Casa Mila bezoeken? Wachtrijen overslaan, Tickets + tips voor Gaudi's La Pedrera in Barcelona

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Casa Mila bezoeken? Wachtrijen overslaan, Tickets + tips voor Gaudi's La Pedrera in Barcelona

23 december 2019 in Barcelona1 reactie

Casa Milà behoort tot de bekendste werken van Catalaans architect Gaudí. Door de inwoners van Barcelona wordt Casa Milà ook wel ‘La Pedrera’ genoemd. Pedrera is Catalaans voor steengroeve. Het gebouw kreeg die naam omwille van haar uiterlijk en omdat Casa Milà aan geen enkele van de toen geldende architecturale normen voldeed.

Lees alles over mijn bezoek aan Casa Mila, een van de absolute meesterwerk van Gaudi, hoe je tickets te boeken en de wachtrij over te slaan.

Tickets voor een bezoek aan Casa Mila

Onze tip: Boek je voorrangstickets online voor La Pedrera/Casa Mila en sla de wachtrij over. Zo bespaar je al snel een pak tijd uit + tickets zijn online goedkoper dan ter plaatse.

Wil je graag iets bijzonders beleven? Dan kan je ook een nachtticket boeken bij Casa Mila, verken het huis onder begeleiding van een gids 's nachts.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van Casa Milà

Casa Milà werd tussen 1906 en 1912 gebouwd door de Spaanse architect Antoni Gaudí en was meteen één van zijn laatste werken. Gaudí ontwierp en bouwde het gebouw in opdracht van Pere Milà en zijn vrouw Roser Segimon, die als leden van de bourgeoisie op de Passeig de Gràcia wilde wonen, wat in die periode de belangrijkste straat in Barcelona was. Gaudí bouwde het als twee appartementengebouwen met verschillende ingangen, waarbij de familie van Milà in één deel zou wonen en ze de rest van de appartementen konden verhuren.

1.1. De revolutionaire stijl van Gaudí

De stijl van Casa Milà werd gezien als revolutionair, waardoor het gebouw natuurlijk meteen een veelbesproken onderwerp werd en door velen als een kunstwerk werd gezien. Jammer genoeg resulteerde de bouw van Casa Milà in veel problemen voor zowel Gaudí als de Milà familie. Met zijn ontwerp negeerde Gaudí menige lokale bouwregels en overschreed hij het budget van de Milà familie in hoge mate. De Milà’s kregen een boete van de gemeente voor het overschrijden van de bouwregels, waarop zij besloten om Gaudí aan te klagen. Gaudí won de rechtzaak en doneerde de winst van zijn proces aan een nonnenklooster. Toen Gaudí overleed, liet Roser Segimon de decoratie die de architect reeds had aangebracht helemaal veranderen.

1.2. Te huur voor welgestelden

De appartementen werden nu verhuurd aan rijke leden van de bevolking, zoals een consultant voor de Argentijnse Republiek en een Egyptische prins. Na verloop van tijd werden er verschillende winkels op de begane grond geopend. Het gebouw bleef in handen van Roser Segimon tot 1946. Nadien werd het gebouw verkocht aan een makelaarsbedrijf.

1.3. UNESCO werelderfgoed

Daarna volgden jaren van vergetelheid en verval, tot Casa Milà door UNESCO toegevoegd werd aan de Werelderfgoedlijst in 1984. Het werd volledig gerestaureerd en sinds 1996 staat het gebouw open voor het publiek. Enkele jaren later, in 2013, werd het gebouw verkocht aan de Catalunya La Pedrera Foundation. Zij organiseren nu verschillende activiteiten en projecten in het gebouw en zoals het regelen van de website van La Pedrera’s Untold Series.

