Hoe de Vestmannaeyjar eilanden bezoeken? Alle info en tips voor de Westman eilanden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe de Vestmannaeyjar eilanden bezoeken? Alle info en tips voor de Westman eilanden

4 maart 2023 in IJsland0 reacties

Praktische info en tips voor je bezoek aan de Vestmannaeyjar of Westman vulkanische eilanden ten zuiden van IJsland

Bij de hoogtepunten van IJsland denken de meesten onder ons aan het gletsjermeer Jökusárlón, de Gullfoss waterval, de zwarte lavastranden van Vik en/of de geisers Geysir en Strokkur. De Westman Eilanden komen niet vaak in het lijstje voor en eigenlijk is dat een zegen, want hierdoor blijft de charme ervan bewaard.

Je kan hier in alle rusten genieten van een imposant vulkanisch landschap dat prachtig contrasteert met het gifgroene gras, tevens zwarte lavastranden en met wat geluk kan je hier ook papegaaiduikers aanschouwen. Je zal snel begrijpen waarom deze eilanden niet mogen ontbreken op je reisplanning.

Tours en tickets voor je bezoek aan de Westman Eilanden

De mooiste plekjes op de Westman Eilanden bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap en boek een onvergetelijke tour naar de Westman Eilanden.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies naar de Westman Eilanden

Inhoud artikel

 1. Wat zijn de Westman eilanden?

De kans is groot dat je zelfs nog nooit van deze eilandengroep hebt gehoord, omdat ze (voorlopig nog) niet al te bekend zijn bij de meeste toeristen. In totaal zijn het 16 eilanden die zo’n 6,5 kilometer van de zuidelijke kust van het land liggen.

Er leven 4200 IJslanders, voornamelijk op Heimaey (letterlijk: "Thuis Eiland") dat het grootste eiland is. Op de andere eilanden valt er niet zoveel te zien of beleven, dus wanneer we het over de Westman Eilanden hebben, gaat het eigenlijk over Heimaey.

Een leuk weetje om te vermelden is dat de eilanden 11.000 jaar geleden gevormd werden, behalve Surtsey, dat pas in 1963 ontstond na een vulkaanuitbarsting. Ook is het maar 500 meter lang en 45 meter hoog en het wordt door de erosie en wind steeds kleiner, waardoor wetenschappers denken dat het in 2100 zelfs helemaal verdwenen zal zijn.
 1. Papegaaiduikers spotten

Een van de belangrijkste redenen om de oversteek te maken is om een van de grootste kolonies papegaaiduikers ter wereld te kunnen bewonderen. Deze fantastische vogels komen hier aan op het einde van april, zodat ze in mei eieren kunnen leggen die dan begin of midden juli uitkomen.

De eerste kuikentjes verlaten in het midden van augustus het nest. Soms vliegen ze een beetje verloren en vind je ze in het centrum van het dorp, waar ze dan door de plaatselijke bewoners naar het voormalige Sæheimar aquarium worden gebracht, waar ze worden gevoed en uiteindelijk weer worden vrijgelaten.

Stórhöfði

Wil je deze schitterende dieren ook met je eigen ogen bewonderen? Dan moet je naar Stórhöfði, in het zuiden van het eiland (bekijk ligging). Deze plek staat daarnaast ook bekend als de winderigste plaats in Europa (waar windsnelheden van 220 km/u zijn gemeten!). Je kijkt dus best even het weerbericht na alvorens je de wandeltocht onderneemt.

