10 x mooiste wandelingen in de Dolomieten: praktische info + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste wandelingen in de Dolomieten: praktische info + kaartje

7 januari 2024 in Dolomieten2 reacties

Een handig overzicht met de mooiste wandelroutes in de Dolomieten en Zuid-Tirol + kaartje

Wandelliefhebbers zullen hun hart kunnen ophalen in de prachtige Dolomieten. Geniet van panoramische uitzichten op de majestueuze bergtoppen, verken de helderblauwe meren omringd door de mooiste berglandschappen en wandel van de ene charmante berghut naar de andere waar je kan proeven van de Zuid-Tiroolse specialiteiten.

Zoals je kan lezen, vormen de Dolomieten in het noorden van Italië, het prachtige decor van allelei wandelroutes. Trek je beste wandelschoenen aan en ontdek hier alvast de mooiste wandelingen in de Dolomieten en Zuid-Tirol voor je op een rijtje gezet.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Dolomieten

Duur7 - 14 dagen ()
Afstand970 km vanuit Brussel (11 u rijden) of 1080 km vanuit Utrecht (12 u rijden) tot in Bolzano, bekijk hier de beste route naar Italië
Vliegtickets1u45 vliegen naar Milaan of Venetië, richtprijs € 79 vergelijk prijzen bij Vliegtickets.nl of Cheaptickets
HuurautoIn de Dolomieten is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
VakantiehuizenLiever een vakantiehuis huren in de Dolomieten? Kijk bij Belvilla voor vakantiehuizen va. € 95/nacht of een vakantiehuis bij Interhome € 575/week
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony

Inhoud artikel

Kaartje met wandelroutes in de Dolomieten & Zuid-Tirol

  1. Wandeling naar de Drei Zinnen

De Drei Zinnen is een bekende rotsformatie in de Dolomieten die bestaat uit 3 hoge rotstorens. Het ligt in het Parco Naturale Tre Cime en is 1 van de bekendste wandelpunten van de Alpenregio. Tot 1919 maakten deze drie scherpe pieken deel uit van de grens tussen Italië en Oostenrijk-Hongarije. De Drei Zinnen wandeling is veruit de populairste wandelroute in de Dolomieten.

Wil je graag de Drei Zinnen (Tre Cime di Lavaredo) verkennen? Volg dan zeker onze wandelroute van 10,5 km lang. De Drei Zinnen zijn het makkelijkst bereikbaar via de tolweg (verlies je toegangskaartje niet, je hebt dit nog nodig op de terugweg) naar Refugio Auronzo (bekijk ligging). De toegang tot de tolweg is best prijzig, maar het is het zonder enige twijfel meer dan waard. De weg naar de berghut is namelijk prachtig.

We raden je aan om je wandeling zo vroeg mogelijk op de dag te plannen om de drukte te vermijden. De route gaat tegen de klok in.

Bezienswaardigheden langs de Drei Zinnen

Wie de wandeling wil verlengen, kan vanaf Rifugio Auronzo een stukje naar beneden lopen naar het geweldige uitkijkpunt Punto panoramico vista Cadini (bekijk ligging). De wandeling rond de Drei Zinnen of Tre Cime di Lavaredo wordt gezien als één van de mooiste wandelingen in de Dolomieten, zeker de moeite waard om uit te proberen dus.

Meer info over deze wandeling:

  1. Hike naar Lago di Sorapis

Een mooie wandeling vanuit Cortina brengt je naar het pittoreske Lago di Sorapis. Lago di Sorapis is niet zo gemakkelijk te bereiken als sommige van de andere bergmeren in de Dolomieten. Je bereikt het meer via pad 215 (bekijk het startpunt) vanaf de Passo Tre Croci. Het feit dat het meer moeilijk toegankelijk is, maakt zijn aantrekkingskracht alleen maar groter.

De hele weg omhoog word je getrakteerd op prachtige uitzichten op de Dolomieten. Als je eenmaal bij het Sorapis-meer bent, glinstert het stille turquoise water in zacht licht, en weerspiegelt het de ondoordringbare muur van ruig berggesteente die je omringt. De inspanning om deze schitterende plek te bereiken is meer dan de moeite waard. Vlak voor je bij het meer aankomt, kan je stoppen voor een maaltijd of overnachten in de Rifugio Alfonso Vandelli (meer info).

