IJsland in de winter bezoeken? 13 x redenen waarom je moet gaan

Volledige reisgids kopen voor € 10

IJsland in de winter bezoeken? 13 x redenen waarom je moet gaan

9 februari 2023 in IJsland0 reacties

Een winterse vakantie naar IJsland plannen? Ontdek hier waarom IJsland in de winter een goed idee is

IJsland, een prachtige bestemming waar je het hele jaar door naartoe kan. En ja hoor, ook in de winter! Een vakantie in de winter in IJsland heeft zo zijn charme. Denk maar aan een roadtrip door de prachtige besneeuwde landschappen, een bezoekje aan de bijzondere ijsgrotten en een namiddagje opwarmen in de thermaalbaden met stomend water.

Om nog maar te zwijgen van het noorderlicht dat zich in al haar facetten laat zien. Lees gerust verder en ontdek waarom een vakantie in de winter in IJsland een goed idee is! Daarnaast geven we je nog enkele tips mee om een onvergetelijke vakantie tegemoet te gaan.

Praktische info & tickets voor je rondreis IJsland

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets3,5 uur vliegen op Keflavík (Reykjavík), richtprijs € 179 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Momondo
Shuttle serviceBusvervoer van de luchthaven Reykjavik naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Nordic (va. € 1149), Riksjatravel (va.€ 495) of ANWB (va. € 489) of Djoser (va. € 1995)
Avontuurlijk 4x4Mag het iets avontuurlijker zijn? Dan kan je deze 7 daagse rondreis in 4x4 jeep met daktent (va. €690)
Huurauto
  • Wil je enkel Ringweg 1 volgen in de lente/zomer dan kan je perfect een normale personenwagen huren.
  • Wil je echter graag het binnenland in en de F-wegen nemen, dan is een 4x4 alle terreinwagen verplicht. Ook in de winter zou ik aanraden om voor een 4x4 te gaan.
  • Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. IJsland in de winter is onbeschrijfelijk mooi

Zomer of winter, een bezoek aan IJsland is áltijd een goed idee. IJsland heeft één van de mooiste landschappen ter wereld en wanneer dit alles bedekt wordt onder een dikke betoverende sneeuwlaag, zal je niet weten waar eerst kijken. Vanaf oktober verandert IJsland in een magisch wonderland. In geen enkel ander seizoen als de winter, zijn de extremen van de natuur zo intens en zo duidelijk voelbaar. De warmwaterbronnen liggen verstopt in de besneeuwde valleien, vulkanen kleuren wit en de spectaculaire watervallen verschuilen zich achter een ijsgordijn. De landschappen voelen heel sprookjesachtig aan in de winter.

TIP: Ben jij alvast je reis naar IJsland aan het plannen? Vergeet dan zeker niet onze reisgids IJsland aan te kopen met een volledig uitgewerkte rondreis, meer dan 99 highlights, tips van locals en verborgen pareltjes.

  1. Aurora Borealis spotten in IJsland (het noorderlicht)

Een van de vele trekpleisters van IJsland is natuurlijk het noorderlicht. Het dansende licht dat bij dit natuurverschijnsel ’s nachts in de donkere hemel komt te staan, is dan ook adembenemend. Wil jij ook graag het Noorderlicht spotten? Dan is de winterperiode de ideale moment! In de winter heb je namelijk meer kans om het noorderlicht te zien dan in de zomer.

Je moet weliswaar geluk hebben want het noorderlicht laat zich tenslotte alleen onder bepaalde omstandigheden zien. De beste kans om het noorderlicht te spotten is tussen oktober en maart, wanneer de dagen korter zijn en de duisternis langer. Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de beste plekken om het noorderlicht te spotten.

Wil je graag het noorderlicht spotten met een georganiseerde tour? Bekijk het volledige aanbodtours en excursies naar het noorderlicht online. Bestel je tickets op voorhand en geniet zorgeloos van je vakantie!

  1. Zonsopkomst en zonsondergang duren langer

Je zou denken dat de zon in hartje winter helemaal niet op komt in IJsland maar niets is minder waar. Donkere dagen zijn er zeker maar in de maanden december/januari mag je zo’n 4 à 5 uur daglicht verwachten. Dat betekent natuurlijk niet dat het de rest van de dag pikdonker is. De adembenemende zonsopkomst en zonsondergang duren namelijk langer dan dat je gewend bent. Deze schemering is bijzonder mooi om mee te maken en levert vooral prachtige beelden op bij helder weer!

