Sagrada Familia bezoeken? Tips, tickets + hoe wachtrijen vermijden?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Sagrada Familia bezoeken? Tips, tickets + hoe wachtrijen vermijden?

21 februari 2024 in Barcelona2 reacties

Alle praktische info, tips en tickets voor je bezoek aan de Sagrada Familia in Barcelona

De Sagrada Familia is de meest bekende en meest bezochte bezienswaardigheid van Barcelona. Aan het unieke meesterwerk van Gaudí wordt al ruim 100 jaar gebouwd. Er is in al die tijd nog geen moment geweest dat de Sagrada Familia niet omringd werd door steigers, maar toch staat het onafgewerkte prachtwerk van Gaudí al op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Lees hier alle info voor je bezoek
+ mijn tips om de populairste bezienswaardigheid van Barcelona te bezoeken. Zeker zijn van je toegang? Klik hier voor tickets + sla de wachtrij over.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Sagrada Familia

Reisgids
AdresCarrer de Mallorca, 401, L'Eixample, 08013 Barcelona (zie ligging hier)
MetroBlauwe L5 metrolijn en de paarse L2 metrolijn
Tickets
Openingsuren
 • Sagrada Familia is dagelijks geopend
 • April tem september: 9u tot 20u (op zondag van 10u30 - 20u)
 • November tem februari: 9u tot 18u (op zondag van 10u30 - 18u)
 • Maart: 9u tot 19u (op zondag van 10u30 - 19u)
 • Oktober: 9u tot 19u (op zondag van 10u30 - 19u)
Bestel je Fast-track ticket € 33,8
Fast Track Ticket + toegang tot de torens
Rondleiding met Nederlandstalige gids

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Sagrada Familia

In 1866 richtte de boekhandelaar Josep Maria Bocabella de ‘Asociación Espiritual de Devots de San José’ op om daarmee een tegenwicht te bieden aan de secularisatie die op dat moment gaande was. Enkele jaren later in 1874 begon deze vereniging met het werven van donaties voor een tempel ter ere van de heilige familie. Nog eens 7 jaar later was er voldoende geld verzameld om een stuk land van 12.800 vierkante meter te kopen. De architect Francisco de Paula del Villar maakte een ontwerp voor de nieuwe kerk volgens een neogotische stijl en op 19 maart 1882 werd de historische eerste steen gelegd voor wat nu de crypte van de basiliek vormt.

1.1. Gaudí neemt over

Binnen een jaar kreeg del Villar echter ruzie met zijn opdrachtgevers, waardoor de opdracht overgedragen werd aan de bekende Spaanse architect Antoni Gaudí. De crypte werd afgemaakt door Gaudí volgens de plannen van del Villars. Uit een onverwachte hoek ontving het project een anonieme donatie van een behoorlijk bedrag en daarop besloot Gaudí een ander ontwerp te maken.

1.2. Het nieuwe ontwerp

Hij begon met de bouw van de Geboortefaçade, waarna hij in 1909 een schoolgebouw aan de kerk liet bouwen voor de kinderen van de constructiewerkers. Uiteindelijk koos hij er in 1914 voor om zich alleen op de Sagrada Familia te focussen en geen andere opdrachten meer aan te nemen, waarna hij in 1923 de laatste ontwerpen voor de kerk afgemaakt had. Hij verhuisde van zijn huis in Park Guell naar een verblijfplaats vlakbij de site van de Sagrada Familia. De eerste klokkentoren, die gewijd werd aan Sint Barnabas, werd in 1925 afgewerkt. Een half jaar later, in 1926, stierf Gaudí aan de complicaties van een tramongeluk, waarna hij begraven werd in de crypte van zijn meesterwerk.

