Rondreis Catalonië (13 dagen): Complete route, reisschema + kaart

Koop de volledige reisgids voor € 10

Rondreis Catalonië (13 dagen): Complete route, reisschema + kaart

16 augustus 2023 in Catalonië2 reacties

Catalonië is een autonome regio in Spanje, die volgens vele Catalanen een onafhankelijk land zou moeten zijn. De regio heeft z’n eigen kenmerkende cultuur en unieke geschiedenis. Tijdens je bezoek zal je de levendige cultuur van dichtbij ervaren: geniet er van de omgeving en bezienswaardigheden met al je zintuigen.

Met deze route nemen we je mee op een 13-daagse rondreis voor waarbij je het beste te zien krijgt wat de Catalonië te bieden heeft.

Tickets & tours voor je bezoek aan Catalonië

Catalonië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Catalonië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

Kaart met 13-daagse rondreis Catalonië

  1. Dag 1: Barcelona

De bruisende metropool Barcelona is het hoogtepunt van veel reizen naar Spanje en staat bij velen bovenaan de lijst als een van de mooiste Europese cultuursteden. Het historische architecturaal centrum, gecombineerd met de artistieke reputatie, maken van Barcelona een van de avant-garde centra van Europa. Als je dus op zoek bent naar artistieke schoonheid en esthetische durf in een aangenaam mediterraan klimaat, dan is Barcelona de ideale plek voor jou.

In onze reisgids Barcelona kom je alles te weten over de bezienswaardigheden in de stad en zijn er ook een aantal uitgestippelde stadswandelingen.

Een beetje geld uitsparen tijdens je verblijf in Barcelona? Bekijk hier onze tips voor een Barcelona City Card, zo bespaar je geld op het openbaar vervoer en de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken.
  1. Dag 2: Barcelona naar Tarragona

Afgelegde afstand: 128 km

Op de tweede dag van je rondreis laat je Barcelona achter je, en rij je zuidwaarts langs de kust. Niet ver van Barcelona, kan je een korte omweg maken, het binnenland in, om het Parc del Garraf te bezoeken.

Het Parc del Garraf is een gebied van geërodeerde kalksteenheuvels met fascinerende geologische creaties zoals grotten, kuilen, kalkstenen stoepen en zinkgaten.

Voor je verder reist naar Tarragona, wil je misschien een paar van de mooiste stranden aan dit deel van de Catalaanse kust bezoeken, dat ook wel bekend staat als de Costa Daurada. Je kan het populaire stadje Sitges bezoeken (bekijk de mogelijkheden voor tours hier!) of als je een meer afgelegen strand zoekt kan je kiezen voor Altafulla Beach of Waikiki Beach.


  1. Dag 3: Tarragona

Afgelegde afstand: 98 km

De middeleeuwse stad Tarragona is zonder twijfel een van de hoogtepunten van de Costa Daurada. De mooie historische gebouwen vertellen het verhaal van het fascinerende verleden van de stad. Een Romeins amfitheater en forum en een ommuurde, middeleeuwse oude stad zijn de top bezienswaardigheden. Maak een wandeling langs de kust met een prachtig uitzicht op zee, we hebben een uitgestippelde wandeling die je langs de leukste plekken brengt.

Zo kom je onder meer langs:

  • De Font del Centenari, de grote fontein in het midden van de rotonde, werd in 1954 gebouwd om de honderdste verjaardag van de rambla te vieren.
  • Monument als Castellers is een kunstwerk ter ere van de traditie van de castells (kastelen) in Tarragona. Hierbij staan mensen op elkaars schouders om zo een menselijke toren te vormen.
  • De kathedraal van Tarragona
  • Het Romeinse amfitheater, dat met uitzicht op zee werd gebouwd aan het einde van de 2e eeuw.

Tarragona bezoeken met een ervaren gids? Bekijk hier de mogelijkheden bij GetYourGuide!

  1. Dag 4: Tarragona naar Ebro Delta

Afgelegde afstand: 127 km

Vandaag laten we Tarragona achter ons en rijden we iets verder zuidwaarts langs de kust. Maak een optionele stop in Cambrils om nog wat meer van het strand te genieten aan de Costa Daurada of bezoek met het gezin het themapark PortAventura World. Daarna kan je genieten van de prachtige omgeving van de Ebro Delta. Beëindig je dag ofwel ergens in de Ebro-delta bij de kust, of ga het binnenland in, naar Tortosa.