 • Er is een prachtige wandeling van zo’n 3,5 kilometer waar je vier tot vijf uur over doet.
 • Je vertrekt vanuit Herjólfsdalur (achter het golfterrein van Vestmannaeyjavöllur) en dan volg je het pad naar het zuiden tot het strand van Klauf.
 • Onderweg kan je soms al wat papegaaiduikers spotten, net zoals zeehonden of zelfs walvissen.
 • Het strand van Klauf is door haar zwarte zand ook zeer bijzonder en indrukwekkend, daar het gevormd werd door verscheidene vulkaanuitbarstingen.
 • Je vindt er ook een hut waar je bij slecht weer op een comfortabele manier naar de papegaaiduikers kan kijken.
 • Het beste moment van de dag om hen te kunnen gadeslaan is bij zonsopkomst en zonsondergang, daar ze overdag meestal aan het vissen zijn.
 • In augustus heb je trouwens de beste kans om ze te zien, en in september vliegen ze naar Groenland om daar te overwinteren.
 1. Olifantenrots

Hierboven werd het golfterrein al vermeld, dat een van de 200 beste terreinen van Europa is. Als deze sport je niets zegt, is er buiten de wandeling naar Stórhöfði nog een reden om hier naartoe te gaan. Vlakbij ligt namelijk de zogenaamde Halldórsskora oftewel “Olifantenrots”, een kenmerkende rotsformatie in de vorm van de kop van een olifant.

De Olifantenrots werd gevormd door een van de vele vulkaanuitbarstingen in de geschiedenis van Heimay. De laatste uitbarsting vond plaats in 1973, toen de helft van de stad Vestmannaeyjar op het eiland werd verwoest en een nieuwe vulkanische kegel genaamd Eldfell werd gevormd. Veel boottochten om papegaaiduikers en walvissen te spotten worden gecombineerd met een bezoek aan de Olifantenrots.

RONDREIS: Wil je graag nog meer verkennen van IJsland? Bekijk dan zeker onze rondreis IJsland.

 1. Beklim de Eldfell krater

In 1973 was er een vulkaanuitbarsting op het eiland, wat uiteraard een invloed had op het landschap. Als je naar de 200-meter hoge top van de Eldfell krater klimt, kan je de indrukwekkende omgeving geweldig bewonderen. De kleurenpracht van de zwarte lava en het groene gras zal je niet onberoerd laten. Je kan ook de 227-meter hoge (en gelukkig inactieve) Helgafell vulkaan zien.

Wist je trouwens dat de grond hier warm genoeg is om brood in te bakken?
 1. Eldheimar museum

Als je meer wil leren over de vulkaanuitbarsting van 1973 waarbij het dorpje Vestmannaeyjabær werd vernield door de Eldfell-vulkaan (na 5000 jaar inactief te zijn geweest), moet je in het Eldheimar museum zijn. De audiogids en interactieve mediatour zijn een absolute aanrader, ook voor kinderen. Meer info op de website.

 1. Saeheimar aquarium

Een andere leuke activiteit om met kinderen te doen, is het voormalige Saeheimar aquarium bezoeken, dat nu deel uitmaakt van het Sea Life Trust Beluga Walvis Toevluchtsoord. Hier kan je Little Grey en Little White bewonderen, twee beluga walvissen die gered werden uit China. Er is ook nog een aquarium en een opvangcentrum voor papegaaiduikers.

 1. Heimaklettur beklimmen

Mag het nog iets hoger en avontuurlijker zijn? Dan kan je Heimaklettur beklimmen, dat met een hoogte van 283 meter het hoogste punt van de Westman Eilanden is. Let op, dit is niet voor beginners want een goede basisconditie en een gebrek aan hoogtevrees zijn zeker en vast vereist. De klim is namelijk best lastig en af en toe moet je een ladder beklimmen op de rand van een klif.

Hoe dan ook is het elke druppel zweet dubbel en dik waard, want het zicht dat je van de top hebt op de vulkanische omgeving en de oceaan, is ongeëvenaard en zelfs een van de hoogtepunten van IJsland (letterlijk en figuurlijk).

Mis niets tijdens je vakantie met onze reisgids IJsland, inclusief bezienswaardigheden, tips & weetjes.
 1. Skansinn

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Dan mag je Skansinn niet missen, een historisch fort uit de 15de eeuw dat oorspronkelijk werd gebouwd om het eiland te beschermen tegen de Britten. Ironisch genoeg werd Heimaey in de 17de eeuw door Algerijnse piraten ingepalmd, die gewoon langs de andere kant binnenvielen.

