in een gehucht dat bekend stond als Pons Ferrata (wat letterlijk ijzeren brug betekent). De bloeiende camino-nederzetting werd in 1178 onder de hoede van de Tempeliers geplaatst en kort daarna begon de bouw van de middeleeuwse vesting. Dit kasteel torent vandaag de dag nog steeds boven de rivier de Sil en het omringende landschap uit en is zonder twijfel de belangrijkste trekpleister van de stad.

Aan de rand van Ponferrada staat de kerk gewijd aan Santo Tomás de las Ollas, een Mozarabische kerk uit de 10e eeuw met een romaanse gevel uit de 12e eeuw. Daarnaast vind je ook in de wijdse omgeving nog tal van interessante religieuze gebouwen zoals het klooster van San Pedro de Montes en de kerk van Santiago van Peñalba.

 1. San Juan de Ortega

Het oude klooster van San Juan de Ortega zou in 1142 gebouwd zijn door de gelijknamige heilige en zijn vriend en medeheilige, Domingo de la Calzada. Zij bouwden het voor de pelgrims te helpen die naar Compostela wandelen. Oorspronkelijk werd het klooster bewoond door Augustijnse kanunniken en later in 1432 werd het de thuisbasis van de Orde van Los Jerónimos tot de ontbinding van die orde in 1835. Ze ontwikkelden indertijd een apotheek die in het hele gebied bekend was. Nadat het klooster verlaten werd, gebruikten de boeren de kerk als hooischuur.

Tegenwoordig is het voormalige klooster gerestaureerd en opgeknapt. Een deel van het pand wordt gebruikt als een grote herberg voor pelgrims en er is ook een café waar de pelgrims kunnen uitrusten en eten. De kerk zelf is een opmerkelijk architecturaal juweeltje. Het werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw en heeft laat-Romaanse architecturale kenmerken.

Interessant is onder andere een beeld van de Annunciatie van de Maagd Maria dat om 17:00 uur op de lente- en herfstequinoxen van elk jaar door een kleine lichtbundel wordt getroffen.
 1. Belorado

Belorado is een belangrijke stad in de streek, het is niet alleen een stopplek voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela, maar staat ook bekend om het jaarlijkse festival Feria Alfonsina. Ga zeker naar het charmante hoofdplein, Plaza Mayor, om vanonder de statige bomen te observeren hoe de Spanjaarden er hun dagelijkse leven leiden. De bomen zijn geënt en groeien samen waardoor ze in de zomer schaduw werpen op het plein.

Andere bezienswaardigheden in Belorado zijn de kerk en het klooster van Santa Clara de Bretonera en de kerk van San Pedro. Ook de ruïnes van San Nicholas en het kleine, maar intrigerende radiocommunicatiemuseum zijn een bezoekje waard.

 1. Waar overnachten in Noord-Spanje (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in het noorden van Spanje? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Frankrijk wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 januari 2021 - Ton Bos

Mooie en nuttige reisgids Noord Spanje

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?