De Ebro Delta is een groot waterrijk gebied waar de rivier de Ebro uitmondt in de Middellandse Zee. De delta werd door UNESCO uitgeroepen tot een belangrijke Ramsar-locatie, omwille van het internationale ecologische belang en de wilde fauna en flora die er leven. Vandaag is het een populaire eco-toeristische bestemming. Het is vooral geliefd bij vogelspotters, die hier komen om de vele migrerende en inheemse vogelsoorten te spotten.

Wil jij ook deze rondreis door Catalonië beleven? Download onze reisgids Catalonië met deze compleet uitgewerkte route.
  1. Dag 5: Ebro Delta naar Lleida

Afgelegde afstand: 161 km

De meeste bezoekers van Catalonië brengen het grootste deel van hun tijd aan of dichtbij de kust door. Tijdens dit deel van de tour krijg je de kans om daarvan af te wijken en meer onontdekte delen van het binnenland te verkennen. Zo bezoeken we een aantal prachtige landschappen in de richting van de authentieke, grotendeels toeristvrije stad Lleida.

Verblijf in het SB Corona Tortosa Hotel. Dit stijlvolle en moderne hotel is gunstig gelegen in het gebied van Tortosa. Op een halfuurtje rijden ben je in het natuurgebied.

Parc Natural des Ports

We raden je aan om de dag te beginnen door vanuit Tortosa naar het noordwesten te rijden om zo wat tijd door te brengen in het Parc Natural des Ports. Dit beschermde gebied is prachtig voor natuurliefhebbers, het biedt een ruig en dramatisch landschap met kliffen, weelderige bossen, watervallen en riviervalleien. De paden leiden door een dunbevolkte gebied, waardoor bezoekers de kans krijgen om tijdens de wandelingen te genieten van de vele natuurwonderen van het park.

Lleida

Lleida is de provinciale hoofdstad van dit deel van Catalonië. De stad heeft een lange en rijke geschiedenis. Als je de moeite wilt nemen om even flink landinwaarts te rijden, word je zeker beloond met dit prachtige stadje. Lleida wordt veel minder bezocht dan andere steden in Catalonië, maar toch zijn er verschillende opmerkelijke historische plaatsen verspreid over de oude stad en de omgeving. Onder meer de kathedraal is zeker een bezoekje waard.

  1. Dag 6: Lleida naar Vall de Boí

Afgelegde afstand: 194 km

We laten de vlakke(re) omgeving van Lleida achter ons en trekken via kronkelende wegen naar het noorden, richting de Catalaanse Pyreneeën. Daar sluit je de dag af met een verblijf in de mooie Vall de Boí.

Bezoek onderweg bijvoorbeeld:

  • De Serra del Montsec, een reeks van bergketens in de Pre-Pyreneeën.
  • De adembenemende Mont-rebei kloof, die de natuurlijke grens vormt tussen Catalonië en Aragon. Dit is de enige grote kloof in Catalonië die min of meer onaangeraakt is gebleven.
  • De Embalse de Talarn, een grote dam die een meer heeft gecreëerd en energie genereert via een waterkrachtcentrale. Het meer is een van de grootste zoetwaterbronnen van Catalonië en is dan ook erg populair om te gaan vissen, vogels te spotten, te varen, te zeilen of te kamperen.

Vall de Boí

Je sluit je dag af in Vall de Boí, in de Catalaanse Pyreneeën. Dit is een van de mooiste valleien die je hier kan bezoeken. Het is dat ongerepte natuurschoon dat de echte attractie is: de weelderige riviervallei en gebieden met dichte, gemengde bossen en steile, besneeuwde toppen. Via de Vall de Boi krijg je toegang tot het prachtige Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, dat een nog spectaculairder landschap heeft.

Er zijn hier in het dal voldoende overnachtingsmogelijkheden, waar je een nachtje kan verblijven of langer kan blijven als je de tijd hebt om je bezoek uit te breiden. Boek hier je overnachting op voorhand!

  1. Dag 7: Vall de Boí naar La Seu D’Urgell

Afgelegde afstand: 231 km

Vandaag zal je verder door de Pyreneeën rijden, dichtbij de noordelijke grens van Catalonië. Je bezoekt enkele van de hoogtepunten van dit bergachtige gebied voordat je de dag eindigt in een van de meest charmante nederzettingen van de Catalaanse Pyreneeën - het bergdorpje La Seu d'Urgell.

