Waar papegaaiduikers spotten in IJsland? Kaartje + tours en foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Waar papegaaiduikers spotten in IJsland? Kaartje + tours en foto's

26 januari 2023 in IJsland0 reacties

Overzicht met de beste plekken waar je papegaaiduikers kan spotten in IJsland + handig kaartje

Papegaaiduikers, de kleine pinguïnachtige vogels die ook wel de clowns van de zeevogels genoemd worden, zijn bijzondere vogels die velen wel eens zouden willen spotten. De vogels zijn alleen op het noordelijk halfrond te vinden rondom de Atlantische Oceaan, zo zou je de dieren in Schotland of Ierland kunnen spotten.

Op IJsland vind je echter de grootste populatie van papegaaiduikers, en het eiland midden in de Atlantische Oceaan is dan ook de perfecte plek om deze dieren te spotten.

Tours en tickets om papegaaiduikers te spotten

Vanuit Reykjavík, maar ook vanuit plaatsen zoals Akureyri en Húsavík, gaan er in de zomer dagelijks boottochten naar de verschillende papegaaiduikerkolonies in de buurt. Deze tochten worden tussen mei en augustus gehouden. Vanuit Reykjavík kan je bijvoorbeeld de eilanden Akurey en Lundi in de Faxafloí Baai bezoeken, waar ook groepen papegaaiduikers nesten. Bekijk alle tours hier.

Ga bijvoorbeeld met een RIB-bootje, een klein opblaasbaar motorbootje, door de Faxaflói Baai naar de kolonies van de vogels, die je met de verrekijkers aan boord beter kan bekijken. Deze tour kan je al vanaf €54 doen, of ga vanaf €45 mee met deze tocht naar de kolonies op de Lundey en Akurey eilanden.
Wat dacht je van een tour op zoek naar Orka's en Papegaaiduikers? Deze tour doe je al vanaf €114.

Inhoud artikel

 1. Wat zijn Papegaaiduikers precies?

Er zijn 3 soorten papegaaiduikers, waarvan de Atlantische papegaaiduiker het bekendst is. De andere 2 soorten, de kuifpapegaaiduiker en de gehoornde papegaaiduiker, komen uitsluitend in de Stille Oceaan voor, terwijl de Atlantische papegaaiduiker, die kortweg ook gewoon papegaaiduiker wordt genoemd, juist uitsluitend in de Atlantische Oceaan voorkomt.

De Atlantische papegaaiduiker

 • De Atlantische papegaaiduiker staat vooral bekend om de kleurrijke snavel, die in het broedseizoen nog net wat feller gekleurd is dan daarbuiten.
 • Daarnaast hebben de vogels een zwart-wit verenkleed en korte vleugels waarmee ze gemakkelijk kunnen zwemmen.
 • De dieren zijn tussen de 30 en de 40 centimeter groot, hebben een spanwijdte van tussen de 50 en de 60 cm en wegen gemiddeld maar zo’n 300 tot 700 gram.
 • De dieren hebben weerhaakjes aan de binnenkant van hun snavel zitten waardoor ze meerdere vissen tegelijk kunnen vasthouden terwijl ze nog verder kunnen jagen op een andere vis.
 • Naast vis eten ze ook wel kreeftjes, wormen en schaaldieren.

De habitat van de papegaaiduiker

 • Papegaaiduikers leven het grootste deel van hun leven op volle zee, en komen alleen aan land wanneer zij gaan paren en broeden. Dit doen ze pas vanaf hun 5de levensjaar en komen dan met kolonies naar de plekken waar zij geboren zijn om daar op de kliffen langs de kust aan land.
 • Nadat ze een partner hebben gevonden bouwt het mannetje een nest in gaten in de bodem van de kliffen, waar het vrouwtje vervolgens één enkel ei in legt.
 • Dit ei komt na ongeveer 40 dagen uit, waarna de jonge papegaaiduiker, ook wel bekend als een puffling, voor 1 à 2 maanden door beide ouders wordt gevoerd.
 • Op het moment dat het achtergelaten jong hongerig wordt zal deze naar de zee trekken en leren voor zichzelf te zorgen.
 1. Papegaaiduikers in IJsland

In welke periode kan je papegaaiduikers zien op IJsland?

