13 x mooiste meren van de Dolomieten en Zuid-Tirol: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste meren van de Dolomieten en Zuid-Tirol: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

5 januari 2024 in Dolomieten2 reacties

Overzicht van de bekende en minder bekende meren in de Dolomieten en Zuid-Tirol + tips

Trek je binnenkort op vakantie naar de Dolomieten en hou jij ook zo van die verrassend mooie natuur? Bezoek zeker eens de mooiste meren in de Dolomieten en Zuid-Tirol! Je vindt er het ene na het andere, het ene al wat blauwer dan het andere. Niets leuker dan na een flinke wandeltocht bij een meertje neer te ploffen en te relaxen in de zon of een verfrissende duik te nemen in het kristalheldere, turquoise water.. Ah, dat is puur genieten!

Wil je graag dit natuurschoon van dichtbij bewonderen? Wij hebben alvast de mooiste meren in de Dolomieten en Zuid-Tirol op een rijtje gezet.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Dolomieten

Duur7 - 14 dagen ()
Afstand970 km vanuit Brussel (11 u rijden) of 1080 km vanuit Utrecht (12 u rijden) tot in Bolzano, bekijk hier de beste route naar Italië
Vliegtickets1u45 vliegen naar Milaan of Venetië, richtprijs € 79 vergelijk prijzen bij Vliegtickets.nl of Cheaptickets
HuurautoIn de Dolomieten is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
VakantiehuizenLiever een vakantiehuis huren in de Dolomieten? Kijk bij Belvilla voor vakantiehuizen va. € 95/nacht of een vakantiehuis bij Interhome € 575/week
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony

Inhoud artikel

Kaartje met de ligging van de mooiste meren in de Dolomieten

  1. Lago di Carezza

Karersee

Het Lago di Carezza wordt gezien als een van de mooiste meren in de Dolomieten. Het meer is gelegen op de grens tussen Trentino en Zuid-Tirol op een hoogte van 1520 m. Het meer is niet heel groot, maar zo’n 140 m breed en 300 m lang, maar staat juist bekend om de bijzondere smaragdgroene kleur van het water.

In de winter komen er vaak duikers naar het meer om de kleuren onderwater te bewonderen. In de zomer kan het er echter vaak druk zijn doordat veel bezoekers aan Zuid-Tirol het bijzonder gekleurde meer en het uitzicht op de Latemar bergketen willen aanschouwen. Er zijn ook een restaurant, een café en een winkel te vinden bij de parkeerplaats.

Het is mogelijk om een wandeling rondom het meer te maken, waarbij je langs een standbeeldje van een zeemeermin komt, evenals langs een uitzichtpunt. Wanneer je het meer wilt bezoeken zonder dat er veel anderen aanwezig zijn is het aan te raden om vroeg op de ochtend of juist aan het einde van de middag naar de Karersee te trekken.

RONDREIS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van het noorden van Italië? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door Noord-Italië en kom alvast langs de mooiste plekjes van dit deel van Italië

  1. Lago di Sorapis

Het Lago di Sorapis is een verborgen pareltje. Dit meer is namelijk alleen te bereiken met een wandeling van zo’n 2 uur vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Het meer ligt aan de voet van de 3205 m hoge berg genaamd Sorapis in de provincie Veneto, naast Zuid-Tirol.

Het meer ligt op een hoogte van 1926 en bestaat uit het smeltwater van de 3 gletsjers die rondom de berg gelegen zijn. De gehele rondwandeling is zo’n 13,5 km en brengt je over bospaden en een aantal smalle richels waarbij je de hulp krijgt van metalen kettingen. Het is daardoor niet de makkelijkste wandeling, maar de uitzichten over de Dolomieten en het meer zijn meer dan de moeite waard.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Dolomieten en Zuid-Tirol

  1. Lago di Braies

Pragser Wildsee

Nog zo’n prachtig meer is het Lago di Braies of de Pragser Wildsee. Dit meer is één van de populairste bezienswaardigheden van de Dolomieten en wordt net als de Karersee drukbezocht. Dit meer ligt een stuk noordelijker en wordt daarbij ingeklemd door hoge bergen en rotspartijen. De felblauwe kleur van het meer steekt daarbij strak af tegen de grijze rotsen en de groene bossen van het Parco Naturale di Fanes-Sennes-Braies. Het meer is zo’n 31 hectare groot en is hiermee het grootste natuurlijke meer in de Dolomieten.

  • Wat het meer nog spectaculairder maakt is het oude houten botenhuis dat aan de rand van het meer ligt. Hier kan je overdag boten huren om tochtjes over het meer te maken.
  • Het beeld van dit huisje op het meer met de bergen op de achtergrond is veel gefotografeerd en zeer herkenbaar.
  • Wanneer je dit beeld in alle rust op de foto wilt zetten is het aan te raden om vroeg te bezoeken.
  • Het is mogelijk om rondom het meer te lopen, waarbij het wandelpad grotendeels ook daadwerkelijk langs de oevers van het meer loopt. Je bent in ongeveer 1 uur rondom het gehele meer gelopen.
  1. Lago di Anterselva

Antholzer See

Het schilderachtige Lago di Anterselva is een van de mooiste bergmeren in Zuid-Tirol. Je vindt deze parel aan het einde van de Anterselva-vallei. Het pad rond het meer is een natuur-avonturenpad met 16 interessante stopplekken.