  • Val d’Aran was de eerste bergbestemming ter wereld die de aanduiding "Biosfeerbestemming” voor duurzaam toerisme kreeg. Hier kan je genieten van een milieuvriendelijk bezoek en op een verantwoorde manier genieten van het ongelooflijke berglandschap.
  • Alós d'Isil, in Val d'Àneu, is een van die andere mooie dorpjes in de Catalaanse Pyreneeën. Het dorp ligt op een hoogte van meer dan 1.000 m, langs de oevers van de prachtige Noguera Pallaressa rivier. Het is een rustige plek, waar de grote huizen getuigen van de rijke geschiedenis.
  • Het bergachtige terrein rond La Seu d'Urgell is volgens velen een van de beste wandelgebieden van de Pyreneeën. Als je een trekking wilt combineren met een ander outdoor-avontuur, dan is raften op het wilde water van de Noguera Pallaresa-vallei misschien wel de activiteit die je zoekt.

La Seu d'Urgell

Je eindigt je dag in La Seu D'Urgell. De stad zelf biedt een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Bezoek zeker de kathedraal, die bekend staat om zijn romaanse kunst, het historische monument de Sagrada Familia d'Urgell, en interessante musea, zoals Sala Sant Domènec en Espai Ermengol Museu de la Ciutat.

  1. Dag 8: La Seu D’Urgell naar Besalú

Afgelegde afstand: 194 km

Vandaag vervolg je de rondreis door de Pyreneeën in westelijke richting door de Serra del Cadí, naar Ripoll. Als je tijd hebt, heb je hier nog meer mogelijkheden om het berggebied te ontdekken. De tocht gaat verder naar Olot, een andere aantrekkelijke plaats in dit deel van Catalonië. Je eindigt de dag met het verkennen van Besalú en de vulkanische zone.

  • De Serra del Cadí biedt een scala aan wandelmogelijkheden rond de top van de Pedraforca. Zijn wandelingen je ding? Dan is dit een ideaal gebied om wat langer te blijven.
  • Ripoll is een toegangspoort tot de bergen van dit gebied. Net ten noorden van Ripoll ligt Ribes de Freser, waar je de adembenemende Cremallera (tandradspoorweg) treinreis naar Núria kunt nemen. Tijdens de zomermaanden biedt deze regio een hele reeks aan wandelingen en trektochten in de bergen ten noordwesten van Ripoll. Maar ook als je geen zin hebt in een wandeling, zijn er genoeg redenen om Ripoll zelf te bezoeken.
  • Als je richting Olot rijdt, kom je in de Zona Volcanica de la Garrotxa of het Garrotxa Volcanica Natuurpark binnen. Dit is een geothermische zone uit het Holocene-tijdperk, ook wel bekend als het Olot-vulkanisch veld. Bekijk hier de unieke tours in dit park!
  • Olot is de beste plek om deze fascinerende vulkanische zone te verkennen. De stad is, niet erg verrassend, vooral bekend om zijn natuurlijke landschap. Vier vulkanen liggen verspreid over het centrum van de stad. Je kan hier meer te weten komen over de vulkanische zone van La Garrotxa en je vindt er ook het hoofdkantoor van het park en een museum gewijd aan de vulkanen.

Besalú

De dag eindigt in Besalú, een indrukwekkende stad aan de rand van de vulkanische zone. De indrukwekkende architectuur van deze middeleeuwse stad trekt geschiedenisfanaten uit heel Europa en zelfs daarbuiten. Een belangrijke bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen is de Viejo (oude) brug. Deze brug diende oorspronkelijk als een versterkte verdediging van de stad en diende ook als tolhuis voor mensen die de brug passeerden.

  1. Dag 9: Zona Volcanica naar Cap de Creus

Afgelegde afstand: 92 km

Vandaag verken je Banyoles en de stad Figueres. Ook bezoek je het klooster van Sant Pere de Rodes voordat je uiteindelijk terugkeert naar de kust van Catalonië om te genieten van een van de mooiste delen van deze kustlijn, Cap de Creus.