Tip: Wanneer je in het voorjaar gaat, kan je voor de kust van het Snæfellsnes schiereiland orka’s spotten!
  1. Zó koud is nu ook weer niet in IJsland

Oké winters kunnen koud zijn en zeker in IJsland. Maar laat dat je niet weerhouden om dit prachtige land te bezoeken in de winter. Wist je dat de winter in IJsland gemiddeld warmer is dan die in New York?

Over het algemeen is het weer in IJsland erg mild dankzij de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan en de dominante zuidwestelijke wind. De gemiddelde temperatuur in het zuiden (het meest bezochte deel van het land) is, afhankelijk van de maand, nét iets boven of onder het vriespunt. Uiteraard ligt de temperatuur in het noorden en op de gletsjers een stukje lager.

Tip: Je kan je ook altijd voorbereiden op de koude. Stop je koffer vol met thermokleding en je zal veel minder last hebben van de koude temperaturen.
  1. Net iets té koud? Spring dan in een thermaalbad

Is het net iets te koud? Dan kan je nog altijd een thermaalbad bezoeken om je even in op te warmen. In IJsland is het grondwater namelijk erg warm en liggen er zo’n 170 geothermische baden verspreid over het hele land. Een overzicht van de Hotpots van IJsland kan je vinden op de website van de Outdoor Swimming Society.

Zo kan je meerdere keren een break nemen en even ontspannen in het warme, stomende water. Daarbovenop zou het water ook nog eens een geneeskrachtige werking hebben en erg goed zijn tegen huidaandoeningen en reuma!

Ga lekker baden in de vallei van Reykjadalur of ga zwemmen in het oudste zwembad van IJsland in Seljavellir. Liever een uitgebreide wellness? Ga dan zeker eens naar de befaamde Blue Lagoon waar je heerlijk kan ontspannen.

Tip: Oh ja en wanneer je het echt te koud hebt, drink dan eens een Brennívin. Brennivín is de Schnapps van IJsland en slaat je gegarandeerd achterover als je er een paar slokken van neemt. Het bevat 37.5% of 40% alcohol dus wanneer je hier een shotje van neemt, krijg je het direct warm.
  1. Verblijf in een bijzondere accommodaties

We raden je ook aan om een verblijf te boeken mét wellnessfaciliteiten. Zo kan je na een koude winterdag in een lekker warme sauna kruipen of even bekomen in de hot tub. In IJsland vind je genoeg hotels en/of appartementen die beschikken over een eigen sauna of hot tub, al dan niet eentje die je moet delen met meerdere mensen. In de winter heb je natuurlijk het geluk dat het minder druk is waardoor de kans groter is dat je de sauna of hot tub voor jezelf hebt. En dat is heerlijk! Met een beetje geluk kan je 's avonds het noorderlicht boven je hoofd zien dansen vanuit je hot tub.

TIP SLAPEN: Nog op zoek naar een bijzonder verblijf in IJsland? Bekijk alvast onze selectie favoriete hotels, chalets en appartementen in IJsland!

  1. Veel minder toeristen in de winter

Niets zo vervelender dan het massatoerisme. IJsland heeft in de zomerperiode veel meer bezoekers dan in het winterperiode. In de winter heb je dus de populaire plekjes zo goed als voor jezelf en kom je nauwelijks nog iemand tegen op de baan. Vanaf oktober zijn de toeristische trekpleisters zoals de Gullfoss watervallen, het Thingvellir nationaal park, de Seljalandsfoss en de zwarte stranden rondom Vík opeens een stuk minder toeristisch.

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je volgende reis? Download zeker onze 13-daagse rondreis door IJsland! Gebruik deze voorbeeldroute en info als voorbereiding voor je roadtrip door IJsland en laat je verrassen door al het moois dat dit land te bieden heeft!

  1. IJsland in de winter is een stuk goedkoper!

Nog een heel goede reden om in de winter naar IJsland af te reizen: het is een stuk goedkoper! IJsland is best een prijzige bestemming. Denk maar aan alle excursies en tours die je ter plekke wilt maken, zo verlies je al snel wat geld. Gelukkig is een vakantie in IJsland voordeliger in de winterperiode.

