FB

Park Güell in Barcelona bezoeken? Tickets, Info + Openingsuren

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Park Güell in Barcelona bezoeken? Tickets, Info + Openingsuren

6 juli 2018 in Barcelona0 reacties

Naast de Sagrada Familia en andere werken van Antoni Gaudí is ook Park Güell één van de grote toeristische trekpleisters van de Spaanse stad Barcelona. Het park wordt beschouwd als één van de bezienswaardigheden die je zeker moet zien tijdens je citytrip Barcelona.

Het park werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Park Güell biedt een prachtig kijkje in Gaudí’s kleurrijke fantasiewereld die werkelijkheid werd. Kortom: absoluut een bezoekje waard!

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Park Güell

In 1900 kocht graaf Güell een heuvel net buiten de stad Barcelona waar maar weinig planten groeiden en waar je uitzicht had over de stad en over de zee. Hij huurde architect Antoni Gaudí in om op deze heuvel een miniatuurstad te bouwen met huizen voor de rijken en zo de Britse landgoeden te recreëren. Güell had vertrouwen in Gaudi, want hij had hem in het verleden al verschillende opdrachten gegeven en de twee waren goed bevriend.

1.1. Gaudí aan de slag

Gaudí verdeelde de grond in 60 kavels en slaagde er niet alleen in om er woningen van te maken, maar creëerde tegelijk ook kunstwerken. Toch moest het project in 1914 stopgezet worden, aangezien niemand de stukken grond en huizen opkocht, mede door het exclusieve karakter van het park en de strikte bouwregels die Gaudí en Güell opgetrokken hadden. Op dit punt had Gaudí al drie kilometer aan wegen gemaakt, twee huizen bij de poort gebouwd en stond er al een trap en een plaza.

1.2. Park Güell in het vizier

Güell gebruikte het park als zijn eigen privétuin en organiseerde evenementen in het park, maar langzamerhand kwam dit verborgen pareltje in het vizier van heel wat toeristen terecht die Gaudi’s creaties als een ware attractie zagen. Gaudí zelf trok in 1906 naar Park Güell om in het enige modelhuis dat al gebouwd was te gaan wonen. Hij bleef hier met zijn familie tot 1925.

1.3. Park Güell als werelderfgoed

Na de dood van Güell in 1918 besloten zijn erfgenamen om het landgoed aan de stadsraad van Barcelona te geven. Zij kochten het in 1922 en openden het vervolgens in 1926 als een publiek park. In 1969 werd het park erkend als een artistiek kunstwerk en in 1984 verklaarde UNESCO Park Güell uiteindelijk als werelderfgoed.

 1. Park Güell: een woordje uitleg

Het park is in het totaal zo’n 15 hectare groot en bevat een hoop bijzondere architectonische werken in het monumentale gedeelte van het park. Buiten het deel waar de monumenten te zien zijn, heeft het park ook wegen en viaducten die Gaudí ontworpen en gemaakt heeft. De stenen die gebruikt werden voor de pilaren van de viaducten werden uit de heuvel zelf gehaald en zijn nog onafgewerkt. De balustrades versierde Gaudí met planten.

2.1. De spectaculaire hoofdingang

De ingang op Carrer d’Olot is de hoofdingang tot het monumentale gedeelte van Park Güell. Deze ingang bestaat uit een muur van rustieke stenen bedekt met keramische tegels en een ijzeren hek in de vorm van palmbladeren die van Casa Vicens gehaald zijn, het allereerste werk van Gaudí. De twee huizen aan beide kanten van het hek deden dienst als de woning van de portier voor het landgoed en de wachtruimte waar gasten voor het landgoed ontvangen werden. De daken zijn bekleed met trencadis waarbij kleine tegels als een mozaïek het dak bedekken. Het linker gebouw, de Casa del Guarda, werd gebouwd tussen 1901 en 1903 en is nu deel van het Barcelona geschiedenismuseum. Het rechter gebouw doet dienst als de souvenirwinkel van het park.

