Lloret de Mar bezoeken? Alle info, tips & bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Lloret de Mar bezoeken? Alle info, tips & bezienswaardigheden

26 april 2022 in Spanje1 reactie

Het Catalaanse Lloret de Mar staat vooral bekend om de grote all-inclusive resorts en om het bruisende nachtleven. Toch kan je in de stad veel meer doen dan enkel op het strand liggen en feesten in de nachtclubs langs de promenade.

Lloret de Mar ligt langs de ruige Costa Brava en in de omringende natuur kan je mooie wandelingen maken. Daarnaast prijken in Lloret ook bijzondere bouwwerken en je kan er terecht in leuke stadsparken.

Inhoud artikel

  1. Toerisme in Lloret de Mar

Lloret de Mar is de tweede grootste stad van de Selva-regio in Catalonië. Het strand van meer dan anderhalve kilometer lang lokt jaarlijks duizenden toeristen naar de stad. Al sinds de eerste zomervilla’s er na de Eerste Wereldoorlog opgetrokken werden, staat Lloret de Mar bekend als toeristische bestemming.

De Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog kort daarna legden het toerisme in de regio helemaal lam, maar vanaf de jaren vijftig vonden toeristen opnieuw hun weg naar de stad. De laatste decennia werden er enorme hotels gebouwd waar je een ontspannende vakantie kan beleven.

Leuke activiteiten en daguitstappen vanauit Lloret de Mar

  1. De stranden van Lloret de Mar

2.1. Lloret Beach

Voor het centrum van Lloret de Mar ligt Lloret Beach, het grootste en drukste stuk strand van de stad. Je kan er van de zon en het azuurblauwe water genieten of ervoor kiezen om bijvoorbeeld mee te gaan op een bananenboot of een jetski te huren. Je zal je er zeker niet vervelen!

2.2. Fenals Beach

Voor wie het iets rustiger wil, raden we aan om in de plaats te kiezen voor Fenals Beach. Dit strand is een stuk kleiner, maar ook veel rustiger. Je zal hier veel makkelijker een plekje op het strand vinden om je handdoek te leggen.

2.3. Santa Cristina

Het strand van Santa Cristina is nog kalmer dan Fenals Beach. Dit strand ligt iets verder weg, maar je kan er wel in alle rust genieten van de zon, de zee en de omliggende natuur. Omdat Santa Cristina tamelijk afgelegen ligt, heb je er wel minder faciliteiten dan op Lloret Beach. Je kan er wel nog steeds een douche nemen, een drankje kopen en een parasol huren.

2.4. De kustlijn rond Lloret de Mar

In Lloret de Mar vind je een langgerekt zandstrand, maar ook de kust buiten de stad is zeker een bezoekje waard. Tussen de rotsachtige kust van de Costa Brava liggen kleine baaien en stranden verstopt die soms enkel bereikbaar zijn vanop het water. Langs de hele kustlijn groeien bovendien hoge pijnbomen en kleurrijke wilde bloemen.

  1. De Modernista-gebouwen

3.1. Extravagante villa's

Voor toeristen Lloret de Mar ontdekten, was de stad niet meer dan een klein vissersdorpje. Veel Catalanen trokken weg uit de regio om hun geluk in de Verenigde Staten te zoeken. Een aantal van hen keerde naar Spanje terug met een groot fortuin. Die Indianos of Americanos, zoals ze in de regio genoemd worden, lieten toen extravagante villa’s bouwen aan de kustlijn om hun rijkdom te etaleren. Die huizen werden opgetrokken in de typische Modernista-stijl. Je herkent de gebouwen aan de glas-in-lood ramen en de sierlijke pilaren.

3.2. Graftombes

Ook de graftombes die de Indianos lieten bouwen waren extravagant op alle manieren. De kruisen werden rijkelijk versierd met bloemen en er staan verschillende standbeelden van engelen rond het graf. Je kan die Modernista-graven nog steeds bezoeken op de begraafplaats van Lloret de Mar.

  1. De promenade

De promenade van Lloret de Mar is erg toeristisch, maar toch raden we je aan om er eens langs te lopen. Je kan er het Ayuntamiento of Casa de la Villa bewonderen, het gemeentehuis van Lloret de Mar, en iets eten of drinken op een van de terrasjes in de schaduw van de palmbomen.