  1. IJslandse paarden zijn zo leuk in de sneeuw

In de winter worden de IJslandse weiden gedomineerd door de IJslandse paarden, ook wel de IJslander genoemd. Deze paarden zouden door z’n isolement het zuiverste ras ter wereld zijn. Daarnaast zijn ze verbazingwekkend zachtaardig en vrij klein! Het is zeker de moeite waard om deze prachtige wezens te leren kennen, ook al is het maar tijdens een kleine tussenstop langs de weg.

Ben jij een echte paardenliefhebber? Dan kan je ook altijd een paarden trektocht maken. Bekijk het volledige aanbod tours om te paardrijden in IJsland.

  1. Spectaculaire IJsgrotten bezoeken

In de winter heb je de mogelijkheid om spectaculaire ijsgrotten te bezoeken! Ieder jaar opnieuw vormen zich op verschillende locaties tussen de gletsjers. De ijsgrotten ontstaan wanneer de gletsjerrivieren zich terugtrekken en het water bevriest.

Er zijn verschillende ijsgrotten die je kan bezoeken. In Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa, zijn meerdere natuurlijk gevormde ijsgrotten te bezoeken. Sommige zijn per bus te bereiken, terwijl je voor de andere eerst met stijgijzers onder je voeten het gletsjerijs moet trotseren.

Wil je graag een spectaculaire en fotogenieke ijsgrot bezoeken? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies naar de IJsgrotten in IJsland. Bestel je tickets op voorhand, annuleren kan tot 24u op voorhand.

  1. Een bezoekje aan Reykjavik kan áltijd

Reykjavik is een topbestemming ook in de winter! De IJslandse hoofdstad is een kleine, hippe stad en kan altijd bezocht worden. Maar, in de winter geniet je in Reykjavik van de gezellige festivals, een sfeervolle kerstperiode en een knallend Oud & Nieuw. Met onze stadswandeling door Reykjavik zal je geen enkele hot spot missen!

Tijdens deze wandeling volg je een gids die je langs de hoogtepunten van Reykjavik brengt, zoals de Hallgrímskirkja, de Harpa Concert Hall en het Alþingi Parliament House. Luister ondertussen naar verhalen over de stad, de inwoners en nog veel meer terwijl je meer te weten komt over de architectuur, kunst en geschiedenis van IJsland.

Tip: Proef tijdens je bezoek aan Reykjavik eens van de wereldberoemde hotdogs van Bæjarins Beztu Pylsur.
  1. Roadtrip in de winter door het besneeuwde landschap

Roadtrippen in IJsland is altijd een avontuur op zich, zeker in de winter! Alleen beperken die zich in de winter vaak tot het zuiden en het westen van het land omdat de rest van het eiland vrij ontoegankelijk is en de wegen moeilijk berijdbaar zijn in de winter. Sommigen worden ook gewoon volledig afgesloten. De natuurelementen trotseren vergt een serieuze dosis lef, flexibiliteit en zin voor avontuur, maar de herinneringen eraan zullen je voor altijd bij blijven.

Zelf op rondtrekken door IJsland? Dan ben je vast op zoek naar een goede huurauto. Lees ons uitgebreid blogartikel met praktische informatie en tips om een auto te huren in IJsland. We vertellen je ook waar je moet op letten als je een auto huurt en we geven je een beknopt overzicht van de verkeersregels in IJsland.

  1. Tours en excursies kunnen het hele jaar door

Of het nu hoog- of laagseizoen is, heel het jaar door kan je leuke tours en excursies maken. Het is altijd leuk om zelf rond te trekken met een huurauto maar soms krijg je meer te zien tijdens een georganiseerde tour. Daarbij heb je ook nog eens het voordeel dat tours af en toe goedkoper zijn en dat er vaak een ervaren gids bij is, die je meer kan vertellen over de omgeving.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen in IJsland