2.2. Aankomst Park Güell

Wanneer je binnenkomt, arriveer je bij een tweedelige trap die leidt tot de Sala Hipóstila. Onder de trap zijn twee grotten gevormd die gebruikt werden om paarden te stallen. Wanneer je oog hebt voor detail, zal je zien dat op de trap zijn allerlei kleine versieringen te vinden zijn zoals een fontein in de vorm van een slangenhoofd boven het schild van Catalonië. Alle details zijn in een bijzondere mozaïekstijl gemaakt. Je vindt hier ook het beeld van een felgekleurde salamander genaamd ‘el Drac’ en een beeld van drie slangen. Bovenaan de trap kan je nog terecht voor een mooi uitzicht op de ingang van het park en een gezellig bankje.

2.3. De Sala Hipóstila

De Sala Hipóstila is een bedekte ruimte met 86 Dorische pilaren. Het oorspronkelijke idee was om hier markten te houden, maar tegenwoordig is het vooral een plaats voor straatmuzikanten. De pilaren in deze ruimte zijn gevormd als bomen.

2.4. De Plaça de la Natura

De Plaça de la Natura is te vinden in het centrum van het monumentale gedeelte van Park Güell. De originele naam van het plein was het ‘Griekse plein' en werd zo genoemd met het idee dat het gebruikt zou worden voor openluchtvoorstellingen. Het plein is deels gelegen op de Sala Hipóstila en deels uitgegraven uit de heuvel. Het regenwater dat op het plein terechtkomt word door de lagen steen en zand gefilterd en komt door een ingenieus watersysteem van Gaudí terecht in de pijpleidingen van de Sala Hipóstila en zo in de ondergrondse opvangruimte.

2.5. De mozaïeken bank

Het plein is omringd door een bank gemaakt van mozaïek in de vorm van een zeeslang die tegelijkertijd ook dienst doet als balustrade van het plein. Aan de kant waar het plein uit de heuvel is gegraven, is er een muur geplaatst die versierd is zodat het op palmbomen lijkt. Vanaf het plein heb je een prachtig uitzicht over Barcelona en de zee in de verte.

2.6. Het landhuis van Güell

Ten oosten van het plein ligt Casa Larrard, het landhuis waarin Güell gewoond heeft, maar waar sinds 1931 een school huist. Via een ijzeren deur kom je in de tuinen van het huis terecht en loop je de voorhal van de wasvrouwen in. De hal is gemaakt van onafgewerkte stenen en gevormd als een golf, wat Gaudí’s natuurlijke inspiratie mooi reflecteert.

2.7. De woning van Gaudí

Casa Museu Gaudí is het huis waar Gaudí met zijn familie tussen 1906 en 1925 heeft gewoond. De woning laat zien hoe Gaudí heeft geleefd en stelt enkele van zijn werken van tentoon, waaronder de meubels die hij zelf had gemaakt. Daarnaast geeft het ook een beeld wat Gaudí en Güell samen hadden bedacht voor de huizen op het landgoed.

 1. Tips voor tickets

Een deel van Park Güell is gratis te bezoeken, maar het monumentale gedeelte met Gaudí’s werken is alleen toegankelijk met een ticket. Deze tickets zijn ter plaatse verkrijgbaar. Kinderen tussen de 7 en 12 jaar, senioren en invaliden krijgen korting en kinderen tot en met 6 jaar kunnen gratis mee.

Tickets zijn ook vooraf online te boeken op de website van Park Güell. Na het selecteren van standaard ticket dien je de hoeveelheid en het soort tickets aan te geven. Als laatste dien je de datum van het bezoek en het gewenste tijdslot aan te geven. Hier geldt hetzelfde voor de kortingen en gratis toegang.