Klik hier om je tickets te reserveren

1.3. Bouwwerken na Gaudí’s tragische dood

Gaudí liet gedetailleerde plannen voor de rest van de constructie achter aan zijn opvolger Domènec Sugrañes, die tot 1938 aan de kathedraal gewerkt heeft. In deze periode werden de drie andere klokkentorens van de Geboortefaçade afgemaakt. In 1936, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, zetten opstandelingen de crypte in brand, waarbij de school en de werkplek met originele tekeningen grotendeels verwoest werden. Desondanks werd de bouw van de kerk niet stilgezet en bleven de originele concepten van Gaudí gerespecteerd en werd hiermee verder gewerkt. De architect Vidal liet de crypte in 1939 en 1940 restaureren en liet de kapotte modellen herstellen zodat er verder gewerkt kon worden volgens Gaudí’s plan.

1.4. De opvolgers van Gaudí

Na 1940 hebben nog vijf architecten aan de Sagrada Familia gewerkt. Isidre Puig-Boada en Lluís Bonet i Garí werkten samen tot 1983. Binnen deze periode konden de twee architecten de Passiefaçade met vier torens grotendeels afwerken en werd ook een museum in de crypte geopend. Hierna kwamen Francesc de Paula Cardoner i Blanch en Jordi Bonet i Armengol aan het werk. In 2005 werd de kerk tot werelderfgoed verklaar door UNESCO en in 2010 wijdde Paus Benedictus XVI het bouwwerk officieel in als basiliek.

1.5. Onder constructie

Sinds 2012 staan de bouwwerken onder leiding van Jordi Faulí i Oller. De Sagrada Familia is nog steeds onder constructie, en er zal nog een derde façade van de Glorie toegevoegd worden samen met de laatste torens.

1.6. Wanneer is de Sagrada Familia eindelijk af?

De Sagrada Familia is één van de grootste architecturale projecten ooit ter wereld gebouwd. Men streeft ernaar om na 144 jaar bouwen tegen 2026 de bouwwerken af te ronden. De datum 2026 is niet zomaar gekozen, het zal dan exact 100 jaar geleden zijn dat Antoni Gaudí, de architect van de Sagrada Familia overleden zal zijn.

Klik hier om je tickets te reserveren vanaf € 33

 1. De basiliek en het museum

De bouw van de basiliek is gebaseerd op de tradities van Gotische en Byzantijnse kathedralen, waarbij het christelijke verhaal verteld zou moeten worden door middel van de architectuur. De wat in totaal 18 torens moeten worden staan zo symbool voor de 12 apostelen, de heilige Maria, de vier Gospels en Jezus Christus. De toren van Christus dient de grootste van alle torens te worden met een hoogte van 172,5 meter. Hiermee is het een van de grootste religieuze gebouwen ter wereld.

HELP, alle tickets zijn uitverkocht wat nu? Onze tip: Zijn er geen losse tickets voor de Sagrada Familia meer beschikbaar? Koop een gegidste tour, kost iets meer maar zo kan je alsnog naar binnen + bespaar je kostbare (uren) tijd uit en kan je de laaaaange wachtrijen overslaan.

2.1. De architectuur van de basiliek

De basiliek zelf is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis waarbij de 3 façades als het leven en de lessen van Jezus gerepresenteerd worden. Op de Geboortefaçade is het geboorteverhaal van Jezus weergegeven in de Catalaans modernistische stijl die Gaudí volgde. Rondom het kerstverhaal zijn verscheidene natuurscènes weergegeven. De Passiefaçade vertelt het lijdensverhaal van Christus, maar doordat deze een halve eeuw later afgemaakt is, ziet deze façade er anders uit doordat die gemaakt is in een hoekige en modernere stijl met rechte lijnen en scherpe hoeken.

