7 x beste plekken om te raften in Kroatië: kaartje + tours en tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

7 x beste plekken om te raften in Kroatië: kaartje + tours en tickets

22 december 2023 in Kroatië0 reacties

Overzicht met de beste raftingplekken in Kroatië: kaartje + tickets en tours boeken

We kennen Kroatië vooral als het land van de duizenden eilanden, de bekende Plitvice-watervallen en de historische steden. Maar dit Zuid-Europese land kan ook uitpakken met onbeschrijflijk mooie natuurgebieden. De bergen, bossen en rivieren van Kroatië treden stilaan uit de schaduw en in de spotlight.

De leukste manier om de natuur van Kroatië te verkennen? Raften! Hieronder vertellen we je over de beste plekken om te raften in Kroatië.

Praktische info voor je raft avontuur in Kroatië

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets2u30 naar Pula, Zagreb, Dubrovnik of Zadar, richtprijs € 79 vergelijk bij TUIFly, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij ANWB autovakantie (va € 378), Sunweb (€ 485) en TUI.nl (€ 905)
HuurautoIn Kroatië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony of vergelijk bij WorldWidecampers
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de beste plekken om te raften in Kroatië

  1. Cetina-rivier bij Split, een van de populairste raftplekken

De Cetina-rivier ligt in de buurt van de stad Omis, zo’n 20 kilometer ten zuiden van Split, en is een van de populairste raftplekken in Kroatië. De rivier stroomt door schilderachtige ravijnen en biedt een spannende raftervaring met verschillende moeilijkheidsgraden, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als ervaren rafters.

De Cetina is snel uitgegroeid tot de populairste plek in Kroatië voor outdoorsporten. Het populairste raftdeel van de Cetina is het stuk tussen het dorp Penšići, vlakbij de beroemde oude stenen brug Pavića Most, en het grote restaurant Radmanove Mlinice, 11 kilometer verder stroomafwaarts. De tocht duurt ongeveer drie uur en voert je door stroomversnellingen van niveau II en III.

  • Op het eerste deel van die raftingtocht moet je vooral veel peddelen door rustige wateren. Dat doe je in een prachtig, groen decor en op kristalhelder water.
  • Je komt uit bij een klein meertje en moet dan door een grot wandelen met je boot om een gevaarlijke stroomversnelling te vermijden.
  • Eenmaal terug op het water word je door verschillende stroomversnellingen geslingerd en ga je een kleine waterval af!
  • Onderweg raft je ook door de kloof Tisne Stine, omringd door 50 meter hoge kliffen. Een absolute aanrader!

Er zijn veel plaatselijke bedrijfjes die rafttochten op de Cetina-rivier organiseren, maar de meeste bedrijven die rafting op de Cetina aanbieden, bevinden zich in Split of Omiš. We raden je aan om vooraf online te boeken. Zo weet je zeker dat je kan raften (zeker in het hoogseizoen) en sommige tours bieden transport aan vanuit Split.

Boek hier online je raftingavontuur in Kroatië

  1. Raften op de rivier Zrmanja (bij Zadar)

Iets noordelijker van Cetina stroomt de rivier de Zrmanja

Dit is de perfecte raftplek voor wie in Zadar verblijft. Ook hier mag je kristalhelder water en pittoreske ravijnen verwachten. Raften op de Zrmanja-rivier biedt een mix van leuke stroomversnellingen en rustige gedeeltes, ideaal om het prachtige landschap volop te kunnen waarderen vanop het water.

De Zrmanja-rivier stroomt door een spectaculaire, 200 meter diepe kloof en creëert onderweg prachtige watervallen en stroomversnellingen. In de zomer zijn die stroomversnellingen van niveau I en II en dus relatief gemakkelijk te trotseren. In de herfst en de lente is het debiet van de rivier hoger en gelden de stroomversnellingen als categorie II en III.

  • Een rafttocht begint meestal in het dorp Kastel Zegarski en eindigt in het dorp Muskovci, waar je restaurantjes vindt om te lunchen.
  • Het is een stevige tocht die eveneens ongeveer 4 uur duurt (zonder tijd in te calculeren voor de lunch of het vervoer).

TICKETS: Er zijn veel organisaties die rafttochten op de Zrmanja-rivier aanbieden, informeer bij de toeristische bureaus in Zadar of ter plekke in Kastel Zegarski, indien je daar verblijft. Of boek je online een raftingtour op de Zrmanja

  1. Wildwater rafting op de Kupa in Kroatië

We hebben nog een tip voor wie wil raften zonder veel andere toeristen. De Kupa-rivier ligt tegen de grens met Slovenië en trekt minder bezoekers, vooral omdat internationale reizigers liever dichtbij de kustlijn blijven. Raften op de Kupa kan makkelijk vanuit het stadje Severin na Kupi.

De Kupa biedt een meer ontspannen soort wildwater rafting in vergelijking met de andere rivieren. Deze rivier is dus geschikt voor gezinnen of mensen die op zoek zijn naar prachtige landschappen en rustige stroomversnellingen. Je zal hier in de zomermaanden eveneens niet alleen zijn, maar laat dat je niet afschrikken. De Kroatisch-Sloveense grens is prachtig. Je peddelt langs een smalle kloof en door dennenbossen.

Belangrijk: raften kan alleen wanneer het water hoog staat; de beste tijd om te wildwatervaren op de rivier de Kupa is in het voorjaar (vooral in mei). Vanaf juni wordt raften vervangen door kajakken.

