13 x mooiste bezienswaardigheden in Lleida-stad: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Lleida-stad: wat zien & doen tijdens je verblijf?

23 augustus 2023 in Catalonië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Lleida + verblijftips

Lleida, ook wel bekend als Lérida, is een historische stad in het westen van Catalonië. Hoewel de oude stad misschien niet zo bekend is als sommige andere Spaanse steden, biedt het een rijke geschiedenis en een verscheidenheid aan bezienswaardigheden om te verkennen.

In deze blogpost ontdek je alvast 10 hoogtepunten om te zien en te doen in de stad Lleida.

Inhoud artikel

  1. Lleida bezoeken in Catalonië

Barcelona, Girona, Lloret de Mar.. we kennen het allemaal. We raden je aan om de alom bekende toeristische steden even te laten voor wat ze zijn, en een bezoekje te brengen aan dit minder bekende pareltje, gelegen in het binnenland van Catalonië.

Lleida, ook wel bekend als Lérida, is een van de vier provinciale hoofdsteden in de Spaanse regio Catalonië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Lleida en heeft meer dan genoeg te bieden voor een dagje (of meerdere dagen) weg.

De hoofdstad zelf is bij het grote publiek nog vrij onbekend. Jammer, want de stad kan uitpakken met een gezellig historisch centrum, modernistische gebouwen en een imposante kathedraal waar je niet naast kan kijken. Heb je nog nooit gehoord van deze stad? Geen zorgen, in deze blogpost sommen we alvast de must-see bezienswaardigheden in Lleida voor je op.

Ontdek alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Lleida tijdens onze rondreis door Catalonië.

Ligging van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Lleida op de kaart

De meeste bezienswaardigheden in Lleida liggen in het stadscentrum en kan je dan ook makkelijk te voet bezoeken.

  1. La Seu Vella

Laten we meteen beginnen met het hoogtepunt van de stad, en dat mag je letterlijk nemen. De oude kathedraal, ook wel La Seu Vella, genoemd, is gelegen op een heuveltop in het stadscentrum. De kathedraal werd gebouwd tussen de 12de en 15de eeuw en combineert romaanse en gotische stijlen. Gezien zijn belangrijke strategische ligging op de heuvel, deed de kathedraal dienst als militaire kazerne ten tijde van de Successieoorlog in 1707.

Het beklimmen van de 239 treden naar de top van de 14de eeuwse kerktoren is de moeite zeker waard. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Je kan gratis rond de kathedraal wandelen en op de groene perken rond het gebouw genieten van het zonnetje of betaal een kleine toegangsprijs en neem een kijkje binnenin de kerk en het indrukwekkende klooster.

Na je bezoek aan de kathedraal kan je even pauzeren bij La Sibil·la en genieten van een terrasje met prachtig zicht op de kathedraal en de oude stad.
  1. Castillo del Rey of Castillo de la Suda

Het King's Castle of Castillo de la Suda, gelegen op dezelfde heuvel als de Seu Vella, vormt een ander historisch juweeltje in Lleida. Het kasteel torent hoog boven de stad uit en lijkt met zijn imposante aanwezigheid over de inwoners te waken. Hoewel het kasteel enigszins vervallen is, blijft het een charmante en intrigerende plek.

Het Andalusische fort was de residentie van de koningen van de Kroon van Aragon die in deze stad verbleven. Daarnaast staat het bekend als de kroningsplaats van de beroemde Catalaanse koning Jaime I in 1214, een veroveraar die Valencia heeft veroverd. De dag van vandaag vind je er een bezoekerscentrum en een spectaculair terras met uitzicht over Lleida en omgeving.

  1. Wandel door het historische centrum van Lleida

Niets zo gezellig als even door het centrum van Lleida rond te kuieren. Het historische centrum is doordrenkt van smalle geplaveide straatjes, schilderachtige pleinen en oude gebouwen. Om nog maar te zwijgen van de architecturale pareltjes die je hier te zien krijgt. Je vindt er ook een verscheidenheid aan winkels, boetiekjes, cafés en restaurants.

VERBLIJFTIP: Middenin het centrum, gevestigd in een voormalig 17de eeuws klooster kan je vandaag de dag overnachten in het Parador de Lleida, een viersterrenhotel met alles erop en eraan.

  1. Paeria de Lleida

Plaça de la Paeria

Plaça de la Paeria is het hart van het historische stadscentrum. Rondom het plein vind je smalle straatjes met gezellige cafés, restaurants en verschillende (boetiek)winkeltjes. Het is een levendige omgeving waar je kan genieten van de lokale sfeer en de Catalaanse cultuur. Neem plaats op één van de terrasjes en geniet van het uitzicht op historische gebouwen zoals de "Paeria de Lleida", het stadhuis van Lleida.

Paeria de Lleida

Het stadhuis is het meest opvallende gebouw op het plein. Het is een neoklassiek gebouw daterend uit de 19e eeuw. Tot op de dag van vandaag is het stadhuis de zetel van de gemeenteraad van Lleida en huisvest het verschillende stadsdiensten.

  1. Plaça de Sant Joan

Een ander gezellig pleintje in het centrum is Plaça de Sant Joan. Hier vind je net zoals bij het Plaça de la Paeria, verschillende cafeetjes en restaurants die de boel opfleuren. Wandel hier zeker eens de Iglesia de San Juan binnen, gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw in neogotische stijl.