2.2. Een kijkje binnen in de basiliek

Aan de binnenkant wordt er veel gebruik gemaakt van licht en van kleuren, wat beide typerend is voor Gaudí. Twee muren zijn versierd met gigantische glas-in-lood ramen die de kerk in groen, rood, blauw en geel kleuren. Hierbij is goed nagedacht over de weg van de zon, waarbij de opkomende zon het Geboorteverhaal verlicht, terwijl het Passieverhaal juist verlicht wordt door de ondergaande zon. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van verschillende gekleurde stenen, Venetiaans glas en gekleurd keramiek door de basiliek heen, zowel binnen als buiten.

2.3. Het museum over Sagrada Familia

In de crypte onder de basiliek is het museum over de Sagrada Familia te vinden, waarin de plannen en miniaturen van het bouwproject te vinden zijn en waar in stappen uitgelegd wordt hoe de Sagrada Familia is gebouwd en afgemaakt zal worden. Ook is hier een tentoonstelling over het leven van Gaudí te vinden, waarbij een film over de architect in het Spaans en in het Engels wordt getoond.

 1. Openingsuren Sagrada Familia

De Sagrada Familia is het hele jaar door geopend. De sluitingsuren verschillen soms afhankelijk van de periode in het jaar.

Hieronder vind je de openingsuren van de Sagrada Familia per periode:

 • April tem september: 9u tot 20u (op zondag van 10u30 - 20u)
 • November tem februari: 9u tot 18u (op zondag van 10u30 - 18u)
 • Maart: 9u tot 19u (op zondag van 10u30 - 19u)
 • Oktober: 9u tot 19u (op zondag van 10u30 - 19u)
 • Op 25 en 26 december en 1 en 6 januari zijn de openingstijden aangepast en is de Sagrada Familia open tussen 9u en 14u.

3.1. Belangrijk om te weten

 • Tickets zijn tot een 30 min voor sluitingstijd te krijgen (meer bijna altijd uitverkocht).
 • De openingstijden kunnen aangepast worden wanneer er speciale evenementen worden gehouden in de basiliek.
 • Toegang tot de torens wordt afgezet bij slecht weer en er wordt geen geld terug gegeven. Controleer daarom het weerbericht voordat je tickets koopt.

3.2. Beste tijdstip om de Sagrada Familia te bezoeken

Het beste tijdstip om de kathedraal te bezoeken is in de namiddag of bij zonsondergang. Door het invallend zonlicht komt het interieur nog veel meer tot z'n recht en komen de kleurrijke glasramen als het ware tot leven.

3.3. Een mis bijwonen in de Sagrada Familia

Elke zondag kan je om 9u een eredienst bijwonen. Dit is ook de enige manier om gratis de Sagrada Familia te bezoeken. De mis wordt opgedragen in meerdere talen (Frans, Engels, Italiaans, Spaans). Wil je er graag bij zijn? Kom dan voor 8u30 naar de ingang aan de geboortefaçade zodat je er zeker bij kan zijn. Kijk hier voor de activiteitenkalender.

Er z'n 700 zitplaatsen en zo'n 2000 staanplaatsen, kom zeker tijdig want dit is een populaire misviering. De viering duurt ongeveer 90 minuten, hou rekening met je kledingkeuze en gedraag je respectvol. Dit is geen toeristenactiviteit maar een religieuze viering.

 1. Waar + welke tickets kopen?

Tickets zijn zowel ter plaatse als online tickets te kopen. Boek je je tickets online? Neem deze geprint mee om zeker te zijn van een plaatsje op je gewenste tijdstip. Je kan kiezen uit meerdere soorten tickets die toegang geven tot verschillende delen van de basiliek.

Onze tip: Zoals je hieronder kan zien is online tickets kopen steeds voordeliger dan ter plaatse (je hebt korting + je kan er ook gigantisch veel tijd met uitsparen)

 • Studenten, iedereen onder de 30 jaar en senioren krijgen korting op alle tickets.
 • De toegang is gratis voor kinderen onder de 11 jaar en voor invaliden. Let wel op, deze hebben ook een gratis ticket nodig.

Geen zin om in de rij staan? Koop je fast-track ticket bij Ticketbar, zo bespaar je al snel enkel uren wachten uit.