Van plan om te raften op de Kupa? Dan raden we je deze rafting tour aan. Je gaat samen met een gids het water op voor een behoorlijk rustige raftingtrip, ideaal voor wie met een gezin reist of het liever wat rustig aan doet. Het meeting point is op het centrale plein van Severin na Kupi, waar je de instructeur ontmoet en meer uitleg krijgt over de tocht. Boek deze rafting/kayaking adventure on Kupa River.

  1. Wildwatervaren op de Una-rivier, de grens met Bosnië (bij Zadar)

De Una-rivier vormt de natuurlijke grens tussen Kroatië en Bosnië en Herzegovina. Het bovenste deel van de rivier, vooral rond de stad Bihac, ligt in Bosnië en op een stevige 2 uur rijden van Zadar. Hier kan je echt wildwatervaren. Je mag een combinatie van rustige stukken en spannende stroomversnellingen verwachten te midden van een prachtige natuurlijke omgeving. De twee populairste raftingorganisaties bevinden zich aan de Bosnische kant en heten Kiro en Bijeli. De meeste raftingtochten beginnen in Kostela.

  • De populairste raftingtocht is die van 13 kilometer tussen Kostela naar Grmusa, perfect voor beginnende rafters en voor gezinnen met kinderen.
  • De tocht duurt iets meer dan 4 uur. Je kan eventueel nog verder afvaren naar Bosanska Krupa, nog 2 uur verder.
  1. Raftingtochten op de Dobra-rivier (bij Zagreb)

Verblijf je in de Kroatische hoofdstad (Zagreb) en ben je op zoek naar een beetje adrenaline? Dan kan je afzakken naar de Dobra-rivier, waar al decennialang raftingtochten georganiseerd worden. Bij Kroaten is Dobra nog steeds de populairste raftingbestemming, al komt daar snel verandering in. Er werd namelijk een dam aangelegd die de raftingcondities ietwat veranderd heeft. Toch kan je er nog steeds komen raften, het hele jaar door.

Raften op de Dobra-rivier bij Zagreb

  • Er zijn stukken van graad II en graad III, je mag rekenen op enkele spannende stroomversnellingen en de landschappen zijn prachtig.
  • Doorgaans starten de raftingtours in het dorp Leace en peddel je 4 uur lang naar Jarcepolje.
Na je rafting tour even ontspannen in de stad? Mis niets tijdens je verblijf aan Zagreb met onze stadswandeling Zagreb, kom langs dé mooiste plekjes van de Kroatische hoofdstad.
  1. Raften op de rivier Mreznica in Kroatië (bij Zagreb)

De rivier Mreznica, op minder dan 80 kilometer van Zagreb, heeft zich na de bouw van de dam snel ontpopt tot een van de populairste plekken in Kroatië om te wildwatervaren. Raften op Mreznica is relatief eenvoudig en een perfecte keuze voor beginners. Doorgaans vindt het raften plaats op kano’s, het is een mix van beide.

  • De rivier bestaat uit kleine meren die onderling verbonden zijn met vele kleine en middelgrote watervallen.
  • De rafting start doorgaans in het dorp Zvecaj en duurt ongeveer 4 uur.
  • Je peddelt over de meren en via kleine watervallen baan je je een weg stroomafwaarts.
  • Enkel de 8 meter hoge Mreznica-waterval omzeil je met een korte wandeling.
  • Het water is kristalhelder en appelblauwzeegroen, er vliegen talrijke vogels om je heen en onderweg passeer je oude molens die de tand des tijds doorstaan hebben.
  • Het water van de rivier is ook opvallend warm. In de zomermaanden heeft het water doorgaans 26 graden, wat alles alleen maar comfortabeler maakt.

TIP: Boek hier online een rafting/kayaktour op de Mreznica vanuit Slunj.

  1. Voor de professionals: raften op de Korana in Kroatië

Korana is eveneens een populaire raftbestemming, maar dan vooral bij professionals. Beginners laten Korana dus beter even links liggen. Er worden hier zelfs jaarlijkse internationale raftwedstrijden georganiseerd. De route voert je langs meer dan 30 watervallen.

  • Rafters met een gemiddeld niveau en enige ervaring kunnen een route van 10 kilometer afleggen, echte experts kunnen 15 kilometer lang de rivier trotseren.
  • Houd er dus wel rekening mee dat de rivier een moeilijkheidsgraad van III tot V heeft, wat gemiddeld tot hoog betekent.
  • Leuk weetje: de rivier de Korana ontspringt in het nationaal park Plitvice en mondt uit in de rivier de Kupa.
Ben je moedig en wil je de uitdaging aangaan? Dan moet je naar Donji Nikšić, het trefpunt voor rafters. Vanuit Zadar en Rijeka sta je er in 2 uur.
  1. Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

  1. Filmpje: Raften op de Cetina rivier in Kroatië

Benieuwd naar wat je mag verwachten van een namiddagje raften in Kroatië? Bekijk alvast onderstaand filmpje en krijg een idee hoe het is om te raften op de Zrmanja rivier nabij Zadar. De Zrmanja rivier is een van de populairste bestemmingen om te raften in Kroatië. Wil je graag zelf de stroomversnellingen van de Zrmanja rivier tegengaan? Dan zal je natuurlijk moeten afreizen naar Kroatië

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?