  1. Praktische info & tips voor je bezoek aan IJsland in de winter

  • IJsland kan je zowel op eigen houtje verkennen met een huurauto als met een georganiseerde tour. Bekijk alle georganiseerde tours en excursies in IJsland.
  • Houd je ogen constant open! Je vindt de grootste spektakels vaak pal langs de weg. Denk aan het gletsjermeer Jökulsárlón en het zwarte lavastrand Diamond Beach dat vol ligt met enorme ijskristallen.
  • Nog op zoek naar een betrouwbaar autoverhuurbedrijf? Huur je auto bij Sunnycars, Tui cars autoverhuur of Easyterra.
  • Ben je van plan om te reizen in de winterperiode rond Oud & Nieuw? Boek je reis dan op voorhand. Dit is namelijk de drukste periode waarbij alles in een no time volgeboekt is.
  • Sla altijd extra eten in als je boodschappen doet of aan het tanken bent
  • Je kan in sommige delen van IJsland voor langere tijd geen winkel of tankstation tegenkomen.
  • Denk er aan om je te kleden in laagjes. Thermokledij, een warme winterjas met fleece voering en dikke wandelsokken zijn een absolute must.
  • Vergeet ook zeker niet om je meest comfortabele wandelschoenen mee te nemen!
  • Zorg dat je altijd in bezit bent van dagcrème en zonnecrème.

Last but not least: Koop onze digitale reisgids IJsland met met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis.

  1. Waar overnachten in IJsland?

Voor je bezoek aan IJsland, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in IJsland online bekijken.

Canopy by Hilton Reykjavik City Centre

Verblijf in het boetiekhotel Canopy by Hilton Reykjavik City Centre, een moderne elegante accommodatie. De kamers zijn ingericht in een minimalistische Ijslandse stijl en zijn voorzien van alle comfort. Het hotel verzorgt elke ochtend een heerlijk ontbijtbuffetje en je kan lokaal geïnspireerde menu's proeven in het restaurant van het hotel. Meer info en boeken.

Náttúra Yurtel

Graag overnachten te midden van de natuur met een prachtig uitzicht om je heen? Slaap in een van de negen op maat gemaakte yurts, gemaakt door families in Mongolië en geïnspireerd en ingericht in hedendaags IJslands design. Náttúra yurtel ligt naast een werkende boerderij en is een rustige en ontspannen ontsnapping uit het drukke dagelijkse leven. De gezellige yurts bieden het hele jaar door een glamping-ervaring in het hart van de Golden Circle. Deze verblijfplaats is de ideale plek om te ontsnappen aan alle drukte. Meer info en boeken.

Siglo Hotel

Dit sfeervolle Siglo Hotel ligt helemaal in het noorden, in het kleine vissersplaatsje Siglufjörður. Het biedt moderne accommodatie, een gezellig restaurant en bar, een zwembad waar je een frisse duik kan nemen en een infrarood sauna om even te ontspannen. Wat moet je nog meer hebben? Misschien nog een hot tub met geweldig uitzicht op het fjord? Want ook dat heb je hier!

Bij het Siglo Hotel kan je ook een skiuitrusting en een auto huren. De omgeving leent zich namelijk uitstekend voor wandelen en skiën. Kortom, de ideale verblijfplaats in deze omgeving. Meer info en boeken.

  1. 10 bijzondere weetjes over IJsland

De IJslander mogen dan wel een heel vriendelijke bevolking zijn. Toch houden ze er een aantal aparte gewoontes op na. Hier vind je alvast 10 bijzondere weetjes over het land en haar bevolking.

  • Er zijn zo goed als geen bossen te vinden in IJsland. Dit komt omdat de Vikingen doorheen de jaren alle bossen afbranden om aan landbouw te kunnen doen. De IJslandse overheid probeert nu wel om opnieuw bossen te planten.
  • Baby's slapen er buiten in hun wieg.
  • Familienamen zoals wij ze kennen bestaan in IJsland niet. IJslanders gebruikt de traditionele Scandinavische voornamen. De achternaam wordt samengesteld met de voornaam van de vader met de toevoeging van -son (als het om een zoon gaat) of -dóttir (als het om een dochter gaat). De telefoonboeken worden ook gesorteerd op voornaam.
  • Baby's krijgen hun naam maar na een paar weken, dit omdat de ouders zeker willen zijn dat het kind een naam krijgt die past bij het karakter van de baby.
  • Heel veel IJslanders geloven in Elfen.
  • Het is verboden in IJsland om een slang, schildpad of hagedis als huisdier te hebben.
  • IJsland heeft geen leger, zeemacht of luchtmacht.
  • De criminaliteitscijfer in IJsland ligt zeer laag; er zijn maar 150 gevangen, en de politie draagt zelfs geen wapens.
  • Tot 1989 was bier illegaal in IJsland. Alcohol is alleen maar te koop in winkels die gerund worden door de overheid.
  • Een rauw hart van een papegaaiduiker wordt er aanzien als een delicatesse. Njótið matarins!
  1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?