Bij het boeken van een ticket dien je een datum en een tijdstlot te kiezen waarop je de Sagrada Familia wilt bezoeken. De tijdsloten gaan elk kwartier in. Let op dat je op tijd aanwezig bent. Je dient vijftien minuten van tevoren aanwezig te zijn voor de beveiligingscontroles, en na het aangewezen tijdslot komt het ticket te vervallen.

Wil je zeker zijn dat je de Sagrada Familia kan bezoeken, koop je ticket online

4.1. Het basis ticket

Het basis ticket geeft je toegang tot de kerk. Wil je een een audiogids bestellen? Dan betaal je nog iets extra, maar word je wel voorzien van een woordje uitleg.

4.2. Gaudí’s work and life ticket

Een ‘Gaudí’s work and life’ ticket geeft je naast toegang tot de Sagrada Familia met een audiotour ook toegang tot het Gaudí House Museum.

4.3. Top Views ticket

Het ‘Top Views’ ticket geeft je toegang tot de Sagrada Familia met een audiotour en ook een kans om de torens te gaan bekijken. Let wel op: kinderen onder de 6 jaar mogen niet mee de torens in. Ook invaliden kunnen de torens niet bezoeken. Boek je ticket mét bezoek aan de torens.

Bij het boeken van dit ticket dien je aan te geven welke toren je wilt bezoeken. Vanuit de toren boven de Geboorte façade heb je een prachtig uitzicht over het stadscentrum, terwijl je vanuit de toren aan de Passie façade uitkijkt op de zee. Aan jou de keuze.

4.4. Guided Experience ticket

Als laatste is het mogelijk om een Guided experience ticket te kopen en met een begeleide tour mee te gaan. Er zijn tours in het Catalaans, Spaans, Engels, Italiaans, Frans en Duits. Hiermee kom je ook veel geheim te weten die in de Sagrada Familia aanwezig zijn.

Onze tip: Boek je tickets online, zo ben je zeker dat je binnen kan. Soms is het er zo druk dat je geen tickets aan de deur meer kan kopen. (zie foto hieronder)
 1. Tips om lange wachtrijen te vermijden

De Sagrada Familia is één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van heel Europa en de dagelijkse wachtrijen zijn dan ook gigantisch. Om de wachttijden enigszins te vermijden, geef ik je enkele tips.

5.1. Aparte wachtrij bij online boeken

Zorg dat je je tickets vooraf online boekt. Doe dit ruim op tijd voor je bezoek om de gewenste tickets te kunnen bemachtigen. Met vooraf geboekte tickets kom je in een aparte wachtrij met mensen die hetzelfde tijdslot geboekt hebben bij de ingang onder de Nativity facade.

5.2. Aparte wachtrij met begeleide tour

Het is ook mogelijk om met een begeleide tour mee te gaan. Hierbij loop je met de tourgroep mee naar binnen via een aparte rij. Er zijn ook opties voor een persoonlijke rondleiding.

5.3. Kies je bezoekmoment

De Sagrada Familia is het drukst bezocht in weekenden, tijdens feestdagen en in de zomerperiodes. Tegen het einde van de middag is het minder druk dan eerder op de dag. Indien mogelijk, ga je dus best wat later om de drukte te vermijden.

Wachtrijen overslaan? Koop je ticket online, zo kan je sneller binnen = meer zien en doen in Barcelona!

 1. Wegbeschrijving naar Sagrada Familia

6.1. Wandelen

Vanuit het Gotische kwartier van Barcelona is het een halfuurtje stappen naar de Carrer de Sardenya ingang van de Sagrada Familia.

6.2. Het openbaar vervoer

Met de blauwe L5 metrolijn en de paarse L2 metrolijn stop je aan de overkant van de straat van de Sagrada Familia. Daarnaast stoppen er ook meerdere buslijnen rondom de basiliek.