  1. Església de Sant Romà

De Sant Romà-kerk is één van de opvallendste gebouwen van de stad. De kerk werd in de vijftiende eeuw opgetrokken in een unieke Catalaanse variant van de Gotische stijl. De spitse torentjes en de volledige gevel werden bekleed met felgekleurde tegeltjes. Het is een uniek bouwwerk in de stad dat je zeker niet mag missen.

De Sant Romà kerk is dagelijks open tussen 09:30 en 13:00 en tussen 16:00 en 19:30.

  1. Castell de Sant Joan

Het kasteel van Sant Joan ligt tussen Lloret de Mar en Platja de Fenals op een hoge klif. Het kasteel werd in de elfde eeuw gebouwd om de regio te beschermen tegen aanvallen van op zee. Sommige delen zijn vervallen tot ruïnes, maar dat maakt een bezoek aan het Castell de Sant Joan niet minder interessant. We raden je zeker aan om de gerenoveerde ronde toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de Costa Brava.

  • Het Castell de Sant Joan is van juni tot en met september open tussen 10u en 13u en tussen 17u en 19u. Een ticket kost 3€.
  1. Castell d’en Plaja

Het Castell d’en Plaja ligt aan de andere kant van Lloret de Mar. Het kasteel ziet eruit alsof het eeuwen geschiedenis met zich meedraagt, maar eigenlijk werd het pas gebouwd tussen 1930 en 1940 in opdracht van Narcís Plaja. Het bouwwerk lijkt een Mediterraans sprookjeskasteel. Je kan het complex wel niet bezoeken omdat het nog steeds privé-eigendom is.

  1. Jardins de Santa Clotilde

De Santa Clotilde-tuinen liggen bovenop een klif die uitkijkt over de Middellandse Zee. De indrukwekkende tuinen werden aangeplant in Italiaanse stijl op verschillende terrassen. Je wandelt er rond tussen geurige bloemen, palmbomen, tientallen standbeelden en verfrissende fonteinen. Je zal er ook heel wat katten en kleurrijke vogels tegenkomen.

De Santa Clotilde-tuinen zijn van april tot en met oktober dagelijks open tussen 10:00 tot 20:00, in november tot en met januari tot 17:00 en in februari en maart tot 18:00. Een ticket kost 5 euro.

  1. Puig de Castellat

Puig de Castellat is een archeologische site net buiten Lloret de Mar. Je kan hier de ruïnes bezoeken van gebouwen die zo’n 2300 jaar oud zijn. Deze vestiging werd opgetrokken op een strategische positie en speelde een belangrijke rol tijdens de Punische Oorlogen. De gebouwen werden pas opgegraven in 1943.

Wie minder geïnteresseerd is in geschiedenis kan hier genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving. De site ligt namelijk 200 meter boven zeeniveau. Puig de Castellat is van juni tot en met augustus elke zaterdag open tussen 17:00 en 19:00. Een ticket kost 3 euro.

  1. Water World

Boven Lloret de Mar vind je het gigantische waterpark Water World. In het park vind je maar liefst 20 zwembaden en glijbanen, maar ook een zwembad waar je kan zonnen op strandstoelen in de schaduw van palmbomen en pijnbomen. Water World is één van de grootste waterparken van Europa. Wil je er ook naartoe? Boek je tickets online voor € 35

  • Water World is in juli en augustus open van 10:00 tot 19:00
  • Van half mei tot en met juni en in september van 10:00 tot 18:00.
  • Een standaard ticket kost 35 euro.
Om wachtrijen te vermijden raden we je aan om je tickets voor Water World vooraf online te kopen.
  1. Gnomo Park

Gnomo Park is een leuke daguitstap voor wie met kinderen op vakantie naar Lloret de Mar vertrekt. Dit grote outdoorpark is ideaal voor kinderen tot twaalf jaar. Ze kunnen zich er uitleven in klimparken en op glijbanen of deelnemen aan knutselworkshops en avontuurtochten.

Gnomo Park is dagelijks open vanaf 11:00.

  1. Voor de sportievelingen: wandelen en kajakken

12.1. Wandelen in de omgeving van Lloret de Mar

Rond Lloret de Mar kan je mooie wandelingen maken in de ruige natuur. De beste regio om te wandelen is ten westen van het strand Platja de Fenals. Het is één van de mooiste stukken natuur van de regio en er werden verschillende wandelpaden uitgestippeld. Ook de wandeling van Lloret de Mar naar Platja de Fenals loont de moeite. Je hebt er prachtige vergezichten over de hele kustlijn.