 • De papegaaiduikers nesten onder andere op de eilanden van Schotland en Wales, in Ierland, de Hebriden, Noorwegen en Groenland, maar van de Atlantische papegaaiduikers bouwt gemiddeld 60% het nest aan de kust van IJsland.
 • Dit zijn ongeveer 6 miljoen vogels, die jaarlijks tussen april en september te zien zijn langs de kusten van IJsland en op de eilanden rondom IJsland.

Vanuit Reykjavik gezien met de klok mee kan je de papegaaiduikerkolonies vooral vinden op:

 • Flatey
 • Látrabjarg
 • Tjornes schiereiland
 • Grímsey
 • Drangey eiland
 • Borgarfjörður Eystri
 • Papey
 • Ingólfshöfði
 • Dyrhólaey
 • Vestmannaeyjar

Wil jij op rondreis in IJsland? Download onze gratis reisgids IJsland met een volledige route langs de mooiste bezienswaardigheden in één handig PDF document.

 1. Flatey

 • Flatey is het grootste eiland in de Breiðafjörður, gelegen tussen het Snæfellsnes schiereiland en de Westfjorden.
 • Het eiland heeft een lengte van 2 km en een breedte van 500 meter en bevat maar een kleine gemeenschap dat het hele jaar door in de ongeveer 30 kleurrijke huisjes op het eiland woont.

Daarnaast is het eiland door de rust en de ligging in voedselrijk water zeer geliefd onder verschillende vogelsoorten, zoals de eidereend, de Noorse stern, en natuurlijk ook de papegaaiduikers. Het vogelreservaat mag tussen april en september echter niet betreden worden om zo de vogels de rust te geven, maar er loopt wel een voetpad om het gebied heen waardoor je alsnog de kans hebt om de papegaaiduikers in het water te zien dobberen en rond de kliffen te zien spelen.

Het eilandje is alleen te bereiken met de Baldur veerboot, die dagelijks tijdens de tocht tussen Skykkishólmur op het Snæfellsnes schiereiland en Brjánslaekur in de West-Fjorden een halte maakt op het eilandje.

 1. Látrabjarg

 • Látrabjarg is het meest westelijke punt van IJsland en één van de populairste plekken van de Westfjorden.
 • De kliffen van Látrabjarg zijn maar liefst 14 km lang en zo’n 400 meter hoog, waardoor het een geliefde plek is onder niet alleen papegaaiduikers maar ook onder vele andere vogelsoorten die hier hun nesten maken.

Door de afgelegen ligging van de kliffen en de 17 uur durende rit vanaf Reykjavik, wordt deze plek minder bezocht dan de locaties die dichter langs de Ringweg van IJsland zijn gelegen. Bij Látrabjarg kan je de auto achterlaten op de parkeerplaats, vanaf waar er verschillende wandelroutes naar de rand van de kliffen gaan.

 1. Tjörnes Schiereiland

 • Het Tjörnes schiereiland, gelegen in het noorden van IJsland, staat vooral bekend als de locatie van het epicentrum voor de walvistochten op IJsland.
 • Vanuit Húsavík trekken er dagelijks meerdere boten de Skjálfandi baai in richting de Groenlandzee.

In de zomer vind je verderop op het schiereiland echter ook verschillende kolonies van papegaaiduikers, voornamelijk aan de noord- en oostkust van het schiereiland. Hier kan je onder andere een wandeling maken naar Voladalstorfa, het meest noordelijke punt van het schiereiland, of naar de kliffen van Skeiðsöxl, waar je de kolonies kan aanschouwen. Daarnaast heb je vanaf deze punten ook de kans om dolfijnen en walvissen wat verder in de zee te spotten.

Wil jij ook graag walvissen en papegaaiduikers gaan spotten? Bekijk hier alle tours en boek je uitstap online.

