Auto huren in IJsland? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Auto huren in IJsland? Info & tips + Hoe de goedkoopste huurauto vinden?

30 november 2022 in IJsland0 reacties

IJsland is aan een stevige toeristische opmars bezig. De ruige natuur, de vulkanen, de spectaculaire watervallen, de gletsjers, de walvissen en het zeldzame noorderlicht lokken jaarlijks duizenden toeristen naar de eilandstaat.

Er wonen weinig mensen op IJsland en de verschillende steden en dorpjes liggen ver uit elkaar. Daarbij komt nog dat het openbaar vervoer in IJsland tamelijk beperkt is. Wie meer dan Reykjavik wil zien, zal dus een huurauto nodig hebben.

Hieronder geven we je praktische informatie en tips om een auto te huren in IJsland. We vertellen je ook waar je moet op letten als je een auto huurt en we geven je een beknopt overzicht van de verkeersregels in IJsland.

Vergelijk aanbieders van huurauto's, er zijn namelijk meerdere verhuurbedrijven van huurwagens. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal het verschil in prijs.

Inhoud artikel

Volg onze autoroute door IJsland

Op roadtrip door IJsland? Wij hebben al het opzoekingswerk voor jou gedaan!
Met onze kant-en-klare autoroute door IJsland passeer je langs alle bekende bezienswaardigheden en je ontdekt ook enkele verborgen pareltjes. Gebruik onze rondreis door IJsland.

Wil je niets missen tijdens je vakantie op IJsland? Download onze digitale reisgids IJsland.

 1. Waarom een auto huren in IJsland? 5 x redenen

1.1. Weinig openbaar vervoer

Wanneer je IJsland wil ontdekken moet je eigenlijk wel een auto huren. Bussen rijden enkel in Reykjavik. In de rest van het land stelt het openbaar vervoer weinig voor. Je kan in Reykjavik wel meegaan met tours naar andere delen van het eiland, maar die zijn erg duur. Bovendien hang je met een tour vast aan een strak tijdsschema en kan je IJsland niet op je eigen tempo verkennen. Lees ook onze tips hoe van de luchthaven in Keflavik naar het centrum van Reykjavik kan geraken.

1.2. Vrijheid

Met je eigen auto heb je alle vrijheid en kan je bezoeken wat je wil zien. Je kan ook stoppen om foto’s te maken en minder bekende bezienswaardigheden of natuurparken bezoeken die de grote touroperators links laten liggen.

1.3. Meer dan de ringweg alleen

Daarnaast bezoek je met de meeste tours enkel bezienswaardigheden die rond de ringweg van IJsland liggen. Wie de West-Fjorden of het adembenemende schiereiland Snæfellsjökull wil bezoeken, heeft zeker een auto nodig.

1.4. Goedkoper

Je kan de meeste plekken wel bezoeken met een tour, maar die excursies kosten heel wat geld. Het is niet alleen veel makkelijker om sommige plekken met de auto te bereiken, het is ook stukken goedkoper dan tickets voor tours boeken.

1.5. Jaag op het noorderlicht

Ook wie het noorderlicht wil zien doet er goed aan om een auto te huren. Je kan dan zelf naar een speciaal plekje rijden om het noorderlicht te bewonderen. Je hebt het meeste kans om het natuurfenomeen te spotten tussen 21:00 en 01:00 ’s nachts.

 1. Veelgestelde vragen: tips huren van een auto in IJsland

2.1. Veel keuze

De meeste toeristen die IJsland bezoeken, huren een auto om het land te verkennen. Autoverhuur is daarom een winstgevende sector geworden op het eiland en autoverhuurders schieten er als paddenstoelen uit de grond. Je kan makkelijk een auto huren op de luchthavens van Reykjavik en Keflavik, maar ook in de grote steden Reykjavik, Akureyri en Hafnarfjödur kan je terecht bij één van de vele autoverhuurders.

2.2. Leeftijd

Om in IJsland een auto te kunnen huren, moet je minstens 20 jaar oud zijn. Bij sommige verhuurders moet je bovendien een toeslag betalen als je tussen de 20 en 25 jaar bent en in sommige gevallen mag je ook geen 4x4 huren als je nog geen 25 bent. Je moet ook minstens 1 jaar in het bezit van je rijbewijs zijn.