Meer info over deze wandeling:

  1. Beklimming van de Gran Cir

Wil je een van de meest dramatische toppen van de Dolomieten van dichtbij bewonderen, dan is de beklimming van de Gran Cir een echte aanrader. Dit is echter niet de meest geschikte wandeling voor onervaren wandelaars. Er zijn uitdagende stukken en je moet een via ferrata overbruggen. Het is een mix van wandelen, klauteren en klimmen. De adembenemende 360-graden uitzichten vanaf de top zijn de inspanning echter meer dan waard.

Meer info over deze wandeling:

  1. Wandelen rond Lago di Braies of Pragser Wildsee

Bij het Lago di Braies of Pragser Wildsee, dat soms de "Parel van de Alpen" wordt genoemd en uitgesproken populair is, kan het in het hoogseizoen wemelen van de toeristen. Niettemin is dit meer zeker een bezoekje waard. Het ligt aan de voet van de imposante rotswand van de Seekofel (Croda del Becco), 2810 meter hoog.

Het smaragdgroene meer wordt aan drie kanten omringd door de majestueuze pieken van de Dolomieten, wat ontzagwekkende uitzichten en foto’s oplevert. Wil je graag Lago di Braies (Prager See) verkennen? Volg dan zeker onze wandelroute van 3,5 km lang die begint aan het Hotel Pragser Wildsee.

Het is mogelijk om rond het meer te wandelen. De route is vlak en breed op de westelijke oever, maar steil en smal met enkele trappen op de oostelijke oever. Het is een mooie wandeling, die je naar de voet van de Seekofel brengt, en die elke wandelaar aankan. Jammer genoeg zal je deze schitterende plek zeker niet voor jezelf hebben.

Meer info over deze wandeling:

  1. Cinque Torri Hike

Cinque Torri is, net als de Drei Zinnen, een bekende bergtop in de Dolomieten. Alleen vind je bij Cinque Torri niet alleen mooie natuur maar ook een interessant stukje geschiedenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er heel wat afgevochten in de Dolomieten en vestigden Italiaanse troepen hun hoofdkwartier voor wapens hier om de Oostenrijkse aanval te voorkomen

Vandaag de dag vind je hier dan ook enkele gerestaureerde loopgraven die je gratis kan bezichtigen. Het lijkt wel op een openluchtmuseum waar je allerlei overblijfselen uit WO I kan bezichtigen. Je krijgt er een duidelijker beeld over hoe de soldaten hier tijdens de gruwelijke plek (over)leefden.

Meer info over deze wandeling:

WANDELTIP: Een andere wandeling die je langs overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog brengt, is de hike naar de Lagazuoi-tunnels.
  1. Santa Maddalena Val di Funes panoramische wandeling

De schilderachtige kerkjes van Val di Funes, genesteld in glooiende groene weiden onder de gekartelde spitsen van het Puez-Odle-massief, leveren prachtige foto’s op en bewijzen de diversiteit van de landschappen in de Dolomieten. Een rustige plek waar je aan de drukte kan ontsnappen en enkele mooie wandelingen kan maken.

Een beroemde fotoplek in Val di Funes is de kerk van Santa Maddalena (bekijk ligging). De kerk is opgetrokken uit een traditionele lichtgrijze steen en heeft een spitse toren. Volgens de plaatselijke legende is dit de plek waar een beeld van de heilige Magdalena is aangespoeld op de oevers van de rivier Fopal.

Meer info over deze wandeling:

  • Afstand: 9,5 km
  • Geschatte duur van deze wandeling: 4,5 uur
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk / gemiddeld
  • Er zijn twee uitstekende wandelroutes die je een unieke blik op de vallei bieden. Lees gerust verder en ontdek alvast onze uitgestippelde wandeling naar Santa Maddalena.
  1. Wandelroute van Oberholz naar berghut Torre di Pisa

Als je maar weinig tijd te besteden hebt tijdens je roadtrip door de Dolomieten, raden we je aan de panoramische stoeltjeslift Oberholz vanuit Obereggen te nemen (bekijk ligging). Eenmaal boven met de kabelbaan, kan je genieten van het 360-graden panoramisch terras Latemar, dat eveneens leidt tot de berghut Oberholz (bekijk ligging). Dat is een prima plaats om iets te drinken of te eten voor je je avontuur voortzet.

Een mooie wandeling van hieruit is het pad dat omhoog leidt naar de berghut Torre di Pisa (bekijk ligging) en terug. Het wandelpad is van gematigde moeilijkheid, wordt omzoomd door prachtige wilde bloemen en is bijna 8 kilometer lang. Begin je wandeling aan de linkerkant van de Oberholz Hütte. Onderweg kom je onder meer langs Lago di Carezza, een van de mooiste meren van de Dolomieten. Deze regio heeft ontzettend veel te bieden.

