Westfjorden in IJsland bezoeken: 14 x bezienswaardigheden + route

Volledige reisgids kopen voor € 10

Westfjorden in IJsland bezoeken: 14 x bezienswaardigheden + route

11 januari 2022 in IJsland0 reacties

De Westfjorden (Vestfirðir) is een enorm schiereiland in de meest noordwestelijke deel van IJsland. Het landschap bestaat er hoofdzakelijk uit hoge bergen en de eindeloze fjorden. De regio heeft een oppervlakte van bijna 9554 km² en een bevolking van amper 7300 inwoners.

Het rijden door de Westfjorden is al een avontuur op zich, met hoge en steile bergen en de smalle grindwegen. Verwacht je aan nieuwe geasfalteerde wegen maar ook aan kilometers lange kraterbaantjes, ... voor je vertrekt check altijd de website www.road.is, hier kan je steeds de meest accurate staat van het wegdek vinden in gans IJsland.

De beste periode om de Westfjorden te bezoeken is tussen juni en september. Dit is de regio in IJsland waar het meest natuurlijke geothermische zwembaden te vinden zijn, je kan er letterlijk van hot pot naar hot pot rijden.

We reden deze route tijdens onze rondreis op IJsland. Start op Route 68 en rij in noordelijke richting naar Hólmavík. Je kan zelf bepalen of je de route volledig doet of een ingekorte rondreis maakt. Reken op zo’n 3 à 4 dagen om de route af te leggen en te genieten van de bezienswaardigheden onderweg.

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Westfjorden

 1. Heksen in Hólmavík

Hólmavík is de grootste stad van de Strandir-regio en een geweldige plek om je rondreis door de Westfjorden te start. De stad heeft een intrigerende geschiedenis van hekserij. In het Museum of Sorcery and Witchcraft (Museum van Tovenarij en Hekserij) kan je meer te weten komen over de geschiedenis van de heksenjacht in het IJsland van de 17e eeuw en je verdiepen in de wereld van het bovennatuurlijke. Bezoek de website voor meer info

In de buurt vind je ook het Sheep Farming Museum, met alle info over de IJslandse schapen en de veehouderij, een belangrijk onderdeel van de nationale cultuur.

Wil jij ook deze rondreis maken? Download onze reisgids IJsland met een volledige route langs de mooiste bezienswaardigheden op de Westfjorden.

 1. Drangsnes hot pots

Neem Routes 61 en 645 om de volgende stop te bereiken. Drangsnes hot pots is de ideale plaats om een duik te nemen op de Westfjorden. Deze natuurlijke warmwaterbaden in Drangsnes liggen vlak langs de kustlijn in het midden van het dorp, je kan ze niet missen als je door het dorp heen rijdt. Deze hot pots worden het hele jaar door gebruikt door de lokale bevolking en toeristen.

 1. De oude haringfabriek van Djúpavík

De route langs 643 is werkelijk adembenemend, je gaat als het ware geloven dat deze plek wel eens de rand van de wereld zou kunnen zijn. Onderweg rij je door een aantal kleine plaatsjes om zo in Djúpavík te komen, het dorpje dateert uit 1917, toen hier de eerste haringfabriek werd geopend. Deze eerste fabriek had echter geen lang leven beschoren, een nieuwe opende de deuren in 1934 en was actief gedurende zo'n 20 jaar. Tegenwoordig wordt de voormalige fabriek gebruikt als tentoonstellingsgebouw. De huizen hier worden nu alleen nog gebruikt als zomerhuisjes, met uitzondering van het hotel, dat het hele jaar door geopend is.

 1. De Drangajökull gletsjer

Drangajökull is de meest noordelijke en laagst gelegen gletsjer van IJsland, het is de vijfde grootste van het land qua oppervlakte. Het is niet alleen de enige gletsjer in IJsland die volledig onder 1.000 meter ligt, het is ook de enige gletsjer hier die niet kleiner wordt. Zelfs als je omweg maakt via de 635 om de gletsjer van dichterbij te bekijken of om hier een stop te maken, zal je zeker een glimp opvangen van deze gletsjer als je verder rijdt op de Route 61, de weg die je zo naar Ísafjörður brengt.

 1. Het Hornstrandir Natuurreservaat

Tijdens je rondreis IJsland mag je zeker Hornstrandir niet overslaan. Een van de laatst overgebleven echte wildernisgebieden van Europa, het Hornstrandir Natuurreservaat, het meest afgelegen deel van het land. Met steile bergen, klaterende watervallen en diepe afgronden is het een uitdagend gebied dat populair is bij wandelaars en natuurliefhebbers en zo de kans krijgen om een deel van de inheemse flora en fauna te ontdekken.

In dit reservaat heb je de kans om walvissen, zeehonden en een breed scala aan zeevogels te spotten. Dit is ook een van de beste plekken om poolvossen te zien. Het gebied heeft zeer strenge conserveringsregels en het is van vitaal belang dat je je bij een bezoek houdt aan de gemarkeerde paden om zo schade aan de kwetsbare vegetatie te voorkomen. Dit is ook een ideale plaats om het noorderlicht te zien.

 1. Zeehonden spotten in Hvitanes

Parkeer je wagen in Hvitanes en neem er plaats op een van de bankjes om er te genieten van de zeehondenkolonie die zich schuilhoudt op de rotsen voor de kust. Dit is een van de beste plekken voor het spotten van zeehonden in IJsland, en het is een geweldige plek om even te pauzeren en wat wildlife te observeren.