Bij iedere stop vind je een vakkundig opgesteld informatiepaneel waar je onder andere meer te weten komt over de lokale flora en fauna, de verschillen tussen de soorten dennenappels en de soorten rotsen, welke vissoorten er in het water van het meer zitten enzovoort. Wie de wandeling wil verlengen, kan verder wandelen naar het kleinere meer Obersee am Staller Sattel. Parkeer je auto bij de Parkplatz Enzianhütte am Antholzer See (bekijk ligging).

VERBLIJFTIP: Hotel Seehaus ligt aan de oever van de Antholzer See en tegenover het natuurpark Rieserferner-Ahrn en biedt prachtige kamers met een balkon en uitzicht op de bergen en de tuin. Het hotel beschikt ook over een heerlijk ontbijtbuffet, een biotooptuin en een gratis welnesscentrum. Meer info en boeken.

  1. Lago di Resia

Rechsensee

Wanneer je je in het westen van Zuid-Tirol bevindt kan een bezoek aan de Lago di Resia (of de Rechsensee) eigenlijk niet ontbreken. Dit bijzondere meer is op zo’n 2 km afstand van de Reschenpas, de grens met Oostenrijk, gelegen, en op zo’n 3 km afstand van de bergrug die als de Zwitserse grens dienstdoet. Het meer is 6,6 km² groot en is daarmee het grootse meer van de provincie, maar in tegenstelling tot de meeste andere meren in Zuid-Tirol is dit meer door de mens gecreëerd.

De plannen voor het meer werden al in 1920 bedacht, maar uiteindelijk is het meer pas in 1950 ontstaan. Het meer is ontstaan door de bouw van een dam, waarbij verschillende dorpjes onder water werden gezet. Onder het wateroppervlak zijn dan ook nog verschillende gebouwen terug te zien, en de kerktoren van het voormalige plaatsje Graun steekt zelfs uit het water. Wanneer het meer in de winter bevriest is het mogelijk om naar de kerktoren toe te lopen.

  1. Lago di Caldaro

Kalterer See

Een meer met een geheel andere omgeving is Lago di Caldaro (ook wel de Kalterer See genoemd), die ten zuiden van Bolzano gelegen is. Door de zuidelijkere ligging hebben de scherpe bergtoppen hier plaatsgemaakt voor lagere, glooiende bergen die geheel bekleed zijn in het groen. Rondom het meer liggen namelijk heel veel wijngaarden.

In tegenstelling tot een groot aantal andere meren in de regio wordt Lago di Caldaro vooral veel bezocht door de bevolking van Zuid-Tirol, die neerstrijken op de grasvelden of op het water gaan windsurfen. Het zuidelijk deel van het meer is een groot beschermd moerasgebied waar veel vogels te vinden zijn, en je kan er een heerlijke wandeling van 7,5 km maken langs de oevers van het meer.

  1. Lago di Dobbiaco

Toblacher See

Het Lago di Dobbiaco is in elk seizoen een bijzondere bestemming. In de zomer kan je er heerlijk afkoelen op een warme dag, maar je kan er ook een tochtje maken met een waterfiets of roeiboot, of een fijne wandeling rond het meer. 's Winters geen zwemplezier, maar wel winterse magie die het meer omtovert in een schaatspiste (als het voldoende vriest natuurlijk).

In het voor- en najaar is de Toblacher See dankzij zijn gevarieerde vegetatie een goede broedplek en rustplaats voor watervogels en trekvogels. Je kan hier dus soms zelfs een zeldzame vogelsoort observeren die slechts nu en dan eens voorkomen in Zuid-Tirol. Hiervoor is ook speciaal een observatiedek voorzien, gelegen aan de westelijke oever van het meer. Vergeet je verrekijker dus zeker niet mee te nemen!

EXCURSIETIP: Ontdek zoveel mogelijk van de Dolomieten met deze privétour van één dag door de Dolomieten. Je bewondert enkele van de mooiste meren zoals Lago di Dobbiaco, Lago di Misurina, Lago di Sorapis en Lago di Carezza.
  1. Lago di Landro

Dürrensee

Lago di Landro, ook wel gekend onder de naam Dürrensee, is een prachtig meertje in het Höhlenstein-dal, gelegen tussen Toblach en Schluderbach. Dit is momenteel nog een meer verborgen plekje, maar toch kan het er best druk worden op warme dagen, aangezien iedereen hier dan verkoeling komt zoeken. Lago di Landro wordt omringd door prachtige bergen. Deze plek is ideaal voor een picknick of een hapje eten, want er is ook een restaurantje aan de overkant van het meer.