3.1. Begeleide tour

Er zijn ook tickets te verkrijgen voor een begeleide tour, waarbij de gidsen vertellen over Gaudí en de bouw van het park en je de geheimen van het park vertellen. Ook hiervoor zijn verschillende opties mogelijk. Een standaard groepstour is in een groep van maximaal 25 personen kost nog iets extra bovenop het ticket voor het park zelf. De tour duurt iets minder dan een uur en is zowel in het Catalaans en Spaans als in het Engels en het Frans. Daarnaast is er ook nog een privé tour te verkrijgen vanaf 2 personen tot maximaal 5 personen.

3.2. Tips bij kopen van tickets

Let op! Hou volgende zaken zeker in het achterhoofd wanneer je tickets regelt. Het kan je een hoop tijd besparen als je alles meteen in orde hebt:

 • Ondanks dat kinderen tot en met 6 jaar gratis mee kunnen dien je wel een ticket voor ze te hebben.
 • Tickets geven toegang tijdens het aangewezen tijdslot tot aan 30 minuten na de aangegeven tijd. Kortom: wees dus zeker op tijd! Anders kan je ticket de vuilbak in.
 • Tickets voor het Barcelona geschiedenismuseum zijn niet online te verkrijgen. Ter plaatse kan je er wel eentje kopen.
 • Entree tot het Casa Museu Gaudí is niet inbegrepen in de tickets voor Park Güell.
 • Interessant om te weten is dat er ook tickets zijn die de Sagrada Familia en Casa Museu Gaudí combineren en daarmee korting geven op beide bezienswaardigheden.
 1. Wegbeschrijving naar Park Güell

Het park ligt op Carrer d’Olot en heeft drie verschillende ingangen. De hoofdingang is te vinden op Carrer de Larrard, een tweede ingang ligt op Carretera del Carmel en de laatste ingang is gelegen op Passatge de Sant Josep de la Muntanya. Park Güell is redelijk ver van het centrum verwijderd en het is daarom aan te raden om met het openbaar vervoer naar het park te gaan. Er zijn ook geen parkeerplaatsen voor de auto bij Park Güell in de buurt. Als je toch met de auto wil gaan, kan je je parkeren op één van de parkeerplaatsen in de stad en vervolgens het openbaar vervoer nemen richting het park.

4.1. Het openbaar vervoer naar Park Güell

Neem de groene L3 metro lijn en stap uit bij Lesseps of Vallcarca. Het is ongeveer 20 minuten wandelen van de metrostations naar Park Güell, waarbij je een stijl stuk omhoog de heuvel op moet. Het is ook mogelijk om de roltrap bij Baixada de la Gloria te nemen. Je komt dan uit bij de Passatge de Sant Josep de la Muntanya ingang.

Bus 24 vanaf Plaça Catalunya en bus 92 vanaf Trelawny-Passeig Marítim brengen je direct naar de Carretera Carmel-Park Güell halte voor de ingang. Daarnaast kan je bussen H6 en D40 tot de halte Travessera de Dalt nemen, vanwaar het nog 10 minuten lopen is naar het park.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Neem genoeg water en eventueel wat te eten mee.
 • Er is een café in het park maar de keuze is erg klein en redelijk prijzig.
 • Draag stevige schoenen. Park Güell ligt op een heuvel en sommige paden zijn niet bedekt met stenen.
 • Bezoek je Park Güell in de zomer? Vergeet dan niet om zonnebrand en een hoed mee te nemen.
 • Let goed op je spullen! Park Güell staat ook bekend om de vele zakkenrollers.
 • Hou goed rekening met wat inbegrepen zit in je ticket en wat niet. Alle info hierover vind je in dit artikeltje.
 1. Filmpje: kom alvast in de sfeer met deze beelden van Park Güell

Dit filmpje geeft je een idee wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan Park Güell. Veel kleuren, mozaïek, een toffe sfeer en vooral een adembenemende ervaring.

 1. Combineer met een gratis stadswandeling door Barcelona

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Barcelona. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Barcelona kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Barcelona? Koop onze volledige reisgids Barcelona en ontdek alles over deze prachtige stad.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?