6.3. Met de auto

Ik raad het niet aan om met de auto naar de Sagrada Familia te rijden. Laat je auto achter in één van de parkeerplaatsen in de stad en neem vanaf hier het openbaar vervoer.

6.4. Adres Sagrada Familia Barcelona

Het adres van de Sagrada Familia is Carrer de Mallorca, 401, 08013 Barcelona, Spanje (zie ligging op de kaart)

 1. Hoe de crypte bezoeken?

Wil je graag de crypte bezoeken van de Sagrada Familia? Deze plek is voor vele toeristen niet zo bekend en ligt in de kelder van de kerk. Deze crypte (waar ook Gaudí begraven ligt), is alleen maar te bezoeken als er ceremonies plaatsvinden. Deze crypte heeft een prachtig altaar dat gemaakt is door Josep Llimona.

Wanneer kan je de crypte bezoeken?

 • Doordeweeks: 9u (ceremonie is in het Spaans) en om 20u15
 • Feestdag: om 19u30
 • Zondagen en feestdagen: 9u (Spaans), 10u30, 11u45 (Spaans), 13u, 18u30 (winter) en 20u15 (Spaans)
 1. Praktische info voor je bezoek

 • Voorzie zo’n anderhalf uur de tijd om de hele kathedraal te bezoeken. Voeg daar nog minstens een half uur aan toe als je ook de torens gaat beklimmen.
 • Tassen worden bij binnenkomst geïnspecteerd.
 • Draag gepaste kleding en zorg dat je schouders en bovenbenen bedekt zijn. Hoeden zijn niet toegestaan tenzij ze gedragen worden voor religieuze of gezondsheidsredenen.
 • Fotograferen met flits binnen in de kathedraal is niet toegestaan. Ook is het niet toegestaan om een statief te gebruiken.
 • Je tickets online kopen is echt een must! Zo ben je zeker dat je binnen kan. De Sagrada Família wordt echt zeeeer druk bezocht.
Wil je meerdere monumenten in Barcelona bezoeken? Koop dan een Barcelona City Pass. Zo krijg je 20% korting op de top musea + kan je gebruik maken van de hop-on/hop-off stadsbus en is er luchthaven vervoer inbegrepen. Je kan ook de wachtrijen overslaan via de fast-track en skip-the-line toegang. Lees hier de details
 1. Veelgestelde vragen over de Sagrada Familia