  1. Museu de Lleida

Wie zich graag wilt verdiepen in de geschiedenis van Lleida, kan een bezoekje brengen aan het Museu de Lleida. Het museum herbergt een permanente tentoonstelling van archeologische voorwerpen, historische artefacten en sculpturen en andere voorwerpen zoals wandtapijten, meubels en traditionele kledij. Tijdens je rondleiding word je als het ware meegenomen op een reis door de fascinerende geschiedenis en het erfgoed van de stad, van de prehistorie tot de 20e eeuw. Meer info op de website.

  1. Museu d'Art Jaume Morera

Kunstliefhebbers kunnen dan weer een bezoekje brengen aan het Museu d'Art Jaume Morera. Dit kunstmuseum werd vernoemd naar Jaume Morera i Galícia, een Catalaanse landschapsschilder die zijn collectie ter beschikking stelde voor het publiek.

Het museum richt zich voornamelijk op Spaanse kunst en heeft een diverse collectie die werken uit verschillende periodes en stijlen omvat. Je kan er onder andere schilderijen, sculpturen, kunstvoorwerpen en andere artistieke creaties vinden die variëren van middeleeuwse tot moderne kunst.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Catalonië, inclusief een compleet uitgewerkte rondreis.
  1. Wandeling langs de Segre rivier

Bij mooi weer is het zalig om langs de oevers van de rivier de Segre te wandelen. Het groene rivierfront grenst aan het stadscentrum en de historische gebieden klemmen zich tussen het en Castell de la Suda. Er is een wandelpad aangelegd dat parallel aan de rivier loopt en vanaf de bankjes heb je een prachtig uitzicht biedt op de omringende natuur. Onderweg kom je onder andere langs Parc dels Camps Elisis.

  1. Bewonder het modernisme in Lleida

Lleida staat bekend als een belangrijke stad binnen de modernistische beweging, een artistieke en culturele stroming die opkwam in Catalonië aan het einde van de 19e eeuw. De stad biedt verschillende routes die de belangrijkste modernistische gebouwen van deze plek tonen. De meeste modernistische gebouwen vind je in het historische centrum van de stad. Enkele opvallende voorbeelden zijn onder andere:

  1. Museo de la Automoción de Lérida

Het Museu de l'Automoció Roda Lleida is een museum gewijd aan de automobielgeschiedenis en -cultuur. Het museum opende in 2002 zijn deuren in een oude mechanische werkplaats aan de Calle Santa Cecilia. Het museum herbergt een indrukwekkende verzameling oude auto’s, motorfietsen en motoren en neemt je mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de auto-industrie. Je kan het museum gratis bezoeken van dinsdag tot zaterdag.

  1. Castell Templer de Gardeny

Aan de rand van het centrum, kan je het oude kasteel van Gardeny vinden, een fort van de Tempeliers. Doorheen de jaren is het fort gebruikt als militair hoofdkwartier vanwege de goede strategische ligging. Vanaf deze plek geniet je ook van een mooi uitzicht over de stad.

Dit 13e-eeuwse fort vertegenwoordigt de historische erfenis van de Tempeliersroute, die Lleida verbindt met plaatsen als Monzón, Peñíscola en Tortosa. Bovendien is het een indrukwekkend voorbeeld van de militaire architectuur die destijds heerste. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en anekdotes van deze plek, kan een rondleiding door het kasteel boeken.

  1. Leuke daguitstappen vanuit Lleida

Verblijf je meerdere dagen in Lleida of wil je misschien een kleine rondreis plannen? Dan kan je overwegen om onderstaande plekjes in je route op te nemen.

Street-art dorpje Penelles

Penelles is een klein maar fijn dorpje op 20 minuten rijden van Lleida. Het heeft een landelijk karakter, wordt omgeven door natuurlijke landschappen en staat vooral bekend om zijn prachtige muurschilderingen. Wandel door het charmante centrum waar je het ene smalle straatje na het andere vindt, allemaal omzoomd met oude stenen huizen en een traditionele architectuur. Hier en daar hangen de bloembakken buiten en worden de gevels opgefleurd met indrukwekkende murals.

Mont-Rebei Kloof

Op ongeveer 1,5 tot 2 uur rijden van Lleida ligt de Mont-Rebei Kloof, een indrukwekkende kloof die wordt doorkruist door een wandelpad en een hangbrug. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers vanwege het adembenemende landschap en het heldere water van de Noguera Ribagorçana-rivier. Een absolute aanrader.

  1. Waar overnachten in het centrum van Lleida?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Lleida? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Lleida.

  • Het voormalige 17de eeuwse klooster waarin de Parador de Lleida is gevestigd, ligt in het historische centrum van de stad. De kamers zijn verdeeld rond een prachtig centraal klooster van drie verdiepingen dat naar de kerk leidt, nu omgebouwd tot restaurant. Meer info en boeken.
  • Of verblijf bij Hotel Real aan de Segre rivier op wandelafstand van het historische centrum en de topbezienswaardigheden van Lleida. Meer info en boeken.
  • Iets meer luxe en comfort heb je bij Nastasi Hotel & Spa. Dit familiehotel bevindt zich in een rustige woonwijk op slechts 2,5 km van het centrum van Lleida en beschikt over moderne kamers, een ontbijtbuffet, een seizoensgebonden buitenbad en het fitnesscentrum. Meer info en boeken.
  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

Catalonië

Gratis reisgids Catalonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?