Fougères bezoeken? Alle bezienswaardigheden opgelijst + reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Fougères bezoeken? Alle bezienswaardigheden opgelijst + reisgids

19 januari 2021 in Bretagne0 reacties

Landinwaarts aan de oostelijke zijde dus van Bretagne, nagenoeg op de grens met Normandië ligt Fougères. De stad kan je opdelen in drie delen: de bovenstad uit de 13de eeuw op een helling aan de rechteroever van de rivier de Nançon, het oude stadsdeel in de vallei en het modernere industriegedeelte. Ontdek alvast wat je allemaal kan zien in deze stad.

Inhoud artikel

  1. Het middeleeuws kasteel van Fougères

trekpleister van Fougères is ontegensprekelijk het imposante en in goede staat bewaard gebleven middeleeuws kasteel, als het ware neergepoot midden het groen maar ónder de bovenstad. Omdat er aan gebouwd werd tussen de 12de en 15de eeuw toont het een vermenging van verschillende ronde en vierkante bouwstijlen, omgeven door een stenen omwalling, één van de meest indrukmakende versterkingen rond een burcht in Europa.

Indien iemand als Lawrence of Arabia zei dat hij zich geen mooier bouwwerk kon voorstellen, en die man zal heus wel wat méér gebouwen gezien hebben tijdens zijn leven, dan kan die uitspraak toch als een statement gelden, toch? Fougères gold destijds samen met Vitré en Châteaubriant als vestingsteden om het hertogdom Bretagne te verdedigen tegen invallen. Het kasteel moet er al gestaan hebben in het jaar 1000. Vele malen lag het in het oog van herhaaldelijke vijandigheden en ten gevolge dan ook meermaals in handen van verschillende bezetters.

Opvallend van buitenaf is het ongezien aantal torens. De omwalling telt 13 torens en dateert uit de tweede helft van de 12de eeuw nadat de houten versterking door Hendrik II, koning van Engeland werd vernield. Een rondgang geeft je heel wat details vrij hoe indrukwekkend sommige delen ter verdediging dienden (muren van 30 m hoog, 7 m dik, kanongaten, werpgangen …). Binnen de muren van de burcht ontdek je dat er 3 niveau’s zijn. De aanvaller moest zich dus langs heel wat obstakels en belegeringen vechten om het doel te bereiken. Het is een van de mooiste voorbeelden van militaire bouwkunst uit de middeleeuwen. Tot eind 15de eeuw bleven de belegeringen mekaar snel opvolgen tot na de slag bij Saint-Aubin du Cormier (1488). De burcht was plots niet meer interessant, bleef er verlaten bij staan tot de stad het kasteel kocht in 1892.

  1. Benedenstad van Fougères

In de benedenstad zijn de kerk Saint-Sulpice en de 15de en 16de-eeuwse vakwerkhuizen in de Quartier du Marchix de andere vermeldenswaardige bezienswaardigheden. In de laatgotische kerk kan je ondermeer gaan kijken naar een zeer mooi glasraam met Jeanne d’Arc in aanwezigheid van drie soldaten uit WO I en retabels uit graniet (15de eeuw).

  1. Bovenstad van Fougères

Je kan langs een stenen trap naar de bovenstad. Daar bevindt zich de Rue Nationale, de mooiste straat van Fougères. Je vindt er machtige herenhuizen (18de eeuw), het belfort met de achthoekige met waterspuwers versierde toren (1397 en daarmee oudste belfort in Bretagne). In de Eglise Saint-Leonard (mooie glas-in-lood-ramen) kan je de klokkentoren beklimmen (125 treden) om er een fraai uitzicht te krijgen op de stad.

De Jardin Public, liederlijk beschreven door o.a. bekende schrijvers als Honoré de Balzac en Victor Hugo, geeft je ook een kans voor een mooi overzicht van Fougères.

  1. Hedendaagse industrie in Fougères

Vroeger waren het leerlooiers en lakenwevers die voor welvaart zorgden. Vanaf de 19de eeuw vierde de schoenenproductie er hoogtij (100-den fabrieken vóór WO I) samen met de glasindustrie. Nu vind je in het moderne stadsdeel fabrieken en gebouwen die werkgelegenheid aanbieden in sectoren van robotindustrie, elektronica en optica.

Tip: het centrum vermijden op zaterdagmorgen (markt).

  1. Waar verblijven in Fougères?

Als je nog op zoek bent naar een fijne plek om te verblijven tijdens je bezoek aan Fougères, neem dan zeker eens een kijkje naar dit 18e-eeuwse pand gelegen in het hart van het historische centrum van Fougères. Hôtel particulier Le Mercier de Montigny biedt namelijk een uniek zicht op het Château de Fougères en beschikt ook over een fijne tuin om tot rust te komen. Je wordt hier ook elke ochtend verwend met een ontbijt met zelfgemaakte Bretonse specialiteiten.geserveerd in de woonkamer of op het terras.

Alle kamers zijn voorzien van een houten vloer, gratis WiFi en een welkomstpakket. Ze hebben ook een eigen badkamer met een bad, gratis toiletartikelen en een haardroger. Meer info & prijzen via deze link.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?