Meer info over deze wandeling:

  1. Adolf Munkel trail in de Dolomieten

Het Adolf Munkel-pad (Adolf-Munkel-weg) behoort tot de meest indrukwekkende wandelroutes in de Dolomieten. De gevarieerde flora en het adembenemende berglandschap zijn de belangrijkste troeven van deze prachtige wandelroute. Je wandelt door de sprookjesachtige alpenweiden en onder de imposante noordwand van het Odlemassief, waar de bekende Zuid-Tiroolse bergbeklimmer Reinhold Messner leerde klimmen.

Het pad klimt direct onder de grillige pieken van Odle-Geisler omhoog. Tussen de bomen door kan je af en toe de imposante bergtoppen van de Dolomieten zien. Wie honger of dorst heeft, kan onderweg pauze nemen bij de Dusler Alm, de Geisler Alm, de Gschnagenhardt Alm of de Glatsch Alm. Deze wandeling is bovendien ook te doen met kinderen. Bij de berghutten vind je vaak een speeltuin of boerderijdieren waar de kinderen zich even kunnen vermaken, alvorens het avontuur verdergaat.

ROADTRIP: Nog meer zien van deze prachtige regio? Bekijk dan zeker onze roadtrip door de Dolomieten & Zuid-Tirol.

Meer info over deze wandeling:

  1. Wandeling naar Rifugio Lavarella-Berghütte

Op je rondreis door de Dolomieten, is een wandeling naar de Rifugio Lavarella-Berghütte (gelegen in het natuurpark Fanes-Senes-Braies) ook zeker aan te raden. Als je een slaapplaats zoekt, kan je overwegen om de nacht door te brengen in het Albergo Alpino Pederü Berggasthaus, een prima startpunt.

Of je hier nu blijft of niet, maak zeker de wandeling omhoog naar de Rifugio Lavarella Berghütte. Onderweg kom je langs Lé Piciodel, een zwemplas en Je kan er genieten van een heerlijke maaltijd of er overnachten als je tijd hebt voor meer avontuur. Je vindt er ook de hoogstgelegen microbrouwerij van Europa, waar je een zelfgemaakt ambachtelijk gebrouwen biertje kan proeven. Meer info op de website.

In de buurt van de berghut kan je een bezoekje brengen aan Lé Vert, een klein smaragdgroen meertje, en de kapel Cappella di Lavarella.

Meer info over deze wandeling:

  • Afstand: 12,2 km
  • Geschatte duur van deze wandeling: 5 uur
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  1. Hiken naar de Torri del Vajolet (dagtocht)

In het hart van deze berggroep Catinaccio (Rosengarten in het Duits) liggen de zes schitterende toppen van de Vajolet-torens (Torri del Vajolet), de perfecte bestemming voor een dagwandeling. Voor een hike-tocht naar de Torri del Vajolet, hebben wij reeds twee mogelijke opties uitgewerkt.

De eerste optie is een route van ongeveer 8 kilometer en de tweede is ongeveer 6 tot 7 kilometer lang, omdat je langer op de stoeltjeslift zit. Om de Valjolet-torens te bereiken en terug te keren vanaf de trailheads bovenaan de stoeltjesliften, moet je op vier tot zes uur rekenen. Zorg er natuurlijk altijd voor dat je goed voorbereid bent en controleer de weersvoorspellingen voor je op pad gaat.

Meer info over deze wandeling:

  1. Tips voor je roadtrip Dolomieten & Zuid-Tirol

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Dolomieten & Zuid-Tirol

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Dolomieten & Zuid-Tirol? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar deze prachtige bestemming!

  1. Extra: download je gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol

Herkenbaar: Wil je zeker niets missen tijdens je bezoek aan de Dolomieten? Dan is er goed nieuws, wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol met 50 bezienswaardigheden, 18 wandelingen (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol om in de stemming te komen.

Dolomieten & Zuid-Tirol

Gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 6 augustus 2023 - Gitta

De reisgids en website waren voor mij dé aanzet om toch naar de Dolomieten te trekken. De interessante reistips, de uitgestippelde wandelingen, zijn zodanig goed uitgelegd dat we onze reis in een mum van tijd ineen getimmerd hebben. De reisgids is in pdf , leuk om direct overal op kunnen doorklikken. Zeker een groot voordeel!

- 23 november 2022 - De Bruyn Johan

Uit ervaring weet ik de kwaliteit van jullie gidsen te waarderen. Kort en bondig en toch volledig. Volgend jaar is een vakantie in mei-juni, in de Dolomieten voorzien. Deze gids zal mij toelaten mijn reis te programmeren.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?