12.2. Kajakken (aanrader!)

De beste manier om de ruige kustlijn te verkennen is vanop het water. Er worden leuke kajaktochten georganiseerd waarbij een gids je de geheime baaien en indrukwekkende kliffen van de Costa Brava toont. Je peddelt door het helderblauwe water tussen grote scholen vissen en je passeert langs verborgen paradijselijke strandjes. Een absolute aanrader!

Boek alvast online je tickets voor een kajaktocht en ontdek de indrukwekkende kustlijn vanop het water.
  1. Zeilen langs de kustlijn

Een leuke manier om de kustlijn van de Costa Brava beter te leren kennen is met een zeilboot. Er worden vanuit Lloret de Mar excursies georganiseerd die je meenemen aan boord van een prachtige catamaran. Je kan aan boord van de zon genieten, het water induiken, de rotsformaties bewonderen en er wordt zelfs een barbecue-lunch voor je bereid!

Tickets voor een zeiltocht langs de kustlijn kan je makkelijk online boeken. Zo ben je alvast zeker van je plaatsje!
  1. Citytrip in de buurt van Lloret de Mar

14.1. Barcelona

In Barcelona valt heel wat te zien en te beleven. Je kan er onder andere de wereldberoemde Sagrada Familia bezoeken, rondwandelen in Parc Güell, de heerlijke lokale keuken proberen en het Camp Nou-stadion bezoeken.

Je kan vanuit Lloret de Mar zelf rijden naar Barcelona, maar als je van plan bent om slechts 1 dag naar Barcelona te gaan, raden we je aan om een begeleide tour te nemen. (boek je tour online) Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over parking en je hoeft zelf niets meer te regelen. Een gids brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en vertelt je leuke weetjes.

Online kan je makkelijk en goedkoop een excursie naar Barcelona boeken die vertrekt vanuit Lloret de Mar.

14.2. Montserrat

Montserrat staat bekend om het spectaculaire klooster van Santa Maria de Montserrat, een belangrijk bedevaartsoord. Het complex werd opgetrokken tussen de grillige bergtoppen die de regio typeren. Er wonen vandaag nog steeds monniken op deze speciale plek! Je bereikt de abdij met een treintje en eenmaal je boven bent, word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht over de regio.

Je kan zelf rijden naar Montserrat, maar we raden je aan om een begeleide tour te boeken. Je hoeft dan zelf niet meer te rijden en de tickets worden voor jou gekocht.

Je kan online goedkope tickets kopen voor een excursie naar Montserrat. Je verkent het indrukwekkende klooster dan samen met een professionele gids.
  1. Hotels in Lloret de Mar

Lloret de Mar is een van de populairste toeristische bestemmingen van Spanje. Er is een ruim aanbod aan hotels, maar je doet er goed aan om vroeg te boeken, want de meeste hotels zijn snel volboekt in het hoogseizoen.

The 15th Boutique Hotel

Het viersterrenhotel The 15th Boutique Hotel is een absolute aanrader! Dit ecovriendelijke hotel werd heel modern en warm ingericht. Het ligt in het centrum van de stad op 600 meter van het strand. Je kan er zonnen aan het mooie buitenzwembad en er worden heerlijke buffetten geserveerd. Je verblijft hier al vanaf 50 euro. Boeken en info online

  1. Praktische info voor je bezoek

16.1. Menselijke kastelen

Wanneer er een volksfeest plaatsvindt in Lloret de Mar tijdens je verblijf, moet je in het centrum zeker de menselijke kastelen gaan bekijken. Het is een van de bekendste Catalaanse tradities en staat om de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kan er de Castellers aan het werk zien die menselijke piramides bouwen waarbij soms wel tien mensen op elkaars schouders staan. Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Catalonië in onze blogpost.

16.2. De taal

Lloret de Mar ligt in Catalonië en dat betekent dat er naast Spaans ook Catalaans gesproken wordt. De meeste mensen spreken ook Engels en in sommige hotels wordt er zelfs Nederlands gesproken.

16.3. De siesta

In Lloret de Mar moet je, net als in de rest van Spanje, rekening houden met de siësta. Tussen 14:00 en 17:00 sluiten de meeste winkels. Sommige toeristische winkels en restaurants blijven de hele namiddag open, maar dat is niet altijd het geval.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 oktober 2021 - Heidi Christiaans

Zeer leuke uitgebreide gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?