De 15 x mooiste watervallen van IJsland? Hoe ze bezoeken + kaartje met ligging

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 15 x mooiste watervallen van IJsland? Hoe ze bezoeken + kaartje met ligging

23 januari 2023 in IJsland0 reacties

Overzicht met de mooiste watervallen in IJsland + kaartje

IJsland staat gekend voor zijn prachtige watervallen en daarvan hebben ze er dan ook nog heel wat van. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de watervallen die je zeker moet zien als je een bezoek brengt aan IJsland.

Een overzicht met de mooiste "Fossen" die je kan vinden op IJsland, ... zie je een naam met Foss (= IJslands voor waterval) achteraan? Dan ben je zeker dat je een waterval zal zien. Onze 15 x favorieten + kaartje.

Georganiseerde tours en uitstappen IJsland

Tijdens je verblijf in IJsland een georganiseerde tour of gids boeken? Ideaal om de mooiste plekjes te zien terwijl je kan genieten zonder zorgen. Zie zo de mooiste watervallen, ijsgrotten of ga mee op zoek naar de magische walvissen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

Kaartje met de watervallen in IJsland

 1. Svartifoss waterval

De 20-meter hoge Svartifoss waterval (“zwarte waterval”) bestaat uit de 6-hoekige zuilen van zwarte basalt (vandaar zijn naam). Je kan de waterval bezoeken via het wandelpad dat links van het informatiecentrum start. De wandeling tot de waterval duurt ongeveer 45 minuten enkel. Onderweg kom je ook langs de Hundafoss waterval.

 1. Seljalandsfoss waterval

De Seljalandsfoss waterval is gelegen aan de rivier Seljalandsá. Dit is een obligatoire stop als je de Golden Circle route rijdt. Ze is 60 meter hoog en valt recht naar beneden op de voormalige kustlijn. Door dit fenomeen heeft er zich een klein meertje gevormd, middenin het groene weiland. Via een pad kan je achter de waterval doorlopen tot in een grot, vanwaar je door de waterval heen kan kijken: een heel bijzonder uitzicht. Opgelet, het paadje kan er glad bij liggen.

‘s Nachts wordt de waterval verlicht wat zorgt voor een prachtig schouwspel.

Wil jij ook deze prachtige watervallen bezoeken? Download onze gratis reisgids IJsland met een volledige route langs de mooiste bezienswaardigheden en watervallen op IJsland.

 1. Gljúfrafoss waterval

Valkbij Seljalandsfoss kan je de Gljúfrafoss waterval vinden. Veel toeristen die de "bekendere broer" bezoeken weten echter niet dat Gljúfrafoss maar een paar honderd meter verder te vinden is. Je kan deze waterval vinden in een soort kloof, volledig omgeven door mos. Als je voor Seljalandsfoss staat loopt er een pad naar links. Blijf dit volgen en je komt automatisch aan de ingang van de kloof naar waterval.

 1. Skogafoss waterval

De Skógafoss waterval is 60 meter hoog en 25 meter breed. Ze ligt in het plaatsje Skógar dat aan de Skóga rivier ligt, vandaar de naam… Net zoals bij andere watervallen in deze streek, valt het water naar beneden op de voormalige kustlijn. Deze trok zich tijdens de laatste ijstijd terug doordat de grondlagen in de regio omhoog werden gedrukt. Ze bevindt zich nu 5 km landinwaarts. De vroegere kliffen vormen zo een duidelijk barrière tussen het laagland en het hoogland.

Aan de Skógafoss waterval is een legende van regenbogen en goudpotten verbonden. Het verhaal doet trouwens nog steeds de ronde, en gaat als volgt: Þrasi Þórólfsson, een van de eerste Vikings die het land veroverde, zou achter de waterval een goudschat verborgen hebben. Lokale bewoners slaagden erin om de kist met goud enkele jaren later terug te vinden, maar ze konden enkel de ring waarmee de kist gedragen kon worden, vastpakken. De kist verdween in het niets, en enkel de ring bleef over. Volgens de overlevering werd deze aan de plaatselijke kerk geschonken.

 1. Gullfoss waterval

Gullfoss of Gouden waterval is een dubbele waterval en ligt op de Hvítá of witte rivier in het zuidwesten van IJsland. De twee trappen staan haaks tegenover elkaar. De gehele waterval is zo’n 32 meter diep en zorgt voor een indrukwekkend uitzicht. Bij het bezoek aan de waterval zal je meteen het vele stuifwater kunnen opmerken. Hierdoor kan je er dikwijls regenbogen zien.