Figueres

Figueres is internationaal vooral bekend als de geboorteplaats van de beroemde surrealistische schilder Salvador Dalí. Het is de bakermat van het Dalí Theater-Museum, het tweede meest bezochte museum in Spanje (na het Prado in Madrid). De kunstenaar ligt begraven in de crypte van het museum en je kan een grote collectie van zijn werk - en dat van vele andere uitstekende kunstenaars – hier bewonderen.

Cap de Creus

Cap de Creus is een schiereiland en kaap gelegen in het uiterste noordoosten van Catalonië. Frankrijk ligt slechts op korte afstand, ongeveer 25 km noordwaarts. Het hele gebied is momenteel een natuurpark. Het beslaat ongeveer 190 km2 en het is een opmerkelijk droog en rotsachtig gebied waar amper bomen groeien. Volgens een legende werd de kaap met zijn steeds onstuimige wind uitgehouwen uit het vasteland door Hercules.

Overnachten kan je doen in Cadaqués, bekijk hier de leukste hotels!

  1. Dag 10: Cap de Creus naar Sant Pere Pescador

Afgelegde afstand: 60 km

Vanuit Cadaqués rij je zuidwaarts om de Cap Norfeu en de mooie kustplaats Roses te verkennen. Zo leren we de l'Empordà Wetlands kennen voor we de dag eindigen in het prachtige Sant Pere Pescador.

Wil jij ook deze rondreis door Catalonië beleven? Download onze reisgids Catalonië met deze uitgewerkte route.

Cap Norfeu

Bijna op gelijke afstand tussen Cadaqués en de volgende stad op deze route, Roses, ligt Cap Norfeu, een ander charmant deel van de Catalaanse kustlijn. Een wandeling brengt je op dit schiereiland naar de Mirador van Norfeu, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Badia de Jóncols in het noorden en Badia de Montjoi in het zuiden.

Roses

Roses is een geliefde plek bij natuurliefhebbers en is een parel aan de kust tussen het natuurpark van Cap de Creus en het L'Empordà Wetlands (een latere stop op je route). Het is bovendien geen wonder dat Roses al eeuwenlang een geliefde woonplaats en een toeristische trekpleister is, de baai van Roses staat immers op de lijst van mooiste baaien ter wereld. Bekijk hier de uitstapjes die vanuit Roses kan doen!

Verder kan je nog bezoeken:

  • Castelló d'Empúries
  • Het Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
  • Sant Pere Pescador, met zijn prachtige ligging aan een 7 km lang strand.
  1. Dag 11: Sant Pere Pescador naar Girona

De Costa Brava is misschien vooral bekend als de geboorteplaats van het massatoerisme, maar van dat imago wil de regio eigenlijk af. Sommige gebieden hebben zonder twijfel te lijden gehad onder het massatoerisme dat pakketreizen met zich meebrachten, maar de natuurlijke schoonheid van de regio wordt nu steeds meer herontdekt.

  • De kustplaats Sant Martí d'Empúries ligt naast de indrukwekkende ruïnes van de oude stad Empuries of Emporion. De Grieken stichtten deze nederzetting voor het eerst in de 6e eeuw voor Christus, en ook de Romeinen hebben hier een tijd vertoefd.
  • De oude stad van Pals is een van de best bewaarde middeleeuwse steden in de omgeving en zeker een van de meest fotogenieke en mooiste nederzettingen in Catalonië.
  • Vanaf hier volg je, voor een idyllische rijroute, de borden naar Begur, waar je vervolgens de kronkelende klifweg kunt afdalen naar het kleine vissersdorpje Aiguafreda.
  • Als je via Begur terugkeert, is er een klifweg die langs een paar baaien en stranden helemaal naar Tamariu loopt. Onderweg kom je langs Tossa del Mar, het strand van Cala de Sant Fransesc en Blanes, de poort naar de Costa Brava.
Het is dat natuurschoon - de bossen, mooie stranden en baaien, ruige kliffen en diepblauwe wateren - samen met de culturele schatten van het gebied waar de toeristische sector nu meer op wil focussen.
  1. Dag 12: Girona

De historische stad Girona is een geweldige optie voor een daguitstap vanuit Barcelona. De stad is echter veel meer waard dan enkel een dagtrip, zeker als je geïnteresseerd bent in de Catalaanse cultuur. Tijdens deze rondreis hebben we een dag voorzien om de vele bezienswaardigheden te verkennen, maar als je je reis kunt uitbreiden, raden we je zeker aan om hier een langer verblijf te overwegen.