2.3. Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs is meestal niet nodig. De meeste Europese rijbewijzen worden gewoon geaccepteerd, maar we raden je wel aan om vooraf een internationaal rijbewijs aan te vragen om eventuele problemen te vermijden. Vergeet ook niet dat je een geldige creditcard nodig hebt om een auto te kunnen huren.

2.4. Reserveer vooraf online

We raden je zeker aan om de huurauto vooraf online te reserveren. Het is goedkoper dan wanneer je ter plekke op de luchthaven een auto huurt. Je hebt ook meer keuze uit verschillende automodellen en je bent er met een online reservatie ook zeker van dat er ter plekke een auto op je wacht. Je kan dan ook de tijd nemen om de huurcontracten rustig door te nemen en je kan de tarieven van verschillende verhuurders vergelijken.

Huur hier online je auto via Tui cars autoverhuur, SunnyCars of EasyTerra.
 1. Hoeveel kost een auto huren in IJsland?

3.1. Schommelende prijzen

IJsland is een duur vakantieland en ook een auto huren is er niet goedkoop. De tarieven schommelen wel sterk naargelang de periode van het jaar. In juli en augustus zal je meer betalen dan in mei of september. Ook in de wintermaanden is IJsland een populaire vakantiebestemming en dan kan je hogere prijzen verwachten.

3.2. Voorbeeldprijzen

Je betaalt al snel 250 euro om een week een auto te huren. Er komt vaak nog een bedrag tussen 5 en 11 euro per dag bij om een verzekering aan te gaan.

3.3. De goedkoopste autoverhuurders

Tussen de verschillende autoverhuurders zijn soms grote verschillen. Om een auto te kunnen huren aan de laagste prijs moet je eerst verschillende verdelers vergelijken. Vergeet niet dat er bovenop de huurprijs vaak nog een verzekering bijkomt. Bij SunnyCars zit die al in de prijs inbegrepen.

Huur hier online je auto via Tui cars autoverhuur, SunnyCars of EasyTerra.
 1. Personenwagen of 4x4 huren?

4.1. Personenwagen

Welke auto je het beste huurt, hangt af van wat je van plan bent op het eiland. Wanneer je enkel op de ringweg wil rijden zal een standaard personenauto zeker volstaan.

Wie een gewone auto huurt, zal bovendien vaak in het huurcontract lezen dat je niet op de rotsachtige wegen in centraal-IJsland mag rijden. Je mag met een personenwagen natuurlijk wel van de ringweg afwijken om op de niet-geasfalteerde wegen naar nabijgelegen bezienswaardigheden te rijden.

4.2. Wagen met vierwielaandrijving

Wanneer je ook vaak van de ringweg wil afwijken is een wagen met vierwielaandrijving een goed idee. Op sommige wegen in het binnenland van IJsland, de F-wegen, kan je moeilijk rijden met een gewone auto.

Met een auto met vierwielaandrijving kan je veel makkelijker het ruige landschap van IJsland trotseren en de afgelegen plekken in het hoogland bezoeken. Toch moet je ook met een 4x4 goed opletten, want verschillende wegen zijn erg moeilijk te berijden, zeker als je geen ervaring hebt.

4.3. In de winter

Wie naar IJsland reist in de winter, neemt het beste een wagen met vierwielaandrijving. Je hebt dan ook sneeuwkettingen nodig. Houd er ook rekening mee dat een aantal grote wegen afgesloten zijn omwille van het gure weer, vooral in het binnenland.

 1. Welk type wegen zijn er in IJsland?

5.1. De ringweg

De belangrijkste weg op IJsland is de ringweg, de hoofdweg die rond het hele eiland loopt. De ringweg is in totaal 1339 kilometer lang en op een klein stukje na helemaal geasfalteerd. De weg is voor het grootste stuk slechts één rijstrook breed in beide richtingen en er is geen vluchtstrook. Het is er echter nooit echt druk waardoor je indien nodig makkelijk kan inhalen.

De grootste steden en de top bezienswaardigheden van IJsland liggen allemaal langs de ringweg. Ook de meeste hotels en tankstations liggen vlakbij de ringweg.