  1. De architectuur & indeling van Casa Milà

Aan de buitenkant lijkt het gebouw op een stenencollectie, waardoor het van de locals de bijnaam ‘La Pedrera’ heeft gekregen, wat ‘steengroeve’ betekent in het Catalaans. Casa Milà is voornamelijk gebouwd van stenen die uit de bergen vlakbij Barcelona gehaald zijn. Het gebouw is ontworpen in golven en heeft asymmetrische façades met gietijzeren balkons waarin bijzondere details zijn verwerkt die gebaseerd zijn op dieren en planten. Ook de poort is in dezelfde stijl gemaakt.

2.1. Binnentreden in Casa Milà

Eenmaal je het gebouw binnenwandelt, krijg je meteen een idee van het originele doel van het appartementsgebouw. Het was namelijk gebouwd voor een rijke bourgeois familie in Barcelona aan het begin van de twintigste eeuw. Bijzonder aan het ontwerp is dat het op een natuurlijke manier geventileerd en verlicht wordt. Daarnaast hangen er naast verschillende kunstwerken ook meerdere schilderijen aan de muren en op het plafond die door Aleix Clapés gecreëerd zijn. Een deel van deze werken zijn gebaseerd op de Griekse mythen.

2.2. Het museum

In Casa Milà bevindt zich op de begane grond een museum waar verschillende afwisselende exposities worden gehouden. Hier vind je onder andere een bijzondere trap met muurschilderingen en gietijzeren werken van Gaudí. Eenmaal op de eerste verdieping gearriveerd, kom je in de expositiehal. Hier zijn verschillende exposities te bezichtigen, zowel kunstzinnige als culturele en muziekexposities.

2.3. Binnenkijken in de Pedrera appartementen

Nog een verdieping hoger kan je de Pedrera Appartementen bezichtigen. In deze ruimtes wordt het leven van een bourgeois familie in de vroege twintigste eeuw weergegeven, waarbij onder andere ook meubels uit deze periode tentoongesteld worden. In één van de ruimtes wordt ook een film afgespeeld over het leven in Barcelona in de periode van 1905 tot 1929. Daarnaast kan je hier bewonderen Gaudí het gebouw aan de binnenkant had ontworpen en de verschillende ruimtes had gedistribueerd.

2.4. Een blik in Gaudí’s leven

Op de Espai Gaudí zolder vind je een tentoonstelling over Gaudí. Deze tentoonstelling biedt een blik in Gaudí’s leven, maar toont je ook zijn verschillende werken door middel van ontwerpen, modellen, miniaturen en andere objecten. Dit wordt samen met audiovisuele beelden en foto’s gepresenteerd. De tentoonstelling in Casa Milà is het enige gebouw van Gaudí in Barcelona waarin zijn hele verzameling van werken terug te vinden is. Je kan hier dus ook terecht voor informatie over andere werken van Gaudí zoals de Sagrada Familia.

2.5. Het dakterras

Verder is er ook nog toegang tot het dakterras. Het dakterras is qua uitzicht gegolfd en biedt je een goed zicht op de bijzonder gevormde schoorstenen en ventilatiekanalen. Deze kanalen zijn neergezet als sculpturen van gesluierde vrouwen en strijders met helmen op. Naast de sculpturen zijn er ook verschillende mozaïeken te zien op het dakterras. Natuurlijk kan je ook gewoon even genieten van het zicht over Barcelona.

2.6. Gaudí’s binnentuinen

Als laatste zijn de binnentuinen van het gebouw ook te bezoeken. De tuinen zijn fel gekleurd met verschillende schilderijen op de muren die voornamelijk de natuurlijke invloed op Gaudí’s werk laten zien met behulp van de bloemen en bomen. 2.7.

2.7. Privégedeeltes

Sommige delen van het gebouw zijn nog steeds privé appartementen. Op dit moment heeft het gebouw nog 3 privé bewoners. Daarnaast worden verschillende ruimtes gebruikt voor conferenties en andere activiteiten en zijn er ook enkele winkels en kantoren te vinden in het complex.