Maak een wandeling door het historische centrum van de stad of door de oude straten op de steile heuvel, en bewonder de huizen met uitzicht op de rivier de Onyar. Een wandeling in deze stad is een geweldige manier om de charmes van de stad te leren kennen. Wil je zeker niets missen van deze prachtige stad, dan is onze uitgestippelde stadswandeling Girona een goede manier om de belangrijkste bezienswaardigheden te leren kennen.

Onze tip: Fans van de serie Game of Thrones zullen hier heel wat plekjes herkennen die als decor dienden voor de serie! Ga mee met een Game of Thrones-tour om ze allemaal te ontdekken.
  1. Dag 13: Girona naar Barcelona

Deze rondreis door Catalonië loopt helaas stilaan ten einde. Op deze laatste dag van je reis moet je zeker nog de tijd nemen om nog een paar plekken in de regio te bezoeken. Vandaag neem je niet de meest directe route terug van Girona naar Barcelona, maar neem je een omweg die je langs een aantal andere interessante plaatsen en attracties in Catalonië zal leiden.

Nog enkele laatste hoogtepunten

  • Zo passeer je bij het stadje Vic, een goedbewaard en gezellige stadje aan de westkant van de Serra del Montseny granieten bergketen.
  • Daarna kan je meer te weten komen over de Catalaanse cultuur, eten en geschiedenis in de stad Berga.
  • De berg Montserrat is de meest spectaculaire natuurlijke attractie die je vandaag kan zien, de Benedictijnse abdij van Montserrat en de indrukwekkende basiliek trekken veel bezoekers. Lees meer over ons bezoek aan Montserrat.

Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is de weg terug naar Barcelona via de A-2 vinden. Dat is het einde van deze rondreis. Als je meer tijd hebt, is er nog veel meer om van te genieten en te ontdekken in Catalonië!

  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Waar overnachten in Catalonië?

Voor je bezoek aan het Catalonië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. In grote steden als Tarragona, Girona en Barcelona is er geen gebrek aan hotels voor elk budget - van backpacker tot luxueus. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Catalonië online bekijken.

Hotel Pirineos (Figueres)

Hotel Pirineos ligt in het centrum van Figueres, op een korte wandelafstand van het Dalí Museum en biedt moderne accommodaties! 's Morgens geniet je van een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet en gerechten uit de regio Empordà. Het Pirineos is omgeven met allerlei winkels en andere bezienswaardigheden in de buurt zijn het Empordà Museum en het speelgoedmuseum van Figueres. Meer info en boeken.

Oriente Atiram (Barcelona)

Het Atiram Oriente ligt aan de Ramblas, tussen het Liceu en het Columbus-monument. Het hotel is gevestigd in een gebouw uit de 19e eeuw en biedt aangename accommodatie! Alle kamers hebben een eenvoudige, moderne inrichting en beschikken over verwarming en airconditioning. In het gezellige restaurant van het hotel wordt er dagelijks een continentaal ontbijt verzorgd zodat je de dag goed kan beginnen. Dit hotel is de ideale uitvalbasis om het centrum van Barcelona te ontdekken. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: Ontdek de natuurpracht van Catalonië

Benieuwd naar wat Catalonië nog meer te bieden heeft naast Barcelona en volle stranden? In dit filmpje krijg je alvast een eerste indruk van de prachtige natuur die je in deze streek terugvindt. Om zelf te ontdekken hoe mooi Catalonië is zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar de regio!

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

Catalonië

Gratis reisgids Catalonië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 oktober 2022 - Myriam Puttaert

Ik kijk regelmatig naar de interessante reizen van Geert reisroutes! Vanuit Rivert , Spaanse Pyreneeën hebben we een stuk van deze reisroute gedaan richting Gerona!. Zeer mooi en je kan gerichter bezoeken met de tips. Dankjewel.

- 5 augustus 2022 - Cliff

Reisroutes.be is de ideale website voor stadswandelingen en reisinfo. Wij hebben reeds meermaals de routes bewandeld en ze voeren ons steeds langs de meest interessante bezienswaardigheden. De volledige reisgids is veelal bondig en to-the-point en zeer scherp in prijs. Je moet ook geen dik boek aanschaffen en kan enkel hetgeen voor jou interessant is meenemen. Bedankt reisroutes.be!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?