5.2. Neem je tijd

Je kan de ringweg in principe makkelijk afleggen in enkele dagen, maar we raden je aan om je tijd te nemen en niet meer dan 300 kilometer per dag af te leggen. Er liggen namelijk heel wat mooie bezienswaardigheden langs de ringweg!

We hebben een route uitgestippeld die je het mooiste van IJsland laat zien in 14 dagen via de ringweg. Je bezoekt alle niet-te-missen bezienswaardigheden en je passeert langs enkele verborgen pareltjes. Gebruik onze rondreis door IJsland.

5.3. Andere wegen

Daarnaast is er wel een dicht wegennetwerk rondom de hoofdstad Reykjavik en bij de grotere steden Selfoss en Akureyri. De wegen zijn er breed en goed onderhouden. Wanneer je niet op de ringweg of in Reykjavik, Selfoss of Akureyri rijdt, kan je ervan uitgaan dat de wegen niet geasfalteerd zullen zijn.

Ook wanneer je het laatste stukje weg naar een bezienswaardigheid aflegt, zal je vaak over hobbelige wegen vol putten en rotsen moeten rijden. Let dus steeds goed op en rijd traag. Op sommige wegen moet je met de auto een rivier doorkruisen. Houd er rekening mee dat dat zelden verzekerd is en je dat helemaal op eigen risico doet.

 1. De wegcode van IJsland

6.1. Gelijkaardige verkeersregels

 • Je rijdt aan de rechterkant van de weg en haalt links in.
 • Bestuurders van rechts krijgen voorrang.
 • Het is verboden voor bestuurders om tijdens het rijden een mobiele telefoon in de hand te houden.
 • Je mag maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben wanneer je rijdt.
 • Bij pech of een ongeval moet je de gevarendriehoek achter de auto plaatsen en je alarmlichten aansteken.

6.2. Snelheidslimiet

De snelheidslimiet binnen de bebouwde kom bedraagt 50 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom mag je op verharde wegen 90 kilometer per uur rijden en op onverharde wegen 80 kilometer per uur.

6.3. Parkeren

Een volle gele streep aan de kant van de weg betekent dat je er niet mag stilstaan. Wanneer de gele streep onderbroken is, mag je er wel even halt houden, maar niet parkeren. Maak daarom altijd gebruik van de voorziene parkings om een boete te vermijden.

Je mag ook nooit tegen de rijrichting in parkeren, dus niet aan de linkerkant van de weg. Parkeren is daarnaast bijna overal gratis en je zal enkel moeten betalen bij de grootste bezienswaardigheden.

6.4. Bewegwijzering

De verkeersborden in IJsland zijn geel met zwarte letters. De wegnummers worden aangegeven op witte bordjes met zwarte letters. Blauwe borden met witte letters geven bestemmingen zoals bergen en rivier aan en toeristische bezienswaardigheden worden aangegeven op een wit bord met een rode rand en rode letters.

6.5. Tanken

Tankstations vind je vooral rondom de grote steden en er zijn er ook heel wat langs de ringweg. Wanneer je het binnenland intrekt of de hooglanden verkent, zal je minder vaak een tankstation tegenkomen. We raden je aan om regelmatig te tanken, vooral als je naar het binnenland trekt.

De meeste tankstations werken automatisch en je moet er met een creditcard betalen. Je moet ook vaak eerst een geldbedrag ingeven waarvoor je de tank wil vullen. Vul je tank nooit volledig, want dan wordt een extra bedrag als waarborg van je rekening gehaald.

6.6. Andere belangrijke verkeersregels

 • Je moet je dimlichten altijd aansteken, ook overdag. Het weer in IJsland is namelijk onvoorspelbaar en kan snel omslaan.
 • Autobussen en schoolbussen hebben altijd voorrang.
 • Bij bruggen met een enkele rijbaan heeft de auto die het dichts bij de brug is voorrang. Let altijd goed op wat de tegenligger van plan is.
 • Er staan hoge boetes op off-road rijden. Wijk nooit van de wegen af.
 • Tussen 1 november en 15 april moet je altijd winterbanden gebruiken. Spijkerbanden mag je enkel in die periode gebruiken.
 • Hou rekening met bijzondere situaties. Er kan bijvoorbeeld een kudde schapen de weg oversteken.
 1. Vergelijk aanbieders van huurauto's

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?