 • Reeds meer dan eeuw is men aan het bouwen aan de Sagrada Familia, men startte in 1882, met 2026 als de geschatte voltooiingsdatum.
 • Ooit was er een school in de Sagrada Familia. Dit om de kinderen van de bouwvakkers te onderwijzen. In de school kan je nu een tentoonstelling over de Sagrada Familia bezoeken.
 • De bouw zou nog langer geduurd hebben zonder computers. Vroeger moesten de bouwvakkers vertrouwen op papieren schetsen om dit massieve bouwwerk op te trekken.
 • La Sagrada Familia staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1984, dit is één van de zeven gebouwen van Gaudí die deze status hebben.
 • Het is niet langer een kathedraal, sinds 2010 is het bouwwerk door Paus Benedictus XVI tot een basiliek uitgeroepen.
 • Wanneer La Sagrada Familia voltooid is (heilige familie in het Spaans), zullen er 18 torens zijn. 12 van de torens zullen de apostelen voorstellen, 4 staan voor de evangelisten, 1 ervan staat voor de Maagd Maria, en de laatste, de hoogste in het midden, Jezus Christus voorstellen.
 • De Sagrada Familia is een boetekerk, dat wilt zeggen dat de kerk alleen maar met donaties betaald mag worden. Die aalmoezen bleven maar op zich wachten en dus besloot Gaudí om zelf dan maar van deur tot deur om donaties te gaan vragen. Sinds er entreegeld betaald moet worden, gaat de bouw gelukkig weer sneller.
 • Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd de kerk voor een deel in brand gestoken en gingen de oorspronkelijke plannen van Gaudí in vlammen op. Deze plannen zijn gereconstrueerd om verder te kunnen met de bouw.
 • Antoni Gaudí ligt begraven in La Sagrada Familia. Je kan de tombe bezoeken.
 • In 1936, tijdens de Spaanse burgeroorlog, brak een groep anarchisten de Sagrada Familia binnen en stak de crypte in brand.
 • De Sagrada Familia was eigenlijk een illegaal bouwwerk. Er werd nooit een bouwvergunning aangevraagd voor de beroemde kerk. Nu is er een overeenkomst met de stad Barcelona om dit te regulariseren voor 4,5 miljoen EUR. (sinds juli 2019 is het eindelijk gelukt en heeft de Sagrada Familia een bouwvergunning)
 • Wanneer La Sagrada Familia voltooid is, wordt dit het hoogste religieuze gebouw in heel Europa. De centrale toren in het midden zal 170 meter hoog zijn, 1 meter minder hoog dan Montjuïc, de berg in Barcelona (Gaudí wou nét onder de Montjuïc blijven om God niet te schofferen)
 • Er zijn nu ook beschrijvende audiogidsen voor blinden waarin ook licht en kleur veel beter uitgelegd wordt. Deze gidsen zijn voorlopig alleen beschikbaar in het Catalaans, Spaans en Engels. Ook is er een audiogids beschikbaar in gebarentaal
 • Op de bronzen toegangsdeuren staat het volledige 'Onze Vader' in het Catalaans en vind je ook nog het 'Geef ons heden ons Dagelijks Brood' in 50 talen
 • om Pasen te vieren, wordt de Passiefaçade prachtig verlicht
 • Er is heel veel symboliek aanwezig. De binnenste pilaren lijken op bomen, en wanneer je naar boven kijkt veranderen hun vormen constant. Wil je graag alle symboliek ontdekken? Ga dan best mee met een gegidste tour.
 • 3 miljoen mensen bezoeken jaarlijks de Sagrada Familia, de inkomsten worden grotendeels gebruikt om de jaarlijks kost van ongeveer 25 miljoen euro te betalen. Dus als je zelf de Sagrada Familia bezoekt draag je bij tot de bouw van de basiliek. Koop je tickets alvast online.
 1. De beste plekken en tips om de Sagrada Familia te fotograferen

Vanuit welke plaatsen kan je eigenlijk de beste foto's maken van de Sagrada Familia?

Onze favoriete plekken om de Sagrada Familia te fotograferen

 1. Nog meer bouwwerken van Gaudi in Barcelona

Op zoek naar nog meer bouwwerken van Gaudi in Barcelona? Lees zeker ook onze volgende blogartikels.

 • Casa Milà: dit surrealistische huis is ook wel gekend als La Pedrera.
 • Casa Vicens: Het eerste huis dat Gaudi ooit ontwerpen heeft voor Manel Vicens.
 • Park Güell: het meest gekende park van Barcelona.
 • Casa Batlló: het Museo Modernista de Antoni Gaudí.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Sagrada Familia

Dit filmpje geeft je een idee wat je allemaal zal zien tijdens je bezoek aan Sagrada Familia. Neem alvast een kijkje!

 1. Bezoekje aan Sagrada Familia? Combineer met een gratis stadswandeling door Barcelona

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Barcelona

Gratis reisgids Barcelona downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 maart 2024 - Peter Savaete

De reisgids is handig opgemaakt. De drie voorgestelde wandelingen zijn een mooie leidraad om de stad te verkennen. Verder worden er praktische tips meegedeeld waar je als reiziger zeker iets aan hebt.

- 31 augustus 2019 - Christianne Bruyland

Zoals altijd, drukken we de reisgids af en doen de wandelroutes ter plaatse, de beoordelingen die we eerst lezen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?