 1. Isafjörður

Isafjörður ontstond in de 18e en 19e eeuw als een gemeenschap van vissershandelaren en is de grootste stad van het Westfjords schiereiland en bevat een verzameling schilderachtige houten huizen met golfplaten daken. Er wonen ongeveer 2.600 inwoners. Bezoekers van deze stad kunnen in het Westfjords Heritage Museum meer te weten komen over de geschiedenis van deze maritieme nederzetting.

Je kan ook het Everyday Life hier in de stad vinden. Bovendien is Isafjörður het hele jaar door gastheer van enkele van de meest populaire festivals in IJsland en biedt het gedurende de zomermaanden veerboten aan naar het natuurreservaat Hornstrandir. Dit is een ideale plaats om te overnachten in de Westfjorden, bekijk de hotels en boek tijdig.

Op zoek naar een hotel in Isafjörður? Kies voor Hotel Isafjördur, meer info en prijzen

 1. Hrafnseyri

Hrafnseyri in Arnarfjörður is de geboorteplaats van Jón Sigurðsson. Een herdenkingsmuseum brengt hier hulde aan de leider van de 19de-eeuwse IJslandse onafhankelijkheidsbeweging. Het museum is samengesteld uit het kleine, turfdakke huisje waarin hij opgroeide, de kapel die ter nagedachtenis aan hem werd gebouwd, en andere tentoonstellingsstukken. Het kleine huisje wordt nu gebruikt als klein koffiehuis en café.

 1. De Dynjandi (Fjallfoss) waterval

De Dynjandi (Fjallfoss) waterval, of beter gezegd, een serie watervallen, in de baai van Dynjandisvogur, is een van de belangrijkste attracties van de Westfjorden. Vanaf het parkeerterrein kan je een korte wandeling maken om zo te genieten van de watervallen, zorg ervoor dat je je camera bij de hand hebt!

Arnarfjörður is wat Loch Ness voor Schotland is, hier zou een monster van Arnarfjörður schuilhouden. In Bíldudalur kan je een bezoek brengen aan het het Sea MonsterMuseum.

 1. Pollurinn hot pool in Tálknafjörður

Pollurinn hot pool, in Tálknafjörður, is een andere prachtige plek om een duik te nemen tijdens je route door de Westfjorden. Dit is een populaire plek bij de lokale bevolking, die hier graag komt om te ontspannen en te genieten van het adembenemende uitzicht over de fjord. De zwembaden kunnen gratis gebruikt worden, maar donaties zijn welkom. Er zijn hier geen sanitaire voorzieningen, maar er is een kleine hut waar je je kan omkleden en je spullen kan opbergen

 1. Patreksfjörður

Met z'n 660 inwoners is Patreksfjörður de grootste stad in het zuidelijke deel van de Westfjorden en een ideale plek om te overnachten. In het begin van de 20e eeuw was deze plaats een pionier in de IJslandse visindustrie en startte de trawlervisserij (vissersschip dat met een trechtervormig net vist). Commerciële visserij en visverwerking zijn nog steeds zeer belangrijke onderdelen van de lokale economie.

Op zoek naar een hotel in Patreksfjörður? Kies voor Fosshotel Westfjords, meer info en prijzen

De Garðar BA 64 is het oudste stalen schip van IJsland. Het werd in 1912 door een Noorse scheepswerf gebouwd als walvisvaarder en werd later gebruikt voor de visserij in de IJslandse wateren. Het schip is hier gestrand in 1981, en sindsdien langzaam weggeroest. De mix van het IJslandse landschap en deze industriële ruïne is een ietwat spookachtig tafereel en een populaire plek om te fotograferen.

 1. De kliffen van Látrabjarg

De adembenemende kliffen van Látrabjarg, een van de top bezienswaardigheden in dit deel van de Westfjorden, zijn een prachtige plek om vogels te spotten. De kliffen, die op sommige plaatsen tot 440 m hoog zijn, strekken zich uit over een lengte van 14 km langs de kust. Maak een voorzichtige wandeling over de klif en geniet van het uitzicht en de vogels rondom jou. De papegaaiduikers zijn een bijzondere trekpleister en zijn erg tam, waardoor ze fotograferen een koud kunstje is (je kan ze zien van half mei tot half augustus). Neem een verrekijker mee om van dit spectaculaire uitzicht te genieten

 1. Het rode Rauðisandur strand

Het Rauðisandur ("rood zand") Strand heeft z'n naam niet gestolen. Het is een roodachtig gouden strand van zo'n 10 km langs de zuidkust van de Westfjorden. Alle tinten van geel, oranje en rood van het zand en de schelpen zorgen bijzondere foto's, zeker wanneer ze in contrast staan met een prachtige blauwe lucht en oceaan. Maak een wandeling om het uitzicht te bewonderen, en misschien kan je ook een kopje koffie drinken in het kleine café hier voordat je verder gaat richting het schiereiland Snaefellsnes.

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Waar overnachten op de Westfjorden?

 1. Filmpje: breng een bezoek aan de Westfjorden

Benieuwd naar hoe de Westfjorden eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige regio in IJsland. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar de Westfjorden moeten afreizen.

 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis preview reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?