Het prachtige Jökulsárlón gletsjermeer in IJsland: info, tips & tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het prachtige Jökulsárlón gletsjermeer in IJsland: info, tips & tours

23 april 2021 in IJsland2 reacties

Het Jökulsárlón ijsmeer is het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland en is één van de grootse natuurwonderen van het eiland. Het ijsmeer is gelegen naast het Skaftafell Nationaal Park in het zuidoosten van IJsland en ligt vlak aan de Atlantische Oceaan. Het meer is bezaaid met kleine en grote ijsschotsen die in het water drijven. Het ijsmeer is adembenemend mooi en zorgt voor bijzonder geslaagde foto’s.

Lees hier meer over mijn bezoek aan het gletsjermeer, over de boottochten en hoe je online tickets kunt kopen.

Tours en tickets Jökulsárlón ijsmeer

Wil jij ook graag een tour maken Skaftafell nationaal park, ijsgrotten bezoeken of een boottocht maken over het adembenemende Jökulsárlón ijsmeer. Boek dan zeker je tour online. Bij GetYourGuide heb je zelfs de mogelijkheid om te annuleren tot 24u vooraf, met geld terug garantie. Boek je tour online of kijk hieronder voor nog meer mogelijkheden:

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Jökulsárlón ijsmeer

1.1. Het ontstaan van het gletsjermeer

Het Jökulsárlón ijsmeer is ontstaan door het krimpen van de Breiðamerkurjökull, een gletsjertong van de Vatnajökullgletsjer. Het smeltwater dat van die gletsjertong komt, vult het ijsmeer. De Vatnajökullgletsjer is één van de grootste ijskappen van IJsland, maar door de opwarming van de aarde is het in de afgelopen eeuw zo’n honderd meter per jaar teruggetrokken. Het gletsjermeer is pas aan het einde van de jaren 40 van de vorige eeuw ontstaan. Het smeltwater van de Vatnajökullgletsjer stroomt via een rivier van zeven kilometer van de gletsjer naar de Atlantische Oceaan. Het gletsjermeer ligt aan de rand van de gletsjer op zo’n anderhalve kilometer van de Atlantische Oceaan vandaan.

1.2. De fotogenieke ijsschotsen

Naast het smeltwater van de ijskappen brokkelen er ook regelmatig grote stukken ijs van de gletsjertong af. Daardoor dobberen er ijsbergen en ijsschotsen rond op het meer die uiteindelijk door de wind en de stroming naar de zee drijven. Wanneer de ijsschotsen klein genoeg zijn beginnen ze richting de oceaan te drijven. Ze leggen de weg van het ijsmeer naar de oceaan in ongeveer een dag af.

De commerciële boottochten over het ijsmeer begonnen pas in 1985, nadat het meer de setting was geweest voor de James-Bondfilm A View to a Kill en veel toeristen op zoek gingen naar het meer.

1.3. Een snelgroeiend gletsjermeer

Tot in de jaren 60 was het onmogelijk om de rivier over te steken en diende men de gletsjer zelf te beklimmen om naar de andere kant te kunnen komen. In 1967 werd er uiteindelijk een brug over de rivier gebouwd waardoor de ringweg bij Höfn doorgetrokken kon worden. Omdat het ijsmeer blijft groeien, is de brug kwetsbaar.

In 1975 was het Jökulsárlón-meer nog maar zo’n acht vierkante kilometer groot terwijl het vandaag al drie keer zo groot geworden is. Er wordt dan ook verwacht dat als het meer zo door blijft groeien het binnen enkele jaren zelfs tot aan de zee zal reiken en een baai zal vormen. Het Jökulsárlón ijsmeer is tegenwoordig zo’n 23 vierkante kilometer groot en ongeveer 250 meter diep en groeit nog jaarlijks omdat de Vatnajökullgletsjer zich blijft terugtrekken.

 1. Het Jökulsárlón gletsjermeer

2.1. De vulkanen van Jökulsárlón

Ook de negen vulkanen die onder de ijskap van de Vatnajökullgletsjer liggen, spelen een rol in het ontstaan van het meer. De vulkanen barsten nog regelmatig uit. Dat zorgt niet alleen voor een gat in de ijskap en extra veel smeltwater, maar ook voor lagen zwart as op de ijsblokken. Het deel van de ijsschotsen die boven het wateroppervlak uitsteken hebben een blauwwitte kleur door het licht van de zon. Het ijs onder water heeft een doorzichtige helderblauwe kleur.

2.2. Dieren spotten

In het water zwemmen veel vissen, wat ook veel verschillende zeevogels naar het meer trekt. Daarnaast worden zeehonden ook vaak in het ijsmeer gespot.

 1. Een boottocht tussen de ijsschotsen van het gletsjermeer

3.1. Boottour

Aan de oostzijde van het meer bevinden zich de touroperators bij wie je een boottochtje kan boeken. Met een boottour vaar je richting de gletsjer, die zo’n 20 meter boven het water uitsteekt. Vanop de boot kan je langs ijsschotsen op het water varen om het bijzondere natuurfenomeen te aanschouwen. Een leuk extraatje: je hebt de mogelijkheid om het zuivere ijswater te proeven!

Er bestaan boottochten met de grotere amfibivoertuigen, maar ook met kleinere bootjes die dichter bij het ijs kunnen komen. Je krijgt dan een dik isolerend drijfpak om aan te trekken. De tochten duren ongeveer 30 tot 40 minuten en worden meestal begeleid door een gids.

3.2. Jeeptours en kayaks

Er zijn meerdere touroperators te vinden bij het meer, waarvan er veel ook jeeptours en andere tochten in de natuur aanbieden. Daarnaast is het ook mogelijk om met een kayak op het meer te gaan.

 1. Het zwarte Diamond beach

Diamond beach kan je vinden bij de Jökulsárlón lagune, rechts voor de brug bij Jökulsárlón, tussen de ringweg en de oceaan. Het strand ligt er bezaaid met enorme blokken ijs. Ze zijn afkomstig van de smeltende gletsjers en komen via Jökulsárlón op het strand terecht.

De ijsbrokken hebben een witblauwe kleur en nemen alle mogelijke vormen aan. Het is net of het zwarte zand vol ligt met glinsterende diamanten, groot en klein. Er is een parkeerplaats ten zuiden van Ringweg 1. Opgelet: laat je niet verrassen door het ijskoude water als je op het strand loopt.

 1. Tickets om een boottocht te maken

Het Jökulsárlón-ijsmeer en de wandelpaden eromheen zijn gratis te bezoeken en ook parkeren is gratis. Het ijsmeer is het hele jaar door te bezoeken, maar in de winter is de wind erg guur en zal een groter deel van het meer bevroren zijn.

Het meer op zich is dus gratis, maar er worden ook tal van boottochten georganiseerd waarvoor je natuurlijk wel een ticketje moet kopen. Tickets kun je ter plaatse kopen, maar ook online.

Onze tip: Het Jökulsárlón-ijsmeer is erg populair. Indien je een georganiseerde tour wil boeken, kan dit online voor een boottocht + tour.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Het Jökulsárlón-ijsmeer is één van de grootste bezienswaardigheden van IJsland. Het kan dan ook iets drukker worden rond het meer. Toch kan je altijd wel een plekje bij het meer vinden waar je verder niemand vindt. Om de meeste mensen voor te zijn, kan je het beste zo vroeg mogelijk het ijsmeer bezoeken. Daarbij komt ook nog het voordeel dat het vroege ochtendlicht mooi schittert op de ijsschotsen.

Wanneer je met een boottour mee wil, is het altijd aan te raden om vooraf online te boeken. De amfibivoertuigen varen verschillende keren per dag in het hoogseizoen, maar toch kan je het beste voor je komst al boeken. De plekken op de boottochten zijn schaars en je moet altijd op tijd boeken als je op een specifiek tijdstip met de boot mee wil. Hetzelfde geldt voor de kayaktochten.

 1. Hoe bereik ik het Jökulsárlón gletsjermeer?

7.1. Met de auto

Het meer is direct aan de ringweg 1 gelegen tussen het Skaftafell nationaal park en het plaatsje Höfn. Het is mogelijk om erheen te rijden vanuit Reykjavik, maar reken dan wel op zo’n vijf a zes uur. Onderweg van Reykjavik naar het ijsmeer kom je ook langs veel andere prachtige bezienswaardigheden. Het is dan ook aan te raden om de tocht in twee dagen te maken en te overnachten ergens in de omgeving om dan vandaar verder naar het Jökulsárlón-ijsmeer te rijden.

7.2. Met de bus

Als je liever niet zelf rijdt, kan je ook makkelijk online een tour boeken vanuit Reykjavik om het gletsjermeer te gaan bekijken. Een bus neemt je dan mee naar het natuurwonder.

7.3. Parking

Je kan parkeren op één van de vele parkeerplaatsen naast het meer. De parkeerplaatsen voor de brug, wanneer je vanuit Reykjavik en Skaftafell komt gereden, zijn rustiger. De grotere parkeerplaatsen zijn aan de andere kant van de brug te vinden, richting Höfn en het oosten van IJsland.

Onze tip: Parkeer op een kleine parkeerplaats ten zuidwesten van het meer. Vandaar kan je via een pad naar boven lopen voor een prachtig uitzicht op het meer. Of sla voor de brug af, als je vanaf het zuiden aangereden komt, en parkeer op de tweede parkeerplaats die je tegenkomt. Daar heb je een fantastisch uitzicht op de Atlantische oceaan en op de ijsschotsen op het zwarte strand.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Bij de grootste parkeerplaats, waar ook de touroperators te vinden zijn, is ook het Jökulsárlón Cafe te vinden. Daar kan je iets drinken, een simpele snack kopen en souvenirs uitkiezen. Het café is het hele jaar door open vanaf 09:00. Van november tot en met februari sluit het café om 17:00, en van maart tot en met mei en in oktober om 18:00 en van juni tot en met september om 19:00.
 • Het weer in IJsland kan snel veranderen en eventuele weersveranderingen kunnen ervoor zorgen dat boten niet kunnen varen.
 1. Filmpje: Boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer

Wat mag je verwachten van een boottocht op het gletsjermeer? Dit filmpje laat zien hoe mooi de ijsschotsen eruit zien vanop een bootje. Bovendien toont het filmpje ook enkele van de mooiste stops die je kan maken op je weg van Reyjkjavik naar het ijsmeer. Om dat alles in levenden lijve te bewonderen, zul je natuurlijk zelf moeten instappen!

 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 september 2019 - MATTHEEUWS Lidia

Dit gletsjermeer is overweldigend en een must see again zoals ik reeds in 2013 met eigen ogen kon aanschouwen met jullie goede reisorganisatie. IJSLAND is erg prijzig geworden de laatste jaren.

- 29 december 2018 - wANNderful

Onvergetelijke omgeving. Wij deden de tocht met de Zodiac tot bij de gletsjer en dat is een absolute aanrader. Wel warme kledij en handschoenen aantrekken - zelfs in hartje zomer (ook al krijg je een volumineus pak met reddingsvest van de organisator)!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?