Premium

Wandeltour langs werken van Gaudí: bewonder het modernisme in Barcelona

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Wandeltour langs werken van Gaudí: bewonder het modernisme in Barcelona

 • Startpunt: Triomfboog (metro: Arc de Triomf)
 • Eindpunt: Avenida Diagonal (metro: Verdaguer)
 • Type: Stadswandeling
 • Afstand: 11,8 km
 • Duur: 8 uur
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Maak kennis met het modernisme in Barcelona tijdens deze wandeltour

Het modernisme is in Catalonië ontstaan als een soort reactie op de industrialisering. In Spanje was er alleen in de regio van Catalonië industrie die opleefde bij de overgang van de 19de naar de 20ste eeuw. Toen stonden enkele architecten en bouwheren op die in deze ‘donkere’ industrie wat kleur en de natuur wilden brengen door beide thema’s in de gebouwen aan bod te laten komen.

TIP: Wil je deze wandeling doen en alle de 3 huizen van Gaudi bezoeken (Casa Batlló, Casa Milà - La Pedrera en Palau Güell)? Koop de Gaudi-bundel. Hiermee bespaar je geld en kan je de wachtrijen overslaan.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Ontdek de mooiste modernistische architectuur in Barcelona

Wandelroute langs de modernistische architectuur in Barcelona

Vandaag de dag kan je die indrukwekkende resultaten onder meer bewonderen in het prachtige Barcelona. Wanneer je deze modernistische bezienswaardigheden bezoekt, dring je door tot de denkwereld van 3 beroemde architecten en hun visie over kunst in het algemeen. Neem zeker je tijd en geniet volop van het Catalaanse modernisme tijdens je wandeling.

Enkele topbezienswaardigheden op je wandeling zijn:

 • Het startpunt, de 30 meter hoge triomfboog die je ongetwijfeld doet denken aan de Arc de Triomphe in Parijs. De boog vormde de hoofdingang tot de Wereldtentoonstelling van 1888 die doorging in het Parc de la Ciutadella. Hij is ontworpen door Josep Vilaseca.
 • Het Palau de la Musica Catalana, bij het bekende Plaça de Catalunya. Het is een pareltje van bouwkunst uit het begin van de 20ste eeuw dat wordt beschouwd als één van de mooiste voorbeelden van Catalaans modernisme in Barcelona. Je kan het paleis ook bezoeken, bestel je skip-the-line tickets voor het Palau de la Musica Catalana.
 • Casa Amatller staat pal naast Casa Batlló. De architect Josep Puig i Cadafalch (1867-1956) moet gezien worden als één van de vaandeldragers van het Catalaanse modernisme naast Antoni Gaudi en Lluis Domènech i Montaner.
 • Uiteraard mag ook het Casa Batlló zelf niet ontbreken op deze route. De oude gevel werd omgevormd tot een decoratieve, modernistische uitdrukking van een ‘bewegende’ gevel. Binnen maak je kennis met een bijna waanzinnig esthetische harmonie tussen de verschillende elementen. Bestel je tickets voor het Casa Batlló online.
 • Casa Milà, dat door de inwoners van Barcelona ook La Pedrera wordt genoemd. Pedrera is Catalaans voor steengroeve en blijkbaar doet het gebouw bij de lokale bevolking omwille van het ruwe stenen uitzicht denken aan dus een steengroeve. Algemeen wordt dit, naast de Familia Sagrada, beschouwd als het absolute meesterwerk uit Gaudi’s oeuvre.
 • Ook de alom bekende Sagrada Familia ligt op je route. Aan het unieke meesterwerk van Gaudí wordt al ruim 100 jaar gebouwd.
 • Vooraleer je bij Park Güell komt, bezoek je eerst nog Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Deze hospitaalsite is ongetwijfeld een van de toppers van het Catalaans modernisme. Het is een dorpje op zich waar de bouwmeester zijn fantasie en kunde helemaal in kwijt kon.
 • Verder kom je tijdens je wandeling ook nog langs de wijk van Gracia, Casa Terrades en Casa Vicens.

Barcelona

Gratis preview reisgids Barcelona downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Barcelona

Ontdek Barcelona via 3 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinformatie maken deze reisgids compleet.
Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Uiteraard zijn dit erg populaire bezienswaardigheden in Barcelona. Het zal je dan ook niet verbazen dat er vaak lange wachtrijen aan de kassa staan (vooral in de vakantieperiodes). Het is dan ook enorm aan te raden om je tickets voor deze bezienswaardigheden op voorhand aan te kopen. Zo kan je de menigte voorbijsteken en meteen aan je rondleiding beginnen.

TIP: Wil je deze wandeling doen en alle de 3 huizen van Gaudi bezoeken (Casa Batlló, Casa Milà - La Pedrera en Palau Güell)? Koop de Gaudi-bundel. Hiermee bespaar je geld en kan je de wachtrijen overslaan.

 • Vooreerst was er in Barcelona in 1888 een Wereldtentoonstelling geweest op de terreinen van het Parc de la Ciutadella. Toen kwam het modernisme al in de aandacht en dat dus meteen wereldwijd
 • Bovendien kwam Barcelona, na meer dan 150 jaar Spaanse onderdrukking, eindelijk los van het Spaanse juk en was de honger om zich te profileren erg groot. Steeds meer mensen kwamen in Barcelona wonen. De Eixample wijk is daarvan een goed voorbeeld als bewijs van die uitbreiding.
 • Door de industrialisatie werd de elite steeds rijker zodat deze groep zich ook meer luxueuze woningen kon veroorloven. Er ontstond een (jaloerse) concurrentie om het mooiste huis te bezitten.
 • Door te wonen in een modernistisch huis kon men ook tonen dat men mee was met hun tijd.

Niet onbelangrijk is dat ‘plots’ drie hongerige ambitieuze architecten op de bühne kwamen die zich wilden bewijzen: Lluis Domènech i Montaner, de toen nog jonge snuiter Antoni Gaudi en als laatste in de rij Josep Puig i Cadafalch. Van alledrie zou Gaudi uitgroeien tot de meest productieve en ambitieuze. Aan opdrachtgevers hadden deze drie geen gebrek.

Van samenwerking tussen de drie architecten is eigenlijk nooit sprake geweest. Daarvoor leefde er teveel concurrentie, maar ook verschilden ze teveel qua opvattingen. Het waren drie rebellen, ridders op het forum van de architectuur, die dikwijls tegen de stromingen in vaarden.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

Gratis preview reisgids Barcelona downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?