10 x mooiste bezienswaardigheden in Fougères bezoeken: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Fougères bezoeken: wat zien & doen?

3 november 2022 in Bretagne1 reactie

Mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Fougères + verblijftips

Landinwaarts aan de oostelijke zijde dus van Bretagne, nagenoeg op de grens met Normandië ligt Fougères. De stad kan je opdelen in drie delen: de bovenstad uit de 13de eeuw op een helling aan de rechteroever van de rivier de Nançon, het oude stadsdeel in de vallei en het modernere industriegedeelte.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Fougères? Lees dan gerust verder en ontdek alvast de mooiste plekjes.

Inhoud artikel

 1. De beneden- en bovenstad van Fougères

De stad Fougères bestaat eigenlijk uit twee delen: de beneden- en bovenstad. Wanneer je door de straten van de middeleeuwse benedenstad wandelt, lijkt het wel alsof je terug in de tijd bent gegaan. Charme is op iedere hoek van de stad terug te vinden.

De hoger gelegen bovenstad was jammer genoeg in de 18e eeuw afgebrand. Enkele jaren nadien werd de bovenstad herbouwd in graniet en kreeg het een iets modernere uitstraling. Uiteraard heeft het nog steeds dat typische Franse karakter weten te behouden.

VERBLIJFTIP: Hôtel particulier Le Mercier de Montigny is een knusse B&B in het historische centrum van Fougères. De accommodatie biedt elegante kamers en iedere dag een heerlijk ontbijt met zelfgemaakte Bretonse specialiteiten, dat geserveerd wordt in de gezellige woonkamer of op het terras. Verder biedt de B&B ook uitzicht op het Château de Fougères. Meer info en boeken.

 1. Het middeleeuws kasteel van Fougères

Dé trekpleister van Fougères is ontegensprekelijk het imposante en in goede staat bewaard gebleven middeleeuws kasteel, als het ware neergepoot midden het groen maar ónder de bovenstad. Omdat er aan gebouwd werd tussen de 12de en 15de eeuw toont het een vermenging van verschillende ronde en vierkante bouwstijlen, omgeven door een stenen omwalling, één van de meest indrukmakende versterkingen rond een burcht in Europa.

Indien iemand als Lawrence of Arabia zei dat hij zich geen mooier bouwwerk kon voorstellen, en die man zal heus wel wat méér gebouwen gezien hebben tijdens zijn leven, dan kan die uitspraak toch als een statement gelden, toch? Fougères gold destijds samen met Vitré en Châteaubriant als vestingsteden om het hertogdom Bretagne te verdedigen tegen invallen. Het kasteel moet er al gestaan hebben in het jaar 1000. Vele malen lag het in het oog van herhaaldelijke vijandigheden en ten gevolge dan ook meermaals in handen van verschillende bezetters.

WANDELTIP: Ga zelf op ontdekking in Fougères met onze uitgestippelde stadswandeling.

Opvallend van buitenaf is het ongezien aantal torens

De omwalling telt 13 torens en dateert uit de tweede helft van de 12de eeuw nadat de houten versterking door Hendrik II, koning van Engeland werd vernield. Een rondleiding geeft je heel wat details vrij hoe indrukwekkend sommige delen ter verdediging dienden (muren van 30 m hoog, 7 m dik, kanongaten, werpgangen …).

Binnen de muren van de burcht ontdek je dat er 3 niveau’s zijn. De aanvaller moest zich dus langs heel wat obstakels en belegeringen vechten om het doel te bereiken. Het is een van de mooiste voorbeelden van militaire bouwkunst uit de middeleeuwen. Tot eind 15de eeuw bleven de belegeringen mekaar snel opvolgen tot na de slag bij Saint-Aubin du Cormier (1488). De burcht was plots niet meer interessant, bleef er verlaten bij staan tot de stad het kasteel kocht in 1892.

ROADTRIP: Nog meer zien van deze prachtige regio? Bekijk dan zeker onze roadtrip door Bretagne.

 1. Église Saint-Léonard de Fougères

In de benedenstad kan je de Église Saint-Léonard de Fougères bezichtigen. Deze kerk werd in de 12e eeuw gebouwd in laatgotiek en heeft prachtige glas-in-loodramen. Je kan de klokkentoren beklimmen (125 treden) voor een onevenaarbaar uitzicht over de stad.

 1. Atelier-Musée de l'Horlogerie

Het kleine Atelier-Musée de l'Horlogerie herbergt fraaie horloges en uurwerken die dateren van het begin van de 16e eeuw tot heden. Een origineel en zeer interessant museum voor zowel leken als devote uurwerkliefhebbers.

 1. Rue Nationale, de mooiste straat van Fougères

Je kan langs een stenen trap naar de bovenstad. Daar bevindt zich de Rue Nationale, hoofdstraat en de belangrijkste winkelstraat in de bovenstad van Fougères. Je vindt er gezellige boetiekwinkeltjes, machtige herenhuizen daterend uit de 18de eeuw en het belfort met de achthoekige met waterspuwers versierde toren (1397 en daarmee oudste belfort in Bretagne).