 1. Grimsey

 • Grímsey is het meest noordelijke punt van IJsland, en het enige deel van het land dat boven de poolcirkel gelegen is.
 • Het eilandje wordt eerder verlaten door de vogels die er komen broeden, omdat het er sneller koud wordt door de noordelijke ligging. Ook de papegaaiduikers hebben het eiland vaak al voor midden augustus verlaten.
 • Grímsey is te bereiken met de veerboten vanuit Akureyri, maar er gaan ook binnenlandse vluchten naar het eiland.
 1. Drangey eiland

Het eiland Drangey ligt in de baai van de Skagafjörður fjord, in het noorden van IJsland en is een overblijfsel van een 700.000 jaar oude uitgestorven vulkaan. Het ligt zo’n 7 km voor de kust en is een paradijs voor vogels. Je kan er een grote verscheidenheid aan vogels terugvinden, waaronder papegaaiduikers, grote kolonies zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen, Noorse stormvogels, raven en valken.

Het eiland is zo’n 170 meter hoog en volledig begroeid met gras. Het speelt een belangrijke rol in heel wat legendes over reuzen en straffe verhalen over outlaws. Er werd voor het eerst over gesproken in een IJslandse saga als de schuilplaats van de vogelvrijverklaarde Grettir, die er zich samen met zijn broer Illugi en hun slaaf Glaumur in 1031 verscholen hield. Lees in onze blog nog meer over Drangey eiland.

 1. Borgarfjörður Eystri

 • Borgarfjörður Eystri is een fjord gelegen in het oosten van IJsland.
 • Ook hier zijn jaarlijks gemiddeld 10.000'den vogels te vinden die er hun nesten maken en hun eieren uitbroeden.
 • Langs de kliffen zijn verschillende houten platformen en shelters aangelegd zodat het mogelijk is om zeer dicht bij de vogels in de buurt te kunnen komen zonder deze te laten schrikken.
 • Naast de papegaaiduikers kan je hier ook andere soorten vogels zoals stormvogels, meeuwen en eidereenden zien.
 1. Papey

Papey is een eilandje gelegen voor de kust van het oosten van IJsland, ten zuidoosten van het plaatsje Djúpivogur. Het is een laaggelegen eiland van maar twee vierkante kilometer dat in 1948 verlaten werd door de bewoners.

De mensen die nu op het eiland wonen zijn er slechts af en toe en wonen er niet meer full-time. Daardoor is het eilandje een paradijs voor vogels geworden, en vind je er tegenwoordig heel wat nesten van onder andere papegaaiduikers. Om er te komen kan je een bootje vanuit Djúpivogur nemen.

 1. Ingólfshöfði

Aan de zuidkust van IJsland vind je bij de Ingólfshöfði Cape and Nature Reserve een bijzonder uitgestrekt natuurgebied dat deels bestaat uit kliffen maar ook deels uit een zandvlakte en duinen. De kaap zelf is alleen toegankelijk via de duinen ten noordwesten van de kaap, waardoor de vogels hier goed beschermd zijn. Je kan er met een tractor naartoe rijden, de rit is zo'n 30 minuten (enkel). Daarna kan je een paar uur rondwandelen met gids in het natuurgebied en puffins spotten.

 1. Dyrhólaey

 • Dyrhólaey is een stukje verderop gelegen aan de zuidkust, voorbij het plaatsje Vík. De natuurlijke boog van het schiereiland is langzamerhand ontstaan door erosie veroorzaakt door water, ijs en lava. Het laat ook een aantal bijzondere basaltkolommen zien.
 • Tussen de kliffen van het schiereilandje kan je in de zomer een mooie papegaaiduikerkolonie zien zitten. De vogels zijn zowel te zien vanaf de kliffen als vanaf het strand.

Het schiereiland is gelegen naast het populaire zwarte zandstrand van Reynisfjara en de bijzondere rotsformaties van Reynisdrangar, op gemiddeld 3 uur rijden van Reykjavik. Zelfs als het je dus niet lukt om de papegaaiduikers te spotten is hier alsnog genoeg te zien. Wil jij deze ook zien? Download onze reisgids IJsland of gebruik onze route langs het zuiden van IJsland.

 1. Vestmannaeyjar

De Vestmannaeyjar, ofwel de Westman eilanden, zijn een groep eilanden voor de zuidkust van IJsland, die zijn ontstaan door vulkanische uitbarstingen onderwater. Het jongste eiland, Surtsey, is pas in 1963 door zo’n uitbarsting ontstaan. Het grootste eiland, Heimaey, is het enige eiland dat bewoond is door mensen, die het eiland delen met de vele vogelsoorten die er te vinden zijn.