Tegenwoordig is het fort een museum waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis van de Westman-eilanden en de rol van Skansinn bij het beschermen van de eilanden tegen indringers. Daarnaast geniet je vanop de vestingmuren van een panoramisch uitzicht op de omliggende eilanden en de oceaan.

EXCURSIE: Ben je op stedentrip in Reykjavík en wil je toch graag de Westman eilanden bezoeken? Dan kan je ook een georganiseerde dagexcursie boeken van Reykjavik naar Vestmannaeyjar.

 1. Sagnheimar Volksmuseum

Ten slotte is er nog het Sagnheimar Volksmuseum, dat is gewijd aan de Westman Eilanden en hun bevolking. Het museum laat je kennis maken met de geschiedenis en cultuur van de Westman-eilanden, inclusief de geologie en bijzondere fauna en flora. Daarnaast kom je er natuurlijk ook meer te weten over de vulkaanuitbarsting die plaatsvond op het eiland Heimaey in 1973. Volwassenen kunnen hier meer over leren terwijl kinderen zich kunnen verkleden als piraat. Meer info op de website.

 1. Noorse Stafkirkjan

Verder is er ook nog een Noorse staafkerk (Stafkirkjan) die IJsland in het jaar 2000 kreeg van Noorwegen om hen te feliciteren met 1000 jaar christendom. Het is een van de meest prominente bezienswaardigheden op de eilanden. Stafkirkjan werd oorspronkelijk gebouwd in de 19e eeuw, maar werd jammer genoeg verwoest door een vulkaanuitbarsting in 1973. De kerk werd in 1998 herbouwd met behulp van traditionele IJslandse bouwtechnieken en materialen. De architectuur van de kerk is uniek en weerspiegelt de traditionele IJslandse stijl, met zijn houten buitenkant en turfdak.

Binnen kan je een verzameling religieuze artefacten bekijken en meer te weten komen over de geschiedenis van de kerk. Vanaf de heuveltop van de kerk geniet je tevens van het adembenemende uitzicht op het omringende landschap.

 1. Verken de eilanden tijdens een boottocht

Een van de beste (en zeker en vast leukste) manieren om de eilanden te verkennen is met de boot. Daarbij kan je kiezen tussen een snellere RIB (rigid inflatable boat) of een tragere “gewone” boot. Een voordeel van de eerste is dat deze excursies maar een uurtje duren, wat ideaal is als je maar één dag op Heimaey kan spenderen. Meer info op de website

 1. Hoe de Westman Eilanden bereiken?

Vestmanneyjar, zoals het zo heerlijk poëtisch in het IJslands klinkt, kan je enkel met de ferry (herjólfur) bereiken. Vroeger kon je er ook nog op vliegen vanuit Reykjavik, maar sinds januari 2023 is dit niet meer mogelijk. Nu moet je naar Landeyjahöfn (dat op een kleine twee uur rijden van de hoofdstad ligt), van waar je dus de boot kan nemen.

 • Er vertrekken zeven ferry’s per dag (de eerste om 8u15 en de laatste om 23u15, telkens om de tweeënhalf uur) en je doet er 35-40 minuten over om de Westman Eilanden te bereiken.
 • Volwassenen betalen 2200 IJslandse kronen (+- 14€), tieners (12 tot 15 jaar) en senioren de helft. Kinderen tot 11 jaar mogen gratis mee aan boord.
 • Wil je graag je auto meenemen? Dan kost dat je net geen 22€ als deze minder dan vijf meter lang is. Anders is het 28€. Voor nog meer informatie kijk je best op deze website.

Alternatief vanuit Þorlákshöfn

 • Als de ferry door slecht weer of door te veel zand in de haven niet kan uitvaren vanaf Landeyjahöfn, kan je ook vanuit Þorlákshöfn vertrekken.
 • Dan vertrekt de boot van Vestmanneyjar om 7u en 17u en van Þorlákshöfn om 10u45 en 20u45. De vaartijd bedraagt zo’n 2 uur en 45 minuten.
 • Het goede nieuws is dat Þorlákshöfn maar op 50 minuten rijden van Reykjavik ligt. Je kijkt hoe dan ook best op de officiële website van Herjólfur van waar de ferry die dag vertrekt (en of deze überhaupt uitvaart).
 • Je kan beide havens overigens met de bus bereiken.

