14 x bezienswaardigheden op Snaefellsnes: tips + hidden spots

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 x bezienswaardigheden op Snaefellsnes: tips + hidden spots

22 januari 2021 in IJsland0 reacties

Snæfellsnes staat ook wel bekend als “IJsland in het klein”, omdat je er vrijwel alle natuurfenomenen van IJsland kan vinden op een kleinere oppervlakte. In 2008 kreeg de gemeenschap van het Snæfellsnes schiereiland een certificaat van Green Globe, en dit als eerste in Europa. Het Green Globe certificaat is een indicatie dat er op een duurzame manier aan toerisme wordt gedaan. De boekenliefhebbers kunnen dan weer in de voetsporen treden van Jules Verne, het is hier namelijk dat het boek “Naar het middelpunt van de aarde” zich afspeelt.

Wij geven je alvast een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden die je kan zien op Snæfellsnes.

Georganiseerde tours en uitstappen op Snaefellsnes

Inhoud artikel

 1. Zwarte kerkje van Buðir

Het zwarte kerkje van Buðir is een van de drie zwarte kerken op IJsland, in Lutherse stijl. Het krijgt zijn zwarte kleur omdat het hout, zoals bij de romp van een schip, geschilderd is met pek. Een eerste kerkje stond hier al in 1703. Dit werd later afgebroken en in 1848 werd er een nieuwe gebouwd. Het kerkje bevat enkele waardevolle stukken waaronder een klok uit 1672 en een kelk, deurring en kandelaars uit de 18de eeuw.

 1. Basalt en trol van Arnastapi

In Arnastapi kan je prachtige, zuilvormige basalt- en rotsformaties en een klein oud haventje bezoeken. Wandel er langs de vogelrotsen die wit gekleurd zijn van de guano (vogeluitwerpselen in de volksmond). Je vindt er ook het trolachtige monument Bárður. Je kan via een wandelpad naar het monument en strand wandelen.

 1. De heilige Helgafell berg

De Helgafell berg is een historische, heilige berg. Op de top stond vroeger een tempel, waarvan er nog enkele restanten te zien zijn. Het zou gaan om een tempel ter ere van de dondergod Thor (Þórr).

 1. Een boottocht maken in Stykkishólmur

In Stykkishólmur, de hoofdstad van het Snaefellsnes schiereiland, kan je een boottocht over de indrukwekkende Breiðafjörður fjord maken, tijdens de 2 uur durende rondvaart worden de visnetten uitgegooid en kan je aan boord van de vers gevangen zeevruchten proeven (Viking Sushi Adventure). Je vaart er langs tal van eilandjes en impressionante basaltformaties.

Breng er ook even een bezoek aan de moderne en futuristische Stykkishólmskirkja. Het plafond van de kerk met honderden lampen is zeker de moeite waard. Wil je graag de Westfjorden bezoeken? Dan kan je vanaf hier de ferry nemen.

 1. Bjarnarhöfn haaienmuseum

In het Bjarnarhöfn haaienmuseum vind je o.a. harpoenen en een oude boot waarmee gejaagd werd. Je kan er ook haai proeven. Vraag even of je ook een bezoekje mag brengen aan het drooghuis, waar haaienvlees ophangt. Opgelet voor de geur!

 1. Berserkjahraun lavaveld

Het Berserkjahraun lavaveld is een indrukwekkend stukje natuur. Het lavaveld zou vernoemd zijn naar broers, Halli en Leiknir, die een pad maakten doorheen het lavaveld en daarna werden vermoord door hun baas.

 1. Kirkjufell en Kirkjufellsfoss

Ongeveer 2,5 km ten westen van het dorpje Grundarfjörður, ligt Kirkjufell (kerkberg). De berg heeft een zeer bijzondere vorm en is 463 meter hoog. Vlak daarbij ligt een kleine rivier met een oude brug erover. Je kan er de prachtige Kirkjufellsfoss waterval bezoeken.

 1. Lavavelden en rotsformaties in Hellnar

Hellnar biedt enkele mooie rotsformaties. Je kan er ook een kerkje bezichtigen. Eten of drinken kan er in het populaire restaurant/café Fjöruhúsið. Maak een wandeling door het lavaveld tussen Hellnar en Arnarstapi (2,5 km enkel). Langs de kustlijn zijn er lavarotsen in alle mogelijk vormen, de meest opvallende is Gatklettur, een natuurlijke boog die zich uitstrekt tot in de zee.

 1. Svörtuloft vuurtoren

Via een klein wegje doorheen het lavaveld van Berserkjahraun kom je uit bij de oranje Svörtuloft vuurtoren. Je kan er soms walvissen spotten. Je vindt er ook de Saxhólsbjarg kliffen met vogels.

 1. Saxhóll krater

De vulkaan Saxhóll brak ongeveer 3000 jaar geleden uit. Via een trap kan je eenvoudig naar de top van de krater. Vanop de top heb je een prachtig zicht over de omgeving en het Neshraun lavaveld.

 1. Djúpalónssandur en Dritvík

Nabij Djúpalónssandur kan je vier stenen vinden die je moet proberen omhoog steken. Deze werden vroeger gebruikt om de sterkte van de visserslui te testen. De stenen wegen tussen de 23 kg en 154 kg. Aan het zwarte kiezelstrand van Dritvík, kan je de restanten vinden van een in 1948 vergaan Brits schip, 14 bemanningslui verdronken hierbij, 5 werden gered.

 1. Vatnshellir grot

De Vatnshellir grot is enkel toegankelijk met een rondleiding. Via een wenteltrap daalje af in de 200 meter lange grot. De grot ontstond zo een 8000 jaar geleden bij het uitbarsten van een vulkaan. De rondleiding van de lavagrot duurt ongeveer een uur.

 1. Warmwaterbron van Landbrotalaug

Breng een bezoek aan de natuurlijke warmwaterbronnen van Landbrotalaug. Geniet er van het prachtige uitzicht, de natuur en het uitzonderlijke natuurfenomeen van warmwaterbronnen, in the middle of nowhere ! Deze warmwaterbron is zeer klein, max. 2 a 3 personen kunnen erin, de temperatuur is constant rond de 40 graden. Bekijk de ligging op Google maps (GPS coördinaten: 64.8322874,-22.3184946).

 1. Ytri Tunga Zeehondenstrand

Op het strand bij de Ytri Tunga-boerderij kan je een kolonie zeehonden vinden. Vooral tijdens de maanden juni en juli heb je veel kans om zeehonden te spotten in het water of op de rotsen.

 1. Gerðuberg langste gordel van basaltzuilen in IJsland

Gerðuberg, de langste gordel van basaltzuilen in IJsland. Links van Weg 54, volg de grindweg gedurende 2 km, tot aan de zuilen.

 1. Waar overnachten op Snæfellsnes

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf op het Snæfellsnes schiereiland? Je boekt best jouw slaapplaats op voorhand want het kan soms moeilijk zijn om nog een slaapplaats te vinden wanneer je al ter plaatse bent. Het aantal accommodaties is beperkt. Bekijk alle hotels op Snæfellsnes.

Onze tip om te overnachten: Het Fosshotel Hellnar is een bekroonde, milieuvriendelijke hotel. Alle kamers beschikken over WIFI en Flatscreen + eigen badkamer en uitzicht op de bergen of zee. In het restaurant kan je de lekkere IJslandse specialiteiten proeven. Meer info en prijzen
 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?