Ook op de andere eilanden zijn talrijke diverse vogels te vinden, en verdeeld over de verschillende Vestmannaeyjar vind je dan ook de grootste papegaaiduikerkolonie ter wereld, samen met nog zo’n dertig andere soorten vogels.

Heimaey is in de zomer te bereiken met veerboten vanuit Þorlákshöfn en Landeyjahöfn en met binnenlandse vluchten vanuit Reykjavík. Vanuit Heimaey kan je tours doen langs of naar de andere eilanden van de Vestmannaeyjar.

 1. Tours om papegaaiduikers te spotten

Vanuit Reykjavík, maar ook vanuit plaatsen zoals Akureyri en Húsavík, gaan er in de zomer dagelijks boottochten naar de verschillende papegaaiduikerkolonies in de buurt. Deze tochten worden tussen mei en augustus gehouden. Vanuit Reykjavík kan je bijvoorbeeld de eilanden Akurey en Lundi in de Faxafloí Baai bezoeken, waar ook groepen papegaaiduikers nesten. Bekijk hier alle tours + boek voordelig online.

Een tour met de RIB-boot

Ga bijvoorbeeld met een RIB-bootje, een klein opblaasbaar motorbootje, door de Faxaflói Baai naar de kolonies van de vogels, die je met de verrekijkers aan boord beter kan bekijken. Deze tour kan je al vanaf €54 doen, of ga vanaf €45 mee met deze tocht naar de kolonies op de Lundey en Akurey eilanden.

Papegaaiduikers combineren met walvissen of orka's

Met een langere tocht is het ook mogelijk om het bekijken van de papegaaiduikers te combineren met het spotten van walvissen, zoals bultruggen, dwergvinvissen en misschien zelfs orka’s.
Deze tour doe je al vanaf €114.

Vaar mee in een traditionele eikenhouten boot in Húsavík

Ook in Húsavík is het mogelijk om een combinatie tour met papegaaiduikers en walvissen te doen. Deze tour waarbij je met een traditionele eikenhouten boot het water op gaat, doe je al vanaf €97.

 1. Bedreigde status van de papegaaiduikers

In IJsland, maar ook op andere plekken zoals de Faeröereilanden, is het legaal om op de papegaaiduikers te jagen. Het vlees van de vogels wordt hier als een delicatesse gezien, maar ook de eieren die uit de nesten zijn meegenomen worden in restaurants verkocht.

Kwetsbare diersoort

Naast dat er op ze gejaagd wordt, worden de papegaaiduikers bedreigd door invasieve diersoorten, watervervuiling, visserij en een voedseltekort. Hierdoor is het aantal dieren binnen de soort behoorlijk afgenomen, en sinds 2015 is de papegaaiduiker opgenomen op de Rode Lijst van de IUCN als een kwetsbare diersoort.

Veel inwoners van IJsland willen een verbod op de jacht van deze vogels en de verkoop van papegaaiduikervlees in restaurants om te zorgen dat de vogelpopulatie meer kans heeft om te groeien. Aan de toeristen wordt dan ook gevraagd om in restaurants geen vlees van papegaaiduikers te bestellen om zo de vraag te verminderen.

Spring voorzichtig met de dieren om

Daarnaast is het belangrijk om de papegaaiduikers in hun leefgebieden met rust te laten. De vogels zijn niet erg bang voor mensen, waardoor het soms mogelijk is om tot dicht bereik van de vogels te kunnen komen, maar hierbij dien je ze rustig en zachtjes te benaderen om te voorkomen dat ze wegvliegen.

Daarnaast wordt er gevraagd dat je niet helemaal tot aan de rand van een klif loopt om de vogels te zien, om zo te voorkomen dat de nesten die langs de rand liggen ingetrapt kunnen worden. Probeer de vogels zeker nooit aan te raken of te voeden om te voorkomen dat ze te gehecht raken aan mensen en niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Met alle dit op zak kan je gerust op rondreis door IJsland vertrekken en al deze natuurpracht zelf ontdekken.

 1. Kaartje waar je papegaaiduikers kan spotten

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis preview reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?