  1. Lago di Molveno

Het betoverende meer van Molveno ligt in het gelijknamige dorpje Molveno, in het noordoosten van Italië. Het charmante bergdorpje wordt ook wel eens de ‘Parel van de Dolomieten’ genoemd en dat is niet voor niets. Het pittoreske dorpje heeft een schitterende ligging met een fantastisch uitzicht op het Meer van Molveno en de schilderachtige bergen. De smalle steegjes en steile straatjes met chaletachtige Italiaanse gebouwen, kenmerken dit typisch Italiaanse dorpje maar het meer is toch wel de grootste trekpleister.

Als je op zoek bent naar rust en ontspanning tijdens je vakantie, zit je hier zeker goed. Maak een prachtige wandel- of fietstocht door het Parco Naturale Adamello Brenta, duik het helderblauwe water in, huur een waterfiets en verken de omgeving van het meer op eigen houtje.

  1. Lago di Antermoia

Lago di Antermoia is, met een 2496 meter hoogte, het hoogst gelegen meer van het Rosengartengebergte (een paradijs voor avonturiers) in de westelijke Dolomieten. Het meer wordt omringd door de schilderachtige bergtoppen van de Catinaccio, een van de belangrijkste berggroepen van de Dolomieten. Het lijkt wel alsof je je hier middenin een sprookje bevindt.

Wil je graag een duik nemen in het prachtig, kristalheldere blauwe water? Dat kan, maar houd er rekening mee dat het water ijskoud aanvoelt. Het meer bestaat namelijk uit smeltwater. In de winterperiode kan je zelfs op sommige plekken het ijs zien drijven. Honger en dorst gekregen? In de buurt van het meer kan je een hapje eten en drinken in de Antermoia Hut (bekijk ligging).

  1. Lago di Misurina

Aan de voet van de Drei Zinnen bevindt zich het Lago di Misurina. Hier worden de schilderachtige bergtoppen van de Dolomieten prachtig weerspiegeld in het water. In de winterperiode bevriest het meer en wordt het omgetoverd tot een natuurlijke schaatsbaan. Zo werden hier in 1956 tijdens de Olympische Winterspelen ook de schaatswedstrijden gehouden. In de zomerperiode kan je hier dan weer een waterfiets huren en de omgeving vanop het water verkennen. Verder zijn er ook enkele restaurants rondom het meer te vinden.

Wist je trouwens dat het meer en zijn omgeving staan bekend staat om de gezonde lucht? Nabij het meer bevindt zich dan ook het enige Italiaanse astmacentrum.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf aan het meer van Misurina? Grand Hotel Misurina aan het meer en tegenover de indrukwekkende drievoudige bergtop Drei Zinnen, biedt stijlvolle kamers, een panoramisch restaurant met uitzicht op het Misurina-meer, een elegante loungebar en een wellnesscentrum. Wat kan je nog meer wensen? Meer info en boeken.

  1. Lago Bai di Dones

Van Castello di Andraz is het zo'n 10 kilometer rijden naar Lago Bai di Dones. Dit kleine maar prachtige meer is niet alleen een ideale plek om even de rust op te zoeken. Het is ook de startplek voor de mooie wandeling naar de CinqueTorri. Laat je auto achter op de parkeerplaats Passo Falzarego 3. Vandaar ga je met de kabelbaan 5 Torri omhoog en stap je uit aan de Rifugio Scoiattoli, waar de wandeling begint. Als je de kabelbaan wil vermijden, kan je ook met de auto omhoog rijden naar de Rifugio Scoiattoli.

Tijdens deze wandeling rond de Cinque Torri passeer je informatiepanelen over de Eerste Wereldoorlog met historische foto's en verhalen. Het openluchtmuseum maakt deel uit van deze korte en gemakkelijke wandeling, die perfect geschikt is om te te doen met kinderen.

  1. Lago di Limo

Lago di Limo is een minder gekend meer in de Dolomieten. Toch is het de moeite waard om het meer op te zoeken tijdens je vakantie in de Dolomieten. Het heldergroene meer wordt omgeven door de majestueuze toppen van de Dolomieten en ligt genesteld in bergweiden met glooiende hellingen.

Trek je beste wandelschoenen maar aan want de wandeling naar het meer is best veeleisend en uitdagend. De 8 kilometer lange wandeling start bij de parkeerplaats van de berghut Capanna Alpina (bekijk ligging), brengt je naar het Col di Locia, een prachtig uitkijkpunt om uiteindelijk te eindigen bij het betoverende meer van Limo.

  1. Extra: download je gratis reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol

Herkenbaar: Wil je zeker niets missen tijdens je bezoek aan de Dolomieten? Dan is er goed nieuws, wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol met 50 bezienswaardigheden, 18 wandelingen (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol om in de stemming te komen.

Dolomieten & Zuid-Tirol

Stuur me de gratis preview reisgids


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 15 januari 2024 - Mienet Kruidbos

interessante informatie, hier heb ik wat aan. zo leer je over een gebied wat je nog niet kent

- 20 juni 2023 - Sylvie

Zeer handige gids!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?