TIP: Wil je de Westman Eilanden ergens tussen april en september bezoeken, dan boek je best ook op voorhand je tickets want deze geraken snel uitverkocht.

 1. Heb je een auto nodig om de eilanden te bezoeken?

Hierboven kon je lezen dat het je minstens 44€ kost als je jouw auto op de ferry wil meenemen. In principe kan je gerust je auto achterlaten want er is gratis parkeergelegenheid aan de ferryhaven.

De meest afgelegen plek op de Westman Eilanden is Stórhöfði, waar je de papegaaiduikers kan bewonderen. Dit ligt op een goeie 6 kilometer van de haven en daar doe je te voet normaal een 1u20 over. Bij mooi weer is het ook altijd leuk om fietsen te huren. Leestip: alle info over een auto huren in IJsland.

TIP: Ben je op zoek naar een huurauto voor je vakantie in IJsland? Reserveer je huurauto bij Sunnycars.
 1. Hoeveel tijd heb je nodig om de Westman eilanden te bezoeken?

Als je maar een beperkte tijd op IJslandse bodem te spenderen hebt, kan je gerust de hoogtepunten op één dag zien. Je neemt dan gewoon de vroegste en de laatste ferry en dan is het een goed idee om je auto mee te nemen. Zeker in de zomer met de middernachtzon heb je genoeg licht.

Heb je echter voldoende tijd? Dan is het absoluut aangeraden om hier twee dagen door te brengen, want dan heb je alles rustig kunnen zien. Je kan de Westman Eilanden ook bezoeken via een georganiseerde daguitstap vanuit Reykjavik, maar dan ben je eigenlijk veel geld kwijt. Het loont dus zeker de moeite om dit zelf te plannen, want zo moeilijk is het echt niet.

 1. Waar eten en drinken op de Westman eilanden?

 • Een extra voordeel om de nacht op het eiland te spenderen is dat je de fantastische Brothers Brewery kan bezoeken, zonder op je bierconsumptie te moeten letten (want voor chauffeurs geldt in IJsland een nultolerantie).
 • Nadien (of ervoor) kan je een hapje gaan eten in Kráin, dat bekend staat voor haar rijkelijke hamburgers.
 • Als je meer afwisseling wilt, dan is Gott een uitstekende keuze. Hier kan je buiten hamburgers ook pasta, risotto of vis eten en zijn er verschillende opties voor veganisten.
 1. Waar overnachten op de Westman Eilanden?

Zoals hierboven al werd aangegeven, loont het zeker de moeite om twee dagen op Heimaey te spenderen. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om hier te overnachten, hieronder vind je alvast enkele van onze favorieten. (Ruimschoots) reserveren op voorhand is een aanrader. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en campings op de Vestmannaeyjar eilanden.

 • Puffin Nest Capsule Hostel: Dit hostel is een absolute aanrader als je op zoek bent naar een low-budget accommodatie. Het leuke is dat je over je eigen futuristische capsule beschikt (zoals in Japan) en er mogelijkheden zijn om zelf te koken. Meer info en boeken.
 • Clamping and Camping: Als je in de zomer in IJsland vertoeft, loont het zeker de moeite een klein beetje meer uit te geven voor een bungalow met een schitterend zicht. Meer info en boeken.
 • Hotel Vestmannaeyjar: Bij minder zonnig weer verblijf je misschien liever in een aangename, warme hotelkamer. Dit 3* hotel ligt in het centrum van Vestmannaeyjar en biedt ruime kamers, gratis toegang tot de sauna en de mogelijkheid tot het boeken van een boottocht. Meer info en boeken.
 • Pier Apartments: Ben je met een grotere groep? Dan kan je ook altijd een appartement huren. Pier Apartments biedt drieslaapkamer appartementen en een balkon met uitzicht op de bergen in Vestmannaeyjar. Je kan ook fietsen huren bij de accommodatie. Meer info en boeken.
 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?