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze uitgebreide reisgids Bretagne.

 1. Jardin Public

Wie even wilt genieten van de rust en stilte, kan terecht in het aangename, groene Jardin Public. Dit park werd liederlijk beschreven door o.a. bekende schrijvers als Honoré de Balzac en Victor Hugo. Het parkje, nabij l'Eglise Saint-Léonard, wordt gezien als de groene long van de stad Fougères. Neem plaats op een van de vele bankjes en geniet van het zonnetje en het uitzicht op de kerk.

 1. Quartier du Marchix

De 15e- en 16e-eeuwse vakwerkhuizen in de pittoreske wijk Quartier du Marchix zijn ook een belangrijke bezienswaardigheid hier in Fougères. Dit historische plein en de imposante gebouwen eromheen mag je zeker niet missentijdens je bezoek aan deze stad op je rondreis door Bretagne.

 1. Emmanuel de la Villeon Museum

Aan de Rue Nationale vind je niet alleen gezellige winkeltjes, maar ook het Emmanuel de la Villeon Museum. Dit kunstmuseum is gehuisvest in een typisch vakwerkershuis en herbergt schilderijen van Emmanuel de Villion, een impressionistische schilder die geboren werd in Fougères.

STADSWANDELING: Mis niets tijdens je bezoek met onze stadswandeling door Fougères.

 1. L'Église Saint-Sulpice

In de benedenstad van Fougères kan je de l'Église Saint-Sulpice bezichtigen. In die laatgotische kerk kan je onder meer een gedetailleerd glas-in-loodraam bewonderen waarop Jeanne d'Arc afgebeeld staat. Het raam werd geschonken door families die kinderen verloren hadden in de Eerste Wereldoorlog. Bekijk ook de granieten altaarstukken uit de 15e eeuw.

 1. Hedendaagse industrie in Fougères

Vroeger waren het leerlooiers en lakenwevers die voor welvaart zorgden. Vanaf de 19de eeuw vierde de schoenenproductie er hoogtij (100-den fabrieken vóór WO I) samen met de glasindustrie. Nu vind je in het moderne stadsdeel fabrieken en gebouwen die werkgelegenheid aanbieden in sectoren van robotindustrie, elektronica en optica.

Tip: het centrum vermijden op zaterdagmorgen (markt).
 1. Maak een daguitstap vanuit Fougères

Rennes

Rennes heeft door een brand in 1720 veel van zijn charmant, middeleeuws centrum verloren. Vandaag de dag is het een grote, bruisende studentenstad. Hoewel het er soms luidruchtig en druk is, heeft Rennes toch zijn charme voor wie de tijd kan nemen om de stad echt te leren kennen.

Een mooi gebied om te verkennen is de zone rond de kathedraal van Saint-Pierre, waar de idyllische straten aan de desastreuze brand zijn ontsnapt en grotendeels intact zijn gebleven. Overal zie je hier de typische vakwerkhuizen, vooral in de straten La Psale, Chapitre, Saint-Saveur en Saint-Guillaume.

STADSWANDELING: Ontdek de mooiste plekjes van de stad met onze stadswandeling door Rennes.

Le Rocher Portail

Op 25 minuutjes rijden van Fougères kan je Le Rocher Portail bezichtigen. Het kasteel is gelegen aan de oevers van een vijver en is een van de mooiste kastelen van Bretagne. Het is een mooi voorbeeld van 17e-eeuwse architectuur en biedt een kijkje in het dagelijks leven van een adellijke residentie. Neem een kijkje in de prachtig ingerichte kamers, van ceremoniële kamers tot het kantoor van de butler. Wandel ook even door de prachtige tuinen en sluit je bezoek af met een lekker kopje koffie of thee met gebak in de tearoom. Meer info op de website.

 1. Waar verblijven in Fougères?

Als je nog op zoek bent naar een fijne plek om te verblijven tijdens je bezoek aan Fougères, neem dan zeker eens een kijkje naar dit 18e-eeuwse pand gelegen in het hart van het historische centrum van Fougères. Hôtel particulier Le Mercier de Montigny biedt namelijk een uniek zicht op het Château de Fougères en beschikt ook over een fijne tuin om tot rust te komen. Je wordt hier ook elke ochtend verwend met een ontbijt met zelfgemaakte Bretonse specialiteiten.geserveerd in de woonkamer of op het terras.

Alle kamers zijn voorzien van een houten vloer, gratis WiFi en een welkomstpakket. Ze hebben ook een eigen badkamer met een bad, gratis toiletartikelen en een haardroger. Meer info & prijzen via deze link.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 januari 2023 - Eugène Odeurs

Ik ben zeer tevreden over de gratis reisgids door Bretagne.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?