Er zijn twee uitkijkpunten, één dicht bij de waterval en één op een hoger gelegen punt. Bezoekers kunnen een trap aflopen om dichter bij de watervallen te komen en de mist van de waterval op hun gezicht te voelen. De waterval ligt op iets meer dan 100 km van de hoofdstad Reykjavik en is gemakkelijk bereikbaar per auto of bus.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een gezellig verblijf vlakbij de waterval? Hotel Gullfoss: Ligt op slechts een paar minuten van de Gullfoss-waterval. Het biedt comfortabele kamers en sommige hebben zicht op de waterval. Meer info en boeken.

 1. Hengifoss en Litlanesfoss watervallen

De Hengifoss waterval is één van de hoogste van IJsland. De Litlanesfoss is veel kleiner dan de hoger gelegen en grotere Hengifoss en wordt daardoor soms wel eens overgeslaan, en dat is jammer, want het is een fantastisch mooie waterval die wordt omringd door dikke basaltpilaren. De Litlanesfossof stroomt in de lager gelegen rivier de Lagarfljót. Deze meet op het breedste punt zo’n 2,5 km en lijkt hierdoor wel een meer. De Lagarfljót speelt een belangrijke rol in de plaatselijke folklore: er zou een monster in leven dat vergelijkbaar is met het Monster van Loch Ness.

In de nabijheid van de Litlanesfoss ligt Skriðuklaustur. Dit is een historische site waar je de ruïnes kunt vinden van een klooster uit de 16de eeuw, en tevens ook het huis van schrijver Gunnar Gunnarsson.

 1. Dettifoss, Selfoss en Hafragilsfoss

Rij je de Diamond Cirlce route in het noorde van IJsland dan staat er ook een stop bij de Dettifoss waterval op het programma, deze waterval is 44 meter hoog en wel 100 meter breed. Het is de krachtigste waterval van IJsland. Het gebied rond de Dettifoss maakt deel uit van het Jökulsárgljúfur (gletsjerrivierkloof) gebied. Vanaf het parkeerterrein aan de waterval is het ongeveer 1 km wandelen tot aan het uitkijkpunt van de 100 meter brede Dettifoss waterval.

Je kan van aan de Dettifoss waterval via een 1,5 km lang wandelpad naar de meer stroomopwaarts gelegen Selfoss waterval (niet te verwarren met Selfoss-stad!).

Iets verder stroomafwaards ten op zichte van Dettifoss ligt de 27 meter hoge Hafragilsfoss waterval. Deze is moeilijker te bereiken, enkel voor avonturiers die over een goede conditie beschikken en enkele steile beklimmingen willen trotseren.

 1. Góðafoss waterval

Góðafoss of “Waterval van de goden” kreeg zijn naam in het jaar 1000 toen IJsland overging van de oude Ásatrú-religie naar het christendom. Bij deze kerstening gooide Thorgeir Ljósvetningagoði de beelden van de oude Vikinggoden in de waterval, als symbool dat hij de oude religie verwierp.

Je kan de waterval zowel vanaf de westelijke als de oostelijke oever bezoeken. De westelijke kant is het makkelijkst te bereiken vanaf het parkeerterrein. Voor het uitkijkplatform aan de oostelijke oever moet je een korte wandeling van 1 km maken vanaf het restaurant aan de brug. Als beloning krijg je wel het mooiste uitzicht.

Je rondreis IJsland eenvoudig voorbereiden? Met onze uitgestippelde rondreis IJsland heb je een complete voorbeeldroute die je langs de mooiste plekjes van IJsland brengt, eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken.

 1. Kirkjufellsfoss waterval

De prachtige Kirkjufellsfoss is gelegen aan de 463 meter hoge Kirkjufell berg op het schiereiland Snaefellsnes. Deze waterval bestaat uit drie kleine watervallen die allemaal samenkomen in de Kirkjufellsá rivier. Als je helemaal naar beneden gaat is het zelfs mogelijk om achter de waterval heen door te lopen.

 1. Hraunfossar en Barnafoss watervallen

Hraunfossar is een 900 meter lange waterval, die over de lavastenen naar beneden stroomt. Iets verder stroomopwaarts van de Hvitá rivier kan je ook de Barnafoss waterval bezoeken (“kinderwaterval”, zo genoemd omdat hier ooit twee broertjes verdronken zijn toen ze een stenen lava brug overstapten). Je kan heir een wandeling maken die ongeveer 20-30 minuten duurt.

 1. Dyanjandi of Fjallfoss waterval

De Dyanjandi of Fjallfoss waterval bestaat uit een trap van watervallen. De waterval is te vinden in de afgelegen Westfjorden. Het is zeker een van de meest spectaculaire watervallen van IJsland, precies omdat ze zo uniek is.

 1. Waar overnachten in IJsland?

Frost and Fire Hotel

In het zuidoosten van IJsland vind je het Frost and Fire Hotel met hot tubs met water van de bruisende geothermische bronnen van Hveragerdi. Meer info en prijzen

Nog meer verblijven

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?