  1. Wanneer kan je Casa Milà bezoeken?

Casa Milà is het hele jaar door elke dag van de week open. Specifieker zijn de openingsuren als volgt:

  • Van 1 maart tot en met 4 november is Casa Milà te bezoeken tussen 09:00 en 20:30, waarbij de laatsten om 20:00 worden binnen gelaten. ’s Avonds is het van 21:00 tot 23:00 te bezoeken.
  • Tussen 5 november en 28 februari zijn de openingstijden van 09:00 tot 18:30 en loopt de avondtour tussen 19:00 en 21:00.
  • Op eerste kerstdag is het gebouw gesloten.
  • Van 26 december tot 3 januari is Casa Milà open van 09:00 tot 20:30 met de avondtour van 21:00 tot 23:00.
  1. Waar je tickets kopen + welk ticket past bij jou?

Onze tip: Boek je voorrangstickets online voor La Pedrera/Casa Mila en sla de wachtrij over. Zo bespaar je al snel een pak tijd uit + tickets zijn online goedkoper dan ter plaatse.

Wil je graag iets bijzonders beleven? Dan kan je ook een nachtticket boeken bij Casa Mila, verken het huis onder begeleiding van een gids 's nachts.

4.1. Het standaard dagticket

Met het dagticket krijg je toegang tot het complex en met daarbij een audiogids die in het Engels en Frans beschikbaar is samen met nog een hoop andere talen.

4.2. Het premium dagticket

Een premium ticket biedt het extra voordeel dat je niet in de rij hoeft te wachten en op elk tijdstip van de openingstijden naar binnen kan. Daarbij ontvang je ook nog een hard-copy van de visuele gids van Casa Milà.

4.3. Gaudí’s Pedrera: the Origins

Met het ticket ‘Gaudí’s Pedrera: the Origins’ krijg je toegang tot een nachtelijk begeleide tour in het complex, waarbij je ook een bijzondere lichtshow kan bewonderen. Om de ervaring compleet te maken, word je aan het einde van de rondleiding in de watten gelegd met een glas cava en lekkernijen in de binnentuin van Carrer de Provença.

4.4. La Pedrera day and night

Het 'La Pedrera day and night'-ticket laat je het premium dagticket met de nachttour combineren om je zo de ‘full experience’ te bieden. Hierbij kan je trouwens kiezen om de nachttour tot wel drie dagen vroeger of later dan je dagbezoek te doen. Boek je ticket online.

4.5. Awakening of La Pedrera

Als laatste is het nog mogelijk om de Awakening of La Pedrera mee te maken. Dit ticket maakt het mogelijk om in de ochtendgloren om 08:00 uur al Casa Milà te bezoeken met een begeleide tour in kleine groep. Ideaal voor vroege vogels!

  1. Tip: zo vermijd je de wachtrijen

Ondertussen is het al duidelijk dat Casa Milà een echte must-see is wanneer je in Barcelona bent. En er zijn natuurlijk nog mensen die dat denken. Daarom voorkom je maar beter op voorhand de lange wachtrijen en daar heb ik enkele tips voor.

Wanneer je ticket kopen?

De beste manier hiervoor is om vooraf je tickets online te kopen en een specifieke tijd selecteren. Bij een standaard ticket kom je dan in een kortere wachtrij terecht, maar wanneer je het premium ticket aanschaft, hoef je zelfs niet in de wachtrij te staan en kan je meteen doorlopen. (zie foto hieronder)

De beste bezoekmomenten

Daarnaast is het slim om ’s ochtends net na opening van het gebouw Casa Milà te bezoeken, of juist tegen het einde van de middag. Rond deze tijden is het vaak het rustigst in het gebouw. Wil je de drukte helemaal vermijden? Dan is de Awakening of La Pedrera aan te raden, waarbij je nog voor de openingstijden het gebouw bezoekt.

Onze tip: Koop je tickets online en zo wandel je direct binnen ipv tijd te verliezen in de lange wachtrij om ter plekke een ticket te kopen.

  1. Wegbeschrijving naar Casa Milà

Afhankelijk van waar je je bevindt, is Casa Milà makkelijk te voet bereikbaar. Ook het openbaar vervoer of de auto zijn even goed haalbaar.

Wandelen

Casa Milà is gelegen op Passeig de Gràcia 92. Vanaf Plaça Catalunya is dit zo’n 15 minuten lopen.

Openbaar vervoer

Bussen 7, 16, 17, 22, 24 en V17 stoppen vlakbij Casa Milà. Je kan ook metrolijn 3 of 5 nemen naar de halte Diagonal. Nog een optie is om de FGC te nemen naar de Provença-La Pedrera halte of de RENFE tot aan station Passeig de Gràcia.

Met de auto

Er zijn meerdere parkeerplaatsen rondom de Casa Milà die te bereiken zijn vanaf de Avinguda Diagonal of de Passeig de Gràcia. De dichtstbijzijnde parkeerplaats is ABA Pau Claris Car Park op de Carrer Pau Claris 174. Hiervandaan moet je slechts nog één minuut wandelen naar Casa Mila. Parkeerplaats SABA Gràcia op de kruising van Passeig de Gràcia en Diagonal is ook zeer gunstig gelegen en maar een kleine vijf minuten wandelen naar Casa Milà.

  1. Praktische info voor je bezoek

  • Je mag geen meegenomen eten binnenin het gebouw opeten.
  • Tassen worden bij de ingang geïnspecteerd. Rugzakken zijn niet toegestaan.
  • In het gebouw mogen geen telefoontjes aangenomen worden, zet de beltoon van je gsm dus best op stil.
  • Fotograferen mag, maar foto’s met flits zijn niet toegestaan.
  • Vergeet als student niet om je studentenkaart mee te nemen, zo krijg je korting op je ticket wanneer je die ter plaatse koopt.
  • Als je ook graag het dak bewondert, dan ga je beter niet op een regenachtige dag. Omwille van veiligheidsredenen zal de toegang tot het dak gesloten zijn.
  • In de zomermaanden worden er op het dak jazzconcerten gegeven, waar je van kunt genieten met een glas cava.
  • Boek je tickets online, zo sla je de wachtrij over en bespaar je geld.
  1. Leuke weetjes over Casa Milà

  • De makers van Star Wars hebben inspiratie opgedaan uit de schoorstenen op het dak van Casa Milà voor de pakken voor de soldaten van Darth Vader.
  • Op één van de schoorstenen heeft Gaudí een hartje geplaatst die richting Reus wijst, wat zijn geboorteplaats is. Terwijl aan de andere kant een hartje en een traan wijzen naar de Sagrada Família. Verschillende experts interpreteren dit teken als verdriet, omdat hij zijn werk, Sagrada Família, nooit afgewerkt heeft kunnen zien.
  • Casa Milà beschikte over de allereerste parkeergarage van Barcelona. De bewoners konden per koets, en later per auto, naar hun eigen verdieping rijden. Pas later werden er liften geïnstalleerd.
  • Opvallend aan het gebouw Casa Milà is dat het geen rechte hoeken heeft. Ook binnen in het gebouw zijn er geen rechte lijnen. Zelfs de steunpilaren ontbreken.
  • In 1912 werd Casa Milà door vele mensen bespot en belachelijk gemaakt omwille van de speciale architectuur en ronde vormen. Het bleek ook geen makkelijke opgave om huurders voor de appartementen te vinden. Dat is best ironisch, wetende dat het nu één van de populairste bezienswaardigheden van Barcelona is.
  1. Waar overnachten in Barcelona? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Barcelona? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

  1. Extra: filmpje over Casa Milà

Dit filmpje over Casa Milà geeft een idee van wat je allemaal te zien zal krijgen.

  1. Na Casa Milà de stad verkennen? Gratis stadswandeling door Barcelona

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 maart 2019 - Beken Gerda

Ik heb de "reisroute Barcelona" gebruikt om onze reis voor te bereiden. Ik vond deze zeer overzichtelijk. Wij gaan de voorgestelde